přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze tiskárny HP LaserJet Pro 100 M175nw: Bez problémů tiskne i skenuje v Linuxu

Recenze tiskárny HP LaserJet Pro 100 M175nw: Bez problémů tiskne i skenuje v Linuxu

hp_laserjet_pro_100_m175nw.jpg

HP LaserJet Pro 100 M175nw je malá barevná multifunkční laserová tiskárna určená do menších podniků a náročnějších domácností. Toto zařazení je dáno především doporučeným měsíčním zatížením 250 až 950 stran. Jinak je ale tato tiskárna doslova nabita velmi zajímavými funkcemi, počínaje automatickým podavačem dokumentů a konče bezdrátovým rozhraním WiFi.


Zevnějšek tiskárny

Tiskárna působí poměrně robustně, není se taky čemu divit. Nejedná se totiž o žádného „drobka“, ale o plně vybavenou tiskárnu, která váží skoro 16 kg. Přes to všechno se ovšem jedná o jednu z nejmenších barevných laserových multifunkcí.

Přední straně vévodí ovládací panel v čele s dvouřádkovým displejem. Ačkoli se může zdát, že dvouřádkový displej je naprostý nesmysl, není tomu tak. Původně jsem se bál, že tato skutečnost mi bude ztěžovat ovládání tiskárny, nutno dodat, že tomu tak není. Teď už dokonce tento displej považuji spíše za výhodu, je podsvětlený a texty jsou na něm psány velkými písmeny a je kompletně česky. Ukazuje jen to, co má, tedy zobrazuje aktuální činnost tiskárny, stav tonerů a IP adresu tiskárny. Pokud se ptáte, jak se tato tiskárna nastavuje, musím vás potěšit, má skvěle propracované webové rozhraní, ale k tomu až později.

Kromě displeje z tiskárny samozřejmě doslova vyčnívá podavač na papíry, ten je sice jako tradičně umístěn vpředu, netradiční na něm ovšem je to, že jej nelze sklopit. K podavači na papíry bohužel nemám jenom tuto výtku, lze do něj totiž vložit pouze sto listů papírů, dle mého soudu je to málo. Na druhou stranu vezmeme-li v úvahu ono doporučené měsíční zatížení (250 až 950 stran/měsíc), takový problém to asi nebude.

Pohled na tiskárnu Pohled na tiskárnu

Instalace

Instalace tiskárny je velmi jednoduchá. Stačí navštívit stránky s HPLIP ovladači, zvolit výrobce a model tiskárny a stáhnout instalační skript. Poté spusťte terminál, zadejte sh /cesta/k/instalačnímu/skriptu.run a postupujte podle jednoduchých pokynů na obrazovce, většinu času vlastně jen potvrzujete klávesou [a]. Instalace samotná trvá asi pět minut, poté zvolíte, jak máte tiskárnu připojenou (USB/WiFi/Ethernet), a potvrdíte. Během této instalace se nainstaluje vše, co budete potřebovat, včetně programu pro skenování (xsane), který podporuje i automatický podavač dokumentů. Jakmile budete chtít skenovat, zvolíte odkud, buď tedy automatický podavač dokumentů (ADP), nebo skener, který se nachází pod ním, ten je v tomto programu pojmenován jako stolní.

Vynecháte-li instalaci tohoto ovladače a přidáte tiskárnu jen pomocí volby Přidat tiskárnu v systému, bude tisknout bez problémů, jen nebudete mít pokročilejší volby nastavení a nebude fungovat skenování, nevidím ovšem důvod vynechávat instalaci HPLIP ovladačů, když trvá přibližně pět minut a po její instalaci vše funguje, jak má.

Program xsane určený pro skenování dokumentů Program xsane určený pro skenování dokumentů

Možnosti tisku

I v Linuxu najdete mnoho možností a nastavení tisku. S ovladačem tiskárny se totiž nainstaluje i program HP Device Manager, ten nabízí mnoho možností nastavení tisku i nastavení tiskárny. Nechybí zde tedy možnost nastavit kvalitu tisku, orientaci stránky, jas vytisknutých stran a mnohé další. Možností je tu opravdu více než dost, žádná důležitá zde jistě nechybí.

HP Device Manager HP Device Manager

Mnohem zajímavější možností je webové rozhraní této tiskárny. Logicky se k němu dostanete pouze tehdy, je-li tiskárna připojena do sítě. Stačí do webového prohlížeče zadat IP adresu, kterou tiskárna ukazuje na svém displeji (například 192.168.0.195). Webové rozhraní nejen že dokonale nahradí displej na tiskárně, ale nabízí těch zajímavých možností mnohem více. Poskytuje dokonalý přehled o stavu tonerů včetně možnosti objednání dodatečných. Je odtud možné nastavit snad vše, co se tisku samotného týče.

Pokud vám přišlo divné připojování tiskárny k WiFi síti za pomoci dvouřádkového displeje, měli jste pravdu, ten při této činnosti totiž vůbec nepotřebujete. Vše probíhá z webového rozhraní, i zde je vše velmi snadné a přehledné, v grafickém rozhraní si vyberete vaši WiFi síť, zadáte heslo a je to, tiskárna podporuje většinu typů zabezpečení včetně WPA2/PSK.

Abyste nakonfigurovali WiFi přes webové rozhraní, musíte pochopitelně dočasně připojit tiskárnu do sítě přes drát.

Mnohé jistě potěší, že webové rozhraní vás neustále informuje o tom, kolik jste vytiskli stran. Celkově toto rozhraní hodnotím velmi kladně, jeho prostředí je přehledné a jeho funkce jsou nadstandardní, může klidně konkurovat tomu, které mají tiskárny Xerox u mnohonásobně dražších strojů.

Webové rozhraní HP LaserJet Pro 100 M175nw Webové rozhraní HP LaserJet Pro 100 M175nw

Z webového rozhraní lze vytisknout speciální zkušební strany, toto je jedna z nich, popisující možnosti tiskárny Z webového rozhraní lze vytisknout speciální zkušební strany, toto je jedna z nich, popisující možnosti tiskárny

Tisknout lze odkudkoli

A říkám-li odkudkoli, myslím to doslova, tedy alespoň pokud máte připojení k internetu. Tato tiskárna totiž podporuje funkci HP ePrintCenter. V nám už dobře známém webovém rozhraní si zvolte kartu Webové služby HP. Zde stiskněte jediné tlačítko, a to Odebrat webové služby, poté tiskárna vytiskne papír s návodem, jak tuto službu zprovoznit.

Stránka, kterou vytiskne tiskárna, poradí, jak zprovoznit HP ePrintCenter Stránka, kterou vytiskne tiskárna, poradí, jak zprovoznit HP ePrintCenter

Jediné, co tedy budete muset udělat, je zaregistrovat se na stránkách hpeprint.com, zadat kód tiskárny a zvolit e-mailovou adresu vaší tiskárny. Tisknutí odkudkoli tedy bude probíhat tak, že pošlete e-mail na vámi zvolenou adresu a tiskárna ho vytiskne. Tisknout tedy může každý, kdo zná e-mailovou adresu, pokud tedy nezvolíte možnost, že mohou tisknout jen vybraní uživatelé. Podporovaný je i tisk příloh, zde máte sice na výběr z mnoha formátů, jako je JPG, DOC, XLS a další, otevřené formáty OpenDocument bohužel podporovány nejsou.

Tisk a skenování

Nebyl jsem ovšem spokojen s rychlostí tisku. První stránka byla vytištěna cca po 16 sekundách, další po šesti. Jednalo se sice o stránky s barevnými nadpisy, ale i tak je to na laserovou tiskárnu nevalný výsledek. U čistě černobílého tisku to nebylo o moc lepší, tisk první strany trval přibližně stejně, tisk dalších stran pak asi čtyři sekundy.

Skenování je ovšem rychlejší, odvíjí se to samozřejmě od zvolené kvality a také od způsobu skenování. Můžete skenovat buďto z automatického podavače dokumentů, který skenuje velmi rychle, ale je méně kvalitní. Nebo můžete použít takzvaný stolní skener, který sice skenuje pomaleji, ale je mnohem kvalitnější, maximální rozlišení tohoto skeneru je 1200 DPI.

Přestože se jedná o laserovou tiskárnu, je kvalita tisku více než dobrá. Rozhodně bych se nebál na této tiskárně tisknout fotografie nebo například nějaké letáčky, zde by byl ovšem znovu problém s doporučeným zatížením na měsíc. Osobně tisknu právě letáky, které si sám vytvořím, tak nejlépe poznám, jestli tiskárna netiskne nekvalitně. Není tomu tak, leták, který jsem na této tiskárně vytiskl, vypadal opravdu dobře, nikde barvy nijak nesplývaly ani nikde nebylo nic vytisknuto rozmazaně. A hlavně, vše bylo vytištěno s absolutní přesností, nestalo se mi tedy, že by bylo něco vytištěno nakřivo nebo podobně, jak je u levnějších tiskáren zvykem, zde plní podavač svou funkci perfektně. Pro ukázku ovšem přiložím fotografii vytištěného obrázku, který měl rozlišení 1980 × 1080 pixelů. Kvalitu tedy můžete posoudit sami.

Fotografie vytištěného obrázku Fotografie vytištěného obrázku

Zhodnocení

Tiskárna HP LaserJet Pro 100 M175nw je velmi kvalitní multifunkční laserová tiskárna s kvalitním tiskem, automatickým podavačem dokumentů, síťovou kartou a dokonce i bezdrátovou síťovou kartou. Výhodou jsou některé nadstandardní funkce, jako je například tisk posláním e-mailu tiskárně nebo webové rozhraní. Vadit ovšem může doporučené měsíční zatížení, které je na podnikové použití příliš nízké, nebo také rychlost tisku, který je na laserovou tiskárnu poměrně pomalý. Cena této tiskárny se pohybuje okolo sedmi tisíc korun s DPH.

Tiskárnu HP LaserJet Pro 100 M175nw zapůjčila Alza.cz, a. s., která taktéž dodává variantu bez síťové konektivity.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz