přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OOXML se opravdové implementace jen tak nedočká, Ubuntu používá 12 milionů lidí

OOXML se opravdové implementace jen tak nedočká, Ubuntu používá 12 milionů lidí

dvatydny.gif

Kauza TurboHercules vs. IBM, Mladá generace vývojářů dává přednost PHP, OOXML se, V EU vám můžou za nový firmware v PS 3 vrátit, Ubuntu má 12 milionů uživatelů, Ricoh se stává členem Linux Foundation, První ukázky MeeG, Google investuje do OGG Theora, TeamViewer i pro Linux, Lightworks bude open sourc, Pinta – Paint.NET pro Linux, SoftMaker Office 2010, Salix 13 Live.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Kauza TurboHercules vs. IBM

Informační technologie jsou oborem zaslíbeným pro právníky a svět open source software není výjimkou. Další z řady mediálně sledovaných právních sporů se rozhořel mezi společností TurboHercules a IBM. Francouzská společnost TurboHercules si postěžovala, že ač svůj produkt Hercules vydává pod open source licencí, IBM jí hrozí patentovými žalobami. Přitom některé z těch patentů patří do seznamu, který IBM přislíbilo věnovat open source komunitě. Situace vypadala jasně. Gigant, vlastnící nejvíce softwarových patentů na světě, se rozhodl zastrašit malou společnost.

Jenže se ukázalo, že situace není tak jednoznačná. Nebylo to IBM, kdo podal žalobu. Naopak TurboHercules podalo žalobu na IBM u Evropské komise. Nelíbilo se mu, že má IBM monopol na své mainframové architektury System/370, ESA/390 a z/Architecture. IBM nakonec veřejnost ujistilo, že jeho slib z roku 2005 platí a nebude žádnou open source společnost žalovat, neznamená to však, že své patenty nepoužije ke své obraně. Server Groklaw zjistil, že TurboHercules je členem iniciativy OpenMainframe.org, která bojuje za otevření mainframových architektur. Velmi aktivním členem je také Microsoft, který podle Groklaw může za celou kauzou stát a ve skutečnosti nemusí jít o nic jiného než o mocenský souboj dvou gigantů a snahu Microsoftu oslabit IBM na jednom z jeho nejvýnosnějších trhů.

Mladá generace vývojářů dává přednost PHP před .NET

Na konferenci Palmetto Open Source Conference seznámil posluchače analytik společnosti Forrester Jeffrey Hammond se zajímavými trendy. Podle jejich výzkumu mladá generace vývojářů dává přednost více jazykům Ruby a PHP než např. jazykům .NET a Java. Pozorovat lze také rostoucí využití Linuxu jako platformy pro vývoj a nasazení webových aplikací a to na úkor Windows a Unixu. K názoru Hammonda se připojil i Savio Rodrigues, který tvrdí, že nové jazyky jako Ruby a PHP nerostou vedle těch starých – .NET a Java, ale přímo na jejich úkor.

Vysvětlováno to je rostoucím používáním open source softwaru. Především v období krize byl růst užívání OSS ve společnostech akcelerován hlavně z důvodu nižších nákladů, nyní však společnosti uvádějí jako důvody jeho používání čím dál častěji jiné jeho vlastnosti. I když se v blízké budoucnosti nedá předpokládat zřetelný ústup .NET a Javy, současné trendy o jejich rostoucí popularitě příliš nesvědčí.

OOXML se opravdové implementace jen tak nedočká

Kolem schvalování formátu OOXML jako ISO standardu probíhala neuvěřitelná bouře. Microsoft tlačil na jeho schválení více, než bylo zdrávo, a v mnoha zemích to vyvolalo kontroverzní situace. To samozřejmě vyvolalo ostré reakce. OOXML byl nakonec jako ISO formát schválen, ale s mnoha pozměňovacími návrhy. Kdo si však myslel, že se jedná o výhru, bude teď možná vyveden z omylu. OOXML podle specifikace, která byla schválena jako ISO standard, existuje totiž pouze na papíře. Microsoft Office 2007 implementoval původní návrh a ani jeden ze service packů tuto situaci neřešil. Mnozí upírali zrak k nadcházejícímu MS Office 2010, ale Microsoft oznámil, že ani tato verze nebude podporovat specifikaci podle ISO standardu. Jako důvod uvádí organizační a časové problémy. U ostatních kancelářských balíků, jako je např. OpenOffice.org, nelze z důvodů složitosti a obsáhlosti formátu v dohledné době očekávat plnou podporu. Je tady otázkou, na co takový standard je, když ho nikdo nepodporuje.

V EU vám můžou za nový firmware v PS 3 vrátit peníze

Před čtrnácti dny jsem přinesl zprávu, že se Sony rozhodlo blokovat instalaci Linuxu v novém firmwaru herní konzole PlayStation 3. Mezi uživateli Linuxu, kteří si PS 3 koupili právě proto, že instalaci Linuxu nabízel, se cítili podvedeni. Jeden Angličan, užívající Linux na PS 3, se rozhodl po britském Amazonu požadovat vrácení peněz. Internetový obchod mu nejdříve sdělil, že už je dávno po datu, kdy vrací peníze a i samotná konzole už má prošlou záruku. Zákazník se však nenechal odbýt a argumentoval směrnicí Evropské unie, podle které musí produkt odpovídat popisu, který prodejce uvádí. Tím, že byla možnost nainstalovat Linux odstraněna, byl de facto produkt změněn a už neodpovídá původním parametrům. Na základě toho Amazon vyhodnotil žádost zákazníka jako platnou a vrátil mu 84 liber (asi 20 % z původní ceny).

Zdá se ale, že nějaký způsob, jak na PS 3 Linux nainstalovat, přece jen existuje. Jmenuje se PS 3 Magic a jde o komerční produkt, který stojí 57 dolarů (momentálně v akci za 37). Jedná se de facto o emulátor, což se může projevit na výkonu. Na druhé straně můžete instalovat jakýkoliv systém, nejen ten pro architekturu Power. Máte tak mnohem větší výběr nejen mezi linuxovými distribucemi, ale můžete nainstalovat i Windows. Navíc na rozdíl od různých hacků s tímto řešením nepřijdete o záruku. Autoři tvrdí, že už se prodalo více než 140 tisíc kopií, což je pro porovnání asi polovina měsíčního prodeje PS 3 v USA.

Ubuntu má 12 milionů uživatelů

Počet uživatelů jednotlivých distribucí a Linuxu celkově je těžké odhadnout. Přesto se o to jejich tvůrci pokoušejí. Společnost Canonical oznámila, že odhaduje počet uživatelů distribuce Ubuntu na 12 milionů. To je nárůst o 50 % za rok a půl, protože v roce 2008 odhadovala počet uživatelů na 8 milionů. Francouzská společnost Mandriva, která vytváří u nás velmi populární Mandriva Linux, se zase chlubí tím, že její systém používá více než 3 miliony uživatelů po celém světě. Ani jedna ze společností však nezveřejnila metodiku, podle které své odhady stanovují. Jediným, kdo tak zveřejňuje průhledné statistiky, je Fedora, která oznámila, že dosáhla 24 milionů instalací, které se však počítají za posledních 6 vydání, jež pokrývají poslední 3 roky.

Ricoh se stává členem Linux Foundation

Společnost Ricoh, mezi jejíž produkty patří kancelářská technika a to především tiskárny, oznámila, že se stává členem Linux Foundation. Hlavním cílem tohoto kroku je užší spolupráce s OpenPrinting, která patří mezi nejaktivnější pracovní skupiny Linux Foundation. Na starosti má vývoj svobodných ovladačů pro tiskárny. Momentálně má 250 ovladačů, které podporují více než 3000 tiskáren. Ricoh už delší dobu s OpenPrinting spolupracuje, ale členstvím v Linux Foundation tuto spolupráci přetváří na oficiální. Podle zástupce Ricohu Tetsuya Morita tento krok zákazníkům ukazuje závazek vůči linuxové platformě a Ricoh počítá, že do vývoje pro Linux bude investovat více prostředků. Pro uživatele Linuxu to znamená, že výrobky Ricohu budou mít v Linuxu v budoucnu dobrou podporu.

První ukázky MeeGo

Není to tak dlouho, co společnosti Nokia a Intel oznámily spojení svých platforem Maemo a Moblin do nového projektu nazvaného MeeGo. Před několika týdny byla uvolněna první verze systému, která však ještě neměla grafické rozhraní. Očividně však vývojáři obou společností pilně pracují a Intel na akci Intel Developer Forum, která se konala v Pekingu, představil MeeGo s grafickým rozhraním, spuštěné na různých přístrojích (např. netbook s procesorem Atom nebo Nokia N900). Grafické rozhraní je spíše podobné Moblinu. Na větší obrazovce netbooků je dokonce k nerozeznání od jeho původního rozhraní. Rozhraní na menší obrazovce N900 sice vypadá odlišně, ale také má rysy Moblinu.

Google investuje do OGG Theora

Během vývoje HTML 5 se rozhořely debaty o tom, jaký multimediální kodek použít pro element <video>. Odborná veřejnost je momentálně rozdělena na dva tábory. Jeden podporuje OGG Theora, který je svobodný a není zatížen žádnými patenty, a druhý H.264/MPEG-4 AVC, který má kvalitnější výsledky, ale je chráněný patenty a jeho volné užití je z právního hlediska problematické. Google na YouTube nasadil H.264 a zdálo se, že s OGG Theora do budoucna nepočítá. Nyní však oznámil, že věnuje peníze na optimalizaci OGG Theora pro architekturu ARM. Cílem je vytvořit video standard pro mobilní zařízení. Proslýchá se také, že chce Google uvolnit jako open source kodek VP8, který koupil společně se firmou On2 Technologies. Ta v roce 2002 uvolnila kodek VP3, z něhož se vyvinul právě OGG Theora.

Novinky ze světa softwaru

TeamViewer i pro Linux

TeamViewer je komerční program od stejnojmenné německé firmy. Mezi jeho funkce patří vzdálené ovládání, sdílení obrazovky, online prezentace a přenos souborů. Služba funguje jako VPN, takže nemá problém propojit i počítače umístěné za NAT. Základní klienti, kterými můžete jednoduše sdílet obrazovku, provádět prezentace na dálku a převádět soubory, jsou zdarma pro nekomerční použití. Produkty, které umožňují týmovou spolupráci, instalaci na vlastní server, připojení k počítači z prohlížeče a další pokročilé funkce, startují na 500 eurech za licenci, která není časově omezena. Kromě Windows, MacOS X a iPhoneOS je nově podporován i Linux, i když s pomocí Wine. Verze pro Linux je zatím stále ve stádiu beta, ale už je veřejně nabízena a funguje bez problémů. K dispozici je RPM balíček pro Mandriva Linux, Fedoru a SUSE, DEB balíček pro Debian a Ubuntu a binárka pro ostatní distribuce.

TeamViewer ve Widnows, zdroj teamviewer.comTeamViewer ve Widnows, zdroj teamviewer.com

Lightworks bude open source

Americká společnost EditShare se rozhodla uvolnil svoji nelineární střižnu Lightworks pod open source licencí. Lightworks je dostupné pro Linux už nyní, ale poté, co bude uvolněno jako open source, bude zjednodušena jeho distribuce s dalším OSS a např. začlenění do distribučních repozitářů. Společnost EditShare se zabývá především produkty, které usnadňují spolupráci při vytváření a sdílení videa. Nezřídka EditShare u těchto produktů používal open source software. Podle představitelů společnosti znamená uvolnění Lightworks velkou příležitost pro svět otevřeného softwaru, protože budou zpřístupněny kódy programu, který se vyvíjí od roku 1989 a jehož vývoj zabral více než milion člověkohodin. Lightworks je profesionální nástroj, který byl použitý při tvorbě desítek amerických trháků, z nichž jmenujme např. ten poslední – The Shutter Island. Používá ho i Česká televize.

Uvolnění pod open source licencí má několik fází. Společnost EditShare se pro tento krok rozhodla krátce poté, co program koupila. V první fázi je nástroj uvolněn k bezplatnému stažení, ve třetím čtvrtletí tohoto roku pak budou zveřejněny i zdrojové kódy a poté bude otevřeno online tržiště, kde budou moci vývojáři třetích stran umísťovat pluginy.

Pinta – Paint.NET pro Linux

Chybí vám v Linuxu jednoduchý grafický editor, který je ve Windows reprezentován např. programem Paint.NET? Zkuste Pintu. Jedná se o program, který z Paint.NET vychází (obsahuje části jeho kódu) a má stejné zaměření – nabídnout jednoduchý a snadno ovladatelný grafický editor. Pinta je napsána v C# a využívá knihovny GTK# a Cairo. Jejím autorem je jako u většiny aplikací pro Linux, napsaných C#, vývojář ze společnosti Novell. Pinta by mohla být tím programem, který zaplní mezeru mezi propracovaným GIMPem a jednoduchými editory ve správcích fotografií. Stáhnout si ji můžete ve verzích pro openSUSE, Ubuntu, Mac OS X, Windows a také ve zdrojových kódech.

Program Pinta, zdroj pinta-project.comProgram Pinta, zdroj pinta-project.com

SoftMaker Office 2010– Alternativa k OpenOffice.org

Když se řekne alternativa ke kancelářskému balíku MS Office, většině se vybaví OpenOffice.org. Uživatelé Linuxu si mohou ještě vybrat z dalších – GNOME Office, KOffice a webové aplikace, ale ani jeden z nich neoplývá příliš dobrou kompatibilitou s MS Office. Pokud potřebujete co nejlepší kompatibilitu s většinovým kancelářských balíkem, může pro vás být řešením SoftMaker Office. Tento kancelářský balík má stejně jako OpenOffice.org původ v Německu a ač je tak trochu ve stínu známějších konkurentů, dokáže oslovovat své zákazníky již 16 let. Skládá se ze tří částí – TextMaker (textový procesor), PlanMaker (tabulkový procesor), Presentations (prezentace). Autoři nejvíce vyzdvihují kompatibilitu s MS Office, která je prý z alternativních balíků nejlepší. Ceněna je také nenáročnost na systémové zdroje a rychlost. Pro české uživatele bude jistě nevýhodou chybějící česká lokalizace. Také se jedná o komerční produkt, který stojí 70 eur. SoftMaker Office je k dispozici pro Windows, Windows Mobile, Windows CE a Linux (balíčky RPM a DEB a binárka). Můžete si ho stáhnout na zkoušku.

Novinky ze světa distribucí

Salix OS se objevil v půlce minulého roku, když se část vývojářů Zenwalku rozhodla pokračovat svojí cestou. Mezi hlavní priority Salixu je maximální jednoduchost a také zpětná kompatibilita se Slackware, z kterého Salix stejně jako Zenwalk vycházejí. Výchozím prostředím je Xfce a výchozí programy jsou vybrány tak, aby do tohoto prostředí zapadaly. Nevýhodou poslední verze Salix OS 13.0.2 bylo to, že instalační CD nefungovalo zároveň jako tzv. živé CD, na kterém si člověk může systém vyzkoušet před tím, než jej nainstaluje na disk. To řeší nová verze s označením Live. ISO obrazy systému můžete stahovat na stránkách projektu.

Distribuce Salix OSDistribuce Salix OS

Můžete si také přečíst recenzi distribuce Salix OS 13, nebo rozhovor s vývojáři.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog