přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linuxáci snadno najdou práci, podpořte Pitivi

Linuxáci snadno najdou práci, podpořte Pitivi

dvatydny.gif

Poptávka po IT profesionálech se znalostí Linuxu roste. Videoeditor Pitivi shání peníze na další vývoj. Můžete se podívat na přednášky z letošní DevConf. I vývojáři Ubuntu si mohou místo vývoje hrát hry od Valve zdarma. Belgický portál OpenData běží na open source. A v Rumunsku leží notebooky s Edubuntu ladem – učitelé s ním neumí pracovat.


Být „linuxákem“ se vyplatí – snadno najdete práci

Linux Foundation zveřejnila každoroční zprávu o práci v oblasti linuxových technologií (ke stažení je vyžadována registrace). Letošní těží z výzkumu mezi 1100 personalisty a 4000 linuxovými profesionály z celého světa. Pro experty na Linux je opět velmi příznivá – poptávka stále roste a zaměstnanci se mohou těšit na vyšší platy i lepší benefity.

Specialisty na Linux plánuje v letošním roce poptávat 77 % oslovených personalistů. Zájem je jak o správce systémů, tak o vývojáře a systémové architekty. Zajímavostí je, že poptávka stále výrazně převyšuje nabídku – většina personalistů má problém sehnat nové kvalitní zaměstnance, a oslovení zaměstnanci se na druhou stranu domnívají, že najít novou práci by pro ně nebyl velký problém.

Ačkoli jsou linuxoví odborníci obecně dobře placeni a mají různé pracovní výhody, jako například možnost práce z domova, pouze 17 % z nich ve výzkumu uvedlo finanční ohodnocení a benefity jako hlavní důvod volby zaměření na Linuxové technologie – ve velké míře stále převládají „nadšenci“, kterým se líbí myšlenka otevřeného softwaru, případně je láká Linux jako moderní a perspektivní technologie.

Pitivi vybírá na další vývoj

Stejně jako mnohé další opensource projekty se rozhodli i vývojáři nelineárního videoeditoru Pitivi sehnat finance na další rozvoj ve veřejné sbírce. Cíl si stanovili vskutku odvážný – na vydání verze 1.0 a posléze na další úpravy a funkce, které mají z Pitivi udělat skutečně profesionální střižnu, shánějí celkem sto tisíc eur. V době psaní článku tato kampaň běží teprve den a vybrat se podařilo něco málo přes 3 500 eur od 165 přispěvatelů.

Pokud se nepodaří vybrat celých sto tisíc, mají vývojáři Pitivi jeden menší cíl – vybrat alespoň 35 tisíc eur, které by jim měli dopomoci k vydání verze 1.0. Do té už nechybí žádné nové funkce, a v plánu je tak vypracování uživatelské i vývojářské dokumentace, ale především rozsáhlé testování a opravy chyb.

Videoeditor Pitivi Videoeditor Pitivi


O tom, jaké nové funkce se pak případně budou dále připravovat, rozhodli především sami uživatelé v loňské anketě. Všechny „nápady“ na nové vlastnosti Pitivi jsou na stránce sbírky sepsány včetně orientační ceny – dozvíme se tak například, že verze pro Windows by přišla na necelých 8 tisíc, funkce copy/paste na 400 eur a enkódování videa s pomocí grafické karty na tři a půl tisíce.

Videa z letošní DevConf jsou online

Počátkem února se v Brně konala DevConf, konference zaměřená na vývojáře a uživatele Red Hatu, Fedory a Jboss (LinuxEXPRES připravuje reportáž a rozhovory s několika na konferenci přítomnými osobnostmi, první část reportáže zde). Pokud jste se konference nemohli zúčastnit a rádi byste se podívali na některé přednášky, máte nyní možnost – jsou k dispozici na YouTube na kanále Red Hat Czech (omluvte prosím sníženou kvalitu zvuku). K dispozici jsou i prezentace z jednotlivých přednášek, které najdete vždy pod videem nebo na devconf.cz.

Hry zdarma dostanou i vývojáři Ubuntu. Za debianí vývojáře se vydávali podvodníci

Minule jsme informovali, že vývojáři Debianu mohou získat hry od Valve dostupné na Steamu zdarma jako poděkování za práci na systému, který poskytl základ pro herní operační systém SteamOS. Nyní byla tato nabídka rozšířena i na vývojáře Ubuntu. Zajímavé bude sledovat, jestli toto rozšíření přivede i novou várku podvodníků, kteří se budou snažit zahrát si bez placení.

Joseph Shields, který měl schvalování žádostí vývojářů Debianu na starosti, se na svém blogu pochlubil se zajímavými čísly. Potvrdil celkem 279 žádostí, ale 22 jich musel zamítnout. Deset lidí zažádalo neoprávněně, ale zbylých 12 se pokusilo přímo o podvod – lhali, že jsou vývojáři, či se přímo pokoušeli za skutečné vývojáře vydávat, a to často dost amatérsky – obvykle nepochopili, co je GPG klíč a jak se s ním podepisuje, a prostě si založili e-mail se jménem nějakého vývojáře a přidali fingerprint klíče.

Open data & gov

Učitelé v Rumunsku nepoužívají darované notebooky. Neumí s Linuxem

Ne všechny příběhy o nasazení open source ve státní správě či školství mají šťastný konec. Jeden takový, který má (doufejme, že jen prozatím) konec dosti smutný, se odehrává v Rumunsku. Necelá stovka tamních škol dostala od místního řetězce supermarketů darem 1800 notebooků s Edubuntu. Minimálně polovina z nich ale neslouží k výuce a pouze chytá prach, protože učitelé údajně s Linuxem pracovat neumí. Další podstatná část notebooků získala nový, proprietární systém.

Řetězec, který notebooky školám daroval, k nim žádné školení nebo podporu nenabídl, ale podle jeho mluvčího se na něj ani žádní učitelé s podobnou prosbou neobrátili. Místní skupiny propagující otevřený software se v reakci na tuto novinku rozhodli školám nabídnout pomoc, ale obávají se, že školy pomoc „zvenčí“ odmítnou. Celá záležitost svědčí o nepříliš vysoké odbornosti učitelů IT, kteří si s „jiným“ systémem nedokážou sami poradit ačkoli by to pro ně jako pro odborníky nemělo znamenat velký problém.

Belgické Flandry mají portál OpenData, běží na otevřeném softwaru

Portál s otevřenými daty OpenDataForum.info belgického regionu Flandry je otevřený hned dvakrát. Nejenže nabízí celkem 1200 různých setů otevřených dat, ale sám také běží na opensource softwaru. Na serveru, který celý systém pohání, tak najdete Linux a o správu stránek se stará CMS Joomla! O samotnou správu a distribuci dat se pak stará (taktéž otevřený) software CKAN (Comprehensive Knowledge Archive Network).

Z nabízených dat je zatím největší zájem o seznam stanic belgické železniční sítě, informace o konkurzech a bankrotech a také o statistiky počtu cizinců žijících v různých městech.

Jednou větou

  • Již tento víkend (1. a 2. března) se bude v Praze konat další ročník populární konference InstallFest.
  • Jestli jste si i vy mysleli, že Debian 9 se bude jmenovat „Zurg“ po padouchovi z filmu Toy Story 2, tak jste se jako mnozí další nachytali – jednalo se pouze o vtip v rámci diskuse o novém init systém pro Debian.
  • Čínský „národní operační systém“ Red Flag Linux končí.
  • Vyšlo Ubuntu 12.04.4 – čtvrté (a poslední) „údržbové“ vydání aktuálního Ubuntu s prodlouženou podporou.
  • Ubuntu bude možná mít v budoucnu vlastního správce souborů. Na mailing listu ubuntu-desktop se sbírají nápady na funkce, které by měl „ten správný“ správce souborů mít.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog