přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Logitech Formula Vibration Feedback Wheel

Logitech Formula Vibration Feedback Wheel

Lukáš Zapletal se učí jezdit autem a k tomu potřebuje pořádný volant. Jak se mu jezdí v Linuxu?


Ačkoli nepatřím mezi velké fanoušky počítačových her, pustil jsem se do recenze volantu firmy Logitech, kterou mám v oblibě zejména díky notebookové myši, již používám. Když jsem ještě měl nějaký volný čas, simulátory (zejména letecké, ale i automobilové) patřily mezi mé oblíbené žánry, dnes se omezím maximálně jednou za čas na šachovou on-line partii na serveru FreeChess.org, nebo na jednu kampaň ve vynikající tahové RPG strategii Bitva o Wesnoth. Byl jsem ovšem velice zvědav, jak si Linux se zařízením poradí.

Volant samotný je dodáván v docela velké krabici a je pečlivě zabalen (rozumějte, že si s vybalováním dáte práci). Obsah krabice skrývá pochopitelně volant s USB přípojkou a pedály, které se připojují kabelem k základně s volantem pomocí sériového rozhraní. Nikde jsem nenašel žádný zdroj, což mě utvrdilo v názoru, že napájení zvládne počítač přes USB. Svým způsobem mě to překvapilo, protože model má Vibration Feedback.

Image

Tlačítek má tento herní ovladač celkem 12 plus dvě na přepínání rychlostních stupňů (jako ve formuli) a také směrový ovladač se čtyřmi tlačítky (využitelný pro změnu pohledů). Vepředu také najdete knoflík na vypnutí vibrací. Krk volantu neseděl v ložiscích úplně přesně a zaznamenal jsem mírnou vůli. V této cenové kategorii však zákazník nemůže čekat pečené holuby.

Ještě než se na to vrhneme, rád bych se zmínil o celkovém provedení zařízení. Vše je vyrobeno z plastu, základna s volantem je asi 2 kilogramy těžká, což není moc. Ke stolu se připevňuje třemi přísavkami, které je nutno řádně navlhčit. Během hraní se chtě nechtě postupně uvolňují, takže v cílové rovince spíše zápasíte s volantem putujícím po stole než se svými soupeři na obrazovce. Oba dva pedály jsou také z plastu a pakliže máte parkety, musíte dávat dobrý pozor, aby se při hře neposouvaly. Žádný antiskluzový povrch nemají, na koberci to ovšem je zcela v pořádku.

Instalace byla opravdu triviální - stačilo se přesvědčit, že mám v jádře zakompilovánu podporu pro USB a zařízení standardu HID a zavedeny patřičné moduly (usbcore, usbhid). Pokud používáte distribuční jádro, nebo máte v počítači strčenou USB myš, nemusíte ani nic kontrolovat. Volant prostě připojte, v syslogu by se měla objevit hláška o tom, že jádro nalezlo zařízení. Hotová věc, konec, tečka. Vzpomínáte na nekonečné instalace USB zařízení ve Windows 9x nebo na zápasy s těmito zařízeními na "modernějších" řadách Windows?

Ještě jsem se vůbec nezmínil o Force Vibration Feedbacku. To byl záměr - ten v Linuxu (zatím) nefunguje a abych řekl pravdu, je to otravná záležitost. Volant se jen třepe, nejedná se tedy o plnohodnotný force feedback. Zkoušel jsem to ve Windows a funkci jsem ihned musel vypnout tlačítkem, které je na předním panelu. Každá linuxová závodní hra se nastavuje jinak. Já jsem použil docela obstojně vypadající open-source hru Racer. S volantem můžete "řídit" také nezávodní hry, které podporují obyčejný joystick. Volant fungoval tak, jak měl. Žádné výpadky nebo problémy jsem nezaznamenal.

Image

A jak volant otestovat a zkalibrovat? Pomůže balíček joystick (tak se aspoň jmenuje ve stromu distribuce Gentoo - hádám, že to bude podobné i jinde). Skrývá totiž utilitku jscal, pomocí které můžete zařízení zkalibrovat. Logitech Formula VFW se chová jako obyčejný pákový ovladač, kdy točení volantu je osa X a pedály osa Y (pokud není stisknut žádný z pedálů, je zde implicitní hodnota 128).

# jscal -c /dev/input/js0
Calibrating precision: wait and don't touch the joystick.
Done. Precision is:       0,    0 
Axis: 0:     0
Axis: 1:     0
Axis: 2:     0
Axis: 3:     0
Move axis 0 to minimum position and push any button.
Hold ... OK.                                                                  
Move axis 0 to center position and push any button.
Hold ... OK.                                                                  
Move axis 0 to maximum position and push any button.
Hold ... OK.                                                                  
Move axis 1 to minimum position and push any button.
Hold ... OK.                                                                  
...atd...
Move axis 3 to maximum position and push any button.
Hold ... OK.                                                             

Jedná se o levnější ovladač (cena 1172 Kč na www.LinuxSoft.cz/shop), se kterým rozhodně nebudete mít v Linuxu problémy. A jak fungují vaše volanty v Linuxu?

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz