přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vyšlo nové GNOME 2.30, poslední na cestě ke GNOME 3

Vyšlo nové GNOME 2.30, poslední na cestě ke GNOME 3

dvatydny.gif

Novell opět uhájil práva na Unix, Canonical proklamuje připravenost serverové edice Ubuntu, Sony zakazuje Linux na PlayStation 3, Red Hat: tržby rostou, výhled za očekáváním, GNOME 2.30: Kompletně česky, OpenTTD 1.0.0, Miro 3.0, Songbird již nebude podporovat Linux, Red Hat Enterprise Linux 5.5, SimplyMEPIS 8.5 s KDE 4, Linux Mint 8 Xfce a LXDE edition.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Novell opět uhájil práva na Unix

Soudní spory o práva na Unix připomínají fantasy film Nekonečný příběh, nebo také akční film Těžko ho zabít. Je to již sedm let, co společnost SCO podala první žalobu. Tenkrát žalovala IBM za to, že používá Linux, který obsahuje unixové technologie, které prý SCO koupilo od Novellu. Posléze SCO žalovalo také společnosti AutoZone, DaimlerChrysler a nakonec i Novell. Již tenkrát mělo SCO problémy s financováním a finančně mu vypomohl Microsoft.

Spor s Novellem, na kterém závisí všechny ostatní spory, se táhne už roky a Novell zatím vždy zvítězil. SCO však ukázalo neuvěřitelnou schopnost přežít. Bylo staženo z burzy, požádalo o ochranu před věřiteli, ale nakonec získalo finance od fondu rizikového kapitálu, aby mohlo ve sporech pokračovat. Poslední verdikt padl u soudu v Salt Lake City 30. března a porota rozhodla, že práva na Unix nikdy na SCO nepřešla. Dá se očekávat další odvolání a spor tím zdaleka nekončí. Ruce si mohou mnout jenom právníci, protože ti budou mít ještě nějaký čas o práci postaráno.

Canonical proklamuje připravenost serverové edice Ubuntu

Komerční linuxový trh je ovládán společnostmi Red Hat a Novell, které mají dohromady podíl kolem 90 %. Pokud jim však hrozí konkurence od někoho jiného, je to pravděpodobně společnost Canonical se svou distribucí Ubuntu. To je sice nejpopulárnější desktopovou distribucí mezi běžnými uživateli, ale jeho serverová edice ještě není brána tak vážně jako produkty Red Hatu nebo Novellu.

Canonical se s tím snaží něco dělat a přesvědčuje zákazníky o tom, že Ubuntu Server Edition je plnohodnotným konkurentem. Zveřejnil průzkum, podle kterého velké množství společností s více než 1000 servery provozuje Linux a z 80 % je to Ubuntu. Očividně se nejedná o vzorek odpovídající reálnému rozložení na trhu, ale minimálně dokazuje, že Ubuntu je využíváno i v opravdu velkých nasazeních. 72 % respondentů potom odpovědělo, že Ubuntu považují za připravené pro kritická nasazení. Canonicalu se povedl tah se vstupem na trh s řešeními pro cloud computing. Díky Ubuntu Enterprise Cloud, které bylo uvedeno v Ubuntu 9.10, se Ubuntu stalo nejpopulárnější platformou pro nasazení cloudového řešení Amazon EC2. Někteří odborníci přiznávají, že lze opravdu pozorovat růst Ubuntu v komerční serverové sféře a že je to především na úkor stagnujícího SUSE od Novellu. Canonicalu se také v poslední době daří získávat serverové certifikace, které jsou jednou z nejdůležitějších podmínek pro úspěch na serverovém trhu.

Vydání další LTS (verze s delší podporou), která je komerčními zákazníky nasazována především, se blíží a Canonical se tak snaží ze všech sil, aby si připravil co nejlepší startovní pozici.

Sony zakazuje Linux na PlayStation 3

Velké množství uživatelů si přálo, aby to byl pouhý aprílový žert, ale zpráva, zveřejněná na blogu vývojářů PlayStation, vyšla o čtyři dny dříve a je naprosto pravdivá. Společnost oznámila, že již nebude na PlayStationu tolerovat jiné operační systémy, a 1. dubna vyšla aktualizace firmwaru, která odstraňuje funkci, umožňující jiný systém nainstalovat. Majitelé herních konzolí se samozřejmě mohou rozhodnout aktualizaci neinstalovat, přijdou tím ale o některé funkce. Nebudou se moct přihlásit do PlayStation Network, čímž přijdou o funkce a chat ve hrách, které ji využívají. Nebudou moci přehrát videa na DVD nebo blue-ray disky, které vyžadují novější firmware. Taktéž si nepřehrají autorsky chráněná videa z media serveru. Oficiálním důvodem jsou obavy o bezpečnost, ale pravý důvod je zřejmý. Prodej herních konzolí je často dotován a ztráty jsou poté hrazeny z prodeje herních titulů. PlayStation si však začalo velké množství lidí kupovat jako levný, ale přitom výkonný počítač s blue-ray mechanikou.

Linux na PS3, zdroj technabob.comLinux na PS3, zdroj technabob.com

Sony tím určitě nepotěšilo společnost Fixstars Solutions, která vydává distribuci Yellow Dog Linux, jež se zaměřuje na architekturu Power. Poté, co přešel Apple na platformu x86, nacházel YDL zákazníky především mezi majiteli PlayStationu. Ale není všem dnům konec. V pozici zachránce se objevil George Hotz, který se proslavil prolomením iPhonu. Ten PlayStation 3 hacknul již začátkem tohoto roku a nyní oznámil, že hackne i nový firmware, aby umožnil Linux na PlayStationu i nadále používat.

Red Hat: tržby rostou, výhled za očekáváním

Tržby největší linuxové společnosti Red Hat rostou už několik let v řadě, nejinak tomu bylo i v posledním čtvrtletí hospodářského roku, který skončil 28. února. Tržby činily v posledním čtvrtletí 195,9 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 18 %. Příjmy z předplatného podpory dosáhly 169,2 milionů, což je meziroční nárůst o 21 %. Za celý hospodářský rok činily tržby a předplatné 748, respektive 639 milionů. Pomalu ale jistě se tak Red Hat blíží k cíli, který si vytyčil stávají CEO Jim Whitehurst při nástupu do funkce – dostat Red Hat mezi společnosti s ročními tržbami vyššími než miliarda dolarů. Zisk činil 28 milionů za poslední čtvrtletí a 100 milionů za celý rok.

Výhled vývoje zisku však příliš nepotěšil investory. Analytici očekávali zisk v roce 2011 kolem 76 centů na akcii, ale Red Hat oznámil, že očekává 71 až 74 centů. Akcie na to zareagovaly propadem o 5,5 % na hodnotu 29 dolarů. Po tomto propadu se však pomalu vracejí na původní hodnotu. Red Hat také oznámil, že v roce 2010 i přes krizi najal 350 nových zaměstnanců, z nichž většina jsou vývojáři a obchodníci.

Na konci března byl také oznámen nový odkup vlastních akcií ve výši 300 milionů. Jedná se o alternativní způsob, jak zhodnotit peníze investorů. Společnost skupuje své akcie a ty zbývajících nabývají na ceně. Odkup bude financován z pracovního kapitálu společnosti. Na konci minulého hospodářského roku měl Red Hat hotovost a investice ve výši 970 milionů.

Novinky ze světa softwaru

GNOME 2.30: Kompletně česky

Poslední zastávkou na cestě ke GNOME 3 bylo jarní vydání 2.30. Většina změn opět probíhala pod povrchem. Celá platforma GNOME se čistí od starého kódu. Většina závislostí na starých knihovnách již byla odstraněna a s příchodem GNOME 3 je bude možné odstranit. Pozitivní efekt to však nese uživatelům už nyní. Prostředí se celkově zrychluje a je svižnější. Vydání 2.30 ale přineslo i pro uživatele viditelné změny:

Správce souborů Nautilus nyní umí pracovat s režimu dvou panelů. V komunikátoru Empathy byla vylepšena podpora protokolů a byla prohloubena integrace do GNOME (např. odesílání souboru pomocí přetažení na daný kontakt). Sledovač času Hamster umí sledované aktivity taky označkovat. Prohlížeč Epiphany minule přešel na vykreslovací jádro WebKit a nynějším vydání byly vychytány některé mouchy (ukládání hesel) a přidány nové vlastnosti (přehrávání videí na Youtube pomocí HTML5). Nástroj pro sdílení obrazovky Vinagre umí SSH tunelování. Poznámky Tomboy nově umí automatické synchronizování a zachovat HTML formátování při kopírování do OpenOffice.org nebo Evolutionu. GNOME nativně podporuje iPhone a iPod Touch. Písma lze nyní jednoduše nainstalovat poklikáním na soubor. Správce archivů File Roller si nyní vyžádá instalaci potřebných balíčků, pokud narazí na nepodporovaný formát. Byla taky opravena letitá chyba, kdy se při změně rozlišení rozházely applety na panelu.

Správce souborů Nautilus nyní umí pracovat s režimu dvou panelůSprávce souborů Nautilus nyní umí pracovat s režimu dvou panelů

Pro české uživatele je také dobrou zprávou, že je GNOME konečně 100% přeloženo do češtiny. Dokumentace z 54 %, ale nepřeložena je především dokumentace pro vývojáře. Český překladatelský tým má k dnešnímu datu 38 registrovaných členů.

Více se o novém vydání GNOME dozvíte v rozsáhlé recenzi GNOME 2.30 - Poslední zastávka na cestě ke GNOME 3, kde mimo jiné naleznete i rozhovor s Andre Klapperem, který plánoval vývoj a vydání GNOME 3.

OpenTTD 1.0.0

Všichni příznivci legendární hry Transport Tycoon Deluxe mohou slavit. Po šesti letech konečně vyšel kompletně svobodný následovník TTD. Původní hra vyšla v roce 1994 a udivovala na tu dobu skvělou grafikou a propracovaností. O něčem svědčí už to, že se k ní i po patnácti letech vrací velké množství uživatelů. První verze OpenTTD vyšla v roce 2004, hra byla přepsána pod svobodnou licencí do jazyka C. Dalších šest let ale potřebovala ke svému provozu původní grafické knihovny, které jsou sice jako abandonware k dostání na mnoha serverech, ale právně není jejich využití úplně v pořádku. Nyní má OpenTTD vlastní grafické knihovny a hra je kompletně svobodná, což nejenže zjednodušilo instalaci, ale odstranilo i největší bariéru v rozvoji.

OpenTTD, zdroj openttd.orgOpenTTD, zdroj openttd.org

OpenTTD je dostupný ve verzích pro Linux a Windows. Uživatelé Linuxu si mohou vybrat mezi balíčky pro Ubuntu a Debian, obecnými binárkami nebo zdrojovým kódem.

Miro 3.0

Miro může sloužit jako klasický video přehrávač, jeho síla spočívá v online videu. Slouží totiž jako jakýsi prohlížeč RSS videí. Umožňuje vám sledovat různé video RSS kanály, upozorňuje na nová videa a stahuje je. V nové verzi přibyla podpora titulků. Miro buď vezme titulky z adresáře videa nebo můžete cestu zadat sami. Nová verze je rychlejší v mnoha ohledech, např. start programu se zrychlil o více než 150 %. Maximální hlasitost je nyní dvakrát vyšší, což se hodí především na noteboocích se slabými reproduktory. Videa lze také nově přehrávat v externí aplikaci.

Miro je open source program dostupný pro Windows, Mac OS X a Linux. Najdete jej v repozitářích většiny distribucí a tvůrci Mira spravují vlastní repozitáře pro Ubuntu, kde najdete vždy nejnovější verzi.

Songbird již nebude podporovat Linux

Songbird je správce hudby, který byl uveden v roce 2006. Jelikož využívá XULRunner, přezdívá se mu „hudební Firefox“. Pro práci s multimédii využívá další open source produkt – GStreamer. Ač se jedná o open source projekt, do kterého přispívá celá řada nezávislých vývojářů, jeho vývoj je centralizován pod společností POTI. A právě ona se nyní rozhodla, že již nebude podporovat linuxovou verzi, ale zaměří se pouze na vývoj pro Windows a Mac OS X. Toto rozhodnutí se dalo čekat, protože linuxové verze se již nějaký čas zpožďovaly. Rozhodnutí společnost zdůvodňuje tím, že má omezený počet vývojářů a musí si tedy stanovit priority. Otázkou také zůstává, jaký to bude mít dopad na samotný Songbird. Velká část aktivní části komunity uživatelů a vývojářů totiž používá Linux.

Úplný konec Songbirdu pro Linux by to také neměl být. Ti vývojáři, kteří Songbird vyvíjejí na Linuxu, budou pravděpodobně i nadále uvolňovat verze i pro Linux. Nebudou však řádně otestovány a nemusí obsahovat všechny funkce. Ač tato zpráva asi nepotěší linuxové uživatele Songbirdu, pro běžného uživatele to žádnou katastrofu neznamená, protože správců a přehrávačů hudby je pro Linux dostatek.

Novinky ze světa distribucí

Red Hat Enterprise Linux 5.5

Red Hat Enterprise Linux je pravděpodobně nejrenomovanější distribucí a rozhodně komerčně nejúspěšnější. Na trhu korporátních distribucí má podíl přes 60 %. Jedná se o konzervativní distribuci s delším vývojovým cyklem, který je většinou 2 až 3 roky, přičemž každé vydání je podporováno 7 let. Aby však distribuce tak nezastarávala, vydává Red Hat aktualizační verze, které vycházejí zhruba v půlročním cyklu. 30. března Red Hat vydal už pátou aktualizační verzi RHEL 5, měla by být poslední před vydáním RHEL 6, který se čeká v druhé polovině tohoto roku.

RHEL 5.5 přináší podporu pro produkty, které v poslední době přinesli partneři Red Hatu, např. AMD, Dell, IBM, Intel nebo HP. Patří mezi ně např. Intel Nehalem EX, AMD Opteron (TM) 6000 Series a IBM Power 7. Byla zlepšena podpora virtualizace pomocí KVM. Např. přibyla podpora velkých pamětí, aby bylo možno na jeden fyzický server nasadit co nejvíce virtuálních mašin. Podpora pro SR-IOV zlepšuje sdílení PCI hardwaru virtuálními hosty, RHEL je tak jeden z prvních systémů, který umožňuje virtuálním hostům využít 10GB ethernet. Zlepšila se také kompatibilita s Windows 7 a integrace s Active Directory. Seznam zajímavých novinek naleznete také na blogu společnosti Enlogit.

SimplyMEPIS 8.5 s KDE 4

SimplyMEPIS patří mezi desktopové distribuce založené na Debianu. Vyznačuje se určitou konzervativností, i když ne tak výraznou jako v případě Debian Stable. Proto nabízí kompromis mezi distribucemi, poskytujícími nejnovější software, a velmi konzervativním Debianem. Verze 8.5 konečně přichází s KDE 4 (konkrétně 4.3.4) a komunitní manažer Paul Brooks ji označuje na nejlepší vydání v historii MEPISu. Při vývoji se vycházelo z Debian Lenny a selektivně se vybíraly balíčky, které se upgradovaly, takže vývojáři v nadsázce označují verzi 8.5 za Lenny 1.5. Z nástrojů specifických pro SimplyMEPIS bylo přepracováno uvítací centrum. SimplyMEPIS je k dispozici ve verzích pro 32 a 64-bitovou architekturu a instalační médium má 700 MB.

Linux Mint 8 Xfce a LXDE edition

Se zpožděním několika měsíců za vydáním standardní edice Linux Mintu byly vydány verze pro odlehčené prostředí Xfce a LXDE. Především verze s Xfce je velmi ceněna a některými lidmi je považována za nejlepší distribuci s tímto prostředím vůbec. Většina novinek je shodná se standardní verzí, jejíž recenzi jsme vám přinesli v lednu. Xfce mintDesktop nyní obsahuje možnost zapnout zkratku Ctrl+Alt+Backspace pro restartování X serveru a možnost zapnout numerickou klávesnici při startu systému. Upload Manager je umístěný do oznamovací oblasti a podporuje „drag&drop“. Autoři LXDE edice se zase chlubí benchmarky, podle kterých je LXDE v Mintu srovnatelně náročné s Fluxboxem. Obě edice si můžete stáhnout ze stránek projektu.

Mint 8 Xfce, zroj linuxmint.comMint 8 Xfce, zroj linuxmint.com

Mint 8 LXDE, zroj linuxmint.comMint 8 LXDE, zroj linuxmint.com

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog