přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Oracle: Předražený ODF plugin pro MS Office

Oracle: Předražený ODF plugin pro MS Office

dvatydny.gif

LinuxExpo a Open Source Conference 2010, Palm odkoupen HP, Žaloba proti Sony za odstranění Linuxu, Novell a Red Hat vyhrály patentový spor, Synaptics přináší podporu multitouch pro Linux, MeeGo bude i pro stolní počítače, Oracle požaduje 186 tisíc za ODF plugin pro MS Office, Steam konečně i pro Linux? Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, PCLinuxOS 2010.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

LinuxExpo a Open Source Conference 2010

V Praze se 20. dubna konal již desátý ročník veletrhu a konference LinuxExpo. Vzhledem k faktu, že LinuxExpo už se roky zabývá obecně OSS a ne jen Linuxem, byla akce rozdělena na LinuxExpo a Open Source Conference. Po mnoha letech byla také akce přesunuta do Kongresového centra U Hájků. Třetí velkou změnou bylo zkrácení akce ze dvou dnů na jeden, což se naštěstí neprojevilo na počtu přednášek. Osobností LinuxExpa se stal Philip Andrews, regionální ředitel společnosti Red Hat, který přijel přednášet o obchodním modelu a úspěchu největší linuxové firmy na světě. LinuxEXPRES byl na konferenci reprezentován skrze Liberix šéfredaktorem Vlastimilem Ottem, který měl přednášku představující aktivity Liberixu. Stejně jako minulé roky i letos se výstavní části účastnili různé open source projekty. Návštěvníci mohli navštívit stánek Ubuntu ČR, openSUSE, Joomly nebo české Wikipedie. Po skončení konference se konala tradiční Distro Party (dříve známá pod názvem Mandriva Party), na které se sešlo asi 25 příznivců Linuxu a OSS.

Stánek Ubuntu jako každoročně budil největší zájem návštěvníkůStánek Ubuntu jako každoročně budil největší zájem návštěvníků

Reportáž z akce si můžete přečíst v článku Reportáž z konference LinuxExpo & Open Source Conference 2010.

Palm odkoupen HP

Dalším velkým nákupem, který ovlivní svět open source softwaru, je odkup Palmu společností HP. O tom, že Palm bude převzat některou z větších společností, se už nějakou dobu diskutovalo. Kdysi téměř monopolní společnost na trhu s PDA ztratila v posledních letech veškeré pozice. Novou budoucnost měl přinést nový mobilní systém WebOS a na něm postavené mobilní telefony. Ač získaly hodně pozitivních hodnocení, přetavit se to v dobré prodejní výsledky Palmu nepodařilo. Odkup společností HP se tak zdá jako vysvobození. HP nabídlo za Palm 1,2 miliardy dolarů, což je 23 % více, než byla v daný moment hodnota společnosti daná burzou. O tom, jaký to bude mít pro Palm a jeho open source mobilní systém WebOS význam, je zatím předčasné hovořit, ale dá se předpokládat, že to bude znamenat posílení jeho pozice na trhu, protože HP má přece jenom mnohem větší prostředky na to, aby své produkty prosadilo. Zajímavou perličkou je, že se Palm setká v HP opět pod jednou střechou se společností 3Com, ta totiž jednu dobu Palm vlastnila a nedávno byla HP taky odkoupena.

Žaloba proti Sony za odstranění Linuxu

Minule jsem psal o tom, že jeden z majitelů PlayStation 3 si u britského Amazonu vymohl vrácení peněz za to, že Sony novým firmwarem odstranilo možnost nainstalovat jiné systémy. Vypadá to však, že reakce uživatelů je mnohem ostřejší, než Sony předpokládalo. V USA už na něj přilétla i první žaloba. Jistý Anthony Ventura z Kalifornie se Sony rozhodl kvůli odstranění možnosti instalovat další systémy zažalovat. Žaloba tvrdí, že v době svého vydání byla konzole jednou z nejdražších na trhu a obhajováno to bylo i tím, že to není pouze konzole na hraní, ale lze si na ni například nainstalovat i plnohodnotný operační systém. Nemůžeme předjímat výsledek soudu a jeho dopady na Sony, ale celý případ s novým firmwarem už společnosti mediálně dost uškodil.

Novell a Red Hat vyhrály patentový spor

Společnosti Novell a Red Hat vyhrály patentový spor se společností IP Innovation LLC. Ta tyto dvě společnosti zažalovala, že porušují tři její patenty, především U.S. Patent No. 5,072,412, který se týká sdílení pracovních ploch napříč počítači. Podle žaloby jsou technologie chráněné tímto patentem využívány v produktech obou společností. Podle soudu však IP Innovation LLC nepřinesla dostatek důkazů a žaloba byla zamítnuta. Viceprezident společnosti Red Hat se nechal slyšet, že soud poznal, že se jedná o tři neplatné patenty, které se tvářily jako nové a významné inovace, čím nebyly.

Jako nekonečný se naopak jeví spor Novellu a SCO o práva na Unix. Novell před měsícem vyhrál další soud, ale SCO prý chce proces označit za zmatečný a znovu jej obnovit.

Synaptics přináší podporu multitouch pro Linux

Společnost Synaptics oznámila balík Gesture Suite, který přináší podporu multitouch pro Linux. Nejedná se samozřejmě o první podporu multitouch pro Linux. Různé implementace se už objevily, ale tato je jedinečná v tom, že je nabízena přímo výrobcem dotykových zařízení. Synaptics je totiž největším výrobcem touchpadů a podobných zařízení na světě. Gesture Suite bohužel není open source, proto asi nebude moct být zařazený do běžných distribucí, ale výrobcům počítačů a dalších elektronických zařízení, kteří si objednají produkty TouchPad a ClickPad, bude poskytován zdarma. Otázkou zůstává, jestli bude nějakým způsobem dostupné i pro koncové zákazníky. Podporovanými distribucemi jsou Fedora, Linpus, Red Flag, Suse Linux Enterprise Desktop 11, Ubuntu a Xandros.

MeeGo bude i pro stolní počítače

Poté, co se spojily projekty Moblin a Maemo, si mnoho lidí kladlo otázku, jak si nová platforma poradí s docela velikým rozsahem velikosti displejů. Minule jsem psal o tom, že Intel poprvé představil nový linuxový operační systém MeeGo na netbooku a mobilním telefonu. A premiéra to byla povedená. Jak se ale zdá, vývojáři MeeGo se nehodlají zastavit pouze u netbooků, ale chtějí prorazit také na normální notebooky a stolní počítače. Podle vyjádření Intelu se chystá nasazení MeeGo na levné stolní počítače s procesorem Atom a údajně se připravuje i verze pro dražší počítače s chipsetem Core. Cílem prý však není vybudovat plnohodnotnou desktopovou distribuci a konkurovat zavedeným distribucím, jakým je např. Ubuntu. Cílem společnosti Intel je nabízet velmi optimalizovanou referenční implementaci, kterou mohou využít ostatní distributoři Linuxu. To se ostatně dělo i v případe Moblinu, jehož rozhraní převzala celá řada distribucí.

MeeGo vzniklo ze strachu, že platformy Moblin a Maemo nebudou schopny samy odolávat velké konkurenci na poli mobilních operačních systémů a spojení sil dává větší šanci na úspěch. Tento krok se ukázal jako správný, protože MeeGo po svém uvedení opravdu získalo značnou pozornost a a počet společností, zainteresovaných do jeho vývoje, se výrazně rozšířil. Intel oznámil, že je jich už 27 a patří mezi ně např. BMW, EA Mobile, Novell a Asus.

Oracle požaduje 186 tisíc za ODF plugin pro MS Office

Poté, co byl Sun Microsystems odkoupený společností Oracle, se hodně věcí změnilo a nové řízení se projevilo prakticky všude. Sun např. vyvíjel plugin pro MS Office, který přidával podporu pro formát ODF. Plugin byl zdarma a Sun se tím snažil napomoci rozšíření tohoto formátu. Oracle má však očividně jiné záměry, protože se rozhodl, že bude plugin prodávat. Za časově neomezenou licenci požaduje 1863 Kč. Minimální množství, které můžete koupit, je však 100 licencí, to znamená, že při koupi tohoto pluginu musíte zaplatit minimálně 186 300 Kč. Takováto cena je naprosto prohibitní pro domácí uživatele nebo malé firmy, ale otázkou zůstává, jestli má nějakou šanci i u velkých zákazníků. Cena téměř 2000 Kč za jednu licenci opravdu je vysoká a podporu, i když ne zrovna bezchybnou, integruje do MS Office i samotný Microsoft a to v ceně balíku bez jakýchkoliv dalších poplatků. Ať už jsou záměry Oracle jakékoliv, rozšíření ODF taková cenová politika nijak nepomůže.

Novinky ze světa softwaru

Steam konečně i pro Linux?

Společnost Valve drží 70% podíl na digitální distribuci her a to díky klientu Steam, který umožňuje nákup, stažení a nainstalování vybrané hry. Slouží také jako multiplayer hub. Nedávno se nativní verze dočkali uživatelé Mac OS X. S tím se také vyrojily spekulace, že by mohl být na cestě nativní klient pro Linux. Jak uživatelé odhalili, klient Steam není daleko od toho, aby v Linuxu fungoval. Jednomu se dokonce podařilo zachytit běžící Steam na screenshotu. Uživatelé Linuxu si nicméně mohou Steam už nějakou dobu užívat pomocí Wine a na něm postavených produktů.

Steam v Linuxu, zdroj phoronix.netSteam v Linuxu, zdroj phoronix.net

Novinky ze světa distribucí

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Po dvou letech se uživatelé Ubuntu dočkali dalšího vydání s prodlouženou podporou. To přináší několik zajímavých novinek. Po dvou letech slibů byl konečně kompletně překopán vzhled, který již neobsahuje kritizované hnědooranžové tóny. Start systému byl opět výrazně zrychlen a nově je do něj zakomponován Plymouth. Živě diskutovanou změnou je přesun tlačítek Max/Min/Zavřít na levou stranu. Vylepšena byla aplikace Centrum softwaru pro Ubuntu. V rámci cloudové služby Ubuntu One nyní Canonical nabízí také zcela legální nákup hudby bez DRM a synchronizaci s mobilními zařízeními. Standardní repozitáře Ubuntu již obsahují přes 30 tisíc balíčků. Ke změnám došlo i na instalačním CD. Ve prospěch nelineárního video editoru PiViTi byl vypuštěn GIMP, jehož funkci by měl zastat F-spot. Přibyl také Gwibber, který nabízí podporu sociálních sítí. Canonical také spolupracuje s partnery na podpoře jejich softwaru v Ubuntu 10.04, momentálně už je jich 80.

Nové Ubuntu 10.04 umožňuje pohodlný nákup hudby bez DRMNové Ubuntu 10.04 umožňuje pohodlný nákup hudby bez DRM

Více informací naleznete v článku Recenze: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. Stahovat můžete ze stránek Ubuntu.

PCLinuxOS 2010

Hvězda distribuce PCLinuxOS se objevila na linuxovém nebi v roce 2007, kdy zaznamenala velký nárůst popularity. Dlouhou dobu se dokonce držela na prvním místě žebříčku distribucí na Distrowatch, i když to samozřejmě nelze brát jako věrný obraz popularity. Minulý rok však došlo k rozkolu v komunitě. Autoritativní jednání zakladatele Billa Reynoldse a lidí kolem něj se nelíbilo mnoha vývojářům a většina z nich odešla a začala pracovat na distribuci Unity Linux. Podle mnoha pozorovatelů to měl PCLinuxOS spočítané, ale vývoj pokračuje dál a lidé kolem Billa Reynoldse vydal novou verzi.

Vydání 2010 je prvním, které přináší jako výchozí prostředí KDE 4 (konkrétně 4.4.2). Vývojáři PCLinuxOS byl v přístupu KDE 4 velmi konzervativní a až nyní shledali KDE 4 vhodné pro běžné uživatele. PCLinuxOS už však není distribucí jednoho prostředí. K dispozici jsou verze s GNOME, Xfce, LXDE, Enlightenment. Rozšířeny byly také repozitáře, v kterých se aktuálně nachází 12 tisíc balíčků. Zajímavostí také je, že nová verze přináší synchronizaci mezi počítači pomocí služby DropBox. Do dokonalosti je dotaženo vytváření vlastní „živých“ CD. Pomocí nástroje MyLiveCD můžete udělat obrázek aktuálního systému a vypálit si ho na CD nebo DVD. Systém je lokalizován do 60 jazyků včetně češtiny.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog