přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nebuď lazar, buď Lazarus

Nebuď lazar, buď Lazarus

Pro ty co chtějí programovat ...


Lazarus je vývojové prostředí, jehož ekvivalentem v komerčním prostředí je produkt Delphi od firmy Borland. Pokud znáte Delphi, nebude pro vás problém pracovat v IDE Lazarus. Program běhá nejen v Linuxu, ale i ve Windows a pokud vytváříte grafické aplikace, pak si rozumí s komponentami Windows stejně dobře jako s GTK1/2 nebo Qt. Prostě skutečně multiplatformní vývojové prostředí. Použitým programovacím jazykem je Pascal.

Tolik krátké představení vývojového prostředí Lazarus a teď co proč o něm zrovna hovořím. Již několik let sleduji jeho vývoj, zatím z povzdálí a se staženýma ušima. Na platformě Windows s ním nebyl prakticky problém, v Linuxu se pak dal bez problémů používat jako „náhrada“ programu Turbo Pascal a vytvářet v něm programy pro konzolu. S grafickým prostředím jsem ovšem vždy míval problém.

Lazarus jsem dosud v Linuxu vídal pouze v kabátku komponent GTK1, což je v dnešní době prakticky nepoužitelná a zastaralá technologie. No a včera jsem si konečně překompiloval GUI Lazara a výstupní aplikace tak, aby používaly GTK2. Takže nyní běhá k naprosté spokojenosti, jen začít programovat. Zkusím nyní popsat postup, kterým se mi to povedlo, ale nemusí fungovat všude a všem, resp. vždy vám může ještě nějaký ten balíček chybět...

Po instalaci programu, jsem zjistil, že mi chybí tzv. FPC, tedy Free Pascal Compiler. Kromě něj jsou ještě potřeba zdrojové kódy obsažené FPC. Instalaci jsem provedl takto:

apt-get install fpc fpc-source

Abych to nyní uvedl na pravou míru, používám distribuci Debian a fpc-source naleznete pouze v nestabilní verzi Debianu. Po instalaci balíčků si Lazarus vše potřebné nalezl sám. Pustil jsem se tedy do překompilování rozhraní, to provedete v nabídce Tools-Configure „Build Lazarus“...

lazarus1.png

Vlevo jsem vybral přepínač Build all a vpravo, z rozevírací nabídky, zvolil gtk2. Pak stačilo kliknout na tlačítko Build a chvíli počkat. Po provedení nového sestavení IDE se program sám restartoval a objevil se v pěkném kabátku komponent GTK2.

Nyní jsem zapomněl zmínit důležitou věc, výše uvedené překompilování programu Lazarus je nutno provést s právy uživatele root. Pokud při kompilaci dojde k nějaké chybě, zkuste jí vyřešit instalací požadovaných souborů, zřejmě se bude jednat o vývojové balíčky (balíčky -dev), např. rozhraní gtk, atd...

Co dál? Pokud se podíváte na oficiální stránky projektu Lazarus, může se porozhlédnout i po programech, které jsou v něm vytvořeny. Mě upoutal projekt Double Commander, bylo to mimo jiné tím, že byl hned na hlavní stránce nahoře... :)doublecmd.png

Jedná se o správce souborů, který se nechal inspirovat programem Total/Windows Commander nebo jak se to vlastně jmenuje. Tedy dvou-panelovým správcem souborů. Zajímavostí projektu je, že se na něm podílí i řada Čechů a kdo ví, třeba se nyní přidáte i vy.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux