přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Herní síť Desura pro Linux, Linux Mint 12 a openSUSE 12.1

Herní síť Desura pro Linux, Linux Mint 12 a openSUSE 12.1

dvatydny.gif

Herní distribuční síť Desura už podporuje i Linux. Google zveřejnil zdrojové kódy Androidu 4.0. Hry za libovolnou cenu již posedmé: Humble Introversion Bundle. Google Music Frame: Nové jméno a funkce. Linux Mint 12 Lisa. openSUSE 12.1.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Herní distribuční síť Desura už podporuje i Linux

Vydání linuxového klienta herní distribuční sítě Desura je malý krok pro Desuru, ale velký krok pro hraní na Linuxu. Pokud Desuru neznáte, tak vězte, že je to taková menší alternativa věhlasného Steamu, která se zaměřuje především na indie (nezávislé) hry. Jedná se o komplexní herní platformu, kde můžete nakupovat hry, ale také třeba komunikovat s přáteli a mnoho dalšího. Nic takového pro Linux doposud neexistovalo. Nabídka her zatím není nikterak rozsáhlá, ale zkrátka odpovídá celkové dostupnosti linuxových her – najdete v ní zhruba šedesátku kousků. Hry většinou stojí kolem pěti eur, téměř všechny se potom vlezou pod deset eur. V nabídce je také několik titulů zdarma a demoverze. Klient je distribuován jako spustitelný soubor určený pro všechny linuxové distribuce. U těch oblíbených byste s jeho rozběhnutím neměli mít problém.

Desura – první komplexní herní platforma pro Linux Desura – první komplexní herní platforma pro Linux

Google zveřejnil zdrojové kódy Androidu 4.0

Google vydal zdrojové kódy nové verze mobilního operačního systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Vydání přišlo relativně krátce po představení této verze, dříve Google sklízel kritiku za to, že vydávání protahoval. Po zdrojových kódech samozřejmě hned skočili vývojáři z komunity, kteří se ho snaží portovat na další telefony. Mnoho smartphonů už se ho dočkalo, většinou ale pouze v nestabilní alfa verzi. Vše však nasvědčuje tomu, že s portováním Androidu 4.0 nebudou větší problémy a brzy se dočkáme použitelných sestavení, a to i na relativně starších a ne tak výkonných telefonech. Pokrok ve vývoji můžete sledovat na XDA Developers.

S Androidem 4.0 souvisí ještě další zpráva: Minule jsme psali o tom, že Adobe končí s vývojem Flashe pro mobilní platformy včetně Androidu. To by znamenalo, že Flash už nerozběhnete ani na nejnovějším Androidu 4.0, alespoň ne oficiální cestou. Adobe nakonec oznámilo, že ještě vydá opravdu poslední verzi, která bude Android 4.0 podporovat. Měla by vyjít ještě do konce roku.

Hry za libovolnou cenu již posedmé: Humble Introversion Bundle

S akcemi projektu Humble Bundle se v poslední době roztrhl pytel a už tu máme sedmé kolo. Všechna kola byla úspěšná a vydělala minimálně kolem miliónu dolarů, tak proč ne... Princip je takový, že si za libovolnou částku můžete pořídit balíček několika multiplatformních her. Tu navíc můžete podle vaší svobodné volby rozdělit mezi vývojáře, charitativní organizace a samotný projekt Humble Bundle. Tentokrát jsou v nabídce hry studia Introversion Software, konkrétně jsou to „hra na hackera“ Uplink, nezvykle zpracované strategie Darwinia a Multiwinia a simulátor atomové války DEFCON. Pokud navíc zaplatíte více než průměrnou částku, získáte také hry z minulých kol Aquaria a Crayon Physics Deluxe. Nakupovat můžete až do 6. prosince.

Novinky ze světa softwaru

Google Music Frame: Nové jméno a funkce

Google Music Frame, aplikace z dílny českého vývojáře Jiřího Janouška, rychle nabírá na popularitě. Jejím prvotním účelem bylo umožnit používat webovou službu Google Music v Ubuntu stejně pohodlně jako běžný desktopový hudební přehrávač. To se povedlo a nově podporuje také další webové přehrávače – Grooveshark a 8Track. Proto bylo třeba také vybrat nové jméno, které zní Nuvola Player. Nuvola italsky znamená „cloud“, čili cloudový přehrávač. Nuvola Player si můžete nainstalovat z repozitáře a nejnovější informace o něm se dozvíte na stránce na Google+.

Google Music Frame alias Nuvola Player nově podporuje Grooveshark Google Music Frame alias Nuvola Player nově podporuje Grooveshark

Novinky ze světa distribucí

Linux Mint 12 Lisa

Vyšlo dvanácté vydání oblíbené linuxové distribuce Linux Mint, která vychází z Ubuntu. Toto vydání bylo ještě očekávanější než jindy. A to z toho důvodu, že se Mint rozhodl jít vlastní cestou a nespokojit se jen s tím, co mu servírují Ubuntu a GNOME. V Linux Mint 12 můžete používat dvě rozhraní: GNOME Shell a MATE. GNOME Shell je ve výchozí instalaci poupraven rozšířeními MGSE, díky kterým se způsob ovládání přibližuje klasickému ovládání à la GNOME Panel. Potěšující je, že rozšíření můžete jednotlivě deaktivovat a získat tak standardní GNOME Shell známý z ostatních distribucí.

GNOME Shell + rozšíření MGSE GNOME Shell + rozšíření MGSE

Druhé rozhraní MATE je jednoduše fork GNOME 2.32 přejmenovaný a upravený tak, aby mohl existovat v jedné instalaci systému souběžně s novým GNOME 3. Vývojáři však upozorňují, že MATE ještě není úplně stabilní a pár součástí starého GNOME v něm chybí. To by bylo k rozhraním vše, snad jste se v tom neztratili...

MATE – fork GNOME 2.32 MATE – fork GNOME 2.32

Dostalo se i na pár dalších novinek, například nový výchozí vyhledávač DuckDuckGo nebo dvě nová témata vzhledu. Více informací najdete v poznámkách k vydání a přehledu novinek. Mimochodem, pokud vás MATE nebo rozšíření MGSE zaujaly, můžete je zkusit nainstalovat také v Ubuntu 11.10.

openSUSE 12.1

openSUSE 12.1 je vůbec první vydání této distribuce, které vychází po akvizici Novellu společností Attachmate. Na openSUSE se to však nijak viditelně neprojevilo. Jak je u něj zvykem, přichází s aktuálními verzemi grafických prostředí (KDE 4.7, GNOME 3.2, Xfce 4.8) a softwaru (např. LibreOffice 3.4). O správu softwaru se stará nový Apper (ve skutečnosti je to výrazně předělaný KpackageKit), naproti tomu z výchozí instalace zmizel bezpečnostní nástroj AppArmor. Přibyl správce barev KolorManager, ten však není obsažen ve výchozí instalaci. Vše pohání linuxové jádro ve verzi 3.1.0. Detailně novinky zhodnotil Lukáš Jelínek v recenzi. Čeští uživatelé přivítají nové openSUSE oficiálně na Launch party 2. prosince v pražské pobočce SUSE. Jste zváni.

openSUSE 12.1 s hlavním prostředím KDE 4.7 openSUSE 12.1 s hlavním prostředím KDE 4.7

Jednou větou

Zdrojové kódy slavné střílečky Doom 3 jsou konečně venku, kdokoliv se může pustit do úprav, představivosti a lidové tvořivosti se meze nekladou. Obrázkový formát WebP od Googlu má nové možnosti a chce konkurovat PNG. Vydání linuxové verze profesionálního video editoru Lightworks se odkládá. Distribuce Fuduntu slaví první narozeniny a přichází s novou verzí 14.12. Nová verze pokročilé aplikace pro vytváření snímků obrazovky Shutter přidává podporu dalších serverů, kam můžete screenshoty nahrávat. Podle ankety portálu OMG!Ubuntu! používá 47 % uživatelů Ubuntu rozhraní Unity a 28 % uživatelů používá GNOME Shell. Podle statistik serveru DistroWatch.com popularita Ubuntu klesá a dost možná za to může právě rozporuplně přijaté Unity. Android stále roste, aktuálně už je na 200 milionech zařízeních a každý den přibude dalších 550 tisíc. Webový prohlížeč Firefox pro Android dostane nový kabátek. Národní knihovna připravila zajímavou aplikaci pro Android, se kterou si můžete procházet nejzajímavější dokumenty z tamních sbírek.

PoNaK aneb Poklady Národní knihovny ČR PoNaK aneb Poklady Národní knihovny ČR

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz