přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vázaný prodej notebooků s Microsoft Windows

Vázaný prodej notebooků s Microsoft Windows

notebook_windows.jpg

Jeden z dotazů, který obvykle pokládají linuxoví (a jiní unixoví) začátečníci, je dotaz, proč mají tyto systémy výrazně nižší podíl na desktopech. Jedním z důvodů je kromě řady jiných věcí i vázaný prodej operačních systémů s notebooky. Podívejme se na toto téma blíže.


Pokud jste někdy zkoušeli vybrat vhodný laptop a dali jste si jako jedno z kritérií, že v jeho ceně nesmí být obsažena licence Microsoft Windows, dáte mi asi za pravdu. Zejména pokud jste současně s tím měli i jiné požadavky (úhlopříčka obrazovky, výdrž baterie, počet jader procesoru, velikost operační paměti, velikost a rozložení klávesnice nebo třeba kompatibilita s GNU/Linuxem). Pak totiž zjišťujete, že místo výběru z desítek modelů třeba nenajdete žádný, a zůstane vám výběr mezi tím, který by vám vyhovoval, ale bez Windows ho neseženete, a tím, který sice Windows nemá, ale také nemá některou z dalších vámi požadovaných vlastností.

V tuto chvíli si můžete říkat, že uživatelé jiných operačních systémů než Windows to mají těžké, pokud se chtějí vyhnout koupi licence, kterou nevyužijí. Tenhle problém se ale nevyhne ani uživatelům Microsoft Windows. Představme si situaci, kdy vy už licenci na Microsoft Windows máte, a mohli byste ji tedy použít i na vámi pořizovaný notebook. Asi mi dáte za pravdu, že v takové situaci je zbytečné kupovat další licenci, když už jednu máte. Tento problém je ještě palčivější v případě komerčních firem nebo třeba státních institucí, které už mají s Microsoftem příslušné smlouvy a multilicence, a jediným výsledkem pak je, že zbytečně platí (souhrnně) velké sumy za instalace Windows, které pak třeba stejně přepíší svými vlastními imagi.

Jiná situace nastává, když notebook má jinou verzi/typ/edici Windows než tu, kterou chcete. Třeba máte zájem o Vistu Ultimate, ale s notebookem nabízí výrobce pouze Business edici. Nebo máte zájem provozovat na notebooku serverovou edici Windows, atd.

ThinkPad X100e při startu

To, že tato situace poškozuje konkurenční operační systémy, včetně GNU/Linuxu a řady dalších, snad hovořit nemusím – to je jasné.

Naneštěstí ale tenhle problém skoro nikoho nezajímá. České právo samozřejmě zná vázaný prodej, a rozhodně se mu nezamlouvá. Jeho definice ovšem na tento případ bohužel naroubovat nejde (dominantní postavení Microsoftu vytváří z této praktiky „zvyklost“, která je v přímé kontraindikaci s touto definicí).

To, že se řada notebooků prodává s předinstalovaným operačním systémem od Microsoftu, skutečně může být odrazem typické tržní situace, zvyklosti (jinými slovy důsledkem tržní síly Microsoftu). Problém pak není ani tak v tom, že se notebooky dodávají s Windows, ale že Windows pak nelze od notebooku oddělit – výrobci/dodavatelé v tomto případě nemají vytvořeno žádné schéma pro vracení nepoužitých/odmítnutých licencí, a tak je běžnou praxí buď zákazníka odmítnout, maximálně mu nabídnout vrácení celého notebooku i s Windows, nikoliv však Windows oddělit od notebooku a poskytnout mu adekvátní slevu.

Výjimečně se zákazníkovi může podařit za pomoci díry v EULA Windows (a po mnoha urgencích a otravování manažerů příslušných výrobců) vydobýt nabídku na vrácení jisté částky peněz, samozřejmě výměnou za příslib mlčenlivosti, aby se o tom nikde moc nemluvilo. Samozřejmě od té doby, co se tento případ proflákl, už někteří výrobci/distributoři tuto možnost raději nenabízejí a umožňují nanejvýš vrátit celý notebook i s Windows, patrně v naději, že to lidi odradí a notebook si nechají i s tímto operačním systémem.

Zavřený ThinkPad Edge 13

Microsoft může být z této situace právem nadšen – jeho systém je prodáván lidem vícekrát a jeho koupi se neubrání ani mnozí uživatelé jiných operačních systémů. Firmy utrácí peníze za nevyužité licence a statistiky prodejnosti produktů Microsoftu spokojeně rostou. Evropská komise raději pokutuje Microsoft a Úřad na ochranu hospodářské soutěže České republiky a samozřejmě na celé věci nevidí nic špatného. Ekonomové v této situaci problém také nevidí, ti vidí problém pouze ve státem garantovaných monopolech. To Microsoft není, takže je samozřejmě všechno v pořádku.

Jistě, zákazníci by mohli lecos změnit, kdyby prostě přestali kupovat notebooky s předinstalovaným Microsoft Windows, ale víme dobře, že to se nestane. Většina lidí to bere jako zcela normální věc, protože je toho názoru, že operační systém = Microsoft Windows a záležitosti jako licence a jejich působnost neřeší. Někteří uživatelé GNU/Linuxu či jiných systémů koupi nepotřebné licence strpí, protože je pro ně přednější hardwarová stránka notebooku, tj. nemají příliš na výběr. A těch pár jednotlivců, co se o něco zasadí, nebo alespoň odmítne koupit notebook s předinstalovanými Windows, zůstane jako výjimka potvrzující pravidlo.

A Microsoft si mne ruce…

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Michal Dočekal

GNU/Linuxový nadšenec a zastánce svobodného softwaru. Jeho pracovní náplň zahrnuje správu několika linuxových serverů. Snaží se být aktivním členem linuxové komunity, dlouhodobě vytváří dokumentaci pro začínající uživatele Linuxu.


  • Distribuce: Arch Linux
  • Grafické prostředí: Awesome

| blog