přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenOffice.org pod nadací Apache, LibreOffice vydává novou verzi

OpenOffice.org pod nadací Apache, LibreOffice vydává novou verzi

dvatydny.gif

OpenOffice.org se přesouvá pod nadaci Apache. Navigace od Googlu už funguje i v České republice. Nejoblíbenější služba pro sdílení kódu? GitHub. Webian Shell. Google z Android Marketu smazal herní emulátory. Mageia 1. LibreOffice 3.4.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

OpenOffice.org se přesouvá pod nadaci Apache

Před nedávnem společnost Oracle oznámila, že vývoj kancelářského balíku OpenOffice.org předá zpět komunitě. Teď už je jasná i konkrétní forma předání – Oracle OpenOffice.org vložil do inkubátoru Apache, takže jej bude zaštiťovat nadace Apache. K tomuto kroku už se vyjádřila i Document Foundation, která má pod svými křídly odnož LibreOffice. V tiskovém prohlášení vyjadřuje lítost nad tím, že se oba projekty opětovně nespojí v jeden, ale vidí i kladné stránky. Zejména tu, že licence Apache (OpenOffice.org) je kompatibilní s licencemi LGPLv3+ a MPL (LibreOffice), takže projekty od sebe navzájem mohou čerpat celé kódy. Zároveň Document Foundation vyjádřila zájem o spolupráci a určitou formu propojení projektů. Zdá se, že věc ještě není úplně uzavřená. Ale i kdyby se už nakonec nic nezměnilo, nemuselo by to být špatné. Oba projekty by si částečně konkurovaly, ale částečně se i doplňovaly.

Navigace od Googlu už funguje i v České republice

Google na začátku června spustil navigaci pro Android, která čerpá z mapových podkladů Google Maps, i pro Českou republiku. Její nevýhodou oproti komerčním navigacím je to, že podklady jsou uloženy na serverech Googlu. Takže pokud ji chcete využívat často, potřebujete slušný datový tarif. Sice navigace předem dokáže načíst data pro určitou trasu, ale takový způsob asi nebude pro časté používání ideální. Kromě toho, že je tato navigace zdarma, zaujme především formátem Street View, který nezobrazuje satelitní snímky, ale přímo obrázky průjezdu daným místem. Navigace je součástí Google Maps, takže pro použití stačí aplikaci aktualizovat na novou verzi.

Navigace v akci

V poslední době se navíc vyrojily spekulace, že Google brzy umožní plnohodnotně používat navigaci offline. S touto informací přišel server AllAboutPhones.nl, který se ji údajně dozvěděl od zdroje u nizozemských operátorů. Byl by to logický krok, protože Nokia už offline navigaci zdarma nabízí. Navíc se spojila s Microsoftem a na smartphony brzy začne nasazovat jeho systém Windows Phone 7, který je v současné době asi největším konkurentem Androidu.

Nejoblíbenější služba pro sdílení kódu? GitHub

Stephen O'Grady ze společnosti Red Monk od začátku letošního roku až do května analyzoval aktivitu služeb pro sdílení zdrojových kódů a vyšlo mu následující: S počtem více než miliónu odeslaných úprav v projektech jasně vede služba GitHub, s šesti sty tisíci ho následuje SourceForge a další jsou s téměř třemi sty tisíci Google Code a s padesáti tisíci CodePlex. Pro GitHub je to slušný úspěch, protože vznikl až začátkem roku 2008. Takový SourceForge už je tu od minulého tisíciletí.

Stephen porovnal také oblíbenost jednotlivých programovacích jazyků. To, že vyhraje C++ se dalo čekat, zajímavé je ale to, že na každém ze zmíněných serverů vyhrál jiný jazyk. Na GitHubu se nejvíc líbí Ruby, na SourceForge právě C++, na Google Code pro změnu vítězí Java a na CodePlexu od Microsoftu nepřekvapivě C#.

Webian Shell

Už jste určitě slyšeli o Google Chrome OS, což je tenký operační systém, který staví na lehkém Linuxu a nad ním běží pouze prohlížeč Chrome. Webian Shell by měl být něco podobného. Až na to, že staví na prohlížeči Mozilla Firefox. Nejedná se však přímo o projekt Mozilly - je na samém počátku vývoje, ale časem by se mohlo jednat o zajímavou alternativu. Webian Shell zatím ani neběží jako samostatný systém, pouze si můžete stáhnout nadstavbu (pro Linux, Mac OS X a Microsoft Windows) a vyzkoušet ji na hotovém operačním systému. V budoucnu se vývojáři budou snažit o to, aby Webian Shell měl domovskou obrazovku podobnou těm v mobilních systémech, klávesnici na obrazovce nebo například uměl ovládat hardware (síť, baterie apod.), což by mu otevřelo cestu k samostatnému operačnímu systému. Níže se můžete podívat na video, které ukazuje, že Webian Shell slepě nekopíruje Chrome OS, ale přichází s novými nápady.

Webian Shell

Google z Android Marketu smazal herní emulátory

Předminule jsme psali o tom, že Google některým telefonům zamezuje instalaci aplikací umožňujících tethering (sdílení internetového připojení) a dnes tu máme další zásah do nabídky Android Marketu. Tentokrát z něj zmizelo několik herních emulátorů od jednoho vývojáře. Konkrétně jde o emulátory Nesoid, Snesoid, Gensoid, N64oid, Ataroid, Gearoid a Gameboid. Podle názvů určitě poznáte, které platformy emulují. Portál Engadget.com přinesl i vyjádření vývojáře. Říká, že všechny jeho projekty a vývojářský účet byly smazány bez jakéhokoliv varování a dodává, že příjmy z těchto aplikací byly jeho hlavním zdrojem příjmu. O důvodu odstranění sice nemáme žádné oficiální informace, ale není těžké odhadnout, že tyto emulátory byly trnem v oku výrobců emulovaných konzolí a jejich novějších bratříčků. Mezitím už se emulátory přesunuly do alternativního obchodu s aplikacemi SlideME, kde jsou dočasně zdarma, aby za ně uživatelé nemuseli platit znovu.

Novinky ze světa distribucí

Mageia 1

Po devíti měsících od založení Mageiy, odnože známe francouzské distribuce Mandriva Linux, tu máme první velkou verzi. Logicky je to poměrně brzy na to, aby se projekty významněji vzdálily. Mageia tedy nabídne především nové verze balíčků, po vzoru dalších distribucí nasadila například novou verzi prohlížeče Mozilla Firefox 4.0 nebo kancelářský balík LibreOffice 3.3. Z grafických prostředí máte na výběr mezi KDE 4.6, GNOME 2.32 a Xfce 4.8. Uživatelé Mandriva Linuxu navíc mají tu výhodu, že nemusí systém instalovat nanovo, ale mohou na Mageiu přejít přímo z Mandriva Linuxu. Pro více informací o nové Mageji se podívejte na poznámky o vydání. A pokud vám to stále bude málo, na portálu MandrivaLinux.cz vyšel původní rozhovor se zakladatelem Mageiy.

První verze nové distribuce Mageia První verze nové distribuce Mageia

Novinky ze světa softwaru

LibreOffice 3.4

Documet Foundation vydala novou verzi kancelářského balíku LibreOffice 3.4. Jako již tradičně přináší množství spíše menších úprav a oprav. Například tabulkový procesor Calc je rychlejší, vylepšuje podporu souborů Microsoft Excel a má předělaný dialog pro přesun a kopírování listů. Dále bylo vylepšeno rozhraní součástí Writer (text), Impress (prezentace) a Draw (kreslení). Pro uživatele nejnovějšího Ubuntu je užitečná integrace lišty do globálního menu, všichni linuxáci si potom užijí lepšího vykreslení písma. Kompletní přehled novinek najdete na LibreOffice.org a něco dalšího se dozvíte i na blogu.

LibreOffice 3.4 vylepšuje vykreslování písma LibreOffice 3.4 vylepšuje vykreslování písma

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz