přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mandriva je zachráněna, našla investory

Mandriva je zachráněna, našla investory

dvatydny.gif

Mandriva je zachráněna, našla investory, MeeGo se rozjíždí, Nokia ho začne nasazovat na mobily a tablety, Slovensko: Budoucí vláda chce využívat volně dostupný software, Americká autorská organizace se bojí copyleftu, Vodafone 845: Nejlevnější telefon s Androidem přichází, GoogleCL, WordPress 3.0 Thelonious, VLC 1.1.0, Android 2.2 Froyo.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Mandriva je zachráněna, našla investory

Francouzská společnost Mandriva S. A., výrobce linuxové distribuce Mandriva Linux, má, zdá se, zajištěnu existenci. V několika posledních týdnech na veřejnost proniklo mnoho spekulací o osudu Mandrivy. Kyberprostorem se proslýchalo, že hledá investora nebo že je dokonce na pokraji krachu. 22. června 2010 CEO Mandrivy Arnaud Laprévote uklidnil situaci, když prohlásil: „Společnost našla investory, kteří se do ní rozhodli investovat, abychom znovu našli stabilitu a vytvořili dobrý obchodní model.“ Investoři si nepřejí zveřejnění svých jmen. Takže uživatelé už mohou být klidní a navíc se těšit na novou verzi distribuce Mandriva Linux 2010.1, která by po mnoha odkladech měla vyjít 5. července.

MeeGo se rozjíždí, Nokia ho začne nasazovat na mobily a tablety

Finská Nokia potvrdila, že její připravovaný mobilní telefon N8 bude poslední z řady N, který bude běžet na Symbianu. Další telefony z vlajkové řady N už budou používat výhradně MeeGo, Symbian se udrží již pouze na telefonech nižší třídy. Nokia si slibuje, že díky novému systému bude konkurenceschopnější a bude moci soupeřit s nejprogresivnějšími systémy Android a iPhone OS.

Stejně jako mnoho dalších společností už i Nokia připravuje svůj tablet. Tablet s ARM procesorem bude také používat operační systém MeeGo. Sedmi nebo devítipalcový tablet by měl na trh přijít ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku, ale údajně už bylo vyrobeno prvních sto testovacích kusů. Vývojáři MeeGo také uvolnili video, kde systém na blíže neurčeném tabletu předvádějí. Přestože se jedná o pre-alfa verzi, již nyní vypadá systém velmi svižně a působivě. Přesvědčte se sami.

Slovensko: Budoucí vláda chce využívat volně dostupný software

Pravicová koalice, která se na Slovensku připravuje na vládnutí, zveřejnila své programové teze. V tomto rozsáhlém dokumentu mimo jiné došlo i na IT, píše se tam: „Budeme v maximálnej miere využívať voľne dostupný softvér vo verejnej správe.“ Volně dostupný software sice automaticky neznamená open source, ale vysoké procento kvalitního zdarma dostupného softwaru open source je. Zní to hezky, ale zatím se můžeme jen dohadovat, jestli na výraznější prosazení open source ve veřejné správě dojde. Taková prohlášení od politiků slyšíme docela často. Často se ale také stává, že se tato oblast odsune tak trochu na vedlejší kolej a řeší se pouze palčivější problémy, které zajímají většinovou veřejnost. Nechme se překvapit, jak to dopadne tentokrát.

Americká autorská organizace se bojí copyleftu

Organizace ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers) rozeslala svým členům dopis (1. část, 2. část), ve kterém je žádá o finanční podporu tažení za udržení copyrightu. ASCAP se bojí, že příznivci copyleftu pro něj budou lobovat v kongresu, a proto shání své vlastní zdroje, aby mohli lobovat proti. Snaha ASCAP se zdá trochu úsměvná, pochopitelně je na rozhodnutí každého umělce, pod jakou licencí svou tvorbu vydá. A nevypadá to, že by se copyleft měl nějakým způsobem prosazovat do zákonů, poslední dobou můžeme sledovat spíše opačné tendence. „Licence Creative Commons jsou copyright licence – prostě a jednoduše by bez copyrightu ani nemohly fungovat. Tyto licence jsou zákonnými nástroji, které mohou tvůrci využít, pokud chtějí nabídnout určitá práva veřejnosti, ale přitom si ostatní práva ponechat,“ reagoval mluvčí Creative Commons Eric Steuer. Také upozornil na to, že pod některou z Creative Commons licencí vydali svá díla už i mainstreamoví hudebníci, jako například Nine Inch Nails, The Beastie Boys, Radiohead nebo Snoop Dogg.

Vodafone 845: Nejlevnější telefon s Androidem přichází

Tuzemskému trhu Vodafone v červenci představí telefon, který by mohl systém Google Android masově rozšířit. S nedotovanou cenou 3 577 Kč se bude jednat o jednoznačně nejlevnější telefon s Androidem na trhu. Vodafone 845 poběží na starší verzi Android 2.1 Eclaire o případném upgradu na čerstvé Froyo zatím nejsou žádné informace. Hlavním lákadlem bude podpora Wi-Fi, GPS, 3G sítí a samozřejmě přítomnost vyspělého systému Android. Potencionální zákazníci se ale budou muset smířit s poněkud slabším displayem s QVGA rozlišením (320 × 240 pixelů). Kvůli nízkému rozlišení lze očekávat problém s aplikacemi, nezanedbatelná část z nich totiž podporuje pouze vyšší rozlišení. Display navíc bude založen na rezistivní technologii, která už je poněkud za zenitem. Nicméně za tři a půl tisíce má telefon velmi dobrou výbavu a má potenciál rozvířit trh. Levný Vodafone 845 by mohl zapříčinit, že s cenou půjdou dolů i ostatní androidové telefony.

Vodafone 845, zdroj vodafone.comVodafone 845, zdroj vodafone.com

Novinky ze světa softwaru

GoogleCL

Google připravil takový menší dárek pro geeky. Nová utilita GoogleCL umožňuje ovládat některé jeho služby pouze pomocí terminálu, chcete-li příkazového řádku. Užitečnost příkazů se různí. Některé jsou jen na hraní a potěší asi pouze ortodoxní linuxáky, ale některé jsou i celkem praktické a mohou se zalíbit i ne tak zkušeným uživatelům. Například příkaz „google picasa create --title "Nové album" ~/Fotky/Dovolená/*.jpg“ vytvoří nové album na Google Picasa a nahraje do něj všechny fotky z adresáře Dovolená. Snadné a rychlé, nemusíte se zdlouhavě proklikávat webovým průvodcem. Kromě Picasy GoogleCL podporuje i služby Dokumenty, Kontakty, Kalendář, Blogger a YouTube. K dispozici jsou zdrojové kódy a .deb balíčky.

WordPress 3.0 Thelonious

Jeden z nejrozšířenějších redakčních systémů před nedávnem oslavil sedm let existence a nyní přichází s třetí verzí zvanou Thelonious. WordPress svá vydání pojmenovává podle více či méně známých hudebnících, tentokrát přišla řada na Theloniouse Monka, jazzového pianistu a skladatele. Hlavní novinkou je sloučení dvou větví tohoto blogovacího systému, a to té standardní a WordPress MU (multi user). Ta se lišila v možnosti spravovat z jedné administrace hned několik blogů. Díky sloučení se tato možnost dostala do klasického vydání a MU větev se už dále rozvíjet nebude . Do kódu WordPressu bylo zahrnuto rozšíření WooNav, které velmi usnadňuje správu nabídky. Podívat se na něj můžete na blogu vývojářů. Nové API pro tvůrce vzhledů umožnující jednoduchou volbu pozadí stránky nebo hlavičky. Nově si již při instalaci můžete zvolit přihlašovací údaje a po instalaci na vás vykoukne nový výchozí vzhled Twenty Ten (2010).

Nový vzhled Twenty Ten, zdroj wordpress.orgNový vzhled Twenty Ten, zdroj wordpress.org

VLC 1.1.0

Nová verze multiplatformního a všestranného přehrávače VLC láká uživatele na podporu HD. Soubory ve vysokém rozlišení samozřejmě VLC dokázal přehrávat už dříve, ale nyní je dokáže dekódovat přes grafickou kartu, což výrazně odlehčí procesoru. Verze pro Linux využívá Video Acceleration API a podporuje kodeky H.264, VC-1 a MPEG-2. VLC 1.1.0 obsahuje i nový skriptovací framework pro vytváření jednoduchých rozšíření. Pomocí něj můžete vytvářet skripty pro stahování metadat z Internetu, například informací o přehrávaných souborech nebo titulků.

Novinky ze světa distribucí

Android 2.2 Froyo

Čím dál oblíbenější operační systém pro chytré telefony rozhodně nezahálí a přichází s verzí 2.2, která přináší poměrně hodně novinek. Tou nejvýznamnější je zřejmě možnost sdílet síťovou konektivitu. Pokud jste se svým telefonem připojeni k Internetu, můžete z něj vytvořit přístupový bod a surfovat z počítače. Zařízení propojíte klasicky přes Wi-Fi, ale lze využít i USB kabel. Další hojně diskutovanou novinkou je zařazení Flash playeru, a tedy možnost spouštět flashové aplikace. Flash pro mobilní platformy ale ještě čeká dlouhá cesta, nyní si s ním moc zábavy neužijete. Většina aplikací není pro telefony optimalizována, takže limituje uživatele jak výkonem, tak rozlišením displaye. Dále Froyo přináší obligátní zlepšení výkonu, HTML 5, lepší podporu Microsoft Exchange a nebo možnost instalovat aplikace na paměťovou kartu. Stahovat můžete z source.android.com.

Telefon jako hotspot, zdroj android.comTelefon jako hotspot, zdroj android.com

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz