přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nová éra Mandrivy a Linux Mint 13

Nová éra Mandrivy a Linux Mint 13

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Mandriva se vzdává vedení distribuce Mandriva Linux. LinuxDays – nová linuxová konference v Praze. StatCounter: Chrome se stal jedničkou mezi prohlížeči. Stallman: Steam může svobodnému softwaru uškodit. Linux Mint 13 Maya. Mageia 2. ownCloud 4.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Mandriva se vzdává vedení distribuce Mandriva Linux

Minule jsme psali o tom, že francouzská Mandriva S.A. má zase na čas zajištěnu existenci, ale fungování společnosti se změní. Dnes už víme, jak konkrétně to bude. Hlavní změna spočítá v tom, že společnost už nebude mít ve vývoji distribuce Mandriva Linux rozhodující slovo. Vývoj by měl probíhat nezávisle pod křídly zatím blíže nespecifikovaného subjektu. Společnost Mandriva se na vývoji samozřejmě dále bude podílet, otázkou je, jak moc a zda to bude k udržení distribuce v „první lize“ stačit. Ve hře je ještě nezávislá distribuce Mageia vycházející z Mandriva Linuxu, která vznikla už v září roku 2010 v reakci na nejistou situaci ve firmě.

Mandriva Mandriva

O směřování samotné společnosti napsal šéf Jean-Manuel Croset na firemní blog. Mandriva S.A. se chystá vydávat distribuci pro desktopové stanice, která bude stavět na komunitním Mandriva Linuxu. Oproti tomu serverová distribuce by měla být založena právě na Mageie. Řešení pro správu velkých sítí Pulse 2 bude Mandriva vyvíjet interně, přičemž s ním plánuje přispívat i do Mandriva Linuxu. Navíc bude pokračovat v různých výzkumných projektech, jak jí ukládají platná ujednání.

LinuxDays – nová linuxová konference v Praze

Praha nedávno přišla o konferenci LinuxExpo, ale na druhou stranu se linuxoví fanoušci mohou těšit na novou konferenci nazvanou LinuxDays. Letos jí navíc budou sekundovat tři další akce: openSUSE Conference, SUSE Labs Conference a Gentoo Miniconf. Vše se odehraje na podzim o víkendu 20. a 21. října v budově FIT ČVUT v Dejvicích. Podrobnější informace se časem objeví na stránkách konferencí. Nic důležitého vám neunikne, ani když budete sledovat LinuxEXPRES, který je mediálním partnerem akce.

StatCounter: Chrome se stal jedničkou mezi prohlížeči

Podle statistik StatCounter.com prohlížeč Google Chrome předběhl Internet Explorer a stal se nejpoužívanějším prohlížečem na světě. Přitom je to teprve několik měsíců, co pokořil svého open-source konkurenta Mozillu Firefox. V řeči čísel je to takto: Chrome má 33% tržní podíl, o procentní bod níže je Internet Explorer a Firefox už zaostává o něco víc s 26 %. Safari zaujímá 7 % a Opera 2 %. Nutno podotknout, že čísla hodně závisí na metodice „počítadla“. Další známá statistická služba NetApplications zase udává, že stále jasně vede Internet Explorer. Podrobněji o této problematice píše Živě.cz.

Cesta Google Chrome na vrchol Cesta Google Chrome na vrchol

Stallman: Steam může svobodnému softwaru uškodit

Zakladatel projektu GNU Richard Stallman zase jednou ukázal, že patří k nejortodoxnějším zastáncům svobodného softwaru. Tentokrát si pranýřuje herní distribuční systém Steam, jehož verze pro Linux bychom se měli dočkat v následujících měsících.

Říká sice, že když někdo přejde z Windows na Linux kvůli Steamu, tak celkově bude svobodnější. Na druhou stranu varuje před rozšířením nesvobodného softwaru, který Steam šíří, v linuxových distribucích: „Linuxové distribuce, které budou obsahovat software nabízející tyto hry, budou uživatele učit, že nezáleží na svobodě. Nesvobodný software v linuxových distribucích už teď pracuje v neprospěch dosažení svobody. Přidávání takových her tento efekt ještě posílí.“ Stallman dodává, že by se Linux měl prezentovat raději svobodnými projekty, za příklad dává projekty Liberated Pixel Cup a LibrePlanet Gaming Collective.

Novinky ze světa distribucí

Linux Mint 13 Maya

Oblíbená distribuce Linux Mint vycházející z Ubuntu se dočkala verze 13 s označením Maya. Stejně jako její předobraz Ubuntu 12.04 nabízí prodlouženou pětiletou podporu. K dispozici jsou dvě edice – jedna s grafickým prostředím MATE (fork GNOME 2.3) a druhá se zbrusu novým prostředím Cinnamon (vychází z GNOME 3.2). Balíčky už se nepodařilo napěchovat do velikosti CD, a tak je k dispozici pouze obraz o velikosti něco přes 900 MB, který je nutné vypálit na DVD nebo zapsat na flashdisk.

Prostředí MATE obsažené v minulé verzi nebylo úplně stabilní. Dnes už by to mělo být lepší, verze 1.2 totiž opravila mnoho chyb a nedostatků. I přesto v něm stále nenajdete pár součástí známých z GNOME 2.3.

Prostředí MATE – už prý stabilní Prostředí MATE – už prý stabilní

Na druhém prostředí Cinnamon nechali vývojáři hodně práce. Takže i když je mu pouhých pět měsíců, zvládá téměř všechny věci, které by zvládat mělo. Má přizpůsobitelný panel (případně více panelů) s možností přidávání appletů, jednoduché menu, podporuje grafické efekty a témata. Navíc má rozsáhlé a přitom celkem přehledné nastavení.

Prostředí Cinnamon – povedená novinka Prostředí Cinnamon – povedená novinka

Mezi další novinky patří nový správce přihlašování MDM. Opět se jedná o fork, v tomto případě známého GNOME Display Manageru. I tentokrát můžete počítat s šedozeleným vzhledem, který se dočkal menších úprav. Více informací a odkazy ke stažení najdete na distribučním blogu.

Mageia 2

Mageia, již zmiňovaná odnož Mandriva Linuxu, vychází po roce v nové verzi označené prostě 2. Staví na linuxovém jádře 3.3.6 a grafickém prostředí KDE ve verzi 4.8.2. Alternativně samozřejmě můžete využít mnoho dalších prostředí, z těch známějších třeba GNOME 3.4.1 nebo Xfce 4.8.3. Na nové Xfce 4.10 se tedy nedostalo, ale prý by mohlo být zahrnuto později. Samozřejmostí je hromada nových verzí aplikací: LibreOffice 3.5, GIMP 2.8, VLC 2.0, Mozilla Firefox 10 (ESR), Amarok 2.5 atd. Většina změn se v nové Mageie odehrála pod kapotou, na první pohled zaujme snad jen vylepšený výchozí vzhled a celkově jednotnější vzhled aplikací. Mageia 2 se také může pochlubit kompletní českou lokalizací.

Mageia 2 v hezčím kabátku Mageia 2 v hezčím kabátku

Novinky ze světa softwaru

ownCloud 4

OwnCloud je mladý synchronizační/zálohovací nástroj podobný například známému Dropboxu nebo Ubuntu One. Jeho hlavní předností je fakt, že je open source, a tudíž ho můžete nainstalovat na vlastní server.

Nově vydaná čtvrtá verze přináší mnoho vytoužených funkcí v čele s šifrováním souborů na straně serveru, verzováním souborů a úkolovníkem ve webovém rozhraní. Webové rozhraní rovněž obsahuje kalendář, který nově můžete sdílet s ostatními uživateli. Novinkou je také alternativní způsob nahrávání souborů, kdy stačí soubor přetáhnout na okno prohlížeče.

ownCloud – webové rozhraní ownCloud – webové rozhraní

Z dalších novinek jmenujeme nové API, integrovaný prohlížeč dokumentů ve formátech ODF či přihlašování skrze syslog. Vylepšeny byly například sdílení, fotogalerie a instalace aplikací třetích stran. OwnCloud je zkrátka dobře rozjetý vlak. Vybrat si můžete z mnoha poskytovatelů, základní tarify jsou většinou zdarma. Klient je k dispozici pro Linux, Microsoft Windows a Mac OS X, na mobilní aplikace se zatím čeká.

Jednou větou

Vyšla další odnož Mandriva Linuxu – ROSA Marathon 2012.

Google Chrome 19 umí synchronizovat otevřené panely.

Multimediální přehrávač VLC oslavil magickou hranici miliardy stažení.

Po dlouhé době vyšel nový Skype pro Linux s pár opravami.

Na BecauseWeMay.com najdete spoustu zlevněných her pro Linux a Android.

Red Hat Enterprise Linux oslavil desáté narozeniny.

Ubuntu One konečně podporuje platební systém PayPal.

Google dokončil akvizici mobilní divize Motoroly.

Po pěti letech vyšla nová velká verze odlehčeného prostředí EDE.

Matematický software Sage má novou verzi 5.0.

Vyšla nová verze zvukového serveru PulseAudio 2.0.

Ku příležitosti vydání Fedory 17 se budou konat rovnou tři release party.

Pátý letošní OpenMagazin si vzal za téma audio.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz