přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, LibreOffice 3.5, VLC 2.0 a Ubuntu pro firmy

LibreOffice 3.5, VLC 2.0 a Ubuntu pro firmy

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Canonical: Ubuntu Business Remix a konec dotování Kubuntu. New Hampshire otevírá dveře svobodném softwaru. Cinnamon 1.3. LibreOffice 3.5. VLC 2.0. Booktype – komplexní open-source nástroj pro tvorbu knih.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Canonical: Ubuntu Business Remix a konec dotování Kubuntu

Společnost Canonical vydala další edici Ubuntu Business Desktop Remix, která by měla zaujmout hlavně firmy. Od standardní desktopové edice se nijak zvlášť neliší, pouze některé aplikace byly odstraněny a další naopak přibyly. Nenajdete zde například hry, klient pro sociální sítě Gwibber a synchronizační nástroj Ubuntu One. Místo nich Ubuntu Business Desktop Remix nabízí podporu proprietárních technologií v podobě OpenJDK (Java), Adobe Flash a VMware View (virtualizace). Takové změny stojí málo úsilí a Ubuntu v očích firem rozhodně mohou povýšit. Remix je aktuálně dostupný pouze v angličtině ve 32bitové verzi a pro jeho získání se musíte zaregistrovat.

Další zpráva už není tak pozitivní. Jediný placený vývojář Kubuntu (verze Ubuntu s desktopovým prostředím KDE) Jonathan Riddell po sedmi letech dostal výpověď a Canonical už tak nebude vývoj Kubuntu financovat. Nicméně to není tak černé, jak se může zdát. Canonical stále hodlá Kubuntu podporovat například zajištěním infrastruktury a dalšími doplňkovými službami. Stejně to praktikuje u Xubuntu, Lubuntu a Edubuntu a nedaří se jim zle. Ukončení financování Kubuntu však svědčí o tom, co můžeme pozorovat poslední měsíce. Canonical sází na jedinou kartu – Ubuntu s rozhraním Unity.

New Hampshire otevírá dveře svobodném softwaru

Americký stát New Hampshire přijal zákon, který otevírá dveře svobodnému softwaru na úřadech a ve státních orgánech obecně. Zákon jim nařizuje, že musejí open source zohlednit při výběru technologického řešení. Automatické zvýhodnění open source se tedy nekoná, pouze mu byly zajištěny férové soutěžní podmínky. Výběr řešení by měl být adekvátně odůvodněn analýzou nákladů a přínosů. V některých ohledech je zákon o něco přísnější: Státní orgány se třeba „mají vyvarovat pořízení produktů, které nepodporují otevřené standardy“. Zajímavé je i to, že zákon přímo vyjmenovává výhody svobodného softwaru, zmíněny jsou například nezávislost na jednom dodavateli, spolupráce s různými platformami nebo možnost kontroly zdrojového kódu a tedy zjištění případných „nechtěných vlastností“ softwaru.

Novinky ze světa softwaru

Cinnamon 1.3

Jsou to teprve dva měsíce, co Clement Lefebvre „forknul“ GNOME Shell a zahájil vývoj nového rozhraní Cinnamon. Vývoj postupuje mílovými kroky a verze 1.3 přináší další požadovaná vylepšení. Panel se stále více přibližuje GNOME Panelu. Dočkal se potřebné ohebnosti, cokoliv (včetně menu) z něj lze odebrat a nahradit jiným appletem, jejichž počet také roste a už pokrývají téměř vše nejpotřebnější. Applety navíc nově můžete přesouvat stylem drag-and-drop. Do nastavení Cinnamonu přibyly nové možnosti, zejména ty, které můžete znát z nástroje GNOME Tweak. Jedná se třeba o změnu vzhledu oken, kurzoru, písma nebo sady ikon. Třináctá verze distribuce Linux Mint by měla vyjít zhruba za tři měsíce, a pokud bude vývoj pokračovat ve stejném tempu, je velmi pravděpodobné, že se v ní Cinnamon objeví. Už teď ho můžete vyzkoušet v Linux Mint 12, v repozitářích distribuce najdete vždy aktuální verzi.

Applety v Cinnamonu 1.3, zdroj WebUpd8.org Applety v Cinnamonu 1.3, zdroj WebUpd8.org

LibreOffice 3.5

Document Foundation vydala novou verzi kancelářského balíku LibreOffice 3.5 napěchovanou novinkami. Tou hlavní je pročištění kódu a znatelné zrychlení, které mohu z vlastní zkušenosti potvrdit. Novinek je opravdu mnoho, takže si je projdeme jen ve zkratce: Zaheslované soubory jsou nově šifrovány systémem AES (místo Blowfish), rozšíření lze filtrovat podle původu (výchozí, pro všechny uživatele, jen pro současného uživatele), dialog varující na ukládání do jiného formátu než ODF je srozumitelnější, nový způsob míchání barev (používaný hlavně v grafických aplikacích), podpora sedmé verze Javy. Ve Writeru se intuitivněji dostanete k formátování záhlaví a zápatí, Calc zase lépe vyhlazuje křivky v diagramech, navyšuje limit na deset tisíc listů a 1024 sloupců v sešitu, umožňuje nastavit počet listů pro nové dokumenty a vylepšuje dialog filtru. Podrobný článek o LibreOffice 3.5 přinesl portál OpenOffice.cz.

VLC 2.0

Oblíbený multiplatformní přehrávač médií VLC se dočkal verze 2.0 s označením Twoflower. Mezi nejvýznačnější novinky patří rychlejší dekódování na vícejádrových procesorech, grafických kartách a mobilních zařízeních. Co se týče formátů, při přehrávání H.264, Xvid a WebM je zátěž rovnoměrně rozložena mezi jádra procesoru, vylepšena byla podpora RealVideo a obrázkových formátů. Také přibyla podpora Blu-ray, ale ta je zatím pouze experimentální. Z dalších novinek jsou zajímavé například úplně nové webové rozhraní, vylepšení „rozkládání“ kontejneru Matroska (MKV) a převzorkování zvuku ve vysoké kvalitě. Do VLC 2.0 bylo zahrnuto na sedm tisíc úprav od 160 přispěvatelů, většina z nich však zaujme pouze specifické skupiny uživatelů. Samotné VLC bohužel neposkytuje balíčky, takže si musíte počkat, až se nová verze dostane do repozitářů vaší distribuce, nebo se pustit do kompilace zdrojových kódů. Uživatelé Ubuntu to mají snazší – stačí do systému přidat další repozitář.

VLC 2.0 v připravovaném Ubuntu 12.04 VLC 2.0 v připravovaném Ubuntu 12.04

Booktype – komplexní open-source nástroj pro tvorbu knih

Nezisková organizace Sourcefabric, která mimochodem sídlí v Praze, nedávno představila překvapivě schopný nástroj pro kolaborativní tvorbu knih Booktype. Jeho síla spočívá především v tom, že zvládne vše potřebné – od začátků psaní až po publikaci. Na textu zároveň může pracovat mnoho uživatelů, mohou o něm diskutovat prostřednictvím chatu, přidávat poznámky atp. Až bude kniha hotova, stačí ji vyexportovat – na výběr je mnoho elektronických formátů a samozřejmě i formát pro tisk. Booktype je serverová aplikace založená na webových technologiích. Pro osobní využití tedy stačí váš počítač, pokud chcete spolupracovat ve více lidech, už ji musíte umístit na server. Na vyzkoušení je k dispozici demo.

Jednou větou

Poptávka po linuxových odbornících roste, říká analýza Linux Foundation. Byly spuštěny předobjednávky avizovaného tabletu Spark s prostředím KDE. On-line „televize“ Netflix nebude podporovat Linux, na Androidu už přitom běží. Právě uběhlé kolo akce Humble Bundle bylo trochu jiné – vývojáři vytvořili hru za šedesát hodin před zraky kamer a vybraných 458 tisíc dolarů půjde výhradně na charitu. Letošní ročník pražské akce Open Source Conference / LinuxExpo neproběhne, první víkend v březnu se ale můžete těšit na InstallFest, který už zveřejnil svůj program. Růst Linux Mintu na úkor Ubuntu je kachna, píše OMG!Ubuntu!. Vyšel Google Chrome 17. Únorový openMagazin si bere na paškál téma kancelář.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz