přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Otevřený mobil končí, Moblin pro přenosná zařízení začíná

Otevřený mobil končí, Moblin pro přenosná zařízení začíná

dvatydny.gif

Red Hatu krize nevadí, jeho tržby i nadále rostou. TomTom a Microsoft se nakonec dohodly. Plány na GNOME 3 oznámeny. Vývoj open-source mobilu končí. Moblin přechází pod křídla Linux Foundation. Albatross - software pro řízení letového provozu. Nexuiz 2.5. Libre.fm: Last.fm ve svobodném hávu. SUSE Linux Enterprise 11.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Red Hatu krize nevadí, jeho tržby i nadále rostou

Red Hat

Původně finanční krize se přeměnila na ekonomickou a svět zasáhla takovým způsobem, že dobrými hospodářskými výsledky si dnes nemůže být jistá skoro žádná společnost. Mnoho komentátorů tvrdilo, že linuxovým firmám může krize pomoci. Poslední výsledky Novellu tomu však příliš nenasvědčovaly. Na druhou stranu Novell není příliš dobrým reprezentativním vzorkem linuxové společnosti, protože stále drtivá většina jeho tržeb jde z nelinuxových aktivit. Proto se čekalo, jak si s krizí poradí Red Hat, který je největší čistě linuxovou společností na světě.

A vypadá to, že Red Hat krize nijak výrazněji nezasáhla. Red Hat uzavřel v únoru hospodářský rok s tržbami 652 milionů dolarů, což je o 25 % více než v předchozím roce. Poslední čtvrtletí tržby činily 166,2 milionů, což je meziroční nárůst o 18 %. Růst se nezastavil ani v posledních několika měsících, které jinak byly pro americkou ekonomiku dost těžké. Red Hat totiž navýšil čtvrtletně příjem z placené podpory o 3 %. Zisk byl za celý rok a za čtvrtletí 82,5 milionů, respektive 20,2 milionů dolarů.

Jim Whitehurst, CEO Red Hatu, při svém nástupu do funkce oznámil, že jeho cílem je dostat Red Hat do klubu IT společností, které mají vyšší než miliardové dolarové tržby. Zdá se, že je na dobré cestě. Red Hat se také podle některých odborníků pomalu stává lákavou akvizicí pro větší softwarové firmy. Po zveřejnění výsledků se objevily spekulace, že by mohl být Red Hat koupen společností Oracle, která prodává vlastní distribuci kopírující Red Hat Enterprise Linux. Na tyto spekulace a na výsledky společnosti akcie reagovaly téměř 20% růstem.

TomTom a Microsoft se nakonec dohodly

Poslední dvě vydání jsem se věnoval patentovému sporu mezi Microsoftem a holandským výrobcem navigací, společností TomTom. Část z patentů se totiž týkala i Linuxu, který TomTom ve svých navigacích používá. Ač došlo v kauze k docela nečekanému zvratu, kdy TomTom přešel do protiútoku, když pro změnu zase žaloval Microsoft, vše nakonec dopadlo tak, jak většina od začátku předpokládala. Obě společnosti se dohodly na mimosoudním vyrovnání. TomTom zaplatí za patenty Microsoftu, který se na oplátku zavázal, že nebude žalovat TomTom ani žádného z jeho zákazníků. Aby toto řešení bylo v souladu s licencí GPL, pod kterou je Linux distribuován, odstraní TomTom dotčené části kódu z verze, kterou používá.

Otázkou zůstává, jestli je součástí dohody i stažení žaloby TomTom vůči Microsoftu a jaké z ní plyne plnění. Je dost dobře možné, že celá záležitost byla vyřešena tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Tedy že TomTom toto řešení ve výsledku nic nestálo, ale pro Microsoft je důležité, že patenty dohodou veřejně uznal. Kvůli tomu také na tuto dohodu okamžitě reagovaly různé subjekty spojené s Linuxem. Společnost Red Hat se nechala slyšet, že sice nebyla účastníkem tohoto sporu, ale přesto tvrdí, že bez soudního rozhodnutí dohoda nijak nedokazuje právoplatnost nároků Microsoftu. V podobném duchu se vyjádřila i kancelář zabývající se právní ochranou OSS Software Freedom Law Center, která tvrdí, že podle jejich profesionálního názoru patenty Microsoftu na FAT nejsou a nikdy nebyly platné.

Novinky ze světa softwaru

Plány na GNOME 3 oznámeny

GNOME

O plánech pro GNOME 3 jsem psal již v březnové recenzi na GNOME 2.26, ale až nyní tým připravující přechod oznámil plány oficiálně. Jak už jsem psal, jako GNOME 3 by mělo být označeno vydání 2.30, které podle půlročního vývojového cyklu vyjde příští rok v březnu. Stihnout se toho za rok musí opravdu hodně, a proto je připraven i záložní plán pro případ, že by nové GNOME nebylo do března připravené v dostatečně kvalitě. V tomto případě by bylo vydání GNOME 3 odloženo až na podzim, kdy by vyšlo jako vydání 2.32.

Ač měl přechod spočívat hlavně v modernizaci platformy, což především znamená odstranit závislosti na zastaralých knihovnách, bylo rozhodnuto, že by bylo chybou vydat GNOME bez žádné zásadnější změny pro uživatele. Z tohoto pohledu se nejvíce očekává od GNOME Shell a Zeitgeist. GNOME Shell je tak trochu odpovědí na Plasmu. Nyní se o desktop v GNOME stará několik aplikací, v budoucnu by měl být celý desktop umístěn do jednoho procesu, který by se měl starat jak o panely, tak o ikony a okna.

GnomeShellGnomeShell

Nápadů, jak GNOME Shell rozvinout, je samozřejmě mnohem více, ale celá věc je stále v rané fázi. Zeitgeist je nástrojem, který by měl sloužit k prohledávání a přistupování k souborům. Soubory bude díky němu možné filtrovat např. podle značek, komentářů, lokace (GPS) atd. Jako datová základna mohou sloužit historie Firefoxu, e-maily v Evolutionu, poznámky v Tomboyi, naposledy použité soubory atd.

Přechod mezi generacemi se příliš nepovedl KDE a všichni, podílející se na vývoji GNOME, jsou si vědomi toho, že se musí něčeho takového vyvarovat. Jeden z autorů plánu mi řekl, že jednoznačně nejčastější odezvou je, aby GNOME 3 nedopadlo jako KDE 4, proto je pro ně bezbolestný přechod nejvyšší prioritou. Napomoci by tomu mělo i to, že na rozdíl od KDE 4 nebude GNOME 3 kompletně přepsáno a po určitý čas budou kvůli kompatibilitě k dispozici i starší verze knihoven.

Vývoj open-source mobilu končí

Možná znáte společnost Openmoko, dceřinou společnost taiwanské společnosti First International Computer, která vyrábí počítačový hardware a další elektronická zařízení. Úkolem Openmoko bylo vyvinout mobilní telefon, který bude kompletně otevřený. Nebude mít pouze otevřený operační systém, ale i otevřené ovladače a specifikaci. Společnost zatím vydala dva takové mobily - Neo 1973 a Neo FreeRunner, které byly určené spíše jen pro fandy a vývojáře. Prvního se prodaly tři tisíce a druhého deset tisíc kusů.

Vyrobený počet se prodal velmi rychle, přesto musela společnost čelit mnoha problémům. Oba mobily se začaly prodávat s velkým zpožděním a některé série měly konstrukční vady. Ředitel Openmoko Sean Moss-Pultz prohlásil, že společnost se nyní nachází v těžké situaci, propouští významné množství zaměstnanců a vývoj dalšího open-source mobilního telefonu je prozatím ukončen. Vývoj softwaru pro stávající telefony by měl pokračovat, ale s menšími zdroji a společnost spoléhá na to, že se o jeho podporu postará především komunita.

Společnost se nyní vrhla na vývoj jiného zařízení, které by nemělo být telekomunikační a měl by být určeno pro masový trh. Podrobnosti zatím nebyly oznámeny.

Moblin přechází pod křídla Linux Foundation

Jedním z nových počinů v linuxovém světě je Moblin, což je de facto linuxová distribuce určená pro mobilní zařízení založená na čipsetech od společnosti Intel, ta je také zakladatelem a hybatelem celého projektu. Moblin je vysoce optimalizovaný na procesor Intel Atom a má technologii rychlého naběhnutí, díky níž dokáže nastartovat za neuvěřitelných pět vteřin. Vlastní uživatelské prostředí je založeno na GTK+.

MoblinMoblin

Intel by rád přitáhl do projektu další subjekty, ale je si vědom toho, že jeho silná pozice v projektu by mohla ostatní odrazovat. Vzpomeňme například na spory Novellu a Sunu u OpenOffice.org, jehož vývoj drží Sun pevně v rukou. Toho se chce Intel vyvarovat, a tak předává otěže projektu do neutrálních rukou. O vývoj se odteď bude starat nadace Linux Foundation. Podle komentátorů se jedná o rozumný krok, který může Moblinu zařídit širší rozšíření.

MoblinMoblin

Albatross - software pro řízení letového provozu

Švýcarská společnost SkySoft začala vyvíjet skupinu aplikací pro řízení letového provozu. Má záměr vydat je pod open-source licencí GNU GPL; která verze to bude, ještě společnost neoznámila. V červnu by měla společnost vydat první open-source aplikaci pro vizualizaci dat z radaru. Aplikace by měla být založená na softwaru společnosti, který by dosud vyvíjen uzavřeně.

Společnost si od Albatrossu slibuje to, že bude přístupnější pro menší, regionální letiště, které nemají peníze na vývoj vlastních řešení. Také by časem mohl napomoci standardizaci technologií pro řízení letového provozu. Významná společnost v oboru, Deutsche Flugsicherung, která již open-source nástroje používá, se nechala slyšet, že bude vývoj Albatrossu také podporovat. EUROCONTROL (Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu) zatím přínosy open source hodnotí.

Nexuiz 2.5

Po téměř roce vývoje vyšla nová verze populární open-source FPS akční hry Nexuiz. Hra vznikla v roce 2001 na enginu Quake, dnes používá engine DarkPlaces, který z Quaka sice vychází, ale již je značně upravený. Hra je k dispozici jak pro Linux, tak pro Windows a MacOS X.

NexuizNexuiz


Nová verze přináší celou řadu novinek. Byla zlepšena komunikace po síti, což snížilo datové toky na polovinu, snížena byla také paměťová náročnost. Nexuiz 2.5 přináší zlepšenou grafiku především díky kompletnímu redesignu HUD. Přibyly nové mapy. Ze hry lze pořizovat videa ve formátu Ogg Theora. Celkově bylo podle autorů provedeno více než 3000 změn.

NexuizNexuiz


Jelikož je Nexuiz open source, naleznete jej v repozitářích prakticky všech distribucí. Pokud však chcete nejnovější verzi, musíte si ji stáhnout ná stránkách hry.

NexuizNexuiz

Libre.fm: Last.fm ve svobodném hávu

Last.fm, populární sociální server nejen pro hudební fanoušky, bude mít svobodnou alternativu - Libre.fm. Představila ji organizace Free Software Foundation, jejíž prezidentem je známý guru svobodného softwaru Richard M. Stallman. Ten nedávno varoval před cloud computingem a službami typu Last.fm. Možná i to je jeden z důvodů vytvoření Libre.fm.

Celý projekt je zatím v plenkách a výčet toho, co by měla nová služba umět, je zatím docela obecný. Jasné je, že by měla mít podobné funkce jako Last.fm. Nemá však být pouze jeho náhražkou, ale nabízet víc. Například možnost pro uživatele přidávat si novou funkcionalitu. Libre.fm by se mělo také angažovat v propagaci hudby šířené pod svobodnou licencí.

Novinky ze světa distribucí

SUSE Linux Enterprise 11

Novell avatar head

Po dvou letech Novell opět vydává své dvě komerční distribuce - SUSE Enterprise Server a SUSE Enterprise Desktop. Jak lze již z názvu vytušit, nejedná se o distribuce, které jsou směřovány na domácí uživatele, ale spíše do podnikové sféry. Domácí uživatelé by měli sáhnout spíše po openSUSE, komunitní distribuci, ze které komerční distribuce Novellu vychází.

Ač se verze 10 dočkala tří service packů, které mimo jiné aktualizovaly důležité aplikace, je hlavním přínosem právě nový software. Obsahuje GNOME 2.26, KDE 4.1.3, Compiz Fusion, OpenOffice.org 3, kernel 2.6.29 a další. Nové SUSE také přináší celou řadu nových vlastností. Kompatibilita s .NET, kterou zajišťuje Mono, umožňuje spouštět .NET aplikace, aniž by musely být překompilovány. Zlepšena byla virtualizace pomocí Xenu. Výrazně vylepšena byla také správa balíčků, především rychlost. SLE 11 je také lépe připraven pro tzv. cloud computing a podporuje více platforem - x86-32, x86-64, Itanium, IBM Power, IBM system Z.

SUSE Linux Enterprise si můžete stáhnout a vyzkoušet, získáte tak 60denní podporu zdarma. Roční podpora desktopové verze stojí 47 eur, respektive 1200 Kč. Základní podpora pro serverovou verzi začíná na 7 tisících ročně.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog