přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tichý a úsporný počítač s Linuxem

Tichý a úsporný počítač s Linuxem

"Musí počítač opravdu vydávat takový rámus?" Tuhle otázku jsem během posledních let řešil několikrát a vždy jsem to z finančních důvodů vzdal. Nakonec jsem ale jedno řešení našel a o to se nyní s vámi podělím.


Počítač doma používám jako televizi (jedinou), přehrávač DVD a jinak uložených filmů, přehrávač hudby, prohlížeč fotografií, internet a psací stroj. Žádná z těchto činností neklade extrémní požadavky na výkon.

Veškeré mé pokusy o ztišení PC na platformě ATX končily na tom, že běžně prodávané procesory pro stolní počítače mají velkou spotřebu a tedy vyrábějí velké množství odpadního tepla, které je nutné chladit. Ze stejného důvodu pak je potřeba výkonný zdroj, který opět vydává hluk. Snaha chlazení ošidit pak končí nestabilitou systému.

Je třeba to vzít za jiný konec, nemá smysl se snažit ztišit monstrum, které konzumuje desítky wattů energie. Je potřeba stavět na úspornější platformě mini ITX.

Mini ITX je formát základní desky o velikosti 17x17cm. 

Předsevzal jsem si tedy, že sestava bude mít: 
  • velmi nízkou spotřebu energie
  • bezvětrákovou skříň i základní desku
  • hezký design
  • vypalovačku i zvukovou kartu externí
  • externí disk na hudbu a video
  • PCI slot pro DVB kartu
  • Linux

Můj původní plán o bezvětrákové skříni narazil na dva problémy, jednak se mi u vybraného modelu skříně nepodařilo zjistit, zda je kompatibilní s deskou s procesorem VIA C7 (výrobce uváděl pouze starší desky) a jednak vyšší cena skříně (4500 Kč).

Než se mi podařilo zjistit, jak to je s kompatibilitou, našel jsem sestavu MSI AXIS 700, která měla cenu tak přesvědčivou, že jsem rezignoval na bezvětrákovou skříň. Cena skříně s osazenou deskou s procesorem, grafickou, zvukovou i síťovou kartou je okolo 4500 Kč s DPH. Pokud vás zajímá více o hardwaru této sestavy, pak v závěru článku uvádím odkaz na jeho podrobnou recenzi.

sestava.png

Sestava MSI AXIS 700 v praxi 

K této sestavě jsem doplnil SATA 2 disk 250GB a DDRII paměť 1GB, tím se cena sestavy dostala na cca 6500 Kč s DPH. Kartu pro příjem digitální televize jsem vzal ze staršího počítače, stejně tak externí CD/DVD vypalovačku.

celni pohled

zadni pohled

Popis konektorů [zdroj fotografie www.msicomputer.com]

Instalace

Skříň je po mechanické stránce dobře vyřešena a montáž disku, paměti a DVB karty byla hotová za chvíli a bez komplikací. K sestavě jsem připojil exerní CD mechaniku a vložil CD s českou verzí distribuce PCLinuxOS 2007. Instalace proběhla bez nejmenších komplikací. PCLinuxOS se instaluje z live CD.

Digitální televize funguje už z live CD, stačí pouze v přehrávači Kaffeine vybrat region (v mém případě Brno) a pak naladit kanály. Vše zabere tak jednu minutu. Mezi další příjemné drobnosti patří instalace české i anglické klávesnice. Přiznám se, že si nevzpomínám, zda jsem něco speciálně nastavil, ale hned po instalaci na mě čekala jak česká tak anglická klávesnice.

desktop

Sestava bez problémů zvládne KDE

Konfigurace

Sestava po instalaci byla tak dobře nastavená, že už téměř nebylo co dělat. Přesunul jsem data ze stašího počítače (tady byla jen malá potíž, uid uživatele byla jiná) a během další chvíle jsem měl přenesené i prostředí. U žádné komponenty jsem neřešil problém s kompatibilitou.

Skutečný problém se jmenuje ACPI. Velmi bych ocenil možnost uspat systém do RAM, ale neuspěl jsem. Systém usne bez problémů, ale s probouzením je na tom podobně jako já. Jenže já se nakonec probudím. Prošel jsem celou řadu návodů, ale řešení jsem nenašel. Po probuzení mě čekala pouze černá obrazovka, přinejlepším doplněná o kurzor myši. Vyřešil jsem to volbou acpi=off, ale ještě se k tomu někdy vrátím. 

ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) je průmyslový standard pro řízení spotřeby.

Zkušenosti s provozem

Počítač používám první týden a nezaznamenal jsem žádný vážný problém. Díky větší a rychlejší paměti je v aplikacích, které používám, rychlejší než původní sestava (AMD 1,8 GHz, 378 MB RAM). Digitální televize běží bez komplikací, tradičně horizontální pohyb je horší než vertikání. Zvuk je překvapivě čistý. Výkonostně slabší je emulátor VirtualBox.

Výrobce uvádí spotřebu procesoru 10 W.  Amatérským měřením jsem získal spotřebu celé sestavy 30 W, pokud je disk v klidu, a 35 W, pokud disk pracuje. Extrém jsem naměřil 38 W. Zdroj sestavy 200 W bych tedy považoval za předimenzovaný. Pro srovnání jsem změřil odběr i předchozí sestavy (75 W), počítače v práci (110 W) a notebooku (45 W).

Při celoročním provozu oproti původní sestavě se jedná o 350 kWh, tedy 1 400 Kč. Je třeba ale uznat, že pokud by korektně fungovalo ACPI, bylo by možné i u původní sestavy výrazně snížit odběr energie.

spotreba

Spotřeba sestavy včetně disku 

Hlučnost výrobce uvádí 27dB, což je poměrně nízká hodnota. Počítač mám položený na polici ve stole a trochu rezonuje se stolem, což hluk zvyšuje. Pro poslech hudby tato hodnota dostačuje, nicméně hi-fi to ještě není. Tiché pasáže v klasické hudbě by to stále rušilo (symfonický orchestr má dynamický rozsah 70 dB). Podobný problém je i u tichých pasáží filmu. Prakticky jediným výrazným zdrojem hluku je větráček na zdroji, kde vzhledem k velké rezervě by se alespoň daly snížit jeho otáčky.

Zhodnocení

Pokud hledáte sestavu, která je levná, s malou spotřebou, kde nepotřebujete extrémní výkon ani žádnou rozšiřitelnost (jeden PCI slot, jeden DDRII slot), pak se jedná o dobrou volbu. Pro použití v multimediální sestavě bych doporučil ještě více odhlučnit větrák zdroje.

Sestavu jsem zakoupil u společnosti DINOS po předchozí tragické zkušenosti se společností itek.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz