přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu 18.04 LTS je konečně tu

Ubuntu 18.04 LTS je konečně tu

Ubuntu.jpg

Nyní již můžete stahovat nové Ubuntu 18.04 LTS, na které se většina z nás určitě těšila. Toto vydání bude podporováno od společnosti Canonical celých pět let a přináší sebou celou řadu zajímavých novinek. Pojďme se na ně tedy podívat.


O Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) jsme vás pravidelně informovali dlouho před jeho vydáním, kdy jste se mohli dozvědět o různých novinkách. S jistotou vám můžu prozradit, že všechny tyto novinky se dostaly do finálního vydání.

Pod pojmem LTS si většina z vás představí starší dobře otestovaný software, ale v případě Ubuntu 18.04 tomu tak není, ne že by nebyl dobře otestovaný, to je, ale narazíte na spousto novinek, které by jste u tohoto vydání nečekali. Přitom se jedná o jednu z nejpopulárnějších linuxových distribucí, a proto budou mít tyto změny dopad na celý linuxový svět.

S novinkami začneme u instalace, kde proběhlo několik změn. Možnosti v instalačním programu jsou mírně přeskupeny, údajně tak aby byla celá instalace jednoduší (každý to musí posoudit sám). Dále přibyla možnost minimální instalace,o které jsme vás informovali. Jedná se o to, že nainstalujete Ubuntu bez „zbytečných“ aplikací, jež nikdy nepoužijete a uvolní vám tím místo na disku. Co se týče toho místa na disku, tak moc neušetříte (spíše vůbec), jen instalace je o něco málo rychlejší. Ubuntu vám také během instalace vytvoří oddíl swap, pro lepší výkon vašeho počítače (tato změna se projeví pouze u nových systémů).

Samozřejmě, že novinky nekončí u instalace. Reorganizace a vylepšení se dostalo i na Průvodce spuštěním Ubuntu, který především nováčkům představí jejich nový systém. Osobně tento nástroj hodnotím jako povedený, nejedná se sice o nekonečného průvodce, který vám představí podrobně celý váš systém, ale ukáže vám dostatečné základy. Dál nás čeká pro někoho nové pracovní prostředí GNOME (ve verzi 3.28), jež je přizpůsobeno do podoby původního Unity. Zde je novinek více než dost, tedy pokud už jste GNOME někdy nepoužívali, protože většina novinek souvisí právě s ním.

Nová je přihlašovací obrazovka, tady nahradil Správce přihlašování GNOME našeho starého známého LightDM. Z grafického hlediska vypadá přihlašovací obrazovka stále stejně, ale přišli jsme o některé funkce (vzdálené přihlášení, přihlášení hosta a nastavení tapet). Na druhou stranu sebou přináší několik dobrých funkcí, které souvisí s lepší integrací pracovního prostředí GNOME.



Z dalších novinek bych jmenoval:

  • Vylepšenou aplikaci nastavení

  • Lepší práci s Emoji

  • Zlepšena byla práce s dotykovými obrazovkami

  • Po 20 minutách nečinnosti notebooku se sám automaticky uspí (při napájení z baterie)

  • Nový ovladač touchpadu

Byly aktualizovány všechny balíčky na jejich nejnovější stabilní verzi. Jmenovitě se jedná například o Chromium 66, Firefox 59, Nautilus 3.26 a spoustu daších. Balíčky můžete instalovat mimo standartního správce balíčků ze správce balíčků Snap, který je plně připraven k použití. Srdce vašeho Ubuntu bude linuxové jádro ve verzi 4.15, které sebou přináší několik zajímavých oprav a novinek. Systémové požadavky Ubuntu na váš stroj jsou stejné jako v předchozí LTS verzi. Staré známé Unity je stále k dispozici ve formě balíčku a mělo by dobře fungovat (ale nečekejte žádné novinky či opravy od společnosti Canonical).

Pokud jste uživatelem Ubuntu, tak jeho novou verzi již můžete stahovat, nebo na ni aktualizovat. Osobně toto vydání považuji za povedené a nevidím důvod zůstávat u starších verzí.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz