přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Synology Embedded DataStation EDS14

Synology Embedded DataStation EDS14

EDS14.png

Síťová úložiště s linuxovými systémy jsou poměrně oblíbená. Dokáže jedno z těch „bezdiskových“ splnit, co slibuje, tedy poskytnout obrovskou škálu funkcí s jednoduchým ovládáním?


Síťový disk bez disku

Network Attached Storage (NAS) je jedním z moderních způsobů ukládání dat v domácím prostředí, ale i v mnohých firmách, zejména menších. Na trhu je k dispozici celá řada typů od různých výrobců. Některé mají přímo v sobě jeden či více disků (s tím, že se někdy dají přidat další disky), jiné jsou zcela bez disků a je potřeba k nim nějaké úložné zařízení připojit.

Synology Embedded DataStation EDS14 včetně napájecího zdroje a síťového kabelu Synology Embedded DataStation EDS14 včetně napájecího zdroje a síťového kabelu

Embedded DataStation EDS14 od firmy Synology patří do druhé ze zmíněných kategorií. Nabízí možnost připojit disk (ať už klasický magnetický nebo SSD) přes dva USB porty (jeden USB 3.0, druhý 2.0), má také slot pro paměťovou kartu. Když nahlédneme do přehledu funkcí, doslova z toho přechází zrak. Malá krabička poháněná linuxovým operačním systémem DiskStation Manager (DSM) může kromě funkce úložiště plnit i další úkoly. Dokáže splnit, co její výrobce slibuje?

Jednou z významných vlastností výrobku je odolnost vůči vnějším vlivům. EDS14 může pracovat při teplotě od -20 do 50 °C a relativní vlhkosti od 5 do 95 %. Napájecí napětí se může pohybovat od 7 do 24 V, lze tedy NAS připojit přímo na palubní síť automobilů (přiložený napájecí zdroj umožňuje připojení na střídavé napětí 100 až 240 V o kmitočtu 50 nebo 60 Hz). Zařízení disponuje různými certifikacemi včetně EN 50155 pro provoz v železničních vozidlech.

Vybalení krabice, první pohled

V krabici najdete vlastní zařízení, napájecí zdroj (s adaptéry pro různé zásuvky – je potřeba vybrat ten správný), síťový kabel a stručný návod. U toho návodu stojí za to se zastavit, protože je opravdu velmi, velmi stručný. Obsahuje jen pár obrázků, se kterými může mít uživatel, jenž s takovým zařízením nemá zkušenosti, potíže přístroj zprovoznit.

Bude vám toto stačit ke zprovoznění EDS14? Bude vám toto stačit ke zprovoznění EDS14?

Ale hlavně, i když všechno správně pozapojuje (pokud ví, co k čemu slouží), na počítači se k zařízení nepřihlásí. Nikde totiž nenajde administrátorské jméno a heslo. Že by jméno mohlo být „admin“, zkušenější uživatel vytuší. Ale že by heslo mohlo být prázdné, nemusí zdaleka každého napadnout. Pokud si EDS14 někdo pořídí domů, aby si svůj externí disk zpřístupnil ze všech počítačů, může brzy proklínat výrobce a zoufale shánět někoho, kdo by mu s tím pomohl.

Podrobnější příručku lze najít na webu Synology (i českém), ale návod přiložený v krabici by měl určitě poskytovat dostatečné informace ke zprovoznění, což tady není.

Prostředí DiskStation Manager (DSM)

Otevřete-li ve webovém prohlížeči lokální URL podle návodu, případně speciální web výrobce (NAS zřejmě „volá domů“, takže ho lze takto najít), můžete se přihlásit do ovládacího prostředí DSM. Prostředí si vyžádá spuštění Flashe a Javy, ale funguje i bez nich. Vzhledově připomíná desktop klasických operačních systémů, s lištou a ikonami.

Plocha systému DSM Plocha systému DSM

V daném kusu EDS14 je předinstalována verze DSM 4.3 (v prodeji už mohou být výrobky s novějšími verzemi), lze ji ale „na dvě kliknutí“ aktualizovat na 5.0 a tu následně na nejnovější 5.1. Trochu nepříjemné je, že to nejde udělat najednou a že i po aktualizaci na 5.1 je potřeba systém ještě znovu zaktualizovat (aktuálně na Update 1).

Pod ikonou File Station lze najít přístup k souborům (jejich správu), Ovládací panel umožňuje nastavování parametrů systému, Centrum balíčků slouží k doinstalaci a aktualizaci balíčků s doplňkovými funkcemi, Nápověda aplikace DSM je prostě nápověda a Rychlé spuštění umožňuje si usnadnit přípravu systému k použití.

Správa souborů Správa souborů

Ke správě souborů není moc co dodat. Zkrátka si tam můžete soubory kopírovat, přesouvat, mazat, přejmenovávat, měnit práva atd. Nechybí ani možnost práce s archivy ZIP, vytváření symbolických odkazů a zástupců na ploše DSM, vytváření složek (adresářů) atd.

Zajímavější je Ovládací panel. Ve čtyřech sekcích nabízí nastavování různých parametrů, počínaje sdílením souborů, přes další síťové služby, hardwarové parametry, až po logování událostí či plánování úloh.

Nápověda a Ovládací panel Nápověda a Ovládací panel

U zkoumané verze DSM 4.3 se zde objevila jedna vážná závada, a to nemožnost spustit službu SSH a tedy ani SFTP. Neohlásí to chybu, ale nespuštění SSH se stručně zaloguje, takže si ho lze všimnout. Podrobnější informace však k dispozici nejsou. Problém nezmizel ani po aktualizaci na verze 5.0 a 5.1.

Co se týká balíčků, je jich připravených 26. Patří k nim například Server DHCP, Video Station, Drupal nebo GLPI. Ze svého datového úložiště tak můžete udělat zařízení plnící i další úkoly, ať už je to třeba DHCP nebo DNS server, streamování videa, správa IT prostředků, webový server s redakčním systémem nebo třeba server pro kamery.

Výběr balíčků k instalaci Výběr balíčků k instalaci

Na ploše je standardně k dispozici „dashboard“, který zobrazuje informace o stavu a o zátěži, přehled posledních událostí a aktuálně připojené uživatele. Konkrétní sadu zobrazovaných informací si můžete přizpůsobit, stejně jako dashboard schovat, pokud by překážel. K dalším informacím a funkcím se lze dostat přes tlačítko vlevo na liště.

Co to všechno umí

Seznam dostupných funkcí nemá smysl uvádět, lze si ho snadno najít a je pořádně dlouhý. Spíš se hodí připomenout některé zajímavosti. EDS14 například umožňuje sdílet data současně až třemi způsoby, které jsou „nativní“ pro různé systémy: Windows (SMB), OS X (AFP) a Linux (NFS). Pro start bezdiskových stanic lze spustit TFTP a PXE.



Připojené úložné zařízení není potřeba nijak ručně připravovat, pokud už obsahuje souborový systém (pokud ho neobsahuje, lze vytvořit výchozí ext4, případně ext3 nebo FAT32), je automaticky detekováno a přidáno. Musí se jen nastavit sdílení. EDS14 umí také komunikovat s UPS a při výpadku napájení po určené době přejde do „nouzového režimu“ (ukončí služby a odpojí souborové systémy).

Je k dispozici nejen podpora protokolu WebDAV, ale i CalDAV – to znamená, že si lze z EDS14 snadno udělat kalendářový server. Spuštění webového serveru, a to včetně PHP a databáze MySQL, je otázkou pár kliknutí. Chcete-li používat HTTPS, můžete v grafickém prostředí spravovat i certifikáty (stejně tak pro samotné ovládací webové rozhraní, pokud se používá přes tento protokol).

Nastavení komunikace protokolem WebDAV Nastavení komunikace protokolem WebDAV

Díky dvěma síťovým rozhraním může EDS14 fungovat také jako router a firewall. Podporuje i PPPoE (důležité například pro ADSL modemy), tunelování IPv6, omezování či vyhrazování přenosové rychlosti podle portů nebo zabudovaných aplikací, připojování do VPN nebo sledování stavu přes SNMP.

Dále je tu služba QuickConnect, která umožňuje (prostřednictvím serverů Synology) ovládat EDS14 odkudkoli, i když je ve vnitřní síti (samozřejmě ale s přístupem k Internetu). Je to užitečné, současně to ale má i svá bezpečnostní rizika.

Sledování zdrojů Sledování zdrojů

Možností je zkrátka mnoho a vše je snadno nastavitelné přes webové rozhraní. Většinou toho moc nastavit nejde, ale to je spíše výhodou pro ty, kdo to chtějí jen zapnout a používat. Pro ty, kdo si vše nastavují podle svého, bude vhodnější jiné řešení – například systém OpenMediaVault založený na Debianu.

Zkušenosti s provozem

Při o něco více než týdenním zkušebním provozu se – až na již zmíněný problém se startem SSH a na poněkud nespolehlivou funkci zabudovaného prohlížeče fotografií (je součástí správce souborů) – neobjevily žádné potíže, které by bránily ve využití zařízení.

DataStation Manager 5.0 DataStation Manager 5.0

Poněkud nepříjemné jsou ty zmíněné aktualizace (kromě ruční aktualizace lze nastavit, aby se systém aktualizoval automaticky podle plánu), které se musí provádět „na etapy“ a ty velké trvají cca 10 minut. Uživatelské rozhraní je od verze 5.0 přepracované nejen po stránce vzhledu, ale změnila se i struktura nastavení; většina jednotlivých nastavovaných parametrů ale zůstala stejná.

Ovládací panel v DSM 5.1 Ovládací panel v DSM 5.1

Shrnutí

EDS14 není zrovna levné zařízení, jeho cena včetně DPH se pohybuje okolo 6 000 Kč – a je potřeba si uvědomit, že neobsahuje žádný disk, takže je potřeba investovat další prostředky do pořízení jednoho či více disků, případně jiných úložišť. Za tyto peníze už se dá koupit běžný počítač, který disponuje výrazně vyšším výkonem (jak procesorově, tak i z hlediska komunikace s disky).

Zadní strana EDS14 se zásuvkami Zadní strana EDS14 se zásuvkami

Na druhou stranu je samozřejmě výhodou nízká spotřeba, malé rozměry, jednoduché ovládání, flexibilita a v neposlední řadě zvýšená odolnost a širší možnosti napájení. EDS14 tedy má co nabídnout a jistě své příznivce najde. Na druhou stranu trochu zamrzí absence dostatečně použitelného návodu a nelze zapomenout ani na problémy se spuštěním SSH/SFTP, které činí tyto služby nepoužitelné. Zda tedy utratit ne úplně malou finanční částku za Synology Embedded DataStation EDS14, je už na zvážení každého zájemce.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog