přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze notebooku ThinkPad X100e - hardwarová specifikace

Recenze notebooku ThinkPad X100e - hardwarová specifikace

thinkpad_perex.jpg

Značka ThinkPad byla (a stále je) synonymem pro dobré notebooky a pracovní stanice. Mezi hlavní přednosti této řady patří kvalitní návrh, vysoký výkon, špičkové dílenské zpracování, přísná výstupní kontrola a technologie pro zabezpečení, bezpečnost dat i ergonomii. Notebooky řady ThinkPad patřily vždy k těm dražším, ale společnost Lenovo chce zřejmě využít tohoto dobrého renomé a poprvé představit také levnější modely. Ty budou z pochopitelných důvodů postrádat řadu "thinkpadovských" prvků, nicméně některé přeci jen nabídnou. Takovým notebookem je právě ThinkPad X100e.


Poznámka redakce. Toto je první díl článku, věnuje se hardwarovým charakteristikám přístroje. Fungování pod Linuxem a uživatelské postřehy vyšly v části Notebook ThinkPad X100e a jeho funkčnost v Linuxu, protože Lukáš Zapletal se do recenze opravdu ponořil a do jednoho článku by se vše nevešlo.

Provedení

Jak jsem již naznačil, výrobce míří s ThinkPady mezi domácí uživatele a drobné živnostníky, kteří chtějí pořizovat notebook někde v cenové hladině 10-20 tisíc korun. Kromě tohoto modelu společnost Lenovo představila dokonce kompletní novou řadu ThinkPad Edge. Recenzi nejmenšího modelu Edge 13 jste si na LinuxEXPRESu mohli již přečíst - Recenze notebooku ThinkPad Edge 13. Řada Edge nabízí několik modelů s procesory Intel i AMD ve třech velikostech, ale X100e je dodáván pouze na platformě AMD. K dispozici je jediné šasi a stejná velikost displeje - zákazník si může vybrat jen ze tří AMD procesorů, případně zvolit z různé nabídky některých komponent (baterie tři, nebo šest článků, 3G karta a podobně). Už z jeho velikosti lze usuzovat, že jde o přístroj na pomezí notebooku a notebooku.

ThinkPad X100e při srovnání s mobilemThinkPad X100e při srovnání s mobilem

Notebook je dodáván v papírové krabici s důrazem na životní prostředí. Výrobce nepoužil polystyrén, v krabici najdeme jen několik sáčků, do kterých je zabalen zdroj, kabel a samotné tělo přístroje. To je vyrobeno z hladkého plastu, který zanechává nějaké ty otisky prstů. Naštěstí není povrch leskle hladký, ale spíše polomatný, takže nejsou otisky zas tak patrné. K dostání jsou u nás dvě barvy - černá a červená, což je pro notebooky nesoucí logo ThinkPad novinkou. Doposud byly vždy černé.

Displej, kamera

Displej je na rozdíl od ThinkPadu Edge matný, což mnoho zákazníků jistě ocení. Na jeho velikost 11,6 palců nejsme u netbooků úplně zvyklí, tam se doposud setkáváme spíše s velikostmi 10 nebo 11 palců. Rozlišení HD Ready, tj. 1366x768 bodů, nevybočuje ze zavedených standardů v této kategorii. Pozorovací úhly jsou standardní, pochválit musím zejména silné LED diody, které dávají displeji do vínku dobrý jas i kontrast. Nastavovat podsvícení lze v patnácti krocích, přičemž rozdíl mezi minimálním a maximálním podsvícením je velký. Srovnávat jsem mohl s notebookem Acer Aspire a Dell Latitude a v obou případech měl testovaný ThinkPad jas vyšší. Víko displeje lze vyklonit až o 180 stupňů, což se někdy hodí. Testovaný model byl však vybaven šestičlánkovou baterií, která asi o tři centimetry prodlužuje přístroj do hloubky a o půl centimetru jej zvyšuje. To také znamená, že displej lze u této varianty klopit o něco méně, což není zase taková tragédie.

Lukáš Zapletal natočený webkamerou v notebooku ThinkPad X100eLukáš Zapletal natočený webkamerou v notebooku ThinkPad X100e

Nad displejem najdeme vestavěnou minikameru s rozlišením 0,3 megapixelu. Při její aktivaci se rozsvítí jasná zelená dioda umístěná hned vedle tak, aby byl uživatel dostatečně upozorněn. V těchto místech jsem jen zběžně hledal známou vychytávku ThinkPadů - diodové světlo osvětlující klávesnici a abych se přiznal, ani jsem to v této cenové kategorii nečekal. Co jsem ovšem hledal dlouhou dobu, byla dioda indikující práci pevného disku. Její nepřítomnost mě osobně trošku mrzí. Tuto nevýhodu lze kompenzovat softwarovým nástrojem, obvykle appletem či deskletem. Jenže podobná situace je i u wifi a dokonce i napájecího adaptéru. Na přední straně jsem našel pouze indikaci zapnutí, vybité baterie (červená barva), uspání (blikající dioda) a nabíjení (občasné probliknutí). Vše mají na starost jen dvě diody. Podsvíceno je ještě zapínací tlačítko, ale marně jsem si lámal hlavu proč vlastně. Při úsporném režimu bliká, ovšem tuto úlohu má na starost také přední dioda.

Porty, vstupy, výstupy

Na levé straně najdeme přípojku na síťový kabel ethernet, dva USB porty a kombinovaný sluchátkový výstup s mikrofonem (jedna zdířka), vzadu je jen VGA výstup a přípojka napájení a vpravo pouze jediný USB port a čtečka karet (MMC, MS, MS Pro, SD). Ta není u notebooku bez CD-ROM/DVD-ROM mechaniky k zahození a její využití bych viděl i jako pomůcku pro instalaci Linuxu. Ne všechny BIOSy podporují bootování z interních čteček, které se v systémech obvykle hlásí jako USB, ale BIOS v ThinkPadu X100e bootování umí. USB konektor na pravé straně těla přístroje má žlutou barvu, což značí napájení i při vypnutém notebooku. Tuto funkci může uživatel v BIOSu vypnout. U testovaného modelu šel ethernetový kabel špatně vysunovat a musel jsem vyvinout značný tlak na záklopku, aby šel vysunout. Ošoupání by zřejmě pomohlo.

Rozměry, hmotnost

Rozměry přístroje jsou pro všechny varianty stejné: 280 x 190 x 28 mm, přičemž šestičlánková baterie přesahuje směrem dozadu o hodnoty uvedené výše. Hmotnost je 1,34 kg se tříčlánkovou baterií a 1,7 kg pro větší variantu. Adaptér o výkonu 64 W při nabíjení jen hřeje a je menší velikosti, což je jistě příjemné, avšak mohutná přívodní šňůra je zakončena velkým zásuvkovým konektorem, se kterým by uživatel patřičným švihem mohl zabít i člověka. V dnešní době jsou hitem spíše úzké (neuzemněné) zástrčky, ale celková váha (zdroj + kabely) pod 400 g není špatná. Připojení k notebooku je řešeno konektorem ThinkPad 20V, což je tedy novější varianta (některé modely ThinkPad používají 16V variantu).

Zavřený ThinkPad X100e zlevaZavřený ThinkPad X100e zleva

Trackpoint, klávesnice

Úplně samostatnou kapitolu (resp. odstavce) si zaslouží touchpad a trackpoint. Uživatelům ThinkPadů je tato technologie dobře známá jako UltraNav a asi nemá smysl ji zvlášť popisovat. Kromě touchpadu Synaptics, který je díky menším rozměrům přístroje pochopitelně menší, najdeme na těle také trackpoint a známá tři tlačítka "navíc", které fungují jako levé a pravé tlačítko myši. Prostřední tlačítko s modrým páskem pak při stisku a současném pohybu trackpointem nahoru a dolů může plnit funkci kolečka myši. Pokud tuto funkci nechcete využívat, dá se používat jako klasické prostřední tlačítko, což se v Linuxu určitě také hodí.

Klávesnice - tak jenom kvůli ní bych si tento notebook asi koupil. Nevěříte? Pak si ji zkuste. Fantazie, která nemá konkurenci. Pokud se budeme bavit o netboocích, tak je to absolutně to nejlepší, co můžete dnes sehnat. Velké "chiclet" klávesy mají speciální vyhnutý tvar, absolutně přesný a tichý chod. Přitom layout klávesnice dobře známé z drahých ThinkPadů je zachován, včetně kláves Page Up a Page Down u šipek nebo mezer mezi klávesami F4-F5 a F8-F9. A ano, klávesnice je do jisté míry vodovzdorná. K tomu přidejte známý UltraNAV. Vadilo by mi snad pouze jiné uspořádání kláves Insert, Delete, Home a End, které ovšem Lenovo změnilo na většině nových modelů - tedy i těch velkých nebo drahých ThinkPadech.

ThinkPad X100e při startuThinkPad X100e při startu

Kdybych měl klávesnici srovnávat s notebooky, tak zde se X100e nejenže nemusí stydět, ale tento model u mě dokonce vyhrává. Velikost klávesnice je totiž "standardní" (výrobce se chlubí pojmem "Full Sized ISO"), zběžné srovnání s business notebookem Dell D630 napoví, že je pouze o dva centimetry užší. Při psaní vám ale žádné dva centimetry nebudou chybět a rozhodně se mi psalo na klávesnici X100e lépe. Troufám si tvrdit, že je klávesnice dokonce lepší než na nedávno představených modelech ThinkPad Edge, kde designéři přistoupili k odstranění mezer mezi funkčními klávesami, což považuji za nešťastné. Testovaný model měl americký layout, tedy oba Shifty dlouhé, jednořádkový Enter a klávesu zpětného lomítka nad Enterem. V ČR se prodává s dvouřádkovým Enterem, užším levým Shiftem a přesunutou klávesou zpětného lomítka.

Procesor a výkon

Společnost Lenovo do ThinkPadu X100e dodává tři typy procesorů od AMD, které jsou marketingově pojmenované AMD Athlon Neo, AMD Athlon Neo X2 a AMD Turion Neo X2. Za daleko přehlednější bych považoval označení MV-40, L325 a L625 v pořadí od nejslabšího po nejsilnější. Jak lze vidět z oficiálního srovnání na stránkách společnosti AMD, dvoujádrové varianty mají kromě jiné frekvence také více L2 cache (obě jádra celkem 1 MB) a o tři watty vyšší spotřebu. Rozdíl mezi oběma dvoujádry je podle materiálu jen v pracovní frekvenci, která je 1500 MHz respektive 1600 MHz. Všechny tři procesory podporují technologie MMX, 3DNow, SSE1-3, x86-64 a AMD-V, což jsem ověřil pro nejvyšší model (L625), který byl v testovaném kusu.

Nasazením těchto procesorů Lenovo potvrzuje zařazení X100e někam mezi netbooky a notebooky, protože výkonem všechny tři procesory předčí své jednojádrové i dvoujádrové kolegy z řady Atom (a to i výše taktované) a některé Core Solo čipy. Procesory s "X2" ve svém názvu také některé nízko taktované Intel procesory Core/Core2 ULV a jejich výsledky se blíží pomalejším Core/Core2 Solo a Duo. Testy a grafy na srovnávacích serverech ukazují, že AMD Athlon Neo 1,6 GHz je srovnatelný s procesorem Pentium M 1,7 GHz a nejrychlejší z výše uvedené trojice AMD Turion Neo X2 lze srovnávat s procesory Intel Core2 Duo někde kolem 1,6 - 1,73 GHz.

Operační paměť

Notebook je prodáván s jedním nebo dvěma (testovaný kus) gigabajty RAM PC-5300 (DDR2-667), je osazen jeden slot s možností rozšíření až na 4 GB celkem. Oba sloty jsou snadno dostupné po odmontování dolního krytu, kde najdeme kromě paměti také dva Mini-PCI sloty, pevný disk a slot na kartu SIM. Není třeba se obávat žádných plomb, stačí šroubovák a je to. Ačkoli čipová sada od AMD by zvládla i o něco výše taktovanou paměť DDR2-800, firmware notebooku ji taktuje vždy jako 667. Použít můžete pochopitelně modul DDR2-800, bude fungovat na nižší frekvenci - tedy pokud koupíte originál Lenovo, nebo značkovou paměť renomovaného výrobce.

Pevný disk

Pevný disk je Hitachi Travelstar 5K500.B - očekávejte velikosti 160, 250 a 320 GB. Testovaný notebook byl vybaven dvouplotnovým diskem s modelovým číslem HTS545032B9A300 v nejvyšší kapacitě. Všechny dodávané velikosti mají 5400 otáček za minutu a přístupová doba je papírově okolo 11 ms. Škoda, že Lenovo neosazuje tento notebook modelem končícím na 301, který má možnost hardwarového šifrování dat. Na druhou stranu ovšem společnost do modelu zařadila technologii známou z dražších ThinkPadů - Active Protection System, která chrání povrch disku před poškozením při pádu. V notebooku se totiž nachází akcelerometr (patrně na základní desce) a disk podporuje speciální příkaz rychlého zaparkování hlaviček. Mimochodem akcelerometr najde i jiného využití - na internetu najdeme i hry ovládané nakláněním notebooku (např. Neverball). Tak praktické jako na iPhonu to ovšem není.

Grafická karta

Grafická karta ATI Mobility Radeon HD 3200 je integrována v severním můstku ATI M780G spolu s PCI Expres 2.0, USB 2.0 a SATA rozhraními. Pokud preferujete grafický výkon před spotřebou, bude se vám tato karta líbit. Výkonem hravě strčí do kapsy grafiky od Intelu (například i rozšířené GMA X3100 nebo GMA 4500MHD) a konkurovat (resp. překonat) jí může až úplně nejnovější řada HD GMA integrovaná do procesorů Core i3 a i5. Na druhou stranu není tak výkonná jako NVidia ION/ION2. Když budu vycházet z papírových předpokladů, lze na ní hrát většinu starších her, novější při snížených detailech nebo rozlišení a ty nejnovější zřejmě jen omezeně. Zajímavá je jistě také podpora akcelerace videa UVD pro standardy MPEG-2, H.264 a VC-1, což podle mých informací funguje třeba s opatchovaným mplayerem za pomocí knihoven VA API.

Zvuk

O zvuk se stará standardní Conexant HD Audio (Cx20582), test s referenčními sluchátky Koss Porta PRO nevykazoval žádný brum či šum, a to ani při aktivitě wifi, ethernetu nebo pevného disku. Pokud tedy pominu fakt, že u tohoto modelu píská vysokým tónem grafická karta při některých operacích - o tom později. Ještě bych rád upozornil na mikrofon umístěný na levé straně pod klávesou Control. To je docela nešikovné místo, protože tam může být umístěná při psaní dlaň. Reproduktory jsou na spodní straně zkosené přední hrany a mají dobrou hlasitost.

Síťová rozhraní

O bezdrátovou komunikaci se stará Mini-PCI karta ThinkPad 11b/g/n Wireless LAN (čipset Realtek), vestavěné antény jsou na horní hraně displeje a citlivost i signál z nich je dostačující. Notebook lze v zahraničí objednat také s wifi kartou Intel, která podporuje navíc technologii WiMAX, která není pro náš trh zatím příliš zajímavá. Ethernetová karta s podporou gigabitového opět potvrzuje, že jde o stroj na pomezí netbook/notebook. Gigabitovka zkrátka není u netbooků pravidlem. A značka? V Linuxu ověřená Realtek PCIe GBE.

Testovaný kus (model číslo NTS5EMH) byl vybaven datovou kartou Qualcomm Gobi 2000 včetně vestavěné antény, která zprostředkovává komunikaci pomocí technologií EV-DO, CDMA, GSM, GPRS, EDGE, HSPA, UMTS a (A)GPS předkonfigurovanou pro amerického operátora Verizon. Dobrou zprávou je, že karta lze zprovoznit v Linuxu (hlásí se jako dvě USB zařízení a po nahrání správného firmwaru ji lze používat jako obyčejný modem). Zkoušel jsem ovšem jen příjem GPS signálu, navíc pouze pod Windows (stav funkčnosti pod Linuxem mi zatím není znám). Bohužel nemám informaci o tom, zda modely prodávané v ČR budou obsahovat tuto datovou kartu již v základu. Podle mého názoru nikoliv, budou však zřejmě vybaveny modulem Bluetooth, což je u nás standard. Směrem na západ není bluetooth tak populární zřejmě proto, že zákazníci požadují být "online" (jak mobil tak notebook). Testovaný model bluetooth neměl.

Pokračování: Notebook ThinkPad X100e a jeho funkčnost v Linuxu

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz