přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Srovnání rychlosti vývoje kancelářských balíků, Ceny svobodného softwaru, Red Hat navýšil zisk

Srovnání rychlosti vývoje kancelářských balíků, Ceny svobodného softwaru, Red Hat navýšil zisk

dvatydny.gif

Srovnání rychlosti vývoje LibreOffice a Apache OpenOffice. FSF rozdala Ceny svobodného softwaru za rok 2014. LibreOffice dostane online verzi, bude konkurovat Google Docs a Office 365. A RedHat zveřejnil výsledky hospodaření za fiskální rok 2015.


Vývoj LibreOffice a OpenOffice za uplynulý rok

Jonathan Corbet pro internetový magazín LWN.net srovnal vývoj dvou svobodných kancelářských balíků – Apache OpenOffice a jeho mladšího následovníka LibreOffice – v uplynulém roce 2014 (respektive od března loňského roku do března letošního roku).

Výsledky jsou pro OpenOffice velmi nepříznivé – ve všech srovnáních aktivity vývoje vychází výrazně hůře než LibreOffice a množí se obavy o jeho budoucnost.

OpenOffice vydal v roce 2014 jen dvě nové verze: 4.1 v dubnu a „opravnou“ 4.1.1 v srpnu. LibreOffice za stejnou dobu „stihl“ dvě hlavní verze (4.3 v červenci a 4.4 v lednu) a celkem třináct menších opravných verzí.

Počet verzí v rychlosti vývoje samozřejmě není to hlavní, ale OpenOffice „prohrává“ i v počtu změn – od loňského března přibylo do jeho repozitáře jen 381 commitů měnících sice přes půlmilionu řádek kódu, z nichž ale většina se týkala jen překladů. Všechny má navíc na svědomí jen 16 vývojářů a nejvíce z nich, čtyři, jsou zaměstnanci firmy IBM.

Na druhou stranu LibreOffice zaznamenal za stejnou dobu přes 22 tisíc změn od 268 přispěvatelů. Největší část změn si připsali zaměstnanci společností Red Hat a Collabora.

Free Software Awards 2014

Na závěr letošní konference LibrePlanet vyhlásil John Sullivan, ředitel Nadace pro svobodný software (Free Software Foundation), vítěze Cen svobodného softwaru (Free Software Awards) za rok 2014.

Cenu za rozvoj svobodného softwaru si odnesl Sébastien Jodogne za svoji práci na medicínském softwaru Orthanc. Orthanc slouží pro správu, katalogizaci různých lékařských snímků a především jejich jednoduchému předávání mezi jednotlivými pracovišti. Orthanc již nyní využívají například nemocnice v belgickém Lutychu.

Cenu za projekt se společenským přínosem získala organizace Reglue, která rozdává repasované počítače s Linuxem dětem a rodinám, které si počítač jinak dovolit nemohou. V texaském Austinu, kde působí, takto od roku 2005 rozdala 1 100 počítačů.



LibreOffice Online přichází

Ačkoli se první zmínky o tom, že by kancelářský balík LibreOffice mohl fungovat i na webu, objevily již v roce 2011, dlouho se na této frontě nic zajímavého neodehrávalo. Až doteď. Společnost Collabora oznámila, že se společně s další firmou IceWarp pustí do vývoje online verze LibreOffice, která by v budoucnu měla konkurovat službám jako Google Docs nebo Office 365.

Hotovo by mělo být do konce tohoto roku a celý vývoj bude probíhat otevřeně ve spolupráci s komunitou.

Red Hat zveřejnil hospodaření za čtvrté čtvrtletí a fiskální rok 2015

Ač se to může zdát jako chyba v datu, není tomu tak, společnost Red Hat skutečně zveřejnila výsledky za rok 2015 – fiskální rok 2015 totiž u nich trval od března 2014 do března 2015.

Zveřejněné výsledky jsou pro všechny investory rozhodně potěšující – za čtvrté čtvrtletí si Red Hat vydělal celkem 464 milionů dolarů, za celý rok 1,79 miliardy dolaru, což je meziroční nárůst 16, respektive 17 procent. Hlavní podíl na tom má samozřejmě „předplatné“ (subscription) na software, které se na příjmech podílelo celkem 405 miliony (čtvrtletí), respektive 1,48 miliardou (rok).

Příznivá čísla se také odrazila na ceně akcií, které po oznámení vyskočily o osm dolarů až na 76 dolarů za akcii.

(Téměř) jednou větou

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog