přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rusko za pět let poběží na svobodném softwaru

Rusko za pět let poběží na svobodném softwaru

dvatydny.gif

Richard Stallman varuje před cloud computingem, Druhý balík indie her vydělal téměř dva miliony dolarů, Rusko za pět let poběží na svobodném softwaru, Opera 11, Nový Dropbox umí výběrovou synchronizaci, Alien Arena 2011, VirtualBox 4.0.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Richard Stallman varuje před cloud computingem

Zakladatel projektu GNU Richard Stallman se svým kritickým postojem k svěřování osobních dat třetím stranám netají. Před dvěma lety o cloud computingu deníku The Guardian řekl: „Je to hloupost. Je to ještě horší než hloupost: Je to marketingově vystupňovaná kampaň.“ Nedávno se k tomuto tématu Richard Stallman vyjádřil v souvislosti s představením cloudového operačního systému Google Chrome. Na Chrome OS se mu líbí jediná věc: běží na Linuxu. Dále už pro něj má jen slova kritiky. Myslí si, že se Google snaží lidi dotlačit k tomu, aby svá data umisťovali online a vidí v tom i zájem vlády Spojených států amerických. Proč? Pokud budete mít data zašifrována na svém počítači, například policie se k nim těžko dostane. Ale pokud je budete mít u některého poskytovatele, ten zřejmě nebude mít velký problém s jejich vydáním. Zvláště pokud bude „online“ většina uživatelů a stane se z toho rutina.

Druhý balík indie her vydělal téměř dva miliony dolarů

Projekt Humble Indie Bundle 2 lidem nabídl pět nezávislých her za cenu, kterou si sami určí. Zákazník navíc mohl i určit, kam peníze poputují a mohl je libovolně rozdělit mezi vývojáře her, projekt Humble Indie Bundle a dvě charitativní organizace. A ti, kteří za balíček zaplatili více než průměrnou částku, nečekaně získali i hry z první akce.

Mimo šance levně získat kvalitní hry nám projekt poskytl i zajímavou sondu do hráčské duše, tak se pojďme podívat na pár statistik. Celkem se tedy vybralo 1 822 856 dolarů od téměř 233 tisíc zákazníků, což nám dává průměrnou platbu 7,83 dolaru. Průměrná platba linuxáků činila 13,76 dolarů, a tak výrazně převyšovala průměrné platby uživatelů Microsoft Windows (6,67 dolaru) i Mac OS X (9,25 dolaru). Proč linuxáci platili tolik? Jedna teorie počítá s tím, že uživatelé open source více ctí licence a autorská práva, což se projevuje i tím, že používají právě open source a ne například nelegální kopie komerčního softwaru. Další teorie zase poukazuje na to, že kvůli nedostatku kvalitních her pro Linux si jich uživatel více cení. Myslím, že na obou bude kus pravdy.

Statistiky projektu Humble Indie Bundle 2 Statistiky projektu Humble Indie Bundle 2

Na celém projektu nás může těšit ještě jedna věc: Vývojářské studio Puppy Games slíbilo, že pokud se vybere alespoň 1 750 000 dolarů, což se stalo, vydá svou hru Revenge of the Titans jako open-source.

Rusko za pět let poběží na svobodném softwaru

Ruský premiér Vladimir Putin podepsal dokument, který nařizuje vládě, aby do roku 2015 zajistila přechod ruských státních orgánů na zdarma dostupný software. Dokument (originál, strojový překlad do angličtiny) celkem podrobně plánuje jednotlivé fáze přechodu. Pokud se o tuto problematiku zajímáte, je to jistě zajímavé čtení na dlouhé zimní večery. Už ve druhém čtvrtletí roku 2012 by se měl Linux a svobodný software začít nasazovat na počítače státních institucí. Celý přechod by měl být dokončen ve třetím čtvrtletí roku 2015. Bude určitě zajímavé sledovat, jestli přechod půjde podle plánu, nebo jestli se objeví nějaké větší problémy. Možná si říkáte, že pět let je hodně. Je, ale přechod statisíců stanic s různými administračními systémy není vůbec snadný. A v Rusku by asi neradi po dalších pěti letech opět měnili informační infrastrukturu. Rusku se open source zamlouvá už delší dobu. V roce 2008 například nařídil školám, aby na své počítače nainstalovaly svobodný software. Zároveň jim nebrání, aby používali i proprietární software. Pokud se tak ale rozhodnou, musí ho nakoupit z vlastních peněz, stát jim nepřispěje.

Novinky ze světa softwaru

Opera 11

Jedenáctá verze webového prohlížeče Opera přináší mnoho novinek. Vévodí jim podpora rozšíření. Pokud jste někdy používali rozšíření v Google Chrome, tak vězte, že v Opeře fungují prakticky stejně. Také jsou založeny na webových technologiích, také po instalaci nevyžadují restart prohlížeče, také se automaticky aktualizují, a dokonce jsou jejich tlačítka umístěna na stejném místě – vpravo nahoře. Rozšíření můžete instalovat z addons.opera.com. Opera dohání Chrome i v adresním řádku. Pokud vyhledáváte přes Google přímo z adresního řádku, Opera našeptává často hledané výrazy stejně jako webový vyhledávač. Vylepšení se dočkala práce s listy, které nyní můžete uzamykat a seskupovat do skupin. Z výchozí instalace zmizela originální sdílecí služba Opera Unite, pokud ji však budete chtít používat, automaticky se doinstaluje. Více o těchto novinkách si můžete přečíst v článku Opera 11: Hrdý nástupce a tak trochu revoluce. Na Opera.com najdete balíčky pro nejrozšířenější distribuce, a pokud používáte Debian, Ubuntu nebo jejich deriváty, můžete si přidat repozitář.

Nový Dropbox umí výběrovou synchronizaci

Dropbox je služba, která svým uživatelům umožňuje jednoduše a zdarma synchronizovat a zálohovat data, případně je i sdílet s ostatními uživateli. Nová verze Dropboxu 1.0 zaujme především výběrovou synchronizací. To znamená, že můžete nastavit, aby se synchronizovaly jen vybrané adresáře. Například když nechcete synchronizovat rodinné fotografie na pracovní počítač, stačí vypnout synchronizaci daného adresáře na konkrétním počítači. Stále však budete mít fotografie zálohované na serverech Dropboxu a případně na ostatních počítačích, na kterých jste synchronizaci adresáře povolili. Mnoho uživatelů určitě zklame, že se stále synchronizuje pouze hlavní adresář Dropbox a nelze nastavit synchronizaci jiných adresářů. Dále vývojáři optimalizovali engine klientské aplikace a slibují o polovinu nižší „spotřebu“ paměti RAM a celkově rychlejší odezvu a synchronizaci. Více o nové verzi se dozvíte na blogu vývojářů a pro více informací o samotném Dropboxu čtěte článek Dropbox: Synchronizujte svá data jednoduše.

Alien Arena 2011

S koncem roku již tradičně přichází nová verze střílečky Alien Arena. Alien Arena je jedna z nejlepších her, které vzešly z uvolněných zdrojových kódů legendární hry Quake 3 Arena. Co je nového ve verzi 2011? O fyziku ve hře se stará Open Dynamics Engine a o komunikaci vylepšený IRC klient. Snadnější by měla být také kompilace a instalace na unixových systémech. Dále ve hře najdete dvě nové mapy a zbrusu nové hudební podkreslení od Paula Joyceho. Autoři bohužel pro Linux poskytují pouze zdrojové kódy hry, takže pokud si chcete novou verzi hned zahrát, budete se muset trochu potrápit s kompilací. Ostatní si počkají na aktualizované repozitáře nebo různé neoficiální balíčky.

VirtualBox 4.0

Čtvrtá verze otevřené virtualizační technologie z dílny Oraclu přináší dvě zásadní novinky a hromadu těch menších. Nejzásadnější novinkou je zřejmě „rozkouskování“ VirtualBoxu. Samotný VirtualBox je nyní menší, protože z něj zmizely nejrůznější přidané funkce. Ty nyní najdete v oddělených balíčcích, které samozřejmě můžete libovolně instalovat a VirtualBox tak vylepšit. VirtualBox 4.0 se pyšní také přepracovaným rozhraním. To působí přehledněji než jeho předchůdce a na první pohled zaujme hlavně tím, že zobrazuje náhled virtualizovaného systému a umožňuje snadno pořizovat snímky obrazovky. Mnoho dalších novinek naleznete v seznamu změn, ale jako vždy je to spíše technické čtení pro náročné.

Nové rozhraní VirtualBoxu Nové rozhraní VirtualBoxu

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz