přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Router OvisLink eLive IP-3047

Router OvisLink eLive IP-3047

Lubomír Čevela nežhaví starý stroj, ale koupil si pořádný router.


Router OvisLink IP-3047 je určen pro propojení malé sítě, tvořené maximálně čtyřmi počítači a k jejímu připojení do internetu. Slučuje vlastnosti routeru (směrovače), switche (přepínače) a firewallu do jednoho nevelkého zařízení ukrytého v pohledné modré krabičce.

Obrázek: 1.jpg

Router OvisLink IP-3047 má oproti svému "mladšímu bratru", routeru OvisLink IP-1000R, významně jednodušší konfiguraci a mírně nižší cenu. Za přímočarost konfigurace ale platí omezenějšími možnostmi např. u firewallu. Ve srovnání s konkurenčními produkty vykazuje velice dobrou zatížitelnost, kdy jeho deklarovaných 80 Mbps rozhodně není pouhou papírovou hodnotou.

Mnoho zkušenějších administrátorů namítne, že propojit několik počítačů s internetem není problém. Stačí jedna vyřazená "čtyřiosmšestka", vhodná linuxová distribuce a alespoň základní znalost počítačových sítí. Jenže hlučnost a spotřeba elektrické energie bude u takto postaveného routeru vyšší než u optimalizovaného jednoúčelového zařízení. Popisovaný router totiž nemusí díky nízkonapěťovému procesoru a dobře vyřešenému pasivnímu chlazení obsahovat žádný ventilátor, jeho maximální spotřeba je 7W a navíc nepotřebuje externí switch.

Po rozbalení

V balení obdržíte kromě routeru krátký síťový kabel (TP), síťový zdroj, kartu se základními instrukcemi (nikoli návod) a samozřejmě CD se softwarem a s dokumentací. Na krabici, ve které si router přinesete, jsou vyjmenovány kromě různých verzí Windows ještě Unix a MacOS, o Linuxu na ní není ani zmínka. Konfigurace routeru je díky webovému rozhraní velice jednoduchá a lze ji bez problémů provést i z Linuxu. Samozřejmě, že můžete použít kterýkoli webový prohlížeč, osobně se mi nejlépe konfigurovalo z Konqueroru.

Základní nastavení

Je nutné začít propojením kabelů a úpravou síťového nastavení počítače, z něhož budete router konfigurovat. Router má z továrny nastavenou IP adresu 192.168.1.254 se síťovou maskou 255.255.255.0 a má spuštěný DHCP server pro skupinu adres 192.168.1.x, kde x je 1-254. Pro komunikaci s routerem tedy stačí mít na vašem počítači zapnutý DHCP klient, nebo statickou IP adresu vyhovující nastavení sítě v routeru, např. 192.168.1.10. Jak už jsem uvedl, router se konfiguruje pomocí webového rozhraní, a tak stačí do webového prohlížeče napsat URL routeru http://192.168.1.254 a vlastní konfigurace může začít.

Obrázek: 3.jpg

Několik postřehů

Ačkoli vás bude router hned při stahování první stránky webového rozhraní vyzývat k zadání hesla, stačí tuto výzvu pouze odklepnout. Router nemá v továrním nastavení přiděleno žádné heslo. Proto si heslo co nejdřív nastavte, aby se vám nestalo, že vám někdo z internetu upraví nastavení routeru, například vypne firewall. Při opětovném přihlášení do konfiguračního rozhraní routeru zadejte pouze heslo, přihlašovací jméno ponechte prázdné. Někteří uživatelé si stěžují na občasné zatuhnutí routeru. Tato závada je údajně způsobena citlivostí routeru na kolísání napájení z elektrické sítě a u recenzovaného zařízení se neprojevila. UPS nebo alespoň přepěťová ochrana vybavená stabilizátorem napětí může pomoci, a to nejen routeru. Pamatuji si na případy problémových počítačů a dalších zařízení, která se po stabilizaci napájení až zázračně umoudřila. Každopádně také doporučuji v případě jakýchkoli problémů použít nejnovější firmware ve verzi 1.02 z 15.7.2004. Router je "NAT only", a tak si před koupí zjistěte, zda tuto vlastnost váš poskytovatel připojení nezakazuje.

Router OvisLink eLive IP-3047 je na trhu už více než dva roky a pořád je při své ceně kolem 960 Kč s DPH a při jednoduchosti svého nastavení pro mnoho domácích uživatelů zajímavým zařízením, ať už mají na svých počítačích Linux nebo jiný operační systém.

Obrázek: 2.jpg

Parametry

Port WAN: 1x 10/100 Mbps WAN, VDSL a FTTH.
Porty LAN: 4 x 10/100 Mbps.
Automatické přizpůsobení překříženému kabelu: Auto MDI/MDI-X.
DHCP: server až pro 253 klientů, DHCP klient s dynamicky generovanými IP adresami z ISP, statická DHCP.
DNS: Proxy DNS, dynamická DNS, 24 virtuálních serverů.
VPN: PPTP, L2PT, a IPsec; statické směrování; firewall: paketový filtr.
Podporované internetové aplikace: MSN, StarCraft, AOE, Battle.net multi-user, Crazy Arcade, NetMeeting, ICQ, mIRC, web browser, FTP, telnet, e-mail, news, ping, PCAnyWhere a další.
Podporované protokoly: TCP/IP, NAT, ARP, ICMP, DHCP client/server, PPPoE, PPP, PAP, CHAP, NTP, HTTP, TFTP, POP3.
Rozměry: 134 x 90 x 29 mm.
Váha: 175 g.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz