přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Hry na Linuxu: Steam také pro Linux, Wolfire uvolní pět her jako open source

Hry na Linuxu: Steam také pro Linux, Wolfire uvolní pět her jako open source

dvatydny.gif

Potvrzeno: Steam bude i pro Linux. Mandriva je na prodej? Akce Humble Indie Bundle měla obrovský úspěch. Android předčil v prodejích v USA iPhone. Proti PlayStationu bez Linuxu se už staví i vědci. Anketa o nejoblíbenější distribuci. Linux 2.6.34. CrossOver Games 9.0. Plány pro Ubuntu 10.10.


Potvrzeno: Steam bude i pro Linux

S uvedením klienta Steam pro Mac OS X se začalo spekulovat o tom, že se připravuje také verze pro Linux. Dokonce se Internetem začal šířit screenshot běžícího klienta v Linuxu. Dnes to již nejsou spekulace, protože společnost Valve oficiálně oznámila, že připravuje i linuxovou verzi, která by měla být k dispozici ke konci léta.

Pro hry na Linuxu to znamená historickou událost, protože Steam od Valve dnes představuje největší distribuční kanál her. Najdete na něm až 1100 her. Všechny samozřejmě nebudou hned pro Linux, ale kromě her, které jsou pro Linux dostupné už nyní, by měly být v době vydání linuxového klienta k dispozici ještě Half-Life 2, Counter Strike: Source, Team Fortress 2. Dá se předpokládat, že prémiových titulů pro Linux bude přibývat. Výrobci her už totiž nebudou muset řešit rozmělněnou linuxovou platformu, ale stačí, když hru vyvinou pro unifikovanou platformu Steam.

Je však nutno dodat, že zájmu Valve vděčí Linux především Mac OS X, který ve vyspělých státech dosáhl tržního podílu, který je zajímavý i pro herní průmysl. Proto Valve investovala do podpory OpenGL ve svém hernímu enginu Source Engine. Přidání podpory pro Linux již potom nepředstavuje takový problém.

Mandriva je na prodej?

Na stránkách Mandrivalinux-online.org se objevil článek, podle kterého je francouzská společnost Mandriva, která vyvíjí u nás tolik populární Mandriva Linux, na prodej. Konkrétně se mluví o převzetí francouzskou softwarovou společností Linagora nebo britskou společností Lightapp. Hospodaření společnosti, která vznikla před 12 lety, se nepovažuje za dobré. V letech 2003 a 2004 se dokonce nacházela v ochraně před věřiteli. Po významné finanční injekci od investora však v následujících letech dokonce expandovala – koupila společnosti Conectiva, Lycoris a Linbox. Poté se ale její hospodaření začalo zhoršovat.

Mandrivě se nikdy nepodařilo prosadit na trhu komerčních linuxových produktů vedle Red Hatu a Novellu. Důležité zakázky prohrávala i na vlastní půdě. Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroen si na svých dvacet tisíc desktopů a dva tisíce serverů zvolila raději SUSE, francouzští četníci a parlament zase dali přednost Ubuntu.

Mandriva je společnost veřejně obchodovatelná na Euronextu. Před dvěma lety však přestala zveřejňovat výsledky hospodaření, takže veřejnost může jen tušit, jak na tom momentálně Mandriva finančně je. Ledacos lze však vyčíst z hodnoty akcií. Když se Mandriva před lety vracela na burzu, stála jedna akcie 5 eur, později se vyšplhala až na 8 eur. Letos už se pohybovala kolem 0,15 eur a spekulace o prodeji cenu srazily až na 0,10 eur. Při této ceně je tržní kapitalizace (ocenění trhem) Mandrivy pouhých 1,5 milionu eur.

Situaci se snaží prohlášením na oficiálním blogu uklidnit výkonný ředitel Mandrivy Arnaud Laprévote, který píše, že Mandriva byla vždy v hledáčku potencionálních investorů. Podle něj byla Mandriva tvrdě zasažena hospodářskou krizí, ale podařilo se jí vyvinout zajímavé produkty jako Pulse2 a nyní prý začíná sklízet výsledky.

Akce Humble Indie Bundle měla obrovský úspěch

Společnost Wolfire, která vytváří počítačové hry, se rozhodla přijít s převratným experimentem. Nabídla pět svých her zákazníkům za libovolnou cenu. Ti si navíc mohli zvolit, kolik z částky přispějí firmě a kolik dvěma vybraným neziskovým organizacím. Všechny hry jsou nabízeny jak pro Windows, tak pro Mac OS X a Linux. Celkově se akce zúčastnilo skoro 140 tisíc zákazníků, kteří zaplatili téměř 1,3 milionu dolarů, z nichž skoro 400 tisíc poputuje na konta neziskových organizací. Zajímavou informací také je, že linuxoví zákazníci byli nejštědřejší. Průměrně zaplatili 13,8 dolarů, což je téměř dvakrát více, než průměrně zaplatili zákazníci s Windows. Tato informace tak příliš nepotvrzuje zažité klišé, že „linuxáci“ nejsou ochotní za software platit.

Třešinkou na dortu je fakt, že Wolfire uvolní všech pět her jako open source. Společnost se také nechala slyšet, že i když byl Bundle za libovolnou cenu, tedy nejnižší cena mohla klidně být 0,01 dolaru, našli se lidi, kteří odkazy umístili na warezová fóra, bittorrentové trackery atd. Wolfire odhaduje, že tak bylo staženo až 25 % kopií.

Android předčil v prodejích v USA iPhone

Předpovědi, které mobilnímu systému Android věštily velkou budoucnost, se začínají naplňovat. NPD Group, společnost pro výzkum amerického trhu, oznámila, že Android v prvním čtvrtletí 2010 předskočil v prodejích iPhone. Jedničkou na trhu i nadále zůstává s 36 % Research In Motion, který vyvíjí systém pro telefony Blackberry. Na druhém místě už jsou ale telefony s Androidem s podílem 28 %, na třetím místě je Apple iPhone s 21 %. Za růstem Androidu stojí především obrovský úspěch telefonu Motorola Droid, který začal prodávat operátor Verizon jako odpověď na iPhone, který distribuuje AT&T.

Proti PlayStationu bez Linuxu se už staví i vědci

Případ PlayStation a Linux má další pokračování. Už jsem psal o tom, že ve Velké Británii dostal zákazník peníze nazpět kvůli tomu, že Sony z PlayStation 3 odstranilo možnost nainstalovat jiný systém. V USA začali první zákazníci podávat žaloby. Nyní se k nim připojili i vědci, kteří používali herní konzole pro stavbu výpočetních clusterů. Svůj cluster složený z PlayStationů měla např. U.S. Air Force nebo Standfordská univerzita. Problém vědeckých pracovišť není v tom, že by se nemohly připojit se starým firmwarem ke službám Sony. To je jim srdečně jedno. Jejich problémem je to, že v případně záruční opravy se jim vrací přístroje s novým firmwarem, který je pro jejich účely nepoužitelný.

Analytik Charles King ze společnosti Pund-IT se nechal slyšet, že Sony si pravděpodobně neuvědomila, jak ostrou reakci změna ve firmwaru vyvolá, a ať už díky ní získali cokoliv, těžko to vyrovná poškození image společnosti.

Anketa o nejoblíbenější distribuci

Server Abclinuxu.cz vyhlásil na začátku května další ročník ankety o nejoblíbenější distribuci. Stejně jako v minulých letech, i letos mohou uživatelé hlasovat pro svoji oblíbenou distribuci v několika kategoriích – desktop, server, netbook, liveCD, enterprise, SmartPhone/PDA. I když nelze brát výsledky ankety jako přesný ukazatel popularity jednotlivých distribucí v ČR, svoji vypovídací hodnotu mají a trendy v popularitě, které bylo možno pozorovat i jinde, vždy spolehlivě odrážely. V kategorii Desktop poslední tři roky suverénně vládlo Ubuntu, stejně suverénní pozici má Debian v kategorii Server, kterou opanuje již od vzniku této kategorie.

Novinky ze světa softwaru

Linux 2.6.34

Vývojáři linuxového jádra zachovávají pravidelné tempo vývoje, a proto mohl Linus Torvalds po třech měsících uvolnit další verzi. Aktivní vývoj i nadále probíhá v oblasti ovladačů grafických karet. V ovladači Radeon přibyla podpora pro chip Evergreen/R800, což znamená podporu pro karty řady Radeon HD-5000. Jejich funkčnost však stále poměrně daleko od ideálního stavu. Práce probíhaly taky na ovladači grafických karet Intel. Přibyla podpora pro chipy Sandybridge, které Intel uvede začátkem příštího roku. U karet řady 9xx byl zlepšen power management. Přibyla možnost přepínání mezi dvěma grafikami, což své uplatnění nalezne především na noteboocích, které jsou osazeny nevýkonnou kartou s nízkou spotřebou a doplňkovou kartou, která má mnohem vyšší výkon, ale i spotřebu. Stále je však nutné restartovat X server.

Seznam podporovaných souborových systémů byl rozšířen o dva – Ceph, což je experimentální distribuovaný síťový souborový systém pro využití na clusterech, a LogFS, který je určený pro flash disky a obsahuje některé funkce známé ze SATA řadičů. Dostatečně stabilnímu stavu se blíží také souborový systém nové generace Btrfs, který už zvažují některé distribuce zvolit jako výchozí ve svých příštích vydáních.

Jako vždy přibylo velké množství ovladačů a mnoho ovladačů bylo vylepšeno. Za zmínku ještě stojí výrazné vylepšení v oblasti virtualizace, což potěší především korporátní uživatele.

CrossOver Games 9.0

Společnost CodeWeavers vydala novou verzi nástroje specializujícího se na běh her pro Windows pod Linuxem a Mac OS X. CrossOver Games je postavené na open-source projektu Wine, ale přináší lepší kompatibilitu s některými programy a jednodušší instalaci her. Nová verze podporuje nové Steam UI, StarCraft 2 a StarCraft Online. Nově také umožňuje uživatelům instalaci her z jedné obrazovky a jedním kliknutím. Cena produktu zůstala zachována a činí 40 dolarů. Jeho pořízením přispějete i na vývoj Wine, protože společnost CodeWeavers je hlavním tahounem jeho vývoje.

Novinky ze světa distribucí

Plány pro Ubuntu 10.10

Minulý týden se v Bruselu konal Ubuntu Developer Summit, na který se sjedou vývojáři Ubuntu a domlouvají se na plánech pro další verzi Ubuntu. Na summitu v Bruselu se probíraly plány pro nadcházející Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat. V podzimním vydání se počítá s jádrem 2.6.35, X.Org serverem 1.9 a Mesa 7.6. Pokračovat budou taky práce na uživatelské přívětivosti prostředí. V aktuální verzi byla tlačítka pro ovládání okna přesunuta nalevo a designéři Ubuntu už ví, co s uvolněným místem. Uvažuje se o tzv. windikátorech, které budou sloužit jako obecné ovládací prvky aplikace, bude pomocí nich možné např. nastavit hlasitost, sdílení, nebo budou zobrazovat průběh nějaké operace.

Návrh windicators, zdroj http://www.markshuttleworth.com/archives/333Návrh windicators, zdroj http://www.markshuttleworth.com/archives/333

Představeno bylo také desktopové prostředí Unity, které bude nasazeno v Ubuntu 10.10 Netbook Edition. Navrženo je pro netbooky a zařízení s dotykovým displejem, tedy potencionálně také pro tablety. Na Unity bude postaven také nový produkt Canonicalu Ubuntu Light, což bude rychlý a jednoduchý systém, který bude nasazován do dualbootu pro rychlý přístup na Internet. Nabízený bude především OEM zákazníkům.

Konzervativně se zatím vývojáři Ubuntu staví k souborovému systému nové generace Btrfs. Ten je podle některých už dostatečně stabilní, aby mohl být nasazený jako výchozí. V Ubuntu však bude nejdříve za rok jako experimentální volba a možná za dva roky jako stabilní volba, ale ne výchozí.

Změny proběhnou i v seznamu výchozích aplikací. Minule byl vyřazen GIMP s tím, že jeho funkce převezme správce fotografií F-spot. Ten se však na výchozím CD také dlouho neohřeje. Vývojáři jej totiž plánují nahradit Shotwellem. Důvodem je údajně velká paměťová náročnost F-spotu a po pravdě se jeho vývoj v poslední době víceméně zastavil.

Shotwell, zdroj http://yorba.org/shotwell/Shotwell, zdroj http://yorba.org/shotwell/

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog