přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu Kylin v Číně, Orange Box a alternativní patentování

Ubuntu Kylin v Číně, Orange Box a alternativní patentování

dvatydny.gif

V Číně budou k dostání počítače s Ubuntu Kylin. Canonical představil přenosný cluster Ubuntu Orange Box. EFF představila návod, jak patentovat a chytře bojovat proti trolům. Varšavské školy dostaly počítače s Ubuntu. A ve španělské Galicii nasazují LibreOffice a dále podporují šíření svobodného softwaru ve státní správě.


HP bude v Číně prodávat počítače s Ubuntu Kylin

Zatímco v Evropě si musíme vystačit jen s několika málo low-endovými modely počítačů s předinstalovanými linuxovými distribucemi, v Číně je již několik let situace mnohem lepší – počítače s Ubuntu od Dellu a HP se tam běžně prodávají i v kamenných obchodech.

HP nyní vsadilo na Ubuntu Kylin, speciální verzi Ubuntu určenou pro čínský trh, na jejímž vývoji se kromě Canonicalu podílí i čínské úřady a místní Národní univerzita obranných technologií.

Ubuntu Kylin, se kterým chce Canonical prorazit na čínském trhu Ubuntu Kylin, se kterým chce Canonical prorazit na čínském trhu


Canonical si v Číně s Ubuntu Kylin věří také díky nedávnému „zákazu“ Windows 8, které se na úředních počítačích údajně nesmí objevit.

Canonical představil přenosný cluster Orange Box

Společnost Canonical společně s výrobcem TranquilPC představili „Ubuntu Orange Box“, přenosný micro cluster obsahující deset „minipočítačů“ Intel NUC, každý se čtyřjádrovým procesorem Intel i5, 16 GB operační paměti a 128GB SSD diskem. To vše pohání nejnovější Ubuntu 14.04 společně s nástrojem JuJu pro snadné nasazování cloudových řešení. Pokud byste si tento „kufříkový“ Ubuntu server chtěli pořídit, připravte si minimálně 7 575 liber, tedy něco přes čtvrt milionu korun.

Červnové setkání komunity JBUG

Ve středu 4. června se od 18.00 v místnosti G101 v prostorách Fakulty informatiky Masarykovy university v Brně (Centrum Šumavská) bude konat pravidelné setkání Czech JBoss User Group. Tentokrát Lukáš Vlček představí Elasticsearch, fulltextový vyhledávač vycházející z projektu Apache Lucene. Podrobné informace naleznete na stránce akce.

EFF představila „alternativní“ patentování

Nadace Electronic Frontier Foundation připravila příručku pro firmy bojující v současném systému softwarových patentů. Jejím cílem je představit možnosti, jak se v současném systému pohybovat co možná nejefektivněji, beze strachu z patentových trolů. Představuje například tzv. „obranné“ patentování, kdy se více firem spojí a své patenty bude používat jen na obranu před patentovými troly, a ne ve vzájemných bojích.

Open data & gov

Varšavské školy dostanou 400 počítačů s Ubuntu

O polské Nadaci pro svobodný a otevřený software jsme zde ve dvou týdnech již psali v souvislosti s jí vytvořenou verzí Ubuntu pro polské školy obsahující výukové programy a materiály pro učitele.

Nyní z Polska přichází další dobrá zpráva pro příznivce otevřeného softwaru. Varšavská radnice daruje školám 400 starších počítačů, na které již výše zmíněná nadace společně s dobrovolníky nainstaluje „Ubuntu School Remix“, který už v Polsku vyzkoušelo přes 300 škol.

LibreOffice na 1000 strojích v Galicii

Španělský region Galicie plánuje letos migrovat minimálně tisíc pracovních stanic kompletně na svobodný kancelářský balík LibreOffice. Do budoucna se ale nejspíš můžeme těšit na mnohem lepší čísla. Místní vláda se totiž rozhodla vytvořit kampaň na podporu svobodného softwaru a sdílení ICT řešení u místních úřadů. Do té se zapojí jak univerzity, tak zástupci firem nabízejících podporu pro opensource řešení stejně jako místní organizace a sdružení podporující svobodný software.

Jednou větou

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog