přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Software pro Raspberry Pi 4B

Software pro Raspberry Pi 4B

raspberrypi.png

Čtvrtá generace Raspberry Pi je už více než měsíc k dispozici. Podívejme se na aktuální stav softwarové podpory pro tento model v různých linuxových distribucích.


Začněme aktualizací 10 Raspbianu vydanou 10.7.2019. Přinesla jádro 4.19.57 a spoustu různých oprav.  Raspbianu je také k dispozici nový firmware, ale boot z USB zařízení zatím nečekejte. Nedočkavci se mohou pokusit spustit instalaci aktuální vývojové verzi firmware a jádra pomocí příkazu rpi-update, ale cesta ke stabilnímu systému tudy nevede. Navíc není kam spěchat, vývojáři odhadují, že vydání opraveného firmware si vyžádá jeden až čtyři měsíce práce. Také omezení funkčnosti hardwarové akcelerace při přehrávání videa popsané v článku Raspberry Pi 4B – první dojmy zůstávají v platnosti.

Komunita distribuce LibreELEC intenzívně pracuje na podpoře Raspberry Pi 4B. Byla vydána už druhá alfa verze 9.1.002 (Leia). Sice dokáže plynule přehrávat přehrávat soubory s videem v rozlišení 4K, ale zatím pouze na displejích o rozlišení Full HD. Současné verze LibreELECu a OSMC pro Raspberry Pi spoléhají stejně jako Raspbian na jádro 4.19. Úplná podpora hardwarové akcelerace 4K videa, ale závisí na použití nedávno vydaného jádra 5.2. Proto lze pochopit vyjádření,vývojářů distribuce OSMC, že obraz systému pro Raspberry Pi 4B sice bude k dispozici brzy, ale podpora 4K a HDR je plánována až ve vydání Kodi 19, na přelomu let 2020 a 2021.

Uživatelé linuxové distribuce Kali Linux se dočkali na začátku června vydání 32 bitového obrazu s podporou Raspberry Pi 4B. Dodejme, že jde o distribuci zaměřenou penetrační testy a problémy s akcelerací videa se jejích uživatelů příliš netýkají.

Kali Linux, zdroj: www.kali.org Kali Linux, zdroj: www.kali.org

Chcete-li použít Raspberry Pi 4B pro stavbu NASu založeného na linuxové distribuci OpenMediaVault, mám pro vás dobrou zprávu. Už je k dispozici obraz betaverze, který Raspberry Pi 4B podporuje. Při instalaci postupujte podle aktuálního návodu.

Vydavatelé dalších linuxových distribucí jsou na informace o podpoře Raspberry Pi 4B zatím celkem skoupí. Je přislíbena podpora čtvrté generace Raspberry v Ubuntu Mate, zatím bez udání očekávaného data vydání.  Také oficiální podpora Ubuntu Serveru zatím nebyla ohlášena. Je ale možné pro jeho zprovoznění použít velmi povedený návod od Jamese A. Chamberse.

Celkově lze dodat, že Raspberry Pi 4B přinesl mnohem větší změny, než by se na první pohled zdálo. Dokonalá podpora všech jeho vlastností, srovnatelná s tou, na kterou jsme zvyklí u předchozího modelu 3B+, si vyžádá přinejmenším několik měsíců usilovné práce. To vše nic nemění na faktu, že Raspberry Pi 4B je už nyní v mnoha oblastech velmi dobrou náhradou předchozích modelů. Při testování jeho vlastností v distribucích Raspbian a LibreELEC jsem dospěl k rozhodnutí, že se se svým „lehkým desktopem“ k mnohem pomalejšímu 3B+ už nevrátím.


Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz