přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Notebook ThinkPad X100e a jeho funkčnost v Linuxu

Notebook ThinkPad X100e a jeho funkčnost v Linuxu

thinkpad_perex.jpg

Notebooky značky ThinkPad jsou synonymem spolehlivých přístrojů s kvalitním hardwarem a díky tomu výbornou podporou v Linuxu. Na svém novém X100e jsem vyzkoušel dodaný Windows 7, poté jsem instaloval Ubuntu 10.04. Druhý díl rozsáhlé recenze shrnuje zkušenosti s provozem - řeč bude o chlazení, výdrži baterie a také věcech, které mohly být jinak.


První díl recenze: Recenze notebooku ThinkPad X100e - hardwarová specifikace

Operační systémy

Ještě před instalací jsem vyzkoušel nová Windows 7 Professional ve 32bitové verzi, které se k notebooku dodávají. Systém byl docela svižný, ocenil bych především řadu nástrojů ThinkVantage, které usnadňují nastavování a ochranu notebooku - snad až na aplikaci Power Manager, která po aktualizaci BIOSu ztratila schopnost rozpoznat baterii. Poté jsem ale pomocí diskových nástrojů v Ovládacích panelech zmenšil oddíl s instalací Windows. Bootovací oddíl SYSTEM_DRV a záchranný oddíl Lenovo_Recovery jsem ponechal, dohromady zabírají jen cca 10 GB.

Test funkčnosti pod Linuxem jsem prováděl s aktuální verzí Ubuntu 10.04. Instalace byla bezproblémová a rychlá, a to díky tomu, že jsem použil rychlou SDHC kartu pomocí vestavěné čtečky. Ihned po instalaci fungovalo téměř vše: zvuková karta, síťová karta ethernet, touchpad, trackpoing, prostřední tlačítko, čtečka karet, grafická karta s open-source ovladačem a funkční tlačítka (ovládání hlasitosti, tlačítko mute, print screen, jas displeje, uspání a hibernace). Podpora změny frekvence procesoru byla také funkční a nastaven byl režim "na požádání" (Ondemand), kdy procesor přepínal mezi 800 a 1600 MHz.

ThinkPad X100e při startu Ubuntu 10.04ThinkPad X100e při startu Ubuntu 10.04

Grafická karta samozřejmě funguje bezproblémově, ale pokud chce uživatel využít kompletní 3D akcelerace, musí použít uzavřený ovladač ATI. Ten je po prvním restartu Ubuntu nabídnut automaticky, takže stačí jeden stisk tlačítka. Instaluje se tedy poslední stabilní verze ovladačů Catalyst 3.4 s podporou 3D a video akcelerace a duálního výstupu přes VGA výstup. Společnost ATI dodává s ovladačem také nastavovací panel, kde lze ovlivnit kromě jiného také šetření energií.

Závěrečná připomínka ke grafice se týká notorického slabého pískání ve vysokých frekvencích, které slyší zejména mladí lidé. Zdá se, že nejsem první recenzent, který si toho všiml a podle mého názoru to má na svědomí grafická karta v době, kdy probíhají nějaké "akcelerační" výpočty. Se zapnutými 3D efekty bohužel pořád, vysoký tón se občas změní a někdy zmizí. Časem si na něj mozek zřejmě zvykne, ale někoho to může rušit. Taková věc se dost špatně reklamuje, protože prodejce to nemusí považovat za vadu. Ovšem není třeba zoufat, jak bude člověk stárnout, tak se tyto projevy budou mírnit, až vymizí úplně. ;-)

Pokud jste si oblíbili některé funkce označované pod marketingovým názvem UltraNAV (zejména scrolling pomocí kombinace prostředního tlačítka a trackpointu), tak si je můžete aktivovat pomocí programu gpointing-device-settings. V repozitářích Ubuntu je funkční verze, takže stačí spustit jen apt-get a program nainstalovat. Skvěle funguje například detekce nechtěného kontaktu touchpadu dlaní (palm detection) a pochopitelně zmíněná emulace kolečka myši trackpointem (wheel emulation - button 2).

Co jistě potěší, je také funkčnost vestavěné webové kamery. Zběžně jsem pořídil pár snímků v programu Cheese a musím konstatovat, že snímky i nahrávané video rozhodně netrpí častou vadou jiných webových kamer - nedostatkem světelnosti. Ono se v tomto případě zřejmě nedá hovořit o fotografické světelnosti, jak ji známe. Spíše jde o to, jak inženýři a designéři vymyslí implicitní nastavení kamery co se týká snímacích časů (digitální závěrky). V tomto případě obětovali čas ve prospěch světla, což má dva zásadní důsledky. Kamera nahrává jen omezený počet snímků za vteřinu, ale vaše tvář se nebude utápět ve tmě a v šeru při horších podmínkách. A tyto podmínky jsou obvyklé - já osobně při "skypování" nemám na obličej nasměřovanou lampu jako při výslechu. O rychlost snímků v případě telekonference rozhodně nejde.

Lukáš Zapletal natočený webkamerou v notebooku ThinkPad X100eLukáš Zapletal natočený webkamerou v notebooku ThinkPad X100e

Na tomto místě musím podotknout, že modul thinkpad_acpi zprostředkující některé nadstavby ACPI se na tomto modelu s Ubuntu 10.04 nenačte, protože tento typ notebooku ještě není znám. Na druhou stranu to není žádná tragedie, protože většina základní funkčnosti z thinkpad_acpi již byla přesunuta do hlavního kódu obecného ACPI a v případě modelu X100e přijde uživatel "jen" o možnost zapnutí či vypnutí WiFi. Problém lze prozatím řešit stálým zapnutím nebo vypnutím ve Windows nebo v BIOSu. Na doplnění se pracuje v mainstreamu a záplata se zřejmě dostane i do Ubuntu 10.04. Již v tuto chvíli si to může uživatel zprovoznit kompilací nové verze modulu.

O mnoho lepší je v Ubuntu 10.04 podpora dvou dalších modulů, které usnadňují práci s tímto konkrétním ThinkPadem, a to je detailní nastavení parametrů baterie (SMAPI BIOS - nadstavba ACPI) nebo ochrana pevného disku před pádem (APS). Pro tyto účely jsou přímo v jádře Linuxu moduly tp-smapi a hdaps. Pokud nejsou linuxovou distribucí automaticky detekovány a nainstalovány, lze je snadno nainstalovat i ručně. V případě poslední verze Ubuntu jsou v repozitářích poslední (aktuální) verze s podporou modelu X100e, takže stačí nainstalovat balíčky tp-smapi-dkms a hdapsd a zavést moduly tp-smapi a hdaps:

sudo apt-get install tp-smapi-dkms hdapsd
sudo modprobe tp-smapi hdaps
sudo /etc/init.d/hdapsd start

Další informace a nastavení hledejte v adresářích /sys/devices/platform/smapi a /sys/devices/platform/hdaps. A také na výše uvedených odkazech vedoucí na stránky ThinkWiki. Je to mimochodem výborná studnice informací o modelové řadě ThinkPad. Ale pozor, samotná instalace programu hdaps nestačí, doporučil bych ještě ověření, zda senzor funguje. Pochopitelně ne tak, že notebook hodíte na zem a poté budete zkoumat, zda data pád přežila. Odkazy na aplikace pro odzkoušení funkčnosti senzoru hledejte na ThinkWiki. Ještě bych upozornil na fakt, že program hdapsd může trošku zatěžovat procesor a i když je taková zátěž minimální, může to ve výsledku znamenat o nějakou tu minutu provozu na baterie méně. Měření jsem neprováděl.

Po automatických aktualizacích modul tp-smapi přestal pracovat (chyba "failed requesting row"). Zřejmě se na podpoře tohoto modelu pracuje. Majitelé tohoto modelu mohou také přiložit ruku k dílu, stačí pouze reportovat pomocí přiloženého skriptu (k dispozici dole na odkazované stránce) informace z BIOSu a firmwaru. To vývojářům pomůže v dalším vývoji.

Situace kolem úsporného režimu (sleep) a hibernace je taková, že vše funguje bez jakýchkoliv problémů. Uspávat můžete pomocí funkčního tlačítka, výběrem položky v nabídce pro vypnutí nebo zaklopením displeje. Probrat notebook se mi podařilo pouze odklopením displeje, ale možná jsem při mačkání tlačítek nebyl dostatečně trpělivý. Co se týče hibernace, tak tu lze provést položkou v nabídce podobně jako u úsporného režimu.

Co nefunguje

A nyní co nefunguje. Tedy co není funkční "na první pokus" v poslední verzi Ubuntu 10.04. Prvním a nejbolestnějším artiklem je bezdrátová karta. Důvod je prostinký - ovladač v dodaném jádře je ve staré verzi. Řešení je vskutku triviální, ale k úspěchu je nejpohodlnější mít přístup k internetu (což může být pro někoho bez funkční wifi problém). Spočívá v instalaci balíků build-essential a kernel-headers, stažení tarballu ze stránek výrobce (Realtek), kompilace a instalace. Článek doporučuje místo make install použít ruční nakopírování firmwaru a jednoho souboru. To prý aby si člověk neudělal v distribuci "svinčík". Myslím, že to nebude tak horké a doporučuji použít make install.

Druhá věc, se kterou bude muset uživatel zabojovat, je podpora dvojdotyků u touchpadu. U dodávaných Windows 7 jsem zkoušel hmat pro návrat v Internet Exploreru (Go Back) a fungoval dobře, což znamená, že hardware by měl tyto funkce podporovat. V současné době však mnoho linuxových distribucí tuto podporu teprve zavádí, protože firma Synaptics teprve nedávno portovala technologie umožňující nastavování těchto gest na Linuxu. Momentálně mi není známo, jak tato gesta rozchodit a patrně budou součástí až příští verze Ubuntu 10.10, což platí i pro ostatní distribuce. Předpokládám ale, že gesta půjdou v této verzi časem zprovoznit ručně.

Funkční tlačítko pro hibernaci (Fn + F12) nefunguje hned po instalaci, ale lze ho zprovoznit záplatou v jaderném modulu thinkpad_acpi, případně si počkat, až se oprava dostane do Ubuntu 10.04. Přiznám se, že jsem se tím nezabýval, protože hibernaci lze snadno iniciovat z vypínacího menu Gnome, a navíc je start systému podle mého měření rychlejší než hibernace.

ThinkPad X100e zespoduThinkPad X100e zespodu

Poslední věcí je sluchátkový výstup, který vůbec nereaguje na zasunutí konektoru, sluchátka jsou tichá a hudba si vesele dál hraje z reproduktorů. Ovladače systému ALSA ještě v sobě nemají patřičná nastavení. Lze to snadno provést ručně: v souboru /etc/modprobe.conf/alsa-base.conf přidat řádek options snd-hda-intel model="olpc-xo-1_5". Po restartu systému již můžete hudbu vychutnávat naplno i ve sluchátkách.

Na konec této nutné části o nefunkčnostech jsem si schoval jednu lahůdku. Jedná se o zákeřnou chybu, která se projevuje v poslední verzi Ubuntu 10.04. Pokud je notebook napájený z baterie, tak nějaký subsystém pracující s ACPI (zřejmě monitor baterie) způsobí "tvrdý" pád systému. Chyba se u mě objevila také, ale nepodařilo se mi ji rozumně opakovat. Zatím neexistuje workaround, nepomůže ani kompletně vypnout ACPI. Vypadá to, že za to může nová vlastnost jádra KMS. Chyba byla v posledních RC verzích jádra zřejmě odstraněna, zatím se testuje. Naštěstí se chyba neprojeví, když je notebook napájen ze sítě.

Spotřeba, teplota, chlazení a výdrž

Udávaná 65nm technologie společnosti AMD není úplně největší vrchol současných technologií a se spotřebou 15 W (18 W pro X2) nelze očekávat závratné výsledky při testech výdrže. Výrobce bohužel u tohoto modelu notebooku se šestičlánkovou baterií na oficiálních stránkách neudává specifikovanou výdrž a nepodařilo se mi ji zjistit ani jinak. U jednojádrového modelu s tříčlánkovou baterií jsou nějaké údaje dostupné díky jiným recenzím (tento model je na trhu delší dobu). Například recenzent jednojádrového modelu s touto menší baterií na serveru notebook.cz udává, že se stěží dostanete přes dvě hodiny a v testu brouzdání internetem dosáhl pouze jedné hodiny a dvaceti minut. Přiznám se, že jsem neprováděl žádná sofistikovaná měření, ale nějaké informace ohledně výdrže na baterie vám určitě poskytnu.

Úplně první test byl hned po prvním nabíjecím cyklu, kdy jsem notebook přepnul (ještě ve Windows 7) do režimu Maximum battery life, jas displeje jsem nastavil na 50 % a při zapnuté wifi jsem brouzdal po internetu. Nutno podotknout, že "lehce" - tj. netrávil jsem čas na video serverech nebo portálech s flash hrami. A výsledek? Přesně čtyři a půl hodiny, což není špatné. Od netbooků vybavených procesory Atom (nebo ještě lépe ARM) lze čekat až dvojnásobné výkony, ale je třeba si uvědomit, že tenhle notebook je na tom výkonově výrazně lépe. Dokonce bych si troufal tvrdit, že v podobném poměru. Navíc baterie tohoto typu je schopna podávat nejlepší výkony až po zhruba deseti nabíjecích cyklech.

Druhý test bylo psaní textu (části tohoto článku) při vypnuté wifi při stejném nastavení (Max. battery, 50% jas), kde jsem se o deset minut přehoupl přes hranici pěti hodin. Během psaní jsem udělal několik krátkých přestávek (max. 5 minut) a vyladěné ovladače ve Windows 7 spolu s technologiemi ThinkVantage (zejména úsporné možnosti displeje a grafické karty) udělaly své. Podporují speciální technologii "vybledlých barev" (to je můj název), kdy v rámci úspory energie karta snižuje počet zobrazovaných odstínů. Moje "metodika" byla založena mimochodem na tom, že při rozsvícení diody indikující blížící se vybití jsem k dosaženému času přičetl ještě odhad zbývajícího času.

Další test již probíhal v Linuxu a byl jsem moc zvědavý, jak si notebook povede ve srovnání s Windows 7. Abych byl konkrétní, obával jsem se hlavně spotřeby grafické karty, která je na notebook na pomezí netbooku poměrně výkonná. Ovládací panel proprietárního ovladače ATI Catalyst naznačoval, že při provozu na baterii bude aktivován jakýsi typ úsporného režimu pojmenovaný ATI PowerPlay. Vybledlé barvy se naštěstí nekonaly. Výsledek 4:45 napověděl, že přístroj je stejně úsporný jako s Windows 7. To je jistě dobrá zpráva. Je nutné má měření brát s rezervou a pokud je výdrž to, co od tohoto notebooku očekáváte, zkuste si najít na internetu další informace. V době psaní článku však dostupného nic nebylo.

Abych se přiznal, příliš jsem nikdy nefandil technologiím AMD v noteboocích. A byl jsem dost překvapen, když jsem poprvé slyšel informaci o ThinkPadech s procesory AMD. Bál jsem se především hluku z větráku a teploty přístroje. V tomto mě ThinkPad X100e mile překvapil. Ačkoli uživatelé zvyklí na mobilní technologie od Intelu mohou být trošku zaskočeni vyšší teplotou šasi ve spodní části (kde notebook nasává vzduch), není třeba se nikterak znepokojovat. Jiné části notebooku nehřejí téměř vůbec, což se týká zejména klávesnice nebo předního krytu, kde má uživatel obvykle položeny dlaně. Pakliže přepnete na jeden z úspornějších režimů (cokoli jiného, než je režim "performance"), neočekávejte vysoké teploty a nebudete-li X100e trápit hraním her či těžkými výpočty, spodek je pouze teplý.

Nejhorší situace může nastat, pokud přístroj usadíte v klíně a jedete na "plný plyn" (režim performance - žádné šetření energií). Vyšší spotřeba znamená u AMD více wattů, a tedy i vyšší teplotu. Spolu se zakrytím spodních nasávacích otvorů může dojít k situaci, že bude notebook vespod nepříjemně horký. Pokud tedy hodláte přístroj často využívat na plný výkon a jste zvyklí ho mít v klíně (což se obecně odborníky nedoporučuje), zvažte, jestli vám to nebude vadit.

Také z chlazení jsem měl trošku strach - více tepla znamená vyšší otáčky větráku. Firmware na tomto modelu dává příkazy pro chlazení ve třech různých úrovních. Nejnižší hluk, jen o něco více slyšitelný než pevný disk, očekávejte, když není notebook zatěžován a je v některém z úspornějších programů. Většinu času bude mít větrák zařazen stupeň číslo dvě - když máte nastaven plný výkon (performance) a notebook příliš nezatěžujete. V tomto režimu už větrák slyšíte, ale rozhodně to neruší. V případě vysoké zátěže se pak občas větrák roztočí na třetí stupeň, což už může mít na někoho rušivé účinky.

Otevřený ThinkPad X100e zepředuOtevřený ThinkPad X100e zepředu

Abych to shrnul - situace s AMD technologiemi není, co se týče spotřeby a tepla, nikterak dramatická. Konkurence je sice úspornější, ale tento model je na rozdíl od řady Edge zatím nabízen pouze s AMD. Je možné, že to tak i zůstane. Přístroj sice není nejvhodnější mít na klíně "bez ochrany" (postačí třeba časopis), ale při úspornějších režimech je to snesitelné i "maso na maso". Výdrž je díky šestičlánkové baterii dobrá a když šetříte, bez problémů se dostanete přes pět hodin, což není špatné. Notebook na druhou stranu umí poskytnout dostatečný výkon, a to i pro náročnější aplikace a starší hry.

Dobrý notebook s několika málo nedostatky

ThinkPad X100e je dobrý notebook a má mnoho předností. Excelentní klávesnice s trackpointem, poměrně robustní šasi, matný displej i povrch přístroje, vysoký a dobře regulovatelný jas a USB port s napájením i ve vypnutém stavu. Na druhou stranu má i nějaké nedostatky. Především je to vyšší zahřívání na spodní straně, větší hlučnost větráku ve srovnání s Intel technologiemi a u tříčlánkové baterie podprůměrná výdrž. Takže je to ThinkPad, nebo není? To záleží na vás!

Stáhněte si systémové výpisy hardwaru: ThinkPad x100e - textový výpis | ThinkPad x100e - textový výpis (zip)

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz