přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux dostane profesionální editor videa

Linux dostane profesionální editor videa

dvatydny.gif

Profesionální střižna videa Lightworks se blíží na Linux. Google a Intel přivedou Android na platformu x86. Budoucnost nadějného grafického editoru Pinta je nejistá. Linux 3.1 možná dostane nové originální logo. Ford připravuje operační systém pro automobily. Návrh: Nové Ubuntu každý měsíc. Minus – nová služba pro sdílení souborů. Google Chrome 14 umí spouštět nativní C++ kód.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Profesionální střižna videa Lightworks se blíží na Linux

Absence opravdu profesionálního editoru videa je dlouhodobě jednou ze slabin Linuxu. Nejspíš se to ale brzy změní, protože společnost Editshare oznámila, že ještě letos 19. prosince vydá betaverzi svého editoru Lightworks pro Linux a také Mac OS X. Pokud jste o Lightworks ještě neslyšeli, tak vězte, že se nejedná o žádné ořezávátko. Na svém kontě už má několik „áčkových“ filmů, včetně oscarové Královy řeči. Celkem příznivě zní cenová politika: Každému bude k dispozici verze zdarma, která bude mít určitá, ale zřejmě nijak zásadní omezení. Plná verze Lightworks bude stát čtyřicet britských liber ročně a pro výukové účely bude za polovic. Autoři navíc v budoucnu plánují editor vydat jako open source. To je prozatím plánováno na třetí čtvrtletí roku 2012. Více informací najdete na LightworksBeta.com nebo na OMG! Ubuntu!.

Střižna videa Lightworks Střižna videa Lightworks

Google a Intel přivedou Android na platformu x86

Intel na trhu mobilních procesorů trochu zaspal, a tak mu vypustila rybník architektura ARM, kterou najdete prakticky v každém chytrém telefonu. Intel to ale nevzdává a s Googlem pracuje na optimalizaci Androidu pro architekturu x86. Společnosti to oznámily na IDF (Intel Developer Forum) 2011. Do smartphonů přijde procesor Medfield, který vychází ze starého známého Atomu, ale napravuje některé jeho nedostatky – například relativně vysokou spotřebu energie. Uplatnění by mohl nalézt také na netboocích a tabletech. První zařízení s tímto procesorem a Androidem by se měla začít prodávat v první polovině příštího roku. Návštěvníci IDF už měli možnost prohlédnout si prototyp. Toto rozhodnutí nahrává spekulacím, že Intel nepočítá s mobilním systémem MeeGo. Sice tvrdí, že se nadále bude podílet na jeho vývoji, ale o tom, že MeeGo nemá budoucnost, už téměř nikdo nepochybuje.

Budoucnost nadějného grafického editoru Pinta je nejistá

Grafický editor Pinta je obdobou editoru Paint.NET a snaží se být alternativou pro uživatele, kteří chtějí víc než jen retušovat červené oči, ale GIMP je pro ně zbytečně složitý. Jeho vývoj začal teprve v roce 2010 a jak rychle se vyvinul a získal popularitu, tak rychle i skončil. I když „konec“ možná není úplně správné slovo. U open-source projektů o žádném konci mluvit nemůžeme, protože se jich kdykoliv kdokoliv může znovu ujmout. Jisté však je, že Jonathan Pobst, který má prakticky celý editor na svědomí, už se na vývoji podílet nebude.

Pinta Pinta

Linux 3.1 možná dostane nové originální logo

Tučňák Tux už je dlouhá léta známým maskotem a logem Linuxu. S verzí jádra 3.1 se to ale možná změní, protože Darrick Wong z IBM navrhl logo nové. I v něm se ale s Tuxem setkáme, a to dokonce čtyřikrát. Na návrh se můžete podívat níže.

Navrhované logo pro Linux 3.1 Navrhované logo pro Linux 3.1

Teď už vážně. Navrhované logo je samozřejmě parodií na logo Microsoft Windows 3.1, které vyšly před devatenácti lety. Hlavní motiv okna zůstal stejný, jen se do něj nastěhovali čtyři tučňáci. O tom, zda se logo do nové verze jádra opravdu dostane, ještě není jasno. Server Phoronix.com upozorňuje na to, že nejde o první takovou obměnu. Ve verzi 2.6.29 se dočasně stal maskotem Tuz – tasmánský čert s připnutým tučňáčím zobákem. Ten měl zvýšit povědomí o tomto australském zvířeti, kterému hrozí vyhynutí.

Ford připravuje operační systém pro automobily

Nový systém připravovaný ve spolupráci se společností Bug Labs se jmenuje OpenXC. Nejspíš půjde o lehký základ, na který se budou dát postavit další open-source moduly či aplikace. Systém bude doplňovat cloudová služba BUGswarm. Celý komplet tak může být využit například tímto způsobem: OpenXC bude snímat údaje o jízdě (například spotřebu), které bude odesílat na BUGswarm, a ten je bude prezentovat na webu. První vlaštovkou je prototyp Ford Evos, který byl představen na autosalonu ve Frankfurtu. Mezi jeho novinky patří třeba rozpoznání řidiče a jeho aktuální kondice a přizpůsobení se jeho stylu jízdy.

Návrh: Nové Ubuntu každý měsíc

Scott Remnant, předseda Ubuntu Technical Board, přišel s návrhem změnit cyklus vydávání distribuce Ubuntu. Podle něj by bylo nejlepší vydávat novou verzi každý měsíc, oproti současným šesti měsícům. Šestiměsíční cyklus podle něj způsobuje to, že se do vydání dostávají i ne úplně odladěné novinky. Vývojáři je raději zařadí, aby nemuseli čekat dalších šest měsíců, a navíc jsou podle množství novinek finančně hodnoceni. Měsíční cyklus by tuto tendenci měl odstranit. Ubuntu by zkrátka vycházelo každý měsíc bez ohledu na množství novinek a dostaly by se do něj jen opravdu stabilní kusy kódu. Podobný postup se celkem osvědčil u webového prohlížeče Chrome, který vychází každých šest týdnů a uživatelé to vzali veskrze pozitivně. Vývoj systému ale není taková „sranda“ jako vývoj prohlížeče a těžko říct, jak by se s tím vývojáři i uživatelé popasovali. Jaký cyklus vydávání by podle vás Ubuntu sedl nejvíce?

Novinky ze světa softwaru

Minus – nová služba pro sdílení souborů

Minus je tak trochu jiný sdílející nástroj – něco si bere z Dropboxu, něco ze serverů pro sdílení souborů jako Rapidshare.com a něco i ze sociálních sítí. V základu dostanete úložiště o kapacitě 10 GB, které můžete plnit soubory o maximální velikosti 2 GB. Možnosti, jak na úložiště nahrávat soubory, jsou dvě. Nahrávat můžete buďto přetažením souboru na webovou aplikaci nebo pomocí tenkého klientu (dostupný také pro Ubuntu, Arch Linux a Android). Klient pro Ubuntu umí snímat screenshoty a ihned je nahrát na úložiště. U každého souboru můžete zvolit, zda chcete, aby byl soukromý (přístupný pouze vám a lidem, kterým na něj pošlete odkaz), nebo veřejný (volně přístupný ve vašem profilu). Minus na první pohled působí jako alternativa Dropboxu nebo Ubuntu One, ale zastoupí jen některé jejich funkce. Se synchronizací nepočítejte.

Google Chrome 14 umí spouštět nativní C++ kód

Web Audio API a spouštění nativního C++ kódu v prohlížeči – to jsou dvě zásadní a v podstatě všechny novinky čtrnácté verze webového prohlížeče Chrome. První – Web Audio API – umožňuje prostorově míchat mnoho zvuků z různých zdrojů. V kombinaci s HTML 5 a WebGL grafikou tak tvoří dobrou platformu pro vývoj složitějších her a aplikací. Na GoogleCode.com už najdete několik ukázek.

Druhou novinkou je zařazení technologie Native Client, která dokáže bezpečně spouštět C a C++ aplikace přímo v prohlížeči. Uživatel přitom vůbec nepozná, že už nepoužívá JavaScript nebo jinou webovou technologii. V současné době s pomocí Native Client můžete spouštět pouze aplikace dostupné v Chrome Web Store. Časem by se možnosti měly rozšířit.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz