přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Raspberry Pi v roli multimediálního přehrávače

Raspberry Pi v roli multimediálního přehrávače

Raspberry Pi

V současné době je Raspberry Pi jednoznačnou jedničkou mezi multimediálními přehrávači. Podívejme se po vhodném software a na to, co dokáže takto postavený přehrávač nabídnout svým uživatelům. 


Na začátku si položme otázku: Proč vlastně Raspberry Pi a ne něco jiného? Na současném trhu je přece k dispozici spousta různých multimediálních přehrávačů. Též jsou k dispozici jednodeskové počítače, které svým vzhledem Raspberry Pi připomínají a svou výbavou nebo dokonce výkonem jej často předčí. Dle mého mínění je k tomu několik důvodů, které spolu vzájemně souvisí.

12,5 milionů prodaných kusů za posledních 5 let činí z Raspberry Pi třetí nejprodávanější počítač v historii. Díky tomu se jeho uživatelé mohou těšit z opravdu široké nabídky software. V porovnání s mnoha různými konkurenčními multimediálními přehrávači nabízejícími podobné možnosti se proto uživatelé Raspberry Pi dočkají nejen vyladěného systému, ale také jeho pravidelných aktualizací. Samotný hardware Raspberry Pi je navíc velmi spolehlivý a na neposledním místě se jistě počítá jeho přijatelná cena.

Specializované distribuce

Na Raspberry Pi je možné provozovat velké množství různých operačních systémů, ale pro roli multimediálního přehrávače jsou vhodné jen některé. Univerzálně použitelné linuxové distribuce jako např. Raspbian nebo Ubuntu Mate obsahují spoustu částí, bez nichž se multimediální přehrávač snadno obejde. Navíc nejsou pro přehrávání multimédií dokonale optimalizovány a proto mnohem víc zatěžují výkonově omezený hardware Raspberry Pi. Zkušení uživatelé Linuxu si samozřejmě dokáží poradit, ale proč pracně vytvářet něco, co už je dávno k dispozici a ve vynikající kvalitě.

Všem, kteří hledají komplexní řešení pro přehrávání videa a hudby doporučuji vybírat mezi specializovanými linuxovými distribucemi LibreELEC, OpenELEC, Xbian a OSMC. LibreELEC a OpenELEC nejsou založeny na žádné jiné linuxové distribuci a s rozšiřitelností o další části se u nich nepočítá (vyjma pluginů Kodi). Díky velmi důsledné optimalizaci výhradně pro provoz multimediálního centra Kodi fungují na Raspberry Pi o něco svižněji než konkurenční distribuce OSMC a Xbian. Obě jsou si navzájem velmi podobné.

Nejde o nic divného, LibreELEC je forkem distribuce OpenELEC. OpenELEC je k dispozici pro velkou spoustu zařízení včetně CuBox-i, HummingBoard (čímž trochu konkuruje Xbianu) a můžete ji používat také na OSMC Vero. LibreELEC je na tom v podpoře různých zařízení velmi podobně, ale má oproti OpenELEC jednu nezanedbatelnou výhodu. Je podporována v instalátoru NOOBS od Raspberry Pi Foundation a bude tedy pro velkou velkou část uživatelů Raspberry Pi první logickou volbou.

OSMC je nástupcem v minulosti velmi známé distribuce RaspBMC založené na Debianu. Dá se tedy snadno rozšiřovat pomocí softwarových balíčků a dovoluje uživatelům opustit prostředí Kodi a pracovat v příkazové řádce. Primární platformou OSMC není Raspberry Pi, ale Vero 4K. OSMC můžete ještě také používat také na Apple TV. Někteří uživatelé OSMC také oceňují základní grafické téma Kodi, které je u OSMC výrazně odlišné od standardního Estuary, použitého v ostatních distribucích.

OSMC

Xbian je už podle názvu rovněž založena na Debianu a její vlastnosti jsou velmi podobné OSMC s tím rozdílem, že kromě Raspberry Pi jsou u ní podporována zařízení Cubox-i a Hummingboard. Xbian má ze všech uvedených distribucí nejpropracovanější systém aktualizací, které jsou uživatelsky nastavitelné. Jednotlivé opravy jsou například na rozdíl od měsíčních oprav u OSMC vydávány průběžně. Z dvojice OSMC a Xbian má OSMC nezanedbatelnou výhodu. Je stejně jako LibreELEC zařazena do instalátoru NOOBS od Raspberry Pi Foundation. Musím zde dodat, že u Xbianu je možné získat verzi pro NOOBS z domovské stránky distribuce.

Spory o pomyslného vítěze soutěže mezi LibreELEC, OpenELEC, Xbian a OSMC sice plní diskuzní fóra, ale z pohledu běžného uživatele multimediálního přehrávače, není rozdíl mezi nimi nijak propastný. Platí, že hlavní a nejdůležitější částí je u všech čtyř multimediální centrum Kodi, známé také pod svým starším názvem XBMC.

Kodi po instalaci a nastavení češtiny Kodi po instalaci a nastavení češtiny

Autoři distribucí LibreELEC, Xbian a OSMC poskytují svým uživatelům velmi komfortní instalační programy, které umožňují snadnou instalaci bez velkých technických znalostí, což z našeho základního výběru pro začátečníky vyřazuje OpenELEC. OSMC pak dle mého mínění lehce převyšuje Xbian komfortnějším konfiguračním pluginem My OSMC.

MyOSMC

Celkově bych z uvedených důvodů dal na první místo distribuci LibreELEC. Zkušenějším uživatelům, kteří si svůj přehrávač budou ve větší míře upravovat a kteří se dokáží zužitkovat přístup do příkazové řádky, bych doporučil sáhnout po OSMC. Pro úplnost dodávám informaci pro audiofily: chcete-li postavit síťový hudební přehrávač (streamer), budou patrně nejlepší volbou linuxové distribuce RuneAudio, Volumio nebo moOde.

Přehrávání videa

Zaměřme se na funkčnost Kodi na Raspberry Pi ve verzích 2 a 3. Kupodivu se při přehrávání videa téměř neliší, pouze trojka je v reakcích uživatelského rozhraní citelně svižnější. To znamená, že uživatelé nemusí s upgradem svých přehrávačů založených na Raspberry Pi 2 nijak spěchat. Při sestavování nového přehrávače bych ale doporučil použít výkonnější verzi 3. Kodi na obou uvedených verzích Raspberry Pi bez problémů zvládne přehrávat video ve většině běžně používaných formátech např. DivX, MKV, MPEG-2, MPEG-4, MOV, Xvid a WMV v maximálním rozlišení Full HD (1080p).

Přitom je kvalita obrazu velmi vysoká, bez cukání a rušivých artefaktů. Ve srovnání s obrazem, který poskytuje grafická karta MSI GeForce GTX 1050 běžného PC, jsou na stejném monitoru patrné trochu méně výrazné, ale subjektivně přirozeněji působící barvy s plynulými barevnými přechody. Vyšší rozlišení např. 2K nebo 4K podporována nejsou a také chybí hardwarová podpora pro kodek H.265 (HEVC). Toho se možná dočkáme až u některé z dalších verzí Raspberry, ale vezměme to prakticky. Kolik filmů v tomto rozlišení máte na svých discích?

Přehrávání videa v Kodi Přehrávání videa v Kodi

Pro úplnost musím dodat, že Kodi se bez problémů vypořádá s většinou běžně používaných formátů (kodeků) audia, jmenujme alespoň AAC, AC3, DTS, FLAC, MP3 a WMA. Nemusíte se bát ani titulků ve formátech MKV, SMI, SRT, SUB, SSA a TXT. Kompletní seznam všech podporovaných formátů najdete v příslušné wiki.

A co zvuk?

Při stavbě přehrávače je nutné zvážit k jakým zařízením bude připojen. Pokud vystačíte s digitálním přenosem zvuku do televizoru nebo jiného zařízení prostřednictvím HDMI, postačí koupit Raspberry Pi s napájecím zdrojem, paměťovou kartou a vhodnou krabičkou. Troufnu si tvrdit, že toto bude převažující řešení. Se stejnou sestavou si vystačí uživatelé, kterým nevadí nepříliš kvalitní analogový audio výstup samotného Raspberry Pi.

Pokud potřebujete kvalitní přenos zvuku prostřednictvím S/PDIF výstupu do dalších částí vašeho audio řetězce, bude třeba se poohlédnout po některé z vhodných zvukových karet např. HiFi Berry Digi+. Pro získání kvalitního analogového výstupu a podpory Hi-Res Audio, může být dobrou volbou např. HiFiBerry DAC+ Pro používající DAC PCM5122 nebo možná ještě o něco lepší česká RaspiDAC Rev. 3 založená na stejném DAC, ale s výborným sluchátkovým výstupem navíc.

Ano, souhlasím s námitkou, že zvuková karta přehrávač citelně prodraží, ale uvědomme si, že multimediální centrum nemusí sloužit jenom jako přehrávač videa, ale také jako hudební přehrávač, který dokáže dle mé zkušenosti uspokojit i poměrně náročného posluchače. Náročné technicky orientované audiofily ale musím upozornit, že DSD formát je v Kodi přehráván pouze díky vnitřní konverzi do PCM.

Raspberry Pi 3 se zvukovou kartou HiFIBerry DAC+ Pro v luxusní kovové krabičce Raspberry Pi 3 se zvukovou kartou HiFIBerry DAC+ Pro v luxusní kovové krabičce

Přístup k síťovým zdrojům a pluginy

Kodi na Raspberry Pi tedy může být používáno jako univerzální přehrávač videa i audia a to jak z připojeného externího disku, tak například z vašeho NASu. Také si bez problémů porozumí se zařízeními komunikujícími protokolem sítí Windows SMB/CIFS, unixovým protokolem NFS a také se zařízeními používajícími UPnP a DLNA.

Vyhledání sdílených složek Vyhledání sdílených složek

Díky pluginům je také možné přehrávat video i audio z různých internetových služeb, jmenujme například YouTube, Vimeo a Dailymotion. Přidáte-li si do Kodi český repozitář Kodi CZ/SK, získáte navíc možnost doinstalování pluginů iVysilani, Playtvak, Stream.cz a spousty dalších.

Doplňky videa Doplňky videa

Rozhodně se také vyplatí instalace pluginu play.cz z téhož repozitáře, který vám umožní poslouchat většinu českých internetových rádií.

Internetová rádia na play.cz Internetová rádia na play.cz

Jako pomyslnou třešničku na dortu bych chtěl uvést předpověď počasí, která doplňuje všestrannost vynikajícího Kodi.

Předpověď počasí Předpověď počasí

Ovládání

Pesimista by nyní mohl poznamenat, že uvedené možnosti jsou sice hezké, ale čím že to všechno vlastně bude ovládat? Jako první možnost mu můžeme poradit zkusit použít ovladač televizoru připojeného k Raspberry Pi. Některé televizory totiž umí funkci CEC, díky níž jsou příkazy předávány připojeným zařízením prostřednictvím HDMI. Další možností je připojení libovolné klávesnice a myši. Sám jsem si velice oblíbil malou bezdrátovou klávesnici s integrovaným touchpadem Logitech K400 Plus, která je k ovládání multimediálního centra naprosto ideální.

Technicky zdatnější uživatelé mohou připojit k Raspberry Pi některý z IR přijímačů např. Flirc USB a používat běžné univerzální dálkové ovládání. Velmi dobrou a uživatelsky příjemnou volbou je také ovládání prostřednictvím mobilního telefonu připojeného do stejné sítě jako váš multimediální přehrávač. Ať už máte telefon s Androidem nebo iOSem, velmi dobře vám může posloužit aplikace Kore. Výhodou je, že nemusíte mít k Raspberry Pi připojený žádný zobrazovač, ale vše můžete ovládat pohodlně prostřednictvím dotykového displeje. To asi nejvíce oceníte při poslouchání hudby nejen z lokálních zdrojů, ale také z internetových rádií.

Kore

Shrnutí

Nevyžadujete-li po svém multimediálním přehrávači podporu 2K a 4K rozlišení je Raspberry Pi ve spojení s Kodi vynikající volbou. Takto postavený přehrávač má jen obtížně překonatelný poměr cena / výkon a velmi dobrou a dlouhodobě udržitelnou funkčnost. Uživatelé vyžadující kvalitní zvuk pak mají možnost rozšířit svůj přehrávač o zvukovou kartu odpovídající jejich nárokům. Připojíme-li k uvedenému výčtu možnost ovládání mobilním telefonem, nezbývá než dodat, že své první místo mezi multimediálními krabičkami si přehrávač založený na Raspberry Pi a Kodi právem zaslouží. V příštím dílu našeho seriálu si ukážeme postup jeho instalace a nastavení.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz