přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vyjde česká kniha o LibreOffice, Ubuntu nebude vyhledávat na Amazonu

Vyjde česká kniha o LibreOffice, Ubuntu nebude vyhledávat na Amazonu

dvatydny.gif

Služba pro sdílení souborů mezi počítači Ubuntu One končí. Vlastimil Ott připravuje knihu o programu LibreOffice Writer. Ubuntu již nebude vyhledávat na Amazonu, pokud mu to nedovolíte. V indickém Tamilnádu přecházejí na Linux. A vznikl nový projekt s cílem „osvobodit“ staré dokumenty uložené v proprietárních formátech.


Služba Ubuntu One končí

Služba pro sdílení souborů mezi počítači Ubuntu One, kterou Canonical uživatelům Ubuntu nabízí již od roku 2009, bude ukončena. Ukončení se týká i navázaného obchodu s hudbou, ale některé další služby, jako například jednotné přihlašování Ubuntu zachovány zůstanou.

Důvodem k ukončení služby je především snaha Canonicalu soustředit se především na samotné Ubuntu, a ne na podobné služby uživatelům. Dalším důvodem je také konkurence – podobné služby nabízejí až 50 GB prostoru zdarma, zatímco Ubuntu One pouze 5 GB a podle Jane Silber (CEO Canonicalu) nechce Canonical investovat do takového rozšíření Ubuntu One a v současné podobě nemá cenu ostatním službám konkurovat.

Ubuntu One bude plně fungovat až do 1. června a ještě do konce července si budete moci svoje data stáhnout. Poté budou smazána. Pokud jste si připláceli za větší úložiště, dostanete jejich poměrnou část zpět.

Po ukončení služby bude navíc serverová část Ubuntu One, která dosud nebyla dostupná zveřejněna pod otevřenou licencí.

Vyjde česká kniha o LibreOffice

Častým problémem při nasazování otevřeného softwaru je nedostatek dostupné „dokumentace“ pro běžné lidi. Pokud se například někdo chce seznámit s možnostmi Microsoft Office, najde i na českém trhu širokou škálu publikací, které mu v tom pomohou. Právě na poli kancelářských balíků se u nás tato situace brzy změní k lepšímu.

Vlastimil Ott (někdejší šéfredaktor LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz) začátkem roku zveřejnil svůj záměr připravit knihu o kancelářském balíku LibreOffice. Povedlo se mu sesbírat přes stovku reakcí od potenciálních zájemců, ale především sehnal nakladatele, který knihu vydá. První část, která se bude zabývat programem Writer, ještě do konce letošního roku vydá CZ.NIC. Stejně jako ostatní knihy z jeho edice bude k dispozici papírové vydání a elektronická verze, která bude dostupná ke stažení zdarma. V plánu jsou i knihy o dalších součástech balíku LibreOffice (především o tabulkovém kalkulátoru Calc).

Ubuntu nebude v budoucnu vyhledávat na Amazonu

Jedna z velmi kontroverzních funkcí Ubuntu (a jeho prostředí Unity) je vyhledávání v nabídce Dash, které kromě výsledků mezi nainstalovanými aplikacemi a soubory uživatele nabízí výsledky také z vyhledávání na internetu, konkrétně z obchodu Amazon. Za tuto „službu“ byl Canonical mnohokrát kritizován (například zde nadací EFF) a mnozí kvůli ní neváhají označovat Ubuntu za adware.

V budoucích verzích Unity (netýká se připravovaného vydání Ubuntu 14.04) dojde k velkému zvratu – uživatelé si totiž budou moci sami říci, kde na internetu budou chtít vyhledávat. To bylo sice možné i doteď, ale tou důležitou změnou je, že ve výchozím nastavení bude toto vyhledávání vypnuto a teprve uživatel si je bude moci zapnout, nikoli naopak, jak je tomu v Ubuntu nyní.

Open data & gov

Indický stát Tamilnádu přechází na Linux

S dlouho očekávaným ukončením podpory operačního systému Windows XP se stále více lidí rozhoduje přejít na otevřené technologie. Na poslední chvíli tuto situaci řeší i vláda indického státu Tamilnádu, která všem místním úřadům doporučuje přejít na Linux, konkrétně na distribuci BOSS Linux (Bharat Operating System Solution).

BOSS Linux vychází z Debianu a od roku 2007 vyvíjí jej indickou vládou financované Národní centrum pro otevřený a svobodný software. Jeho výhodou je podpora různých místních indických jazyků a také kompatibilita s biosenzorickými zařízeními a elektronickými podpisy používanými v Indii.

Document Liberation chce „osvobodit“ dokumenty

Nadace Document Foundation stojící za kancelářským balíkem LibreOffice oznámila nový projekt Document Liberation, jehož cílem je vyřešit problémy s uzavřenými datovými formáty, které již nejsou podporované žádnými běžně dostupnými programy.

Jedná se o bohužel celkem rozšířený problém, kdy se lidé, ale i firmy, a dokonce úřady nemohou dostat ke svým souborům jednoduše proto, že přešli na novější software a data v nestandardizovaných a uzavřených formátech nemají, jak otevřít.

Cílem projektu je spojit vývojáře, kteří se zajímají o reverzní inženýrství datových formátů a vytvořit otevřené knihovny pro import různých formátů.

Poznámka šéfredaktora: Prvním příspěvkem do projektu Document Liberation je podpora CorelDRAW X7, která se objevila v knihovně libcdr jen pár dní po uvedení nové verze CorelDRAW na trh, a která se tak dostane i do příští verze balíku LibreOffice.

Jednou větou

  • Vyšla finální betaverze připravovaného Ubuntu 14.04 Trusty Tahr. Nejnovější LTS verze Ubuntu a jeho odnoží má vyjít již 17. dubna.
  • Brendan Eich se rozhodl rezignovat na funkci CEO Mozilly. V této funkci nevydržel ani dva týdny. Proti jeho jmenování se zvedl velmi silný odpor, jehož příčinou byl fakt, že Eich v roce 2008 finančně podpořil organizaci, která bojovala proti uzákonění sňatků homosexuálů v Kalifornii.
  • Projekt LLVM zakládá nadaci, která mu má pomoci ve vnitřní organizaci projektu a lepší a transparentnější správě financí.
  • New Yorská knihovna nabízí přes dvacet tisíc historických map pod licencí Creative Commons Public Domain (tedy k jakémukoli použití bez dalších podmínek).
  • Až do 15. dubna si můžete koupit šest her za cenu, jakou si sami určíte, v deváté akci Humble Bundle.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog