přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, KDE Plasma 5.13: nejlepší ze své řady

KDE Plasma 5.13: nejlepší ze své řady

kde.png

Včera v odpoledních hodinách vývojáři KDE vypustili do světa novou verzi svého pracovního prostředí KDE Plasma. Ta s sebou přináší velkou hromadu novinek, které stojí za to mít. Pojďme se na ně podívat! .


Přestože neuběhla dlouhá doba od doby, kdy jsme recenzovali a oceňovali novinky KDE Plasmy 5.12 LTS, je tu již nová verze. Plasma 5.13 je jen běžným řadovým vydáním, přesto s sebou přináší řadu novinek.

Největší počet změn se týká integrace webových prohlížečů. Pokud si v této verzi budete stahovat nějaký soubor, bude se vám průběh stahování zobrazovat i v oznámeních (což se dříve nedělo), jež vás upozorní i na ukončení stahování.

Další užitečnou novinkou je, že Přehrávač medií zobrazuje přehrávané skladby z webového prohlížeče. Takže se již nemusíte pracně proklikávat prohlížečem pro zastavení hudby, nyní stačí jen najet na Přehrávač médií v panelu a hudbu zastavit.

Posíláte si často do mobilu odkazy? Pokud ano, další novinka je přesně pro vás. Nyní si pomocí aplikace KDE Connect můžete jednoduše z prohlížeče do mobilního zařízení poslat odkaz.

Pomocí KRunneru, případně klávesové zkratky [Alt + Mezerník], můžete nyní otevírat záložky v prohlížeči.

Vývojáři průběžně pracují na novém vzhledu nastavení. Několika novinek jsme se dočkali již v minulé verzi, nyní byly přepracovány stránky týkající se nastavení tématu. Sami můžete posoudit, zda se jedná o změnu k lepšímu. Vzhled se měnil i u přihlašovací obrazovky, která nyní působí více moderně.

Mnoho novinek se týká aplikace Discover, která slouží k instalaci a v některých distribucích k aktualizaci sotfware. Podobně jako v předchozí verzi byl upraven vzhled, v důsledku čehož byl zlepšen systém hodnocení aplikací. Vylepšení se dostala i na Flatpak a Snap – nyní můžete lépe konfigurovat instalaci z těchto zdrojů a mít všechno „pod dohledem“.

Přehled dalších novinek:

  • počáteční podpora globálního menu GTK,

  • nový vzhled widgetu Přehrávače médií,

  • backend pro CryFS v Plasma Vault,

  • lepší připojování monitorů za běhu.


Podrobný přehled všech novinek najdete na stránkách KDE.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz