přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Sun odkoupen Oraclem, Maďarsko chce otevřený software

Sun odkoupen Oraclem, Maďarsko chce otevřený software

dvatydny.gif

Sun nakonec míří do náruče Oracle. Microsoft tvrdí: Linux jsme na netboocích definitivně porazili. LinuxExpo 2009. Maďarsko bude podporovat OSS. Alcatel-Lucent přechází k Linuxu. System76 jde proti trendu, zvyšuje zisk. Jabbim.cz má archivaci zpráv na serveru. Soutěž „We're Linux“ zná svého vítěze. Průvodce Linuxem. Krusader 2.0.0 Mars Pathfinder. Slax 6.1.0. PC-BSD 7.1 Galileo Edition.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Sun nakonec míří do náruče Oracle

Už už to vypadalo, že společnost Sun Microsystems skončí v náruči IBM, ale nakonec je vše jinak. Vedení Sunu to očividně hrálo na více stran. Již v souvislosti s námluvami Sunu a IBM se spekulovalo o tom, že dalšími zájemci jsou Oracle a HP. Oracle se nakonec rozhodl koupit Sun sám a dá za to 7,4 miliardy dolarů, tedy 9,5 dolaru na akcii.

Tato akvizice bude mít samozřejmě také zajímavé dopady na mnoho open-source projektů. Otázkou zůstává, co Oracle udělá s dosud konkurenční MySQL, minimálně se však pod jednu střechu dostane vývoj MySQL a InnoDB, formát úložiště dat pro MySQL.

Asi nejméně pozitivní vyhlídky má operační systém OpenSolaris. Hlavní platformou pro Oracle je jednoznačně Linux, prodává také svoji distribuci Oracle Enterprise Linux. Přesto si analytici nemyslí, že komerční Solaris ukončí úplně, přestavuje totiž výnosný byznys a existují oblasti, kde jej zákazníci preferují přes Linuxem. Ten by se však mohl dočkat věcí vlastních Solarisu, jako jsou souborový systém ZFS a ladicí nástroj DTrace. Oracle mimochodem vyvíjí obdobu ZFS pro Linux - Btrfs.

Pod rukama Oracle by se mělo dobře dařit Javě, jejíž vývoj bude s největší pravděpodobností i nadále podporovat, zvláště když má velké množství svých aplikací právě v Javě. Otazníky visí nad dalším směřováním VirtualBoxu a OpenOffice.org. Především kancelářský balík příliš nezapadá do portfolia Oracle a rozhodně se nedá označit za velký penězovod.

Velmi zajímavý pohled Lukáše Zapletala, profesionála, který zná tuto oblast dokonale: Oracle a Sun - jak dál?

Microsoft tvrdí: Linux jsme na netboocích definitivně porazili

Brandon LeBlanc na blogu na The Windows Blog společnosti Microsoft publikoval článek, který hodnotí uplynulý rok na trhu s netbooky, kde mají Windows překvapivě silného soupeře v Linuxu. Podle něj však Linux definitivně porazili, protože aktuální podíl Windows na tomto trhu činí 96 %. Navíc je jasné, že Linux je nepopulární, protože linuxové modely zákazníci vrací čtyřikrát častěji než modely s Windows, a odkazuje se na prohlášení MSI a Canonicalu.

Ten se důrazně proti článku ohradil a tvrdí, že nic takového nikdy neřekl. Čtyřikrát větší návratnost prapůvodně pochází z rozhovoru s představitelem MSI a už tenkrát se tvrdilo, že je chyba především na straně této společnosti, protože na netbook vybrala distribuci pro korporátní sféru, která má slabší multimediální podporu, což je na netboocích smrtelné. Kromě MSI žádný jiný výrobce tento trend nepotvrdil a Canonical jej zmínil jen v té souvislosti, že špatně zvolená a zpracovaná distribuce Linuxu může takovou situaci způsobit. A dále píše, že naopak dobře zpracovaná distribuce se bez problémů prodává na 30 % modelů. Asi měl na mysli Dell, který své notebooky prodává právě s Ubuntu.

Dell Inspiron Mini 9 - srovnání s notebookemDell Inspiron Mini 9
Srovnání s notebookem

Společnost Dell je známá tím, že otázku Linuxu bere opravdu vážně a do notebooků dává i upravenou verzi, která má díky vlastnímu DVD přehrávači a licencovaným kodekům plnou multimediální podporu už v základu. DELL se také nechal nedávno slyšet, že třetina jeho netbooků se prodá s Linuxem. Přečtěte si recenzi Dell Inspiron Mini 9: Malý pracant s Ubuntu.

Článku z pera LeBlanca se věnuje i server DesktopLinux.com, který přišel na to, že i tržní podíl 96 % je výrazně zkreslený. Služba NPD Retail Tracking Service totiž sleduje prodeje pouze v kamenných obchodech, kde linuxové modely většinou vůbec nejsou dostupné. Toto číslo také porovnávají s prohlášeními výrobců netbooků. ASUS tvrdí, prodává asi 30 % Eee s Linuxem. Acer předpokládá prodej linuxových modelů kolem 20 %.

Bez diskuse ale je, že Windows za poslední rok získaly na netboocích velký kus trhu. Přispěla k tomu i agresivní cenová politika Microsoftu, který OEM verze Windows XP prodává na netbooky za zlomek normální ceny, což pro něj není taky zdaleka ideální. Tržby desktopové divize už nejsou tak dobré jako dříve. Prodávat za zlomek normální ceny dobíhající Windows XP, které už se několikrát zaplatily, nemusí být pro Microsoft tak bolestivé, ale otázkou zůstává, jak to bude bolestivé u nových Windows 7.

Situaci na trhu s netbooky se více věnuji v článku Zamyšlení: Jak je to skutečně s Linuxem v netboocích

LinuxExpo 2009

LinuxExpo

Stejně jako každý rok i letos se v polovině dubna konala nejvýznamnější středoevropská akce v oblasti Linuxu a open source. Jako jiné veletrhy zabývající se informačními technologiemi i LinuxExpo muselo řešit zmenšující se zájem vystavovatelů. Přece jen propagace se přesunuje od nákladných účastí na veletrzích k prezentacím na internetu. Proto se také LinuxExpo přesunulo v minulých letech do menších prostor.

Na rozdíl známějších veletrhů se však LinuxExpu podařilo propad zastavit a letošní ročník byl toho důkazem. Transformace směrem od výstavy k sérii odborných přednášek se povedla a přijde mi, že jsou přednášky rok od roku kvalitnější. Rozdíl mezi letošním a loňským ročníkem byl vidět především ke konci druhého dne, který byl celý věnován především komunitním přednáškám. Zatímco loni byl konec druhého dne mrtvý, letos v této fázi veletrh vrcholil, a to i po stránce návštěvnické. Škoda, že menší sál často nebyl schopný pojmout všechny posluchače a část z nich musela stát na chodě a napínat uši, aby zachytila alespoň něco ze zajímavých přednášek.

Malá reportáž: Také jsme byli na LinuxExpu

Jedním z hlavních témat letošního ročníku byla přítomnost Microsoftu. Od toho jsme si první den opravdu mnohokrát vyslechli, že je nakloněn open source. Nezbývá než čekat, jestli se to už konečně projeví i v praxi. I přes přítomnost Microsoftu si dominantní postavení na LinuxExpu uchovala IBM, která se jako každý rok prezentovala sérií přednášek. Celým veletrhem se míhaly červené klobouky identifikující zaměstnance Red Hatu, který poskytl také nevýznamnějšího hosta - Jana Wildeboera. Naopak Novell byl letos neviditelný a situaci zachraňovali zaměstnanci pražské pobočky SUSE.

Celkově lze konstatovat, že letošním ročníkem nastoupilo LinuxExpo vzestupný trend, což u IT veletrhů není v dnešní době moc obvyklé. Doufejme, že to v příštích letech potvrdí.

Maďarsko bude podporovat OSS

Dlouho byla maďarská státní správa vůči open source softwaru nepřívětivá. Mnoho výběrových řízení obsahovalo podmínky, které nasazení open source vyloženě vylučovaly. Proti těmto praktikám bylo podáno k soudu několik stížností, ale ani jedna výrazněji neuspěla. Co nezmohly žaloby, zařídila ekonomická krize. Jak je známo, Maďarsko jí bylo zasaženo ve velké míře a kvůli každoročním schodkům veřejných financí se tak ocitlo ve velkých dluzích. Maďary čekají nepříjemné reformy a šetření, kde se dá.

A úspory vidí maďarský ministr informatiky také v nasazení open source. Konec je podmínkám, které nasazení OSS vylučovaly. Do open source by také mělo směřovat stejné množství peněz jako do pořízení proprietárního softwaru, tj. 40 milionů eur. Nejedná se o nějaké změny v dlouhodobém horizontu. První výsledky změny přístupu k OSS by měly být vidět během několika týdnů.

Alcatel-Lucent přechází k Linuxu

Alcatel-Lucent, gigant zabývající se telekomunikacemi a síťovým hardwarem, oznámil, že na jedné ze svých nejprodávanějších komodit, switchích, nasadí Linux. Momentálně je systém Alcatel-Lucent Operating System založený na VxWorks od kalifornské společnosti Wind River Systems. Poslední verze však byla vydána před téměř dvěma lety a lidem z Alcatel-Lucent vadí, že není schopen zachytávat aktuální trendy. Senior product manager Minka Nikolova k tomu dodává: „VxWorks je starý a příliš se nehýbe. Balíčky, které poskytuje, opravdu nejsou nejnovější a nejlepší. V podstatě všichni se dnes přesouvají k Linuxu."

Distribuce, kterou Alcatel-Lucent zvolí, zatím není známa, ale spekuluje se o Wind River Linux, který vyvíjí stejná společnost jako VxWorks, a MontaVista CGE.

System76 jde proti trendu, zvyšuje zisk

Další společností, která potvrzuje předpovědi, že krize bude linuxovým firmám svědčit, je System76. Tato společnost se sídlem v Denveru byla založena v roce 2005 a zabývá se výrobou a prodejem počítačů. Zvláštní je tím, že všechny počítače jsou prodávány s předinstalovaným Ubuntu. Sortiment zboží je široký - od notebooků až po servery, které jsou pro Ubuntu certifikované.

Společnost oznámila, že v prvním čtvrtletí roku 2009 vzrostly příjmy o 60 % a v expanzi chce dále pokračovat. V brzké době chce představit vlastní netbook s předinstalovanou distribucí Ubuntu Netbook Remix Edition.

Jabbim.cz má archivaci zpráv na serveru

Jabbim klient

Největší český Jabber server Jabbim.cz svým uživatelům nově nabízí archivaci zpráv na serveru. Výhoda tohoto řešení spočívá v tom, že i když používáte ke komunikaci několik počítačů, historii máte uloženou na jednom místě a dostupnou odkudkoliv. Dlouho to byl jeden z důvodů, proč někteří uživatelé preferovali jako Jabber server Gmail, který má tuto funkci integrovanou do poštovní schránky.

Až do 1.června 2009 bude nová funkce k dispozici všem, poté bude zpřístupněna pouze VIP uživatelům. Ti sice musí za službu platit 65 haléřů denně, získají ale ICQ transport, který svými možnostmi předčí i alternativní klienty, nebo Jabber disk o velikosti 1,5 GB. Pokud máte účet na Jabbim.cz, můžete si archivaci na serveru aktivovat na stránce Jabbim Archive, kde si také můžete službu nastavit a historii procházet.

Soutěž „We're Linux" zná svého vítěze

S reklamními kampaněmi se v poslední době roztrhl pytel. Společnost Apple přišla s konfrontační sérií reklam „Get a Mac", Microsoft na odpověděl kampaní „I'm a PC". Objevilo se i několik reklamních kampaní propagujících Linux, např. „The future is open" od IBM, reklamy od Novellu, které přímo parodovaly reklamy „Get a Mac". Legendárním se stalo propagační video „Truth happens" od společnosti Red Hat.

Nyní se k nim přidala i organizace Linux Foundation. Něčím se však od ostatních kampaní liší. Rozhodla se dát příležitost lidem z komunity a vyhlásila soutěž o nejlepší video propagující Linux. Nejlepší kousek by měl potom být profesionálně zpracován a využit v opravdové reklamní kampani. Lidé poslali několik desítek videí, které se lišily originalitou i kvalitou zpracování. Nejdříve bylo vybráno pět finálových videí a z nich vzešel vítěz. Tím se stal pětadvacetiletý izraelský grafik Amitay Tweeto, který poslal video s názvem „What does it mean to be free?".

Průvodce Linuxem

Na základě úspěšného seriálu Průvodce Linuxem od Aloise Hýbla, který vycházel na serveru LinuxEXPRES.cz., se společnost QCM rozhodla vytvořit web Průvodce Linuxem, který má obsahovat to, co jste chtěli o Linuxu vědět, ale báli jste se zeptat. Stránky obsahují články se základními informacemi o Linuxu, prostředích, aplikacích atd. Asi netřeba dodávat, že Průvodce Linuxem není určený pro zkušené linuxové uživatele, nýbrž pro lidi, kteří o Linuxu neví nic nebo se s ním teprve seznamují.

Novinky ze světa softwaru

Krusader 2.0.0 Mars Pathfinder

Všichni příznivci dvoupanelového správce souborů se mohou radovat. Verze pro KDE 4 se dočkala prvního ostrého vydání. Krusader již dlouhá léta jedničkou mezi dvoupanelovými správci souborů pro Linux a používají ho nejenom uživatelé KDE. Pro lidi přecházející z Windows a zvyklé na Total Commander je většinou první volbou. Stejně jako další KDE aplikace ho však postihlo zastavení vývoje, protože se vývojáři plně věnovali přepsání do Qt 4. Nedávno se tento proces podařilo dokončit a již žádná část Krusaderu nezávisí na Qt3. Po odladění pak mohli vývojáři do světa vypustit finální verzi 2, která je sice funkčně podobná poslední verzi z řady 1, ale postavená na modernějších technologiích, což uživatel pozná na první pohled podle moderního vzhledu.

Krusader 2.0.0 - FTP, SSH připojení s náhledyKrusader 2.0.0 - FTP, SSH připojení s náhledy

Krusader - obsazené místo na FTPKrusader - obsazené místo na FTP

Novinky ze světa distribucí

Slax 6.1.0

Tomáš Matějíček vydal novou verzi populární české live distribuce. Podle jeho slov je to poslední vydání v šestkové řadě, která se dále dočká jen oprav chyb, protože veškeré síly se vrhnou na vývoj Slax 7. Distribuce v základu zabírá 190 MB, takže se s přehledem vejde na CD nebo USB disk. Co však Slax odlišuje od ostatních live distribucí, je systém modulů, kterými lze distribuci jednoduše rozšiřovat o další aplikace, ovladače nebo jazyky.

Poslední verze je založená na Slackwaru 12.2, obsahuje jádro 2.6.27. Jako prostředí je použito KDE 3.5.10. Pro další verzi však již bude použito KDE 4. Distribuci si můžete stáhnout na slax.cz.

Slax, zdroj http://www.slax.orgSlax, zdroj http://www.slax.org

PC-BSD 7.1 Galileo Edition

Chcete vyzkoušet něco jiného než Linux? PC-BSD může být vhodným kandidátem. S DesktopBSD patří ke dvěma distribucím z rodiny BSD, které se zaměřují na co nejjednodušší použití na desktopech. Ne nadarmo bylo PC-BSD v roce 2006 vyhlášeno serverem OSWeekly.com za nepřívětivější systém pro nováčky.

S přechodem na FreeBSD 7, jakožto základovou distribuci, se změnilo také číslování verzí tak, aby odpovídalo řadě FreeBSD, z níž vychází. Výchozím desktopovým prostředím je KDE 4.2.2. Oproti minulé verzi bylo opraveno mnoho chyb ve správě sítí, především těch bezdrátových. Programy pro správu softwaru a aktualizaci byly integrovány do jedné aplikace. Připomeňme, že PC-BSD používá systém PBI balíčků, které nepoužívají závislosti. Způsobem instalace připomínají spíše Windows než tradiční unixové systémy. Vylepšena byla stabilita Flash Playeru 9.

O vývoj PC-BSD se stará americká společnost iXsystems, která vytváří několik několik variant (CD, DVD, USB) jak pro 32 bit, tak pro 64 bit. Všechny jsou k dispozici ke stažení na stránkách projektu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog