přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Visual Studio Code nyní můžeme spustit díky Crostini i na Chrome OS

Visual Studio Code nyní můžeme spustit díky Crostini i na Chrome OS

chromeos.jpg

Minulý týden byl Chrome OS aktualizován na verzi 65 s mnoha novými funkcemi. Na internetu byl zveřejněn kód, díky kterému běží Visual Studio Code na Pixelbooku pomocí kontejneru Crostini.


Na stránkách https://chromeunboxed.com je tato událost označována jako jedna z největších, které se kdy objevily v Chrome OS. Díky kontejnerům můžeme spouštět různé aplikace s žádnou, či minimální závislostí na operačním systému zařízení. Například všechny Android aplikace v Chromebooku se spouštějí také na svých vlastních kontejnerech. Aplikace ARC (Android Runtime for Chrome) izoluje aplikace v Linuxových kontejnerech, aby zachovala integritu operačního systému Chrome.

O dalším vývoji kontejnerů v systému Chrome OS se hovoří již delší dobu. Rostoucí poptávka, či dokonce potřeba aplikací v systému Chrome OS znamená, že je důležité mít spolehlivý kontejner. Kontejner Crostini již je součástí, ale dosud jsme viděli jen náznaky a stopy uvnitř OS. Uživatelské rozhraní stále ještě není a čeká se na vývojáře Chromium, aby umožnili tuto novou funkci používat. Chrome OS ve verzi 66 by se měl objevit začátkem května, můžeme tedy doufat, že i s plnohodnotnou verzí Crostini.

Salesforce engineer Lincoln Stoll (https://twitter.com/lstoll) strávil nějaký čas tím, že s projektem Crostini pracoval na svém Pixelbooku a úspěšně zprovoznil Visual Studio Code uvnitř kontejneru. Metodu, jak na to, lze nalézt na jeho stránce https://github.com/lstoll/cros-crostini, ale nedoporučuje se jí zkoušet, pokud nevíte, co děláte.

Pro vývojáře by mohl být Crostini ideální volbou, protože jim umožní používat veškeré známé nástroje, na které jsou již zvyklý a to vše v krásně odlehčeném operačním systému. Teď je jen otázkou, zda se z Pixelbooku od společnosti Google stane samostatný vývojářský stroj a kdy tomu tak bude.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz