přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, VMware má zálusk na Novell

VMware má zálusk na Novell

dvatydny.gif

HTC představila dva nové telefony s Androidem, Jabbim.cz se výrazně změní, Google: Současný Android se na tablety nehodí, Sociální síť Diaspora je tu, ale zatím pouze v testovací verzi, Facebook možná připravuje vlastní mobilní systém, VMware má zájem o Novell, Amnesia: The Dark Descent, Mageia


Co se děje ve světě Linuxu a open source

HTC představila dva nové telefony s Androidem

Očekávalo se, že na londýnské konferenci bude hrát prim Windows Phone 7, ale dostalo se jen na Android. Představeny byly dva nové telefony odvozené od HTC Desire. Jeho nástupce HTC Desire HD zaujme především rozlišením 480×800 pixelů na úhlopříčce 4,3“, osmimegapixelovým fotoaparátem a procesorem Qualcomm Snapdragon o taktu 1 GHz. Desire HD můžeme zařadit do kategorie těch největších a výkonných telefonů s úhlopříčkou nad čtyři palce, kde byl prozatím osamocen HTC HD2. HTC Desire Z bude mít stejné rozlišení na úhlopříčce 3,7“, pouze pětimegapixelový fotoaparát a úspornější procesor Qualcomm MSM7230 o taktu 800 MHz. Jeho výhoda ale spočívá hlavně ve výsuvné hardwarové klávesnici, bez které si stále ještě mnoho uživatelů nedokáže efektivní práci s telefonem představit. Na obou telefonech se samozřejmě objeví nejnovější Android 2.2 a společnost HTC přichystala i novou verzi grafické nadstavby Sense. Vodafone u nás začne tyto telefony prodávat na přelomu října a listopadu, a to za cenu 14 499 Kč (Desire HD) a 12 999 Kč (Desire Z). Vyčerpávající informace o telefonech přináší server SmartMania.cz.

HTC Desire HD HTC Desire HD

Jabbim.cz se výrazně změní

Největší český Jabber server Jabbim.cz v následujících měsících čekají velké změny. Jabber účet zdarma bude poskytovat pouze základní funkcionalitu a doplňky jako transporty již budou dostupné pouze ve VIP režimu. Roční předplatné VIP účtu zároveň zlevní ze současných 10 eur (kolem 250 Kč) na 190 Kč. Důvodem změny obchodní strategie je dlouhodobá prodělečnost projektu. Jabbim chce být profesionálnější. „V nejbližší době bude spuštěn outsourcovaný e-shop s našimi reklamními předměty. Web bude vůbec oblast, které se budeme hodně věnovat, doděláme novou www prezentaci, nový webklient se sociálními funkcemi vypadá také zajímavě,“ píše v prohlášení Jan Pinkas, správce Jabbimu. Dále se bude vyvíjet i Jabbim klient pro osobní počítače a Android.

Google: Současný Android se na tablety nehodí

Hugo Barra z Googlu prohlásil, že Android 2.2 není vhodný pro tablety a že tablety s ním jsou spíše jako přerostlé telefony. Že by Google o trh s tablety neměl zájem? To určitě ne, ale chce na tablety prosazovat Android ve verzi 3.0, který by měl představit ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Android 3.0 bude přizpůsoben pro vyšší rozlišení, nabídne přepracované grafické rozhraní a některé náročnější funkce. Proto se bude hodit převážně právě pro tablety a většina telefonů i nadále pojede na verzi 2.2, případně ještě starší. Android je ale open-source, a tak je jasné, že se ho výrobci snaží využít a nasazovat na tablety. Ale možné (chcete-li) „iPad killery“ se pravděpodobně objeví až s třetí verzí Androidu.

Sociální síť Diaspora je tu, ale zatím pouze v testovací verzi

Podle plánu byly 15. září zveřejněny zdrojové kódy otevřené sociální sítě Diaspora. Pokud ještě nevíte, o co se jedná, v minulých Dvou týdnech s Linuxem najdete krátké představení. Diasporu si můžete vyzkoušet například na jednom z prvních serverů OpenSpora.com, ale ten bývá často přetížen. Projekt určitě nezapře inspiraci Facebookem, členění stránek a profilů je v podstatě stejné a základem aktivit je také sdílení krátkých zpráv, fotek a dalších informací. Na rozdíl od Facebooku je ale mnohem jednodušší a nabízí v podstatě jen základní funkce. Někomu by se to mohlo líbit jako určitá alternativa k přebujelému Facebooku a naopak moc jednotvárnému Twitteru. Ale stále platí to, co jsem napsal minule. Pokud Diasporu nepodpoří některá významná společnost, asi zůstane jen hračkou pro pár zvědavých geeků. Otevřenost a bezpečnost pro běžné uživatele zkrátka moc neznamenají, jak už jsme se mohli přesvědčit i v souboji ICQ vs. Jabber.

Vývojová verze Diaspory Vývojová verze Diaspory

Facebook možná připravuje vlastní mobilní systém

TechCrunch.com z údajně důvěryhodného zdroje zjistil, že Facebook připravuje mobilní systém, který by mohl být založen na Androidu. Nasazovat by ho měl na velmi levné telefony v ceně kolem padesáti amerických dolarů (cca tisíc korun českých). Hlavní vlastností by nebylo nic jiného než hluboká provázanost s Facebookem. Facebook zatím všechno popírá, ale to je standardní strategie. Pokud opravdu něco chystá, přijde s tím až sám bude chtít. Samotný telefon by pravděpodobně vyrobila jiná společnost, tak jako třeba HTC vyrábí Nexus One pro Google. O telefon zaměřený především na sociální sítě se pokoušel i Microsoft, ale projekt skončil naprostým fiaskem. Letos v dubnu představil sérii telefonů Microsoft Kin, napsalo se pár článků a už v červenci projekt potichu skončil.

VMware má zájem o Novell

WMware a Novell podle zákulisních informací o akvizici jednají už několik měsíců a údajně padla i nabídka dvou miliard amerických dolarů (čtyřicet miliard korun českých). VMware je nejsilnější společnost na poli virtualizace a tzv. cloud computingu. Vzhledem k tomu, že budoucnost má být v cloudových systémech, by jednou mohl být gigantem. Ale Microsoft také nezahálí a má ve svém portfoliu virtualizační systém Hyper-V. WMware by měl zájem především o linuxovou část Novellu vyvíjející SUSE Linux a nástroje pro správu virtualizovaných systémů. O zbytek by měla zájem společnost Attachmate. Cenným majetkem Novellu je i jeho sbírka nejrůznějších softwarových patentů. Že by se nad unixovými systémy stahovala mračna? Oracle de facto ukončil OpenSolaris, openSUSE pod VMware by byl velkou neznámou a situace u Mandrivy je také nejistá. Zdá se, že alespoň Ubuntu má jasný směr.

Novinky ze světa softwaru

Amnesia: The Dark Descent

Amnesia: The Dark Descent je hra od tvůrců trilogie Penumbra. Nabízí hororový zážitek z pohledu první osoby, ale protože se jedná také o adventuru, zlo nebudete kosit zbraněmi, ale svými mozkovými buňkami. Hra začíná tak, že se hlavní hrdina probudí, nic si nepamatuje a dopředu ho žene touha po poznání vlastní minulosti. Amnesia jako většina adventur nestaví na dokonalé grafice, takže si zahrajete i na ne úplně nových počítačích. Hra je ve verzích pro Linux, Microsoft Windows a Mac OS X. Můžete si vyzkoušet demoverzi, a pokud se vám zalíbí, plnou verzi získáte za příjemných dvacet amerických dolarů. Kvalitu hry oceňují i prestižní herní servery, kde Amnesia většinou získává hodnocení kolem 90 %. Podívejte se na ukázku.

Novinky ze světa distribucí

Mageia

Většinou tu píšeme o nových verzích distribucí, dnes uděláme trochu výjimku. Nová distribuce Mageia má zatím jenom název, ale přesto si zaslouží pozornost. Bude totiž forkem (odnoží) francouzské distribuce Mandriva Linuxu a stát budou za ní významní lidé z Mandrivy S.A., kteří museli společnost opustit. Anne Nicolas a další „odpadlíci“ jsou nespokojeni se směrem, jakým se Mandriva ubírá a jak neinformuje komunitu. I proto už se nechtějí vázat k další společnosti a připravovaná Mageia bude čistě komunitním projektem. Nic moc dalšího zatím nevíme. Na webu distribuce si sice můžete přečíst cíle projektu, ale ty jsou stejné jako u většiny distribucí: systém a software volně dostupný pro všechny, rozvoj nových technologií atd. Pokud vás Mageia zajímá, nezapomeňte sledovat portál MandrivaLinux.cz, který se samozřejmě bude věnovat i novému forku.

Návrh loga distribuce Mageia Návrh loga distribuce Mageia

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz