přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Veřejná správa 05/2017: EIB zaplatí vývoj MariaDB, vydána EUPL 1.2, distribuce NHSbuntu

Veřejná správa 05/2017: EIB zaplatí vývoj MariaDB, vydána EUPL 1.2, distribuce NHSbuntu

Veřejná správa

Evropská investiční banka bude financovat vývoj databáze MariaDB. Byla vydána nová verze licence EUPL. Dobrovolníci vyvíjejí derivát Ubuntu přizpůsobený pro britské zdravotnictví. 


Evropská investiční banka zafinancuje vývoj MariaDB

Evropská investiční banka poskytne 25 milionů eur na vývoj databázového systému MariaDB. Peníze budou využity na posílení uživatelské základny v Evropě, Americe a Asii a pro zapojení dalších vývojářů do projektu.

Akce je součástí investičního plánu Evropské komise, jenž má za cíl oživit ekonomiku EU po krizi z roku 2008. Plán předpokládá, že v letech 2015–17 bude prostřednictvím Evropského fondu pro strategické investice (EFSI) k dispozici nejméně 315 miliard eur.

Databázový systém MariaDB vznikl jako fork populárního systému MySQL a lze ho přímo nasadit všude tam, kde se dosud používal systém MySQL. V rámci vývoje bylo do MariaDB přidáno mnoho nových vlastností a funkcí, například nové úložné enginy, výkonnostní optimalizace, geografické funkce atd., navíc lze MariaDB díky otevřenější licenční politice využít v širší škále aplikací.

European Union Public Licence 1.2

Evropská komise aktualizovala licenci pro svobodný software EU: European Union Public Licence (EUPL). Hlavní změnou verze 1.2 je rozšíření na veškerá autorská díla – dosavadní verze byly zaměřeny jen na software.

K dalším změnám patří širší kompatibilita, větší flexibilita v přidávání dodatků, přizpůsobení terminologie změnám v komunitárním právu a vytvoření chorvatské verze. U děl, která jsou licencována buď prostým uvedením licence EUPL nebo stylem „EUPL verze 1.1 a novější“, lze novou licenci přímo použít souběžně s dosavadní verzí EUPL.

Co se týká kompatibility, je zajištěna například s licencemi GPL (verze 2 a 3), AGPL, MPL, EPL, LGPL a CC BY-SA. Kompatibilita znamená, že lze dílo pod EUPL nekonfliktně spojit s dílem pod některou z uvedených licencí; licence EUPL u původního díla (a jeho případných modifikací) se samozřejmě nemění. Dodatky k licenci umožňují například volbu konkrétního právního řádu, konkrétního soudu atd.

Ve stručnosti

  • Dánská open-source komunita OS2 se profesionalizuje. Komunitu tvoří 56 z celkem 98 dánských měst, její řešení OS2kitos (pro správu IT vybavení) aktuálně využívá 75 měst.

  • Pařížská agentura sociálního bydlení RIVP nasazuje portál Consul pro účast veřejnosti na rozhodování, vyvinutý v Madridu a rozšiřovaný pod licencí AGPL.

  • Malta zveřejnila první sadu dvaceti mobilních aplikací (Maltapps) pro přístup ke službám veřejné správy. Aplikace jsou k dispozici pro systémy Android a iOS. Vydání další sady se chystá na březen příštího roku.

Mobilní aplikace pro přístup k veřejné správě (snímek z videa) Mobilní aplikace pro přístup k veřejné správě (snímek z videa)

  • Norská státní agentura Difi pomáhá financovat čtrnáct projektů pro eGovernment. Projekty se týkají zdravotnictví, sociální péče, zemědělství, vzdělávání, policie a rozvojové spolupráce.

  • Ukrajinský portál ProZorro pro zadávání veřejných zakázek by se mohl používat i v zemích EU. Tvůrci portálu, jenž je rozšiřován pod licencí Apache, nyní zjišťují, kdo by měl zájem o jeho nasazení.

  • Téměř polovina měst a obcí v Burgundsku ve významné míře využívá pro účely veřejné správy aplikace s otevřenými zdrojovými kódy, které poskytuje a centrálně spravuje společná servisní organizace.

  • Většina měst, obcí a veřejných organizací (konkrétně 75 %) ve Valonsku využívá open source. Podobně jako ve výše zmíněném Burgundsku, také zde je software spravován společnou servisní organizací (IMIO).

  • Dobrovolníci přizpůsobují linuxovou distribuci Ubuntu pro účely britského státního zdravotnictví. Derivát nazvaný NHSbuntu (podle organizace NHS, National Health Service) obsahuje například napojení na komunikační portál NHSmail2, ve výchozím stavu aktivní šifrování disků nebo režimy pro různé způsoby použití (klinický systém, kancelářský desktop, kiosek).

Práce se systémem NHSbuntu (snímek z videa) Práce se systémem NHSbuntu (snímek z videa)

  • Ve Švédsku se pracuje na eliminaci připoutání k dodavatelům (vendor lock-in). Ve švédském parlamentu se za tímto účelem konalo setkání poslanců s Björnem Lundellem z univerzity ve Skövde, jenž je specialistou na otevřené standardy.

  • Španělské autonomní společenství Galicie pokračuje v podpoře svobodného a otevřeného softwaru. Tamní vláda zveřejnila Plán svobodného softwaru 2017, kde je uvedeno 110 konkrétních plánovaných akcí; nejvýznamnější je dokončení migrace na kancelářský balík LibreOffice.

  • Slovensko schválilo plán na vytvoření centrálního informačního systému pro státní zaměstnance (Centrálny informačný systém štátnej služby, CISŠS), který by měl soustředit veškeré činnosti ohledně zaměstnávání ve státní správě. Vývoj bude částečně financován z Evropských strukturálních fondů, systém by měl stát 4,9 milionu eur.



Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog