přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, WebOS bude open source, co to znamená?

WebOS bude open source, co to znamená?

hp_touchpad.png

Hewlett-Packard v pátek 9. prosince oznámil, že kompletně otevře mobilní systém webOS. V životě tohoto operačního systému to znamená významný milník. Vydá se cestou Androidu, nebo postupně upadne v zapomnění? Pojďme se podívat na to, co HP vedlo k tomuto rozhodnutí a jaké jsou možné varianty jeho rozvoje.


V článku HP Touchpad: Promarněná šance jsem se věnoval vývoji webOS před rozhodnutím Hewlett-Packardu skončit s výrobou a prodejem mobilních telefonů a tabletů. Na to bych rád navázal a shrnul události, které se staly mezi tímto rozhodnutím a oznámením, že webOS bude uvolněn jako open source.

HP se nerozhodlo zbavit pouze mobilní divize (dříve Palm), ale také výroby všech osobních počítačů. U mobilní divize by to bylo ještě pochopitelné. Touchpad se prodával špatně a američtí mobilní operátoři Sprint a Verizon, kteří dlouhá léta prodávali mobily Palmu, během léta HP vypověděli smlouvu. HP tak ztratilo důležité partnery. V USA je totiž prodej telefonů mimo operátory malý a neblokované telefony jsou spíše raritou. Tento krok operátorů s největší pravděpodobností způsobilo zpoždění HP Pre 3, které bylo oznámeno začátkem roku, ale na trh se dostalo až v druhé půlce srpna. Nicméně v prodeji osobních počítačů je stále světovou jedničkou a byznys HP je stále ze 70 % založen na výrobě hardwaru. Ukázalo se tedy, že tento krok by měl pro HP drastické dopady. Představenstvo společnosti tedy neváhalo a vyhodilo CEO Léa Apothekera, který za tímto rozhodnutím stál a během jehož krátké vlády spadly akcie společnosti o desítky procent.

Jeho nástupcem se stala Meg Whitman, dlouholetá šéfka eBaye a neúspěšná kandidátka na guvernéra, která se proslavila nejdražší volební kampaní v historii. Ihned po svém nástupu vycouvala z rozhodnutí prodat divizi osobních počítačů. Nad divizí mobilních zařízení (Palm) ale visely otazníky. Whitman se několikrát nechala slyšet, že jí webOS přijde jako skvělý produkt a zastavit jej, aniž by prakticky dostal šanci, byla chyba. Bohužel naskočit zpátky do mobilního byznysu by bylo po HP velmi drahé. Léo Apotheker totiž celou divizi efektivně zabil během několika dní. Pět set hardwarových odborníků, které si Palm roky vychovával, propustil během několika dní a hardwarová část divize přestala prakticky existovat. Než by HP najalo nové lidi a než ti by vytvořili nové modely, vlak s konkurencí by jim nedostižně ujel.

Přitom ani mobilní divize neměla špatné vyhlídky. Porod prvních telefonů po odkupu Palmu Hewlett-Packardem sice trval déle, než bylo příjemné, ale další generace už měly přijít mnohem rychleji. Podobně na tom byly i tablety. Touchpad se sice na trhl dostal také se zpožděním a neprodával se tak dobře, ale v srpnu už do obchodů mířily vylepšené verze s vyšší pamětí, GPS a 3G modemem. HP už mělo dokonce kompletně vyvinutou 7palcovou variantu, která se měla dostat na trh během podzimu a asijští výrobci tvrdili, že jen čekali na povel od HP, aby spustili linky. Během zimy pak měla přijít druhá generace Touchpadu. HP tak mohlo mít na trhu tabletů nejlepší nabídku, nepočítáme-li Apple, který na tomto trhu představuje vlastní kategorii.

Uniklý snímek sedmipalcového Touchpadu Go – srovnání velikosti s Touchpadem ©palmjoy.com Uniklý snímek sedmipalcového Touchpadu Go – srovnání velikosti s Touchpadem ©palmjoy.com

Likvidace hardwarové části Palmu znamenala, že obnovení výroby mobilních zařízení bylo prakticky nemožné. HP tedy muselo hledat jiné cesty. Spekulovalo se o tom, že vyjednává s jinými výrobci mobilních telefonů, zda nechtějí webOS převzít. Padla snad všechna známá jména – HTC, Samsung, Sony, LG, Amazon. Ani jedno se však nepotvrdilo. HP nemohlo obnovit vlastní výrobu a nikdo neměl zájem webOS převzít nebo si ho licencovat. Uvolnit webOS jako open source tedy bylo krokem, jak tuto patovou situaci rozetnout. Výrazně se tím totiž zvyšuje šance, že si systém najde cestu na zařízení jiných firem. To také mohla být podmínka při vyjednávání, protože takto je pro výrobce mobilů webOS mnohem levnější a budou mít větší možnosti zasáhnout do jeho podoby.

Jaké bude mít tento krok krátkodobé dopady? Myslím, že především pozitivní. Palm si za roky své existence vytvořil velkou komunitu fanoušků, kteří přešli i na webOS. Na největším neoficiálním komunitním portálu webOSNation.com (dříve PreCentral.net) je registrováno téměř půl milionu uživatelů. Komunita je velmi aktivní i ve vývoji. Má vlastní neoficiální repozitář Preware, který obsahuje přes šest set balíčků pro webOS. Mnoho z nich jsou patche, které vylepšují výkon a funkčnost webOS. To všechno se komunitě povedlo, aniž by měla k dispozici zdrojové kódy velké části systému. Pokud budou mít přístup k celému systému, může být těchto vylepšení mnohem více a navíc si mohou najít cestu i do oficiálního vydání, a tudíž do telefonů uživatelů. Umožní to také komunitní porty na jiná zařízení a architektury. Už se diskutuje možnost sbírky pro skupinu hackerů, kteří by se porty na jiná zařízení zabývali. V minulosti už se komunitě kolem webOS podařilo vybrat docela zajímavé částky.

V dlouhodobém horizontu si dovedu představit následující scénáře:

  1. V tom nejhorším scénáři to dopadne tak, že vývoj bude téměř celý ležet na komunitě. Hewlett-Packard se sice zavázal k dlouhodobé podpoře webOS, ale tato podpora se může omezit na opravy chyb v zařízeních, které jsou už na trhu, a tato podpora bude trvat maximálně dva roky. WebOS může ještě najít využití v jiných zařízeních HP, jako jsou tiskárny. Komunita však nebude mít prostředky na to, aby jej dostala na trh s tablety nebo mobily, a systém tak zůstane využíván jen omezenou skupinou nadšenců.

  2. V neutrálním scénáři se sice nepovede najít žádnou další firmu, která by webOS nasadila na svá zařízení, ale HP mu dá další šanci. I Meg Whitman nevyloučila, že se časem mohou objevit další zařízení s webOS od HP, nejdříve ale koncem roku 2012 nebo začátkem roku 2013. To je čas, kdy by se měly objevit tablety HP Slate 2 s Windows 8. Spekuluje se, že na nich může být v dual bootu webOS. První generace Slate s Windows byl ještě mnohem větší propadák než Touchpad. Štěstí má ale v tom, že jeho vývoj má na starost divize osobních počítačů, která nebyla Apothekerovým rozhodnutím nijak zasažena. HP také může oprášit myšlenku instalovat webOS do dual bootu na notebooky jako odlehčený systém na prohlížení internetu. WebOS by nedosáhl rozšíření iOS nebo Androidu, ale udržoval by solidní uživatelskou základnu a tedy i pozici, kterou má nyní.

  3. Optimistický scénář počítá s tím, že poté, co bude webOS uvolněný jako open source, se jej rozhodne nasadit výrobce, kterému se daří na trh dostávat mnohem více zařízení (a hlavně včas), než se to dařilo Palmu/HP, a využije tak naplno potenciálu webOS. Nikdy asi nedosáhne rozšíření Androidu, ale může mít dostatečnou uživatelskou základnu, která bude atraktivní pro vývojáře mobilních aplikací. Pozice Androidu se zdá téměř neotřesitelná, protože za ním stojí Google a má zvládnutý celý ekosystém od výrobců hardwaru přes vývojáře aplikací až po smlouvy s operátory. Nicméně webOS má určitou šanci. Poté, co Google koupil Motorolu, už není považován za neutrálního vůči výrobcům mobilních zařízení a někteří z nich hledají cesty, jak nebýt na Androidu 100% závislí. Někteří výrobci také hledají způsoby, jak se odlišit od levných asijských výrobců, kteří produkují zařízení s Androidem. Možností je Windows Phone, ale ten výrobci nedává prakticky žádnou kontrolu nad podobou systému. Největší trumf webOS ale spočívá ve velmi zajímavém portfoliu patentů, které Palm nasbíral. Palm byl průkopníkem v oblasti mobilních zařízení a mnoho principů, které dnes využívají všechny mobilní systémy, si patentoval on. HP už se nechalo slyšet, že bude tyto patenty používat na ochranu webOS, který je tak mnohem lépe krytý než Android, protože Google prostě v této oblasti tak zajímavé patenty nemá. Proč si myslíte, že Apple soudně napadl Galaxy Tab a ne Touchpad? Přitom Touchpad byl na největším světovém trhu (USA) hlavním konkurentem iPadu 2 a také se mu vzhledem podobá mnohem více než Galaxy Tab.

Bude zajímavé sledovat, jestli bylo otevření webOS pouze polibkem smrti, nebo naopak začátek éry, kdy se odpoutá od závislosti na Palmu/HP, během které byl poškozován mnoha špatnými rozhodnutími managementu, a naplno využije svého potenciálu. Už ale samotný fakt, že bude systém otevřený, je pro fanoušky otevřeného softwaru pozitivní zprávou.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz