přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Valve: Proč Linux: Nevěříme Windows 8

Valve: Proč Linux: Nevěříme Windows 8

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Šéf Valve: Windows 8 budou katastrofa, proto jdeme do Linuxu. Fedora nabízí prostředí Cinnamon, bude i MATE. Souborový správce Nautilus přijde o řadu funkcí. KDE 4.9. MATE 1.4. Minecraft 1.3.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Šéf Valve: Windows 8 budou katastrofa, proto jdeme do Linuxu

Gabe Newell, šéf společnosti Valve, která se chystá svůj herní distribuční systém Steam přivést na Linux, se už po několikáté nelichotivě vyjádřil na adresu připravovaného operačního systému Microsoft Windows 8. V rozhovoru pro AllThingsD řekl: „Myslím, že Windows 8 budou katastrofou pro všechny v sektoru PC. Ztratíme některé přední výrobce, kteří opustí trh. Myslím, že spousta lidí přijde o zisk. Pokud se tak opravdu stane, bude dobré mít alternativu jako pojistku.“ Tou alternativou myslel Newell právě Linux.

Ostrá vyjádření na adresu Microsoftu a až nezvykle entuziastický přístup Valve k Linuxu nahrávají letitým spekulacím, že společnost připravuje vlastní herní konzoli, která by na Linuxu mohla stavět. Zajímavé informace přináší také nový blogpost z dílny Valve: Akční hra Left 4 Dead 2 už běží o něco rychleji na Ubuntu 12.04 s OpenGL než na Windows 7 s DirectX. Takové srovnání sice nikdy nebude přesné, ale aspoň ukazuje, že Linux pro hry zdaleka není nepoužitelný.

Fedora nabízí prostředí Cinnamon, bude i MATE

Fedora své uživatele netlačí do používání něčeho, co by nechtěli, a k výběru nabízí mnoho prostředí. Teď do nabídky zahrne ještě dvě další, která pochází z Linuxu Mint – Cinnamon a MATE. Cinnamon je fork GNOME 3 snažící se napodobit tradiční koncept uživatelského rozhraní, kde v popředí stojí panel či rovnou několik panelů. MATE se snaží o podobnou věc, ale staví přímo na starším GNOME 2.

Prostředí Cinnamon už se šíří do dalších distribucí Prostředí Cinnamon už se šíří do dalších distribucí

Zatímco Cinnamon (ve verzi 1.4.1) už si můžete nainstalovat v aktuální Fedoře 17, fanoušci méně náročného MATE si ještě chvíli budou muset počkat. Prostředí by se mělo objevit v nadcházející osmnácté verzi, která vyjde zřejmě letos v listopadu. Zařazení MATE však není stoprocentně jisté, zelenou dostane, pouze pokud bude dostatečně odladěné a stabilní.

Novinky ze světa softwaru

Souborový správce Nautilus přijde o řadu funkcí

Portál OMG!Ubuntu! upozorňuje na vývojovou verzi souborového správce Nautila (nově pojmenovaný prostě Files – soubory), která se později objeví v GNOME 3.6. Ta nabídne částečně přepracované rozhraní, ale zároveň přijde o celou řadu ne zrovna okrajových funkcí. Zmizí například dvoupanelový, stromový a kompaktní mód zobrazení, klávesa [Backspace] již nebude fungovat pro posunutí o úroveň výše a po položkách v adresářích už nepůjde přeskakovat napsáním části jejich názvu.

Nautilus připravovaný pro GNOME 3.6 Nautilus připravovaný pro GNOME 3.6

Zjednodušování uživatelského rozhraní je prostě trend, ale nezašli zde vývojáři zbytečně příliš daleko? Lidé kolem distribuce Linux Mint si to myslí. A jak je jejich zvykem, když se jim vývoj některého projektu nelíbí, tak ho prostě vezmou a udělají po svém. Tak vznikl souborový správce Nemo – fork Nautilu 3.4. Žádné oficiální prohlášení ohledně něj vydáno nebylo, ze stránky na GitHubu o něm víme pouze to, že se bude starat o soubory v Cinnamonu, hlavním prostředí Linuxu Mint.

KDE 4.9

Poslední verze grafického prostředí KDE nepřekypují hromadou novinek, spíše se soustředí na opravy chyb a drobná vylepšení. Ani nedávno vydané KDE 4.9 není výjimkou. Okenní správce KWin opravuje mnoho chyb, widgety se dočkaly nového správce a prohlížeč PDF souborů Okular umí tisknout poznámky a v prezentačním režimu zabraňuje vypnutí obrazovky. Pohodlnější by měla být práce s konzolí – lze například „vytáhnout“ kartu sezení a vytvořit tak nové okno. Také můžete propojit souborového správce Dolphin s konzolí a procházet adresáře v obojím najednou. Dalších menších vylepšení se dočkaly také Rocs pro práci s grafy a oblíbené logické a karetní hry. Podrobnější informace o novinkách najdete v článku KDE 4.9: Méně je někdy více.

Nový správce widgetů Nový správce widgetů

MATE 1.4

O prostředí MATE, forku GNOME 2, se zmíníme ještě jednou. Vyšla totiž nová verze 1.4, která přinesla několik zajímavých změn. I tentokrát byla opravena hromada chyb, například už konečně funguje posílání souborů skrze Bluetooth. Uživatele Dropboxu potěší jeho integrace do souborového správce Caja (Nautilus). MATE už také disponuje Mapou znaků. Mezi další novinky patří například nová témata vzhledu notifikací a oblíbená sada ikonek Faenza. Prostředí MATE už můžete relativně snadno nainstalovat do mnoha distribucí, k dispozici jsou repozitáře pro Debian, Ubuntu, Linux Mint, Salix, Fedoru a ArchLinux.

Minecraft 1.3

Herní fenomén dneška – stavebnicová hra Minecraft – se dočkal velké aktualizace s označením 1.3. A protože Minecraft běží i na Linuxu a Androidu, můžeme se na něj podívat tady na stránkách LinuxEXPRESu. Hra byla podrobena rozsáhlé optimalizaci, což se projevilo například nižším vytěžováním procesoru a zabíráním operační paměti. Další podstatnou novinkou je fakt, že už v podstatě neexistuje singleplayer. Každá hra funguje jako multiplayerový server, na kterém ale samozřejmě stále může působit klidně jen jeden hráč. Nese to tu výhodu, že svůj svět kdykoliv můžete zpřístupnit dalším hráčům.

Na serveru lze nově aktivovat tzv. „adventure mode“, ve kterém hráči nemůžou nic stavět ani ničit, pouze prozkoumávat. Pokud se hráč připojí na server s alternativními texturami, automaticky se stáhnou. To byly novinky spíše technického rázu, těch herních je totiž opravdu mnoho. Vyčerpávající přehled najdete na portálu Majncraft.cz.

Jednou větou

Proprietární ovladač grafických karet Nvidia obsahuje bezpečnostní chybu.

Google Chrome 21 má nové API pro audio- a videokomunikaci.

Popularita Androidu ve Spojených státech meziročně mírně poklesla.

OMG!Ubuntu! ukazuje, co chystá cloudový hudební přehrávač Nuvola Player.

Vyšlo linuxové jádro ve verzi 3.5.

Linux Mint 13 má další dvě edice – Xfce a KDE.

Podívejte se na video, kde účinkuje vývojová verze Firefox OS.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz