přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Trable Fedory s americkým embargem, otevřené ovladače pro Raspberry Pi

Trable Fedory s americkým embargem, otevřené ovladače pro Raspberry Pi

dvatydny.gif

Fedora se nebude ptát, odkud jsou její přispěvatelé, některé by totiž musela odmítnou kvůli embargu. Na podzim se můžete těšit na kurz „Úvod do Linuxu“ od nadace Linux Foundation. Ve středu 9. dubna se přijďte podívat do brněnského Red Hatu, mají den otevřených dveří. Raspberry Pi získalo otevřené ovladače pro své grafické jádro. Na Kanárských ostrovech se daří open source. A Dětská nemocnice v Rize používá Ubuntu.


Fedora řeší, co s přispěvateli z Kuby, Íránu či Severní Koreje

Členové FESCo (Fedora Engineering Steering Committee) na svém minulém zasedání řešili mimo jiné, jak se postavit k situaci přispěvatelů z Kuby, Iránu, Severní Koreje, Súdánu a Sýrie. Spojené státy totiž vůči těmto zemím uplatňují embargo, které mimo jiné znemožňuje distribuovat do nich Fedoru. Již v současné době tak místní komunity například nedostávají lisovaná DVD s Fedorou a se stejným omezením musí souhlasit všichni provozovatelé oficiálních mirrorů.

Embargo ovšem působí i v „opačném“ směru – vývojáři z těchto zemí by pak neměli do Fedory ani přispívat. Toto omezení se navíc netýká zdaleka jen Fedory, ale teoreticky veškerého opensource softwaru původem z USA. FESCo se rozhodla tento problém obejít doporučením, aby se vývojáři odpovědní za začleňování příspěvků do Fedory jednoduše na národnost přispěvatelů neptali a ani ji nijak aktivně nezjišťovali – když se o tom, že přispěvatel pochází z některé ze „zakázaných“ zemí, nedozví, nemusí tento problém nijak řešit.

Celý tento problém odstartoval Súdánec Mohammed Isam, který zažádal o zařazení správce souborů xtv do repozitářů Fedory. V jeho případě bylo rozhodnuto, že jeho příspěvek bude schválen, protože v současné době nežije v Súdánu, ale v Kataru.

Linux Foundation připravila online kurz „Úvod do Linuxu“

Nezisková organizace Linux Foundation mimo takových drobností jako vývoj samotného Linuxu připravuje i různé kurzy pro vývojáře, správce i obyčejné uživatele Linuxu. Ty jsou ale obvykle placené. Nyní ale ve spolupráci s organizací edX rozhodla nabídnout kurz „Introduction to Linux“, který normálně přijde na 2400 dolarů, nabídnout široké veřejnosti zdarma.

Projekt edX společně založili americké vysoké školy MIT a Harvardova univerzita a v současné době nabízí přes sto různých kurzů od třiceti univerzit z celého světa. Kurz LFS101x – Introduction to Linux je naplánován na třetí čtvrtletí letošního roku a účastníků by měl zabrat kolem 40 až 60 hodin.

Den otevřených dveří v brněnském Red Hatu

Pokud vás někdy zajímalo, jak to vypadá ve firmě, kde se vytváří open source, máte možnost se podívat, protože 9. dubna od jedné odpolední své dveře všem zvědavcům otevřou kanceláře brněnské pobočky společnosti Red Hat.

Na programu jsou prohlídky kanceláří s průvodci, kteří vám představí jednotlivé vývojářské týmy a projekty na kterých pracují, v plánu jsou také různé přednášky o samotné společnosti a různých opensource technologiích a soutěže, ve kterých si můžete vyzkoušet, jak jste na tom se znalostmi programovacích a skriptovacích jazyků používaných v Red Hatu a vyhrát přitom i nějaké ty zajímavé ceny.

Raspberry Pi slaví dva roky, jako dárek dostala opensource ovladače grafiky

Jsou již dva roky od chvíle, kdy šel poprvé do prodeje minipočítač Raspberry Pi Model B. V opensource komunitě velmi oblíbený hardware s sebou nesl nepěknou „uzavřenou skvrnu“ – ovladače použité grafické karty VideoCore IV od společnosti Broadcom představovaly nechtěný, ale nutný binární blob. To se nyní mění – Broadcom dal Raspberry Pi k druhým narozeninám dárek v podobě zpřístupnění dokumetance čipu a zveřejnění ovladačů pod licencí BSD.

Nadace Raspberry Pi následně vyhlásila soutěž od 10 tisíc dolarů, které získá ten, komu se jako prvnímu s použitím těchto ovladačů podaří na Raspberry Pi spustit hru Quake III v hratelné podobě.

Open data & gov

Kanárské ostrovy šetří díky open source

Španělsko je bez nadsázky na čele evropských zemí v migraci státní správy na otevřené technologie. Mezi nejznámější tamní projekty patří například kompletní přechod úřadů v provincii Extremadura na Debian či školství v Andalusii, kde běží na systému odvozeném od Ubuntu více než 200 tisíc počítačů.

Jako další „zářez“ si nyní může opensource software připsat Kanárské ostrovy, kde se připravuje velký přechod více než 30 tisíc stanic na OpenOffice a dřívějšími nasazeními otevřeného softwaru se podařilo snížit licenční náklady z více jak milionu eur na současných 750 tisíc, přičemž se očekávají ještě další úspory.

Řešení, které na Kanárských ostrovech zvolili, také popírá častý argument, že open source sice šetří na licencích, ale náklady na jeho podporu jsou pak vyšší – místní vláda v současné době platí za podporu svobodných řešení přibližně 300 tisíc eur ročně, předchozí proprietární varianta ale přišla na celý milion ročně.

Dětská nemocnice v Rize používá Linux již 11 let

Již od svého založení před jedenácti lety Dětská nemocnice v lotyšské Rize používá Linux a další otevřený software. K původnímu openSUSE, které na serverech pohánělo nemocniční informační systém, nyní přibylo tři sta stanic (z celkového počtu kolem šesti set), na nichž běží Ubuntu.

Pro IT oddělení nepředstavuje použití Linuxu žádnou výraznou zátěž a zmiňují i jeho snadnou správu a údržbu, ale lékaři a sestry si prý zvykají poněkud hůře – výuka IT na lotyšských školách probíhá na Windows, a Linux je tak pro ně novinkou. Z dalších otevřených technologií, které nemocnice mimo Ubuntu používá, lze zmínit například OpenLDAP, mailový server Zimbra nebo dohledový systém Zabbix.

Jednou větou

  • Kancelářský balík Calligra Suite vyšel ve verzi 2.8. Textový editor Words dostal podporu komentářů v dokumentu, tabulkový procesor Sheets získal vylepšenou podporu kontingenčních tabulek a rozsáhlého vylepšení se dočkal i grafický editor Krita.
  • Vyšel Linux From Scratch 7.5, speciální linuxová distribuce vydávaná ve formě příručky s instrukcemi, jak si postavit GNU/Linux svépomocí ze zdrojových kódů.
  • Odstartovalo páté kolo soutěže studentských týmů v programování RedBot. Letošní ročník je zaměřen na téma obchodování. Přihlášky se uzavírají 31. března.
  • Ubuntu pořádá třetí ročník Ubuntu App Showdown – soutěže o nejlepší aplikaci pro Ubuntu. Tentokrát se bude jednat o aplikace zaměřené především na mobily a tablety v QML, HTML5, portované z jiných platforem nebo zaměřené speciálně na čínsky hovořící uživatele.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog