přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Hry: Heroes of Newerth je zdarma, Doom 3 bude open source

Hry: Heroes of Newerth je zdarma, Doom 3 bude open source

dvatydny.gif

Hra Heroes of Newerth je nově free-to-play. Ubuntu One slaví milión uživatelů a zvyšuje kapacitu. id Software uvolní zdrojové kódy hry Doom 3. Linus Torvalds vyměnil GNOME za Xfce. Android už je na každém druhém prodaném telefonu. Google Chrome 13. KDE 4.7. DigiKam 2.0. Java 7.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Hra Heroes of Newerth je nově free-to-play

Strategická hra Heroes of Newerth, jeden z nejoblíbenějších herních titulů pro Linux, mění obchodní model a stává se free-to-play. To znamená, že si každý může hru zahrát zdarma a hráči jsou lákáni ke koupi různých vylepšení a přídavků. Tento model v poslední době zažívá velký rozmach. Hráči, kteří si hru zakoupili, budou automaticky převedeni do programu Legacy a budou mít přístup ke všem vylepšením. Heroes of Newerth se velmi inspiruje dnes již legendárním módem Defense of the Ancients pro Warcraft III, který nejspíš budete znát pod zkratkou DotA. Možná by se dalo říct, že ho přímo kopíruje – i díky tomu získala takovou popularitu. Registrační formulář a hru ke stažení pro Linux, Mac OS X a Microsoft Windows najdete na HeroesOfNewerth.com.

Ubuntu One slaví milión uživatelů a zvyšuje kapacitu

Cloudovou synchronizační službu Ubuntu One, která se poprvé objevila v Ubuntu 9.10, v květnu používal už jeden milión lidí. K tomuto milníku se Canonical rozhodl nadělovat, a tak stávájící i budoucí uživatelé dostanou zdarma 5 GB prostoru, namísto původních 2 GB. Je milión hodně nebo málo? Pro srovnání: Počet uživatelů Ubuntu se odhaduje na patnáct miliónů a konkurenční služba Dropbox v dubnu ohlásila 25 miliónů uživatelů. Ve větším rozletu Ubuntu One zatím brání hlavně nedostupnost klientů pro různé platformy. Mobilní aplikace pro Android a iOS přišly teprve nedávno, klient pro Microsoft Windows je v betaverzi a pro ostatní linuxové distribuce žádné oficiální řešení neexistuje, což mu na popularitě mezi linuxáky vůbec nepřidává.

id Software uvolní zdrojové kódy hry Doom 3

Herní studio id Software je známo svým kladným přístupem k open source. Časem uvolnilo zdrojové kódy většiny svých her. Na základě zdrojových kódů Quake III Arena vzniklo mnoho úspěšných multiplatformních her, možná budete znát třeba Urban Terror nebo OpenArena. Šéf id Software John Carmack na akci QuakeCon, kam se každoročně sjíždějí fanoušci her této společnosti, oznámil, že ještě letos zveřejní zdrojové kódy střílečky Doom 3. Lze očekávat, že i z nich vzniknou zajímavé hry. Hlavně proto, že Doom 3 staví na o generaci novějším enginu. Quake III Arena vyšla už v roce 1999 a technologie a požadavky hráčů jsou dnes jinde.

Linus Torvalds vyměnil GNOME za Xfce

Novou verzi prostředí GNOME 3 s rozhraním GNOME Shell mnoho hlavně zkušenějších uživatelů neskouslo. Mezi ně patří i Linus Torvalds, otec Linuxu a stále první muž vývoje. V komentáři na Google+ se přiznal, že GNOME vyměnil za Xfce. To se stalo častým útočištěm uživatelů nespokojených s GNOME Shell nebo Unity, protože se od původního GNOME 2 tolik neliší. Linus komentář zakončil slovy: „Používám Xfce. Myslím, že je o krok pozadu za GNOME 2, ale stále daleko před GNOME 3.“ Dříve Linus dlouho používal prostředí KDE. S ním skoncoval v roce 2009, když vyšla čtvrtá verze a KDE procházelo podobnou revolucí jako dnes GNOME.

Android už je na každém druhém prodaném telefonu

Analytická společnost Canalyst zveřejnila odhady prodeje chytrých telefonů za druhý kvartál tohoto roku. Analýza potvrzuje předpokládané – operační systém Google Android celosvětově pokračuje v růstu a už získal téměř polovinu trhu, konkrétně 48 %. Android je následován iOS (iPhone) s 19 % a RIM (BlackBerry) s 12 %. Překvapením může být pouze jednoprocentní podíl Windows Phone 7. Pokud vás zajímají absolutní čísla, tak se celkem prodalo sto osm miliónů smartphonů a na 52 miliónech z nich byl Android.

Když už jsme u těch statistik, podívejme se také na aktualizovanou statistiku podílů jednotlivých verzí Androidu. Vévodí jí verze 2.2 zvaná Froyo, kterou najdete na 56 % telefonů s Androidem. Nejspíš tomu tak ještě dlouho zůstane, protože Android 2.2 se pořád často nachází i na nových telefonech. Výrazně si polepšila nejnovější verze 2.3 Gingerbread s 24 %. Za nimi následuje Android 2.1 Eclair s 15% podílem. Dnes již zastaralá první řada si ukrojila tři procenta. Tabletová třetí řada živoří dole s podílem jen něco přes jedno procento. O tabletech s Androidem se sice napsalo hodně, ale ve skutečnosti zůstávají daleko za očekáváním.

Procentuální zastoupení jednotlivých verzí Androidu, zdroj developer.android.com Procentuální zastoupení jednotlivých verzí Androidu, zdroj developer.android.com

Novinky ze světa softwaru

Google Chrome 13

Prohlížeč Chrome patří ve své oblasti mezi největší inovátory. Právě vydaná třináctá verze to potvrzuje. Hlavní novinkou je funkce Instant Pages. Když do vyhledávače Google zadáte určitou frázi, tak tato funkce může vyhodnotit, že se s největší pravděpodobností chcete dostat na jednu konkrétní stránku a ta se načte dopředu. Když na ni potom opravdu kliknete, stránka se zobrazí okamžitě. Pokud ještě nemáte jasno, video níže vám to osvětlí.

V Chrome najdete také vlastní tiskový dialog. Ten je zde zejména pro potřeby lehkého operačního systému Chrome OS. V této verzi se dialog dočkal vylepšení v podobě zobrazování náhledu. Celé to funguje tak, že se stránka převede do PDF a to se zobrazí s pomocí integrovaného prohlížeče PDF. To s sebou nese další, možná ještě zajímavější, možnost tzv. „tisku do PDF“, kdy si obsah stránky můžete přímo uložit v tomto formátu.

KDE 4.7

Vyšla nová verze prostředí KDE 4.7. Od uvedení čtvrté verze uplynula dlouhá doba a prostředí už našlo svou tvář. Proto jsou změny malé a novinek je poskrovnu. Na panelu najdete nové tlačítko pro rychlý přístup k aktivitám. KDE umožňuje pokaždé si vybrat, do kterého systému chcete restartovat. Tato funkce je nově kompatibilní s boot loaderem GRUB2. Mapová aplikace Marble nově umožňuje vyhledávat v mapách stažených pro offline prohlížení. Souborový správce Dolphin potom zaujme trochu upraveným a zjednodušeným rozhraním. „Vývojáři spíše dotahovali existující funkce a vlastnosti, než že hromadně přidávali nové. Celému prostředí to podle mého názoru prospělo,“ hodnotí nové KDE Lukáš Jelínek v recenzi.

DigiKam 2.0

Správce fotografií digiKam se po delší době dočkal nové „velké“ verze. Mezi hlavní novinky patří rozpoznávání tváří, podpora verzování obrázků a zpětné přiřazení GPS souřadnic fotografiím, o které se stará rozšíření GPSSync. Podstatně bylo vylepšeno také tagování fotografií. A samozřejmě nesmíme zapomenout na opravy chyb, kterých se tentokrát nashromáždilo úctyhodných 236. Ještě nějakou dobu potrvá, než se nový digiKam zařadí do repozitářů distribucí. Nedočkavci si ho mohou jako vždy zkompilovat ze zdrojových kódů.

Propracovaný správce fotografií digiKam ve verzi 2.0 Propracovaný správce fotografií digiKam ve verzi 2.0

Java 7

Koncem července vyšla nová verze jazyka Java 7, respektive vývojářského balíčku JDK 7. Jedná se o první vydání v režii Oraclu, který na začátku roku 2010 koupil původního tvůrce – společnost Sun Microsystems. Nové vydání nepřináší žádné revoluční novinky, někteří ho tak spíše chápou jako projev vůle Oraclu ve vývoji tohoto jazyka pokračovat. Project Coin se snaží rozšířit možnosti jazyka. Přibylo nové API pro práci se souborovým systémem. Dále přibyla podpora kódování Unicode 6.0 nebo komunikačních protokolů SCTP a SDP. Co si budeme povídat: Pokud v Javě neprogramujete, nic zajímavého na vás nečeká. Pokud ano, na Java.net najdete podrobný přehled novinek.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz