přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vyšlo Ubuntu 11.04, LibreOffice zůstane samostatné

Vyšlo Ubuntu 11.04, LibreOffice zůstane samostatné

dvatydny.gif

LibreOffice o sloučení s OpenOffice.org neuvažuje, Jak dopadla akce Humble Frozenbyte Bundle?, Německá pojišťovna LVM nasadila Ubuntu na deset tisíc stanic, Nejlepší zaměstnavatel v České republice? Red Hat, Ubuntu 11.10 umožní bezproblémové používání GNOME Shellu, Prodej Novellu byl oficiálně dokončen, Ubuntu 11.04 Natty Narwhal, Slackware 13.37.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

LibreOffice o sloučení s OpenOffice.org neuvažuje

Kvůli rozepřím mezi Oraclem a komunitou ohledně kancelářského balíku OpenOffice.org vznikla nadace Document Foundation a odnož LibreOffice. Nedávno Oracle oznámil, že chce předat vedení projektu OpenOffice.org zpět do rukou komunity. Jak to ovlivní LibreOffice? Charles-H. Schulz z Document Foundation na blogu napsal, že nijak. Myslí si, že zaštítění projektu nadací a zaručení svobodného vývoje je to nejlepší, co mohli udělat, a neplánují opětovné spojení s OpenOffice.org. Zároveň připomíná, že v projektu rádi přivítají další vývojáře.

Teoreticky by tak mohla nastat i situace, že k LibreOffice by přešla většina vývojářů a OpenOffice.org by pomalu uvadlo, protože by se o něj nechtěl starat Oracle ani přispěvatelé, kteří by viděli větší budoucnost právě v LibreOffice. Zavedené značky OpenOffice.org by byla škoda. Ale to jsou jen odhady, s velkou pravděpodobností tu OpenOffice.org zůstane ještě dlouhé roky. Otázkou je, v jakém stavu.

Jak dopadla akce Humble Frozenbyte Bundle?

O akci Humble Frozebyte Bundle, kde jste si mohli za libovolnou cenu koupit balíček pěti multiplatformních her, už jsme psali minule. Akce už skončila, tak se můžeme podívat na výsledky a pár zajímavostí. Celkem se prodalo zhruba 183 tisíc balíčků a organizátoři utržili 910 tisíc dolarů. To je cca polovina toho, co vydělalo druhé kolo pořádané v prosinci minulého roku. Ale to se dalo očekávat – minulé kolo obsahovalo atraktivnější hry. Zajímavé je, že se ještě zvětšil rozdíl mezi platbami uživatelů Microsoft Windows a linuxových distribucí. Zatímco průměrný uživatel Windows zaplatil 3,91 dolaru, průměrný linuxák dal rovnou 11,82 dolaru. Někde mezi byli uživatelé Mac OS X s průměrnou platbou 6,42 dolaru. To opět potvrzuje, že je po hrách pro Linux vysoká poptávka a uživatelé jsou za ně také ochotni slušně zaplatit, ať už jsou důvody jakékoliv.

Statistiky prodeje Humble Frozenbyte Bundle Statistiky prodeje Humble Frozenbyte Bundle

Další dobrou zprávou je, že studio Frozenbyte uvolnilo dvě hry z balíčku jako open source. Jde o akční hru Shadowgrounds a její pokračování Shadowgrounds: Survivor. Uvolněny jsou přitom jen zdrojové kódy herního enginu, nikoliv herní data jako například textury. To znamená, že zdrojové kódy můžete použít pro vlastní projekty, ale celou hru zdarma nezískáte.

Německá pojišťovna LVM nasadila Ubuntu na deset tisíc stanic

Ubuntu si může připsat další zářez na pažbu, vybrala si ho totiž německá pojišťovna LVM a nasadila ho na deset tisíc počítačů. LVM používala Linux už v minulosti, ale teď ho kromě sedmi tisíc pracovníků v terénu používá i na tři tisíce úředníků v kancelářích. Konkrétně se jedná o Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, tedy verzi s dlouhodobou podporou. Na serverech potom běží Red Hat Enterprise Linux. Článek na H-Online.com uvádí, že potenciálním problémům se vyhnuli tím způsobem, že hromadně vybrali a objednali pouze několik modelů, u kterých byla zaručena bezproblémová spolupráce hardwaru a operačního systému. Ubuntu prý vybrali proto, že se zaměřuje na uživatelskou přívětivost.

Nejlepší zaměstnavatel v České republice? Red Hat

Známá společnost zabývající se open source – Red Hat – uspěla v soutěži o nejlepšího zaměstnavatele v České republice pro rok 2011. Red Hat obsadil první místo v kategorii velkých společností, na druhém místě ho následoval Microsoft. Red Hat Czech, jak se česká pobočka oficiálně jmenuje, sídlí v Brně a má přes dvě stě padesát zaměstnanců. Nedávno tam byl den otevřených dveří, pokud jste se nezúčastnili, můžete si přečíst alespoň reportáž. Do soutěže se přihlásilo celkem sedmdesát jedna společností a mezi třinácti nejlepšími bylo sedm z oblasti informačních technologií. O výsledcích přitom nerozhoduje žádná komise, ale sami zaměstnanci přihlášených firem prostřednictvím ankety.

Red Hat Czech v Brně Red Hat Czech v Brně

Ubuntu 11.10 umožní bezproblémové používání GNOME Shellu

Ubuntu se sice snaží co nejvíce prosazovat své rozhraní Unity, ale v podzimní verzi umožní poměrně snadno používat rozhraní GNOME Shell, které je hlavní novinkou GNOME 3. GNOME Shell bude dostupný v oficiálních repozitářích, a pokud ho nainstalujete, měl by se snést s Unity. Na přihlašovací obrazovce byste potom mohli zvolit, zda se chcete přihlásit do sezení s Unity, nebo s GNOME Shellem.

To je bezpochyby dobré rozhodnutí a Ubuntu tak může zabránit odchodu uživatelů k jiným distribucím. O mnoho uživatelů ale také může přijít kvůli nedostupnosti stále velmi oblíbeného GNOME Panelu. Najde se nějaká známější a přívětivá distribuce, která bude udržovat GNOME druhé řady? Pokud ano, měla by značnou šanci na úspěch, protože poptávka tu určitě je.

GNOME Shell – V Ubuntu 11.10 půjde snadno nainstalovat GNOME Shell – V Ubuntu 11.10 půjde snadno nainstalovat

Prodej Novellu byl oficiálně dokončen

První zprávy o prodeji Novellu jsme měli už před několika měsíci, ale až nyní byla transakce oficiálně dokončena. Novell přešel pod společnost Attachmate a ta ho rozdělila na dvě samostatné divize. Divize SUSE se bude starat jak jinak než o vývoj komerční distribuce SUSE Linux Enterprise a podporu komunitní distribuce openSUSE, divize Novell potom bude pokračovat v ostatních aktivitách původního Novellu. Výkonný ředitel Attachmate Jeff Hawn toto rozhodnutí vysvětluje tím, že v SUSE vidí potenciál, a proto jej chce zviditelnit pod vlastní značkou. Dále říká, že jako samostatné divize se mohou lépe soustředit na oslovení konkrétních druhů zákazníků. Jeff Hawn v rozhovoru také potvrdil, že mnohdy kritizovaná spolupráce s Microsoftem bude pokračovat.

Novinky ze světa distribucí

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

Canonical vydal novou velmi očekávanou verzi Ubuntu 11.04 Natty Narwhal. Nejvíce pozornosti a kontroverze sklidilo rozhraní Unity, ale stále můžete používat klasický GNOME Panel. Výchozí Unity totiž běží nad grafickým prostředím GNOME 2.32. Dále si zaslouží pozornost vylepšené Centrum softwaru. Nově nabízí možnost hodnotit aplikace a vyzkoušet je ještě před instalací přes vzdálenou plochu. Výchozím hudebním přehrávačem se stalo Banshee, místo webového prohlížeče zatím obhájil Mozilla Firefox, nově ve verzi 4.0 a na pozici kancelářského balíku nastoupil LibreOffice. Podrobnosti se dozvíte v recenzi nebo v sérii článků o Unity. Stahovat můžete například na Ubuntu.cz. Zároveň vyšly také nové verze odnoží používající jiná grafická prostředí – Kubuntu s KDE, Xubuntu s Xfce a Lubuntu s LXDE.

Ubuntu 11.04 s novým prostředím Unity Ubuntu 11.04 s novým prostředím Unity

Slackware 13.37

Vyšla nová verze linuxové distribuce Slackware, která je oblíbená hlavně mezi ostřílenými uživateli. A to proto, že staví na stabilním softwaru (tedy často starších verzích) a nabízí rozsáhlé možnosti konfigurace. Úctyhodná je také doba podpory – pro Slackware 8 z roku 2002 jsou stále vydávány bezpečnostní aktualizace. Nová verze přináší především aktualizace aplikací, najdete v ní například Mozilla Firefox 4.0, GIMP 2.6.11, Pidgin 2.7.11 nebo Python 2.6.6. Z grafických prostředí máte na výběr KDE 4.5.5 a odlehčené Xfce 4.6.2. Pro podrobnosti o vydání a odkazy ke stažení navštivte Slackware.com.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz