přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, LinuxDays 2017: více než 1500 lidí, velká porce zajímavých přednášek

LinuxDays 2017: více než 1500 lidí, velká porce zajímavých přednášek

LinuxDays

O víkendu se na FIT ČVUT v Praze opět konala konference LinuxDays. Letošní ročník byl ve znamení výrazného nárůstu počtu účastníků a ještě zajímavějších přednášek než dříve. 


Před konferencí

Odborné konference obvykle předchází Call for Papers, tedy výzva k nabízení příspěvků (přednášek, workshopů apod.). Nejinak je tomu i v případě LinuxDays, kde navíc poté probíhá veřejné hlasování – takže se na program dostanou ty příspěvky, o něž je největší zájem.

Vývoj počtu registrací na LinuxDays (zdroj: web LinuxDays) Vývoj počtu registrací na LinuxDays (zdroj: web LinuxDays)

Před letošním ročníkem LinuxDays se sešlo tolik příspěvků, že zodpovědné hlasování nešlo zvládnout rychleji než za několik hodin. Zároveň se na program leccos nedostalo. Díky tomuto výběru ovšem vznikl opravdu kvalitní a zajímavý program.

Technologie sdružení CESNET lákaly účastníky každého věku Technologie sdružení CESNET lákaly účastníky každého věku

Výrazný nárůst počtu účastníků

Přestože historie LinuxDays je v porovnání s jinými konferencemi relativně krátká (první ročník se konal v roce 2012), počet účastníků vždy meziročně značně rostl, takže jde už několik let o největší českou linuxovou konferenci.

Přednáška o HTTP Security Headers Přednáška o HTTP Security Headers

Letos se zaregistrovalo 1556 účastníků. A to už začíná být i pro poměrně velkoryse dimenzovanou budovu FIT ČVUT docela „zkouška ohněm“, jak z hlediska kapacity sálů, tak i funkčnosti vestibulu, WC a dalšího zázemí.

3D tisk nesmí chybět na žádné pořádné konferenci 3D tisk nesmí chybět na žádné pořádné konferenci

Na přednáškách více než plno, na workshopech rovněž

Zmíněná kapacita sálů se už u některých sobotních přednášek ukázala jako nedostatečná. Bylo „více než plno“, tedy část lidí seděla na schodech a další část stála vzadu. Někdo to raději vzdal a šel se podívat ke stánkům nebo na kávu (o nich bude řeč později); díky tomu, že se přednášky jak vysílají (streamují), tak i zaznamenávají, se na ně lze podívat i později. Ostatně už dostat se do sálu nebylo úplně snadné.

Vzhledem k počtu účastníků nebylo jednoduché se dostat na přednášky (foto: Gabriel Seidl) Vzhledem k počtu účastníků nebylo jednoduché se dostat na přednášky (foto: Gabriel Seidl)

Podobná situace byla i na workshopech, kde je to samozřejmě větší problém, protože každý člověk potřebuje své „stanoviště“. Tam, kde stačil počítač, si někteří „nadpočetní“ účastníci vypomohli svými notebooky.

Plno bylo i u stánků (foto: Gabriel Seidl) Plno bylo i u stánků (foto: Gabriel Seidl)

Na obojím byl dobrý důvod být, vzhledem k zajímavému programu. Z přednášek jsou alespoň videozáznamy, u workshopů bohužel ani ty – i když z některých mohou existovat „komunitní“ videa pořízená mobilními telefony.

Na přednáškách se sedělo i na schodech a stálo vzadu Na přednáškách se sedělo i na schodech a stálo vzadu

Stánky a další atrakce

Konference, to nejsou zdaleka jen přednášky a workshopy, nýbrž například také stánky. Na LinuxDays jich tradičně bývá hojný počet, nejinak tomu bylo i letos. Kromě linuxových distribucí (Red Hat + Fedora, SUSE + openSUSE, Alpine Linux…), komunit okolo open-source projektů (Mozilla.cz, Xfce + Geany, Vim…) nebo spolků (vpsFree.cz, OpenAlt) a organizací (CZ.NIC, CESNET…) tu byla letos velmi vydatně zastoupena oblast hardwarová (Bastlíři MacGyver, Base48, HW Kitchen).

K čemu se také dají použít součástky K čemu se také dají použít součástky

Právě tam byly k vidění i věci téměř neskutečné – jako třeba hra Tetris na LED kontrolkách „turrisu z Turrisů“ (turris znamená věž, byla to tedy věž z routerů Turris), logo Base48 vytvořené z ohromného množství elektronických součástech nebo robota z krabice od zmrzliny.

Na věži z routerů Turris se hrál Tetris a nálada byla výborná Na věži z routerů Turris se hrál Tetris a nálada byla výborná

Svůj stánek měl i kancelářský balík LibreOffice, kde se zájemci rozmlouval Stanislav Horáček, jenž je hlavním lokalizátorem tohoto balíku do češtiny a jehož články znáte z našeho portálu OpenOffice.cz.

Stánek kancelářského balíku LibreOffice Stánek kancelářského balíku LibreOffice

Mezi další atrakce LinuxDays patřila například RetroHerna (kde bylo možno si zahrát hry z „dřevních dob“ osobních počítačů), bastlírna pro děti, Key Signing Party, zkoušky na LPI certifikaci nebo úplně nová akce Lokalizační odpoledne. V rámci tohoto (nedělního) odpoledne se zájemci mohli seznámit s jednotlivými komunitami, prohlédnout a vyzkoušet si lokalizační nástroje a samozřejmě se také zeptat na všechno, co je okolo lokalizace softwaru zajímalo.

Bezplatná burza knih u stánku vpsFree.cz Bezplatná burza knih u stánku vpsFree.cz

Kdo chtěl představit svůj projekt nebo prostě o něčem pohovořit (a nepodařilo se mu dostat do programu přednášek, případně si příspěvek nepřihlásil), mohl využít otevřenou místnost.

Bastlíři MacGyver Bastlíři MacGyver

Občerstvení

Velkým lákadlem byla tradičně káva zdarma od Kofárny, téměř neustále se čekalo v dlouhé frontě (ale daly se vyčíhat chvíle – hlavně uprostřed přednášek – kdy člověk získal kávu poměrně rychle). Sladkosti se daly získat u občerstvovacího stánku Active 24; kdo se ale nechal zlákat rollupem s vyobrazením piva, byl asi zklamán, protože z pípy u stánku neteklo pivo, nýbrž malinovka. V RetroHerně pak byla k dispozici populární limonáda Club-Mate.

Laskonky, roládky, kokosky… (foto: Gabriel Seidl) Laskonky, roládky, kokosky… (foto: Gabriel Seidl)

Shrnutí konference

Letošní ročník potvrdil trend stále se zvyšující úrovně konference (po organizační i obsahové stránce) a účasti na ní. A důvodů k účasti je opravdu mnoho, nic na tom nemění ani dostupnost videozáznamů. Konferenci tvoří především lidé a jejich setkávání, k čemuž je zde velká příležitost. Kdo chce hovořit s někým, kdo v české linuxové a open-source komunitě něco znamená, tady tu příležitost má.

Krabice od zmrzliny? Záhadný robot? Obojí! (foto: Gabriel Seidl) Krabice od zmrzliny? Záhadný robot? Obojí! (foto: Gabriel Seidl)

Otázkou samozřejmě je, jak bude budova FIT ČVUT zvládat stále více účastníků. Problém je hlavně s kapacitou sálů (speciálně na některé přednášky a workshopy) a je to velkou „výzvou“ pro organizátory. Nabízí se samozřejmě různá technická řešení, například velkoplošné obrazovky nebo promítací plátna s dostatečným počtem židlí. Pokud by měl někdo další nápady na to, jak to řešit, organizátoři je určitě uvítají.

RetroHerna skýtala možnost „zapařit“ slavné hry minulých desetiletí RetroHerna skýtala možnost „zapařit“ slavné hry minulých desetiletí

Články o některých zajímavých tématech konference přineseme později.



Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog