přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak je na tom nabídka počítačů s Linuxem nebo bez operačního systému

Jak je na tom nabídka počítačů s Linuxem nebo bez operačního systému

dell-vostro-1220_1.jpg

Po roce se opět podíváme na to, jak si stojí Linux na netboocích. Tentokrát se však nezaměříme jen na ně, ale i na klasické notebooky, ultrabooky, nettopy a další kategorie počítačů. V této souvislosti se také dotkneme certifikací linuxových distribucí a jejich podpory. Někteří výrobci sice neinstalují Linux na nové počítače, ale aspoň mu na vybraných modelech dávají šanci.


Situace na trhu s netbooky se pro Linux nezlepšila

Minulý rok jsme udělali malý průzkum trhu a přinesli zprávu o tom, jak si stojí linuxové distribuce na trhu s netbooky. Výsledek byl poměrně žalostný. Jediní z velkých výrobců, kdo předinstalovával Linux alespoň na některé modely, byli Acer a Hewlett-Packard, byť ten s jediným dohledaným modelem. Ostatní výrobci dávali šanci na jiný operační systém jen v možnosti přeinstalace – ta však byla ekonomicky adekvátní často jen u nižších modelů s Windows 7 Starter, který neměl na konečnou cenu netbooku takový vliv.

Přitom linuxové distribuce jsou dodnes pro netbooky prakticky ideálním řešením – jsou často zdarma, umožňují využívat hlavní funkce takových přístrojů a lze je snadno přizpůsobit. Navíc na netbooku stejně nerozběháte moderní počítačové hry nebo aplikace náročné na výkon (CAD, zpracování videa apod.), takže oficiálně nedostupnost některých aplikací ani není nevýhodou.

A jaká je situace letos? V první řadě je třeba říci, že netbooky ještě více ustoupily z dob své tehdejší slávy, tedy alespoň na první pohled, na úkor tabletů a ultrabooků, jež si získávají stále více příznivců. Přesto je jejich nabídka více než dostatečná a stále si lze vybírat nejen na základě hardwarových parametrů a ceny, velikosti úhlopříčky, ale také ceny a konečně operačního systému.

Z našeho pohledu stále nejvíce sympaticky vyhlíží nabídka Aceru. Ten vyrábí netbooky bez operačního systému, s Windows 7 Starter, ale i Linuxem. Konkrétně se jedná o distribuci Linpus Linux. Až u dražších modelů s 4GB operační pamětí předinstalovává Windows 7 Premium.

Acer Aspire 522, zdroj laptopdemon.com Acer Aspire 522, zdroj laptopdemon.com

U vyšších modelů má stejnou strategii většina ostatních známých výrobců. Jenže ty u levnějších modelů běžně nenabízí žádnou alternativu, ale instalují rovnou Windows 7 Starter. Jedinou dobře vyhledatelnou výjimkou je Lenovo se svým 11,6“ modelem IdeaPad S205 a Asus EEE PC X101CH s úhlopříčkou 10,1“, které lze zakoupit bez operačního systému.

Asus EEE PC X101CH, zdroj asus.cz Asus EEE PC X101CH, zdroj asus.cz

Lenovo IdeaPad S205, zdroj lenovo.com Lenovo IdeaPad S205, zdroj lenovo.com

U notebooků je to lepší, i když…

Na trhu s klasickými notebooky je situace trochu lepší napříč výrobci. Tedy co se týče počtu, nikoliv procentuálně.

Největší výběr notebooků v tomto ohledu nabízí Asus. Ten však na vybrané modely neinstaluje žádnou linuxovou distribuci, nýbrž nechává počítače zcela bez operačního systému. Se stejnou strategií přistupují k notebookům bez Windows také Lenovo a Toshiba, i když u nich je nabídka takových modelů v našich zeměpisných šířkách podstatně nižší.

Přímo s Linuxem, konkrétně s distribucí SUSE Linux Enterprise 11, nabízí vybrané modely Hewlett-Packard. Podobnou nabídku má pak také Packard Bell. Samozřejmě nabídka takových notebooků závisí na samotném prodejci. Situace však rozhodně není nijak tragická, a tak pokud nepreferujete určitou značku nebo model, jistě je na výběr mezi celou řadou úhlopříček a hardwarových výbav. Bohužel většina notebooků bez předinstalovaného systému nebo s Linuxem patří do nižší nebo střední třídy. Vyšší modely notebooků jsou dostupné zpravidla jen s Windows.

Projekt Sputnik: Dell oznámil linuxový ultrabook

Dell již v minulosti nabízel notebooky s Linuxem, a ačkoliv tomu tak u nás v současné době není, leccos se možná v budoucnu změní. Známý výrobce notebooků a počítačů totiž oznámil projekt Sputnik, v rámci něhož hodlá nabídnout ultrabooky s Ubuntu. A ačkoliv jsou podle článků na internetu určeny pro vývojáře, ve skutečnosti jsou použitelné pro všechny uživatele.

Právě ultrabooky jsou v současné době v médiích často skloňovaným pojmem. V podstatě se jedná o notebooky, které splňují určité parametry jako například tloušťku, hmotnost, rozlišení displeje, výdrž nebo použití úsporného procesoru od Intelu. Ten si totiž nechal pojem ultrabook zapsat jako ochrannou známku a diktuje si vlastní pravidla, která musí přenosné počítače s označením ultrabook splňovat.

U Dellu to není poprvé, co se jméno této značky objevuje v souvislosti s Linuxem. Bohužel zájem výrobce o tuto platformu je spíše střídavý. Dell se nyní v podstatě rozhodl, že bude oficiálně podporovat distribuci Ubuntu ve verzi 12.04 LTS, tedy s delší podporou ze strany Canonicalu, na ultrabooku XPS13. Tím se odlišuje od konkurence, která sice nepředinstalovává na některé modely notebooků žádný operační systém, na druhou stranu ale na žádný nedává oficiálně podporu.

Dell XPS13, zdroj dell.com Dell XPS13, zdroj dell.com

Speciálně upravenou distribuci si nyní navíc mohou stáhnout i stávající uživatelé, a to ve 32- i 64bitové verzi. Dell navíc spolupracoval přímo s Canonicalem, tedy vývojářem Ubuntu, takže dokázal zajistit plnou podporu. Oproti standardnímu vydání je tak například zajištěná bezproblémová funkčnost speciálních kláves a ovladačů. Samozřejmě jsou budoucnost projektu a další rozvoj Ubuntu na počítačích Dellu závislé na úspěchu současného kroku, který má spíše vyzkoušet aktuální zájem a takovou podporu.

Podle dostupných informací začne Dell tento model prodávat přímo s Ubuntu tak, aby nebylo třeba platit za licenci Windows. Bohužel ale není vůbec jisté, zda tomu tak bude i v našich končinách.

Canonical certifikuje počítače známých značek

Mimochodem mezi OEM partnery Canonicalu jsou například i Asus, Lenovo, HP a Acer. Na stránkách Ubuntu.com tak lze nalézt seznam certifikovaných počítačů včetně instalačních souborů se systémem. Bohužel zde však narazíte na stejný problém jako u všech jiných notebooků, na kterých Linux rozběháte (s oficiální podporou nebo bez ní), zdaleka ne všechny modely pořídíte s čistým diskem.

Canonical nicméně myslí na všechny a přímo nabízí možnost si i online nechat provést základní certifikaci. Tu tak mohou využít například místní prodejci výpočetní techniky, kteří nabízejí vlastní počítačové sestavy.

Linux ve stolních počítačích, nettopech a přehrávačích

Samozřejmě v případě prodejů počítačů nelze opomenout ani výše zmíněné místní prodejce. Jejich prodeje jsou však v globálním měřítku velmi malé a možnost se povětšinou týká jen stolních počítačů, které jsou dlouhodobě na ústupu. Navíc jejich největší přívrženci jsou často počítačoví hráči a ti pochopitelně sáhnou, a to není žádným tajemstvím, po počítači s Windows.

Zcela specifickou skupinou počítačů jsou tzv. nettopy, tedy malé stolní počítače. Ty se začaly ve větší míře objevovat po nástupu netbooků, když se velcí výrobci jako například Asus rozhodli vzít stejný nebo podobný hardware a umístit jej do malé krabičky bez displeje. Nettopy jsou charakteristické také nižší cenou a většinou nižším výkonem dostačujícím na kancelářské použití, elektronickou komunikaci a prohlížení fotek. To vše alternativním systémům samozřejmě nahrává.

Nettop od Aceru, zdroj acer.com Nettop od Aceru, zdroj acer.com

Přesto je na našem trhu v podstatě jediným velkým hráčem, který instaluje Linux na nettopy, opět již mnohokrát zmíněný Acer. Celá řada dalších méně či více známých výrobců však nechává své počítače bez operačního systému, a tak je možné bez nákupu nechtěné licence linuxovou distribuci nainstalovat vlastnoručně.

Velikostně podobnou kategorií nettopů jsou také HTPC a multimediální přehrávače. Někteří výrobci proto využívají populární XBMC, které je pro hudbu a film přímo stvořené. Jiní naopak využívají jen linuxové jádro a stavějí na něm vlastní firmwary. V tomto ohledu bychom však našli na světě skutečně velkou spoustu elektronických zařízení…

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz