přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze notebooku Lenovo G550

Recenze notebooku Lenovo G550

lenovo_g550.jpg

Řady notebooků Lenovo B a G míří především na zákazníky, kteří nechtějí příliš utratit, ale přesto vyžadují kvalitní přístroje. Ačkoliv jsou tyto řady vybaveny vícejadernými procesory Intel a širokoúhlým LCD displejem, nejedná se vyloženě o multimediální notebooky. Jejich základní funkce jsou tedy určeny hlavně pro podnikatele. Co všechno nabízí model G550?


Konstrukce

Jelikož má G550 veliký displej o úhlopříčce 15,6 palce, jeho tělo je široké a poměrně masivní. Je vyrobeno z lesklého, šedého plastu a na horní straně jej zdobí nápis Lenovo. Víko displeje nemá pojistku proti samovolnému otevření a ani žádný magnet, nicméně panty jsou poměrně pevné a mají ideální chod. Ačkoli jsou jen z pevného plastu, udělaly na mě dobrý dojem. Ovšem jestli vydrží tisíce otevření a zavření ukáže nikoli můj dojem, ale čas. Á propos displej nelze vyklonit až do maxima (180 stupňů), ale jen asi do tří čtvrtin.

Lenovo G550 Lenovo G550

Váha G550 je asi 2,6 kg, tělo je masivní a nenašel jsem tedy žádná místa, která by se vyloženě prohýbala nebo vrzala. S tělem jsem vybalil i zdroj, který papírově dodá maximálně 65 W a není ani nepříjemně veliký, ani titěrný. Pro notebook této kategorie tak akorát, řekl bych. Nejedná se o zdroj kompatibilní s řadou ThinkPad (standard 20V), ale pravděpodobně bude „pasovat“ i na jiné notebooky z řady Lenovo.

Ovládací prvky

Pod víkem jsem našel velké zapínací tlačítko a speciální klávesu Lenovo OneKey Rescue na levé straně, dotyková tlačítka pro ovládání hlasitosti a mute na straně pravé. Všechna tlačítka jsou podsvícená, ale poměrně málo výrazně, což může dělat zbytečně „levný“ dojem. Indikační diody pro Caps Lock a Num Lock jsou na levé straně vedle Lenovo OneKey a jsou zapuštěná pod plastovým krytem. Zajímavé řešení. Podobně jsou na tom indikátory zapnutí, baterie, wifi a disku pod touchpadem. Barva všech diod i tlačítek je bílá. Hardwarové tlačítko pro vypnutí bezdrátových technologií umístěné vpředu se dost viklalo. Po kolikáté už tohle vidím?

Klávesnice

Klávesnice bohužel neprošla prvním testem, který provádím u každé recenze – jemný stisk mezerníku na obou koncích. Pokud mezerník nezafunguje, je to špatné. Uživatel totiž musí na krajích mezerníku tlačit více než u jiných kláves. A takové stisky až na úplném kraji nejsou tedy nic neobvyklého! Často pak v psaném textu chybí mezery a uživatel musí opravovat. Tohle je opravdu vážná vada.

Klávesnice Klávesnice

Pokud si inženýři od Lenova myslí, že přidáním kláves Page Up a Page Down k šipkám udělají z klávesnice ThinkPad kompatibilní, tak to se mýlí. Klávesnice u Lenova G550 je úplně obyčejná, s úzkou numerickou částí. Ačkoli mají klávesy nízký zdvih (což je jistě příjemné), dosti mi vadila nedostatečná mezera mezi funkčními klávesami ([F4]-[F5] a [F8]-[F9]), nestandardní [Insert]-[Delete]-[Home]-[End] část, nestandardní numerická část s chybějícím posledním sloupcem kláves ([−], [+], [Enter]). Na stranách je dost místa a jeden sloupec by klávesnice ještě snesla. Když pominu špatně fungující mezerník, což doufám bude jen vada jednoho kusu, klávesnice mě zklamala a označil bych ji za podprůměrnou.

Touchpad

Touchpad bohužel také nedopadl příliš dobře. UltraNav jako na ThinkPadech se bez překvapení nekoná, ale moc by se hodilo alespoň třetí (prostřední) tlačítko. Velké touchpady jsou obvykle náchylné k náhodnému „kliknutí“ dlaní, čímž samozřejmě trpí i Alps touchpad na G550. Rozlišovací schopnost tohoto hardwaru však nebyla ideální a také povrch samotného touchpadu, který je shodný se zbytkem plastu na vnitřní straně těla, má velmi špatný skluz. Sečteno a podtrženo: touchpad u tohoto modelu bych sám používal jen v krajních případech.

Konektory

Tři USB porty (žádný není napájen po vypnutí), analogový VGA výstup, Ethernet, sluchátka a mikrofon. To je nabídka, která uživateli musí stačit a myslím, že dostatečně pokryje standardní požadavky uživatele. Přísluší mi zmínit, že je k dostání také verze se čtečkou karet, HDMI výstupem a express card slotem.

Pohled zleva Pohled zleva

Pohled zprava Pohled zprava

Displej

Na veliký lesklý displej jsem byl zvědav. Osobně dávám přednost spíše matným a neširokoúhlým, ale pakliže je tohle typ pracovního notebooku určeného i k večernímu sledování filmu nebo seriálu, je to volba logická. Má „filmový“ poměr stran a nabídne rozlišení HD (1366x768). Ačkoli svým výrazným leskem měnícím intenzitu při změně pozorovacího úhlu před prvním spuštěním naznačoval, že se nejedná o nejšpičkovější výkřik moderní techniky, nezklamal. Podsvícení je velmi dobré (LED), kontrast také a pozorovací úhly jsou také v pořádku. Horší je vertikální směr, což je standardní výsledek.

Celkový pohled Celkový pohled

Nad displejem jsem našel webovou kameru, která fungovala v Linuxu bezproblémově. V dražších modelech od Lenova najdeme hardware, který je schopen více méně dobře eliminovat nedostatek světla na snímané scéně, tento model však touto funkcí nedisponuje. Svou službu jistě odvede, jen musíte mít pro lepší kvalitu snímání rozsvíceno. Žádná indikace v podobě diody není k dispozici.

Pod kapotou

Uvnitř funguje procesor Intel Pentium Dual Core T4500 na 2,3 Ghz. Alespoň takhle procesor identifikuje Linux. Jedná se o procesor z řady Core 2 Duo, který společnost Intel označuje jako Pentium. Tyto procesory jsou výborné co do výkonu i spotřeby, ovšem tento model je mírně ořezán co do velikosti L2 cache (1 MB). Test pomocí příkazu grep –color vmx /proc/cpuinfo bohužel neprokázal, že by tento typ podporoval hardwarovou virtualizaci a v BIOSu není mnoho dostupných voleb.

Zavřené víko Zavřené víko

Čipset GL40 poskytuje sběrnici 800 Mhz pro paměť i procesor a obsahuje integrovanou grafickou kartu Intel GMA 4500 MHD. Jak je vidět, výrobce zvolil spíše levnější a dostupnější řešení. To dá rozum. Testovaný model byl dodán s 2 GB RAM, diskem o velikosti 500 GB od Western Digital a optickou mechanikou LG. O síťování se starají čipsety od Broadcommu (Ethernet, wifi-g).

Ačkoli přístroj neposkytuje zrovna přehršel portů, uvnitř výrobce nešetřil a použil osvědčené komponenty procesorem Intel Pentium počínaje a nenáročnou grafickou kartou konče. A to je jenom dobře. Notebook nehřeje, větrák se při „normální“ práci (web, psaní textů) zapíná jen občas a jeho zvuk není hlasitý. Také spodní strana přístroje není horká, a to ani při vybíjení baterie. U notebooku této cenové kategorie velmi milé překvapení.

Baterie a výdrž

Šestičlánková baterie podávala slušný výkon – při brouzdání a psaní textu kolem tří hodin. Toto číslo by se dalo natáhnout vypnutím wifi a stažením jasu displeje až ke čtyřem hodinám. To opravdu není špatný výsledek, když na druhou misku pomyslných vah dám cenu přístroje.

Linux

Pakliže bych se měl věnovat funkčnosti v Linuxu, tak musím být velmi stručný. Bohudík. Na Ubuntu 10.04 LTS funguje zcela všechno, až na ovládání jasu displeje přes funkční klávesu ([Fn+šipky nahoru a dolů]). V pořádku bylo také uspávání do paměti i na disk. A ještě jedna drobnost – Ubuntu 10.04 detekuje tento Alps touchpad jen jako PS/2 Generic Mouse – myš. V konečném důsledku to nevadí, ale nebude fungovat scrollování po pravé hraně. Dokud tato chyba v detekci nebude odstraněna, uživatel neuvidí položku Touchpad v okně Systém | Předvolby | Myš a ani nástroj gpointing-device-settings nepomůže. Ten doporučuji použít a aktivovat detekcí dlaní, případně deaktivovat klepání prstem (tapping). Bohužel jsem neměl čas touchpad zprovozňovat, ale je hlášena chyba a pracuje se na nápravě.

Ubuntu funguje prakticky bezproblémově Ubuntu funguje prakticky bezproblémově

Snad jen jedna poznámka k Ubuntu v této verzi – obsahuje totiž verzi jádra, na které se projevuje jedna drobná chyba u grafiky Intel a KMS. Čas od času (jednou za pět minut) spodní část obrazovky „blikne“. Tuto nepříjemnost lze řešit upgradem na nejnovější jádro, případně počkat, jestli se oprava tohoto problému dostane do distribuční verze 2.6.32. Tohle se ale týká všech konfigurací s grafikami Intel.

Leda s externí klávesnicí a myší

Lenovo G550 na mě udělalo dvojí dojem. Na jedné straně docela povedený displej, obstojný výkon a výdrž. Na straně druhé nepovedená klávesnice (a to nepočítám nefunkční mezerník), nepovedený touchpad (chyba v Ubuntu na toto hodnocení nemá vliv) a hůře podsvícená tlačítka na hlasitost (kosmetická věc). Notebook si své splní a pakliže jej hodláte používat s extra klávesnicí a myší, můžete o něm uvažovat.

Poznámka redakce: Cena přístroje se v čase vydávání tohoto článku pohybuje okolo dvanácti, třinácti tisíc korun s DPH.

Další recenze

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz