přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Peklo zamrzlo, Microsoft nabízí Linux

Peklo zamrzlo, Microsoft nabízí Linux

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Peklo zamrzlo, Microsoft nabízí Linux. Humble Indie Bundle V. Španělské Baskicko tíhne ke svobodnému softwaru. Americké bezpilotní letouny bude navádět Linux. Fedora 17 Beefy Miracle. Mozilla Firefox a Thunderbird 13.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Peklo zamrzlo, Microsoft nabízí Linux

Na Windows Azure, cloudovém PaaS řešení od Microsoftu, donedávna celkem logicky mohl běžet pouze serverový systém z vlastní dílny. To se teď ale změnilo a Windows Azure nově nabízí také – světe div se – nasazení Linuxu, konkrétně distribucí Ubuntu 12.04, CentOS 6.2, openSUSE 12.1 a SUSE Linux Enterprise Server 11. To potvrzuje fakt, že se linuxovým systémům na serverech daří, je po nich poptávka a Microsoftu se nevyplatí je ignorovat – zbytečně by se stavěl do konkurenčně nevýhodného postavení. Na videu níže můžete vidět i konfigurační nástroj pro Linux. Nelze nevzpomenout na jeden známý výrok otce Linuxu Linuse Torvaldse: „Jestli Microsoft někdy udělá aplikaci pro Linux, bude to znamenat, že jsem vyhrál.“

Humble Indie Bundle V

Humble Indie Bundle je tu opět s možností zakoupit balíček multiplatformních her za libovolnou cenu a podpořit tím charitu. Tentokrát je nabídka her velmi atraktivní, o čemž svědčí i fakt, že stačil den k překročení dvou milionů dolarů tržeb a už s jistotou víme, že půjde o nejúspěšnější kolo v historii projektu.

V nabídce jsou tituly, od kterých můžete čekat pořádnou porci originality: Hororová adventura Amnesia: The Dark Descent, černobílá logická plošinovka LIMBO, legendární trojrozměrná plošinovka Psychonauts a akční adventura ve starém stylu Superbrothers: Sword & Sworcery EP. Zákazníci, kteří zaplatí větší než průměrnou částku, se navíc mohou těšit také na pohádkové RPG Bastion, další akční adventuru Lone Survivor a kousky z minulých kol Braid a Super Meat Boy. Hry nově můžete instalovat také z Centra softwaru pro Ubuntu a k některým hrám je k dispozici soundtrack.

Všechny hry jsou bez DRM a běží v Linuxu, LIMBO běží přes Wine. V případě zájmu si pospěšte, akce končí už ve čtvrtek 14. června.

Španělské Baskicko tíhne ke svobodnému softwaru

Španělské autonomní společenství Baskicko učinilo významný krok směrem ke svobodnému softwaru. Tentokrát však nejde o jeho nasazení, ale snad ještě důležitější věc. Počínaje červencem letošního roku bude veškerý software vytvořený pro účely veřejné správy licencován jako open source. Výjimku dostanou pouze projekty, kde by zveřejnění zdrojových kódů mohlo ohrozit veřejnou bezpečnost. Jednotlivé úřady také budu kontrolovány, zda využívají už existující software. Pokud tak neudělají, budou své rozhodnutí muset podložit. „Raději investujme do vylepšování existujících projektů, neutrácejme to málo peněz, co máme, na vývoj nových,“ říká Elena Pérez Barredo, náměstkyně ministra veřejné správy.

Americké bezpilotní letouny bude navádět Linux

Linux běží na deseti nejlepších superpočítačích nebo třeba na několika významných burzách. The Register píše o dalším velkém nasazení původně studentského projektu. Americké námořnictvo koupilo od zbrojařské korporace Raytheon za 28 milionů dolarů systém pro řízení bezpilotních letounů, který vychází právě z Linuxu. Jedním z důvodů nasazení je skandál z minulého roku, kdy se do řídicího systému založeného na Microsoft Windows dostal virus. Zájemci si na stránkách ministerstva obrany mohou přečíst rozsáhlé pojednání o možnostech nasazení open source v armádě.

Novinky ze světa distribucí

Fedora 17 Beefy Miracle

Oblíbená distribuce Fedora v nové verzi jako tradičně přináší novinky „přímo z pece“: Obsahuje mnoho nového softwaru a adaptuje nové technologie, a to s minimálními vlastními úpravami. Ale vezměme to od začátku. K dispozici jsou klasicky nové verze prostředí GNOME 3.4 (výchozí) a KDE 4.8. Nová verze Xfce 4.10 to do „sedmnáctky“ nestihla, ale přídavný repozitář to napraví. Pod tím běží linuxové jádro ve verzi 3.3, přičemž počítejte s jeho průběžnými automatickými aktualizacemi na vyšší verze.

Fedora 17 a GNOME 3.4 Fedora 17 a GNOME 3.4

Z nových verzí aplikací se můžete těšit například na kancelářský balík LibreOffice 3.5 a grafický editor GIMP 2.8. Zmínění hodný je také NetworkManager 0.9.4 s inteligentním automatickým nastavením firewallu. Pod kapotou Fedory 17 najdete ovladač LLVMpipe, který umožňuje akcelerovat 3D grafiku přes procesor. Díky tomu spustíte například GNOME Shell i na strojích s mizernou grafickou kartou, na nějaké „grafické orgie“ to ale samozřejmě není. Dále GNOME přináší základní podporu dotyků, o přihlašování se nově stará systemd-logind a lepší podpory se dočkaly počítače od Applu. Chystá se také vydání edice pro zařízení s procesory ARM.

GIMP 2.8 v novém režimu jednoho okna GIMP 2.8 v novém režimu jednoho okna

Podrobný přehled novinek pro LinuxEXPRES sepsal Jiří Eischmann, Fedora ambassador pro Českou republiku. A nezapomeňte, že se konají rovnou tři release párty – první už proběhla 12. 6. v Brně, druhá bude 14. 6. na Slovensku v Košicích a poslední 16. 6. v Praze.

Novinky ze světa softwaru

Mozilla Firefox a Thunderbird 13

Mozilla vydala novou verzi webového prohlížeče Firefox, který opět přichází v tandemu s poštovním klientem Thunderbird. Oba nabízí zajímavé novinky pro běžné uživatele. U Firefoxu se to týká hlavně domovské stránky: Při otevření nového okna se uživateli dostane vyhledávacího pole a rychlého přístupu k nastavením, při otevření nového listu už uživatel uvidí devět polí nejčastěji prohlížených stránek – v podstatě stejně, jak to má konkurenční Opera nebo Google Chrome.

Pošťák Thunderbird má novou možnost pro posílání velkých příloh. Snadno můžete zvolit, aby se příloha nahrála na externí úložiště, a do e-mailu se pouze přiloží odkaz na ni. Tak lze zabránit „ucpání“ schránky i případnému nedoručení pošty. Zatím je k dispozici exkluzivně služba YouSendIt, ale časem by měly přibýt další.

Jednou větou

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz