přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rusko chystá vlastní linuxový systém

Rusko chystá vlastní linuxový systém

dvatydny.gif

Rusko chystá vlastní linuxový systém, Dell se loučí s Ubuntu, MeeGo jako multimediální centrum v automobilech, Banshee 1.7.3, Wine 1.2, OpenSUSE 11.3, Ubuntu 10.10 bude mít vylepšený instalátor.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Rusko chystá vlastní linuxový systém

Příští rok by měl světlo světa spatřit nový systém z 90 % založený na Linuxu. Ruská vláda se rozhodla k vytvoření „národního operačního systému“, který by se měl užívat především ve státních institucích a společnostech ovládaných státem. Současně má být zprovozněn i státní e-mailový server a rozšířeny možnosti tzv. e-governmentu – vyřizování úředních záležitostí přes Internet. Zdá se, že Rusko tento projekt myslí velmi vážně. Svědčit o tom může i částka, kterou plánuje do projektu každý rok napumpovat – rovných 10 miliard rublů, což je více než 6 miliard korun českých. Svoji „státní“ distribuci už má například komunistická Kuba. Jmenuje se Nova Linux a je vodou na mlýn kritiků, kteří spojují myšlenky svobodného softwaru s komunismem a poukazují na to, že takto napomáhá spíše šíření nesvobody. Open source je ale svobodný v tom, že pokud tvůrce dodrží licenční podmínky, může kód využít podle svého. Koneckonců i dobrý a špatný úmysl je velice relativní pojem a autorita, jenž by o něm rozhodovala, by vlastně popřela princip té základní svobody.

Rusko

Dell se loučí s Ubuntu

Americká společnost Dell, jeden z největších výrobců počítačů na světě, přestala na svých stránkách nabízet notebooky s předinstalovaným Ubuntu. Jde o poměrně překvapivé rozhodnutí, protože Dell Ubuntu a Linux obecně podporoval a tak trochu i propagoval. Abych vše uvedl na pravou míru, notebooky s Ubuntu si ještě od Dellu budete moci objednat, ale pouze telefonicky. A to samozřejmě není tak pohodlné a i když nemáme dostupná čísla, dá se předpokládat, že telefonicky proběhne jen malé procento objednávek a de facto to pro Ubuntu na Dellech znamená konec. Jako důvod mluvčí Dellu uvádí, že Ubuntu skončilo kvůli zjednodušování e-shopu. Nehodlám tu rozvíjet konspirační teorie, ale důvod je to celkem zvláštní, jedna kolonka v e-shopu navíc by snad tolik neuškodila a pokud Dell notebooky s Ubuntu stále bude produkovat, tak proč je nenabídnout? Ke cti Dellu ale stále slouží alespoň to, že už dlouho nabízí možnost objednat si počítač bez operačního systému, což rozhodně není pravidlem.

MeeGo jako multimediální centrum v automobilech

Aliance GENIVI, která se zabývá vytvořením standardu pro multimediální systémy automobilů, už má vybráno. Rozhodovalo se mezi několika linuxovými systémy a nakonec zvítězil produkt Nokie a Intelu MeeGo. Každá automobilka se samozřejmě může sama rozhodnout, jaký systém do svých automobilů bude nasazovat, ale v alianci GENIVI jsou silní hráči. MeeGo tedy v budoucnosti najdete například v automobilech BMW, Citroën nebo Peugeot. A co budou tyto systémy umět? Kromě dnes již běžné GPS navigace třeba přehrávání nejrůznějších multimédií, komunikaci s okolními sítěmi a podobně. Pro hnidopichy: Nejzákladnější procesy automobilů jsou pochopitelně řešeny na nižší úrovni a nezastávají je pokročilé operační systémy, takže se určitě nemusíte bát, že vám vyskočí „kernel panic“, když budete chtít zabrzdit. MeeGo se začíná rozjíždět, chystá se na mobilní telefony, tablety, netbooky nebo právě automobily. Všechno jsou to ale zatím víceméně plány, ještě chvíli si budeme muset počkat, jak uspěje v praxi.

Novinky ze světa softwaru

Banshee 1.7.3

Nejnovější Ubuntu 10.04 ve spolupráci se obchodem a distributorem 7digital nabídlo možnost nakupovat hudbu v mp3 přímo z přehrávače a bez DRM. V Ubuntu One Music Store jste mohli nakupovat v přehrávačích Rhythmbox a Banshee. Všestranný (ale především hudební) přehrávač Banshee nyní umožňuje nakupovat hudbu i v dalším obchodu, a to v Amazon mp3 store. Ten na rozdíl od Ubuntu One Music Store mohou využít i uživatelé dalších distribucí, případně i Mac OS X. Pro nás to má ale jednu velkou nevýhodu. Z České republiky ani Slovenska podle pravidel nemůžete nakupovat. Prozatím jsou podporovány pouze „digitální velmoci“ jako Spojené státy americké, Velká Británie, Francie, Německo, Rakousko, Švýcarsko a Japonsko. Můžeme jen doufat, že se Amazon mp3 store časem rozšíří i k nám. V současnosti tedy nejlepší podmínky stále nabízí Ubuntu One Music Store. Více informací se dozvíte na Banshee.fm nebo ve videu níže.

Představení Amazon mp3 store v Banshee

Wine 1.2

Po více než dvou letech vyšla nová stabilní verze nástroje Wine. Snad ho ani netřeba představovat, jen v rychlosti – Wine umožňuje spouštění aplikací z Microsoft Windows pod unixovými systémy. Z více než 23 tisíc změn je zřejmě nejvýznamnější možnost nativně spouštět 64bitové aplikace. Kromě spousty konkrétních vylepšení pro běh konkrétních aplikací (vylepšena byla například podpora legendárních her StarCraft 2 a Half-Life 2) Wine 1.2 přináší nový set ikonek nebo subpixelové vyhlazování písma, které je opravdu poznat na první pohled. Vývoj Wine spíš připomíná vybrušování diamantu. S každou verzí přichází s obrovským množstvím změn, ale nemá velký smysl o nich psát, poznáte je v praxi. Už se pracuje na další verzi Wine 1.4, která by měla přinést očekávanou podporu DirectX 10.

Novinky ze světa distribucí

OpenSUSE 11.3

Po půlroce tu máme další vydání oblíbené distribuce z dílny Novellu. Zbystřit by měli uživatelé netbooků, těm přináší prostředí upravené na míru. Můžete používat buď upravené KDE, nebo MeeGo zvané Smeegol, které je také přizpůsobené openSUSE. Další ceněnou novinkou je možnost synchronizace počítače s chytrými mobilními telefony. OpenSUSE podporuje ty nejrozšířenější systémy – Blackberry, Android a iPhone. Podobně jako Ubuntu už má i openSUSE svůj synchronizační a zálohovací nástroj. Vývojáři se ale nepustili do tvorby něčeho nového, zahrnuli do systému starý známý SpiderOak. V porovnání s Ubuntu One není tak jednoduchý, ale poskytuje mnohem více možností. Kamenem úrazu by mohla být proprietární licence. Nové openSUSE zahrnuje i nové verze grafických prostředí. Výchozí KDE 4.4.4 a alternativní GNOME 2.30.1 a Xfce 4.6.1. Novinkou je zařazení odlehčeného prostředí LXDE (Lightweight X11 desktop environment), které pomalu ale jistě získává na popularitě a hodí se hlavně na slabší počítače. Můžete si samozřejmě přečíst i rozsáhlou recenzi systému.

OpenSUSE a grafické prostředí LXDEOpenSUSE a grafické prostředí LXDE

Ubuntu 10.10 bude mít vylepšený instalátor

Již nyní se s nadsázkou říká, že Ubuntu by zvládla nainstalovat i slepice, pokud jí kolem enteru nasypete zrní. A přesto – tvůrci chtějí instalátor ještě zjednodušit, nebo spíše zpřehlednit. Největší novinkou bude část instalace nazvaná „Příprava na instalaci Ubuntu“, kde vám instalátor nabídne stažení a instalaci nesvobodných balíčků jako například kodeků, ovladačů nebo Flash playeru. Současně i stažení aktualizací, aby byl systém ihned po instalaci aktuální a bezpečný. Chytrým krokem je přesunutí ne tak podstatných nastavení na později. Před začátkem instalace se setkáte pouze se zmíněnou „Přípravou na instalaci Ubuntu“ a rozdělení diskových oddílů. Další kroky jako nastavení času nebo klávesnice už budou probíhat během instalace. Informace o novém instalátoru přinesl server Softpedia.com, kde naleznete i screenshoty.

Zjednodušené znázornění diskových oddílů, zdroj Softpedia.comZjednodušené znázornění diskových oddílů, zdroj Softpedia.com

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz