přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vznikl LibreOffice, odnož OpenOffice.org nezávislá na Oraclu

Vznikl LibreOffice, odnož OpenOffice.org nezávislá na Oraclu

dvatydny.gif

Švýcarský kanton přechází z Linuxu zpět na Windows, Placený Android Market konečně i u nás, Jabbim klient pro Android byl zveřejněn jako open source, Vznikl LibreOffice – fork OpenOffice.org, GNOME 2.32, Synchronizační služba Xmarks končí, Ubuntu One Music Beta, Co nového u Androidu?


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Švýcarský kanton přechází z Linuxu zpět na Windows

Švýcarský kanton Solothurn byl vzorovým příkladem nasazení open source ve státní správě. Hodně se o něm napsalo, protože na Linux kompletně přešel už v roce 2001. Nyní ale Solothurn přechází zpět na Windows, konkrétně na nejnovější Microsoft Windows 7. Oficiálním důvodem k přechodu je nekompatibilita některých systémů. Trochu zvláštní důvod, když si uvědomíte, že už Linux používali téměř deset let. Navíc kompatibilita byla v roce 2001 mnohem větším problémem než dnes. Spolupráce open-source systémů s proprietárními technologiemi už často nepředstavuje takový problém. V Solothurnu používali Debian s prostředím KDE, prohlížeč Mozilla Firefox, kancelářský balík OpenOffice.org a e-mailový systém Scalix. Teď je sice nahradí Windows 7 s Outlookem, ale údajně chtějí některé open-source aplikace využívat i ve Windows.

Placený Android Market konečně i u nás

Google oznámil rozšíření seznamu zemí, ve kterých budou dostupné placené aplikace v Android Marketu. Mezi devatenácti nováčky se objevila i Česká republika, ale bohužel zatím chybí Slovensko. Ale věřím, že i Slováci se brzy dočkají. Android se rychle rozšiřuje a nedostupnost placených aplikací by byla zbytečnou brzdou. Tím padá asi poslední překážka, která bránila plnohodnotnému využívání Androidu u nás. Možnost nakupování aplikací bude spuštěna během dvou týdnů. Doteď jsme mohli z Android Marketu stahovat pouze zdarma poskytované aplikace, vyspělejší náhrady uživatelé sice mohli koupit přímo u výrobce, ale to samozřejmě není tak komfortní. V Android Marketu najdete více než sto tisíc aplikací a počet stažení se pomalu přibližuje dvěma miliardám. A v poslední době se navíc začínají objevovat i kvalitní hry, i když v této oblasti má stále jasnou převahu iPhone a jeho AppStore, a to zejména kvůli hardwarové nejednotnosti androidových telefonů.

Android Market, zdroj cnet.com Android Market, zdroj cnet.com

Jabbim klient pro Android byl zveřejněn jako open source

Český Jabber server Jabbim.cz kromě desktopového klienta už nějaký čas vyvíjí aplikaci pro mobilní systém Android. Zatím sice ještě nevyšla stabilní verze, ale podle zkušeností uživatelů už je použitelný. Nyní Jabbim.cz zveřejnil klienta jako open source pod licencí GPL3 a láká vývojáře, aby se na tvorbě podíleli. Na konci roku vybere tři nejpřínosnější a těm rozdá celkem pět set eur. To už je slušná motivace. Podrobnosti o projektu najdete na dev.jabbim.cz. Stahovat můžete tamtéž nebo z Android Marketu.

Novinky ze světa softwaru

Vznikl LibreOffice – fork OpenOffice.org

Když v dubnu 2009 Oracle koupil Sun Microsystems, získal do svého portfolia mimo jiné i kancelářský balík OpenOffice.org. Ale zatím prakticky nedal vědět, jaké s ním má plány. Ukončení projektu nepřichází v úvahu, na to je OpenOffice.org moc cenná záležitost, ale mohlo by dojít k podobné situaci jako s distribucí OpenSolaris. Oracle bude vyvíjet pouze Solaris Express a od jeho vývoje de facto odstřihl komunitu. A tak se významní lidé kolem tohoto kancelářského balíku rozhodli, že vytvoří fork s názvem LibreOffice.

Jeho vývoj bude zaštiťovat nadace The Document Foundation, kterou k tomuto účelu založili. Podporu nadaci už vyjádřila řada významných společností včetně Free Software Foundation, The GNOME Foundation, Googlu, Novellu, Red Hatu, Canonicalu nebo Liberixu. Nadace Oracle požádala, aby jí přenechal značku OpenOffice.org, takže zatím není jasné, jak se nakonec fork bude jmenovat. Oracle byl také přizván ke spolupráci. Už také vyšla betaverze LibreOffice ve verzi 3.3. Zatím se LibreOffice od OpenOffice.org liší prakticky pouze změněnými nápisy, ale časem by se oba projekty mohly vzdálit. Ale to jsou jen dohady, napoví nám vývoj v následujících týdnech a měsících.

Betaverze LibreOffice 3.3 Betaverze LibreOffice 3.3

GNOME 2.32

Vyšla nová verze grafického prostředí GNOME, po které už by mělo následovat (r)evoluční vydání GNOME 3. Vývojáři se už soustředí právě na něj, a tak v GNOME 2.32 nenajdeme moc novinek. Komunikátor Empathy nabízí seskupování více kontaktů pod jednu položku (osobu) nebo vylepšené okno pro audio- a videohovory. Nový dialog souborového správce Nautila zabrání konfliktu souborů a při shodě názvů vám nabídne přejmenování. GNOME je opět plně lokalizováno do češtiny, do slovenštiny je lokalizováno z 54 %, ale díky změnám v organizaci se blýská na lepší časy. Vydání GNOME 3 se sice dočkáme až na jaře, ale už v průběhu podzimu se můžete těšit na betaverzi. Více o novém GNOME a ochutnávku připravované „trojky“ najdete v našem článku.

GNOME Shell v GNOME 3

Synchronizační služba Xmarks končí

Služba Xmarks (dříve Foxmarks) umožňuje synchronizaci záložek, hesel a dalších dat. Používá jí kolem dvou miliónů uživatelů, ale teď se budou muset poohlédnout jinde. Společnost nenašla vhodný obchodní model a zkrátka nemá odkud čerpat peníze na provoz. Je to poměrně škoda. I když tu synchronizačních služeb máme více a často tyto funkce nabízí samotné prohlížeče, hlavní výhodou Xmarks byla synchronizace napříč prohlížeči a případně i operačními systémy. A tu poskytoval už v době, kdy takové funkce prohlížeče vůbec nenabízely. Xmarks definitivně skončí 10. ledna 2011. Detaily se dozvíte v častých otázkách. Objevila se i petice na záchranu Xmarks, ve které příznivci prohlašují, že by za používání služby byli ochotni platit deset dolarů ročně. Těžko říct, jestli má iniciativa nějakou šanci na úspěch. Každopádně příznivci služby mají ještě více než tři měsíce na to, aby se pokusili situaci nějak zvrátit.

Ubuntu One Music Beta

Canonical na sdílecí službu Ubuntu One postupně navazuje další funkce. Už můžeme synchronizovat soubory, kontakty nebo nakupovat hudbu přes Ubuntu One Music Store. Nové Ubuntu One Music (neplést s Music Store), které právě vyšlo v betaverzi, umožňuje streamování hudby na mobilní telefony. V praxi to vypadá tak, že se vybrané mp3 skladby (další formáty zatím nejsou podporované) nahrají na servery Ubuntu One a z telefonu je budete moci poslouchat skrze aplikaci. V současnosti můžete vyzkoušet aplikaci pro Android a trochu překvapivě je v plánu i aplikace pro iPhone. V rámci betatestování je služba zdarma, ale po ostrém spuštění už bude placená. Za oceánem by služba mohla mít šanci na úspěch, ale u nás zatím těžko. Dokud budou datové tarify tak drahé a pokrytí 3 G sítěmi slabé, tak streamování hudby do telefonu nemá smysl. Pro zvědavce je tu web ArsTechnica.com, kde Ubuntu One Music otestovali.

Canonical stále víc rozšiřuje své služby – Ubuntu One Music, zdroj ArsTechnica.com Canonical stále víc rozšiřuje své služby – Ubuntu One Music, zdroj ArsTechnica.com

Novinky ze světa distribucí

Co nového u Androidu?

Kolem operačního systému pro chytré telefony Android se toho poslední dobou děje hodně. O Jabber klientu Jabbim a plnohodnotném Android Marketu u nás už jste si přečetli. Teď se podíváme na ty ne tak důležité, ale zajímavé novinky. Operační systém Symbian opouští už i Sony Ericksson, který byl jedním z jeho posledních podporovatelů. Přechází právě na Android. Symbian už má své zlaté časy dávno za sebou a dá se předpokládat, že pomalu upadne. Koneckonců i Nokia, její výrobce se soustředí především na nový systém MeeGo.

Dále vyšla nová verze Gmail klienta pro Android. Přináší různé novinky, ale tou nejdůležitější je změna vydávání nových verzí. Dosud verze aplikace Gmail odvisela od verze systému. Nyní se ale odpojí a aplikace bude aktualizována a doplňována průběžně. To je určitě dobře, protože nové verze Androidu přece jen nevycházejí moc často. Pro aktualizaci na novou verzi klienta budete potřebovat nejnovější Android ve verzi 2.2.

Vodafone chystá nástupce telefonu Vodafone 845, nejlevnějšího Androidu na našem trhu. Nový Vodafone 945 by se na trh měl dostat před Vánocemi, ale kdy se dostane i k nám, není zatím známo. Designově se svému předchůdci velmi podobá, uvnitř má ale několik významných vylepšení. Dostane lepší fotoaparát s rozlišením pět megapixelů nebo větší display o úhlopříčce 3,2“. Ten potěší kapacitní technologií, díky které je ovládání mnohem pohodlnější, ale možná trochu zklame relativně nízkým rozlišením 240×400.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz