přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Webový poštovní klient Roundcube – doplňky

Webový poštovní klient Roundcube – doplňky

roundcube.png

Poslední díl seriálu o Roundcube je věnován doplňkům. Je jich k dispozici mnoho a přidávají různé zajímavé a užitečné funkce; pojďme se podívat na některé z nich.


Roundcube a doplňky

Webmail Roundcube poskytuje rozsáhlé API pro doplňky (pluginy), kterými tak lze přidávat funkce různého druhu. Navíc přestože je Roundcube pod GNU GPL, na doplňky (a také na skiny) se nevztahuje copyleft vyplývající z licence.

Poznámka autora: Tady se tvůrci pouštějí trochu na tenký led, protože soudy v různých zemích mohou situaci vyhodnotit jinak (viz nedávný případ Oracle vs. Google) a účinnost copyleftové licence případně rozšířit i na doplňky a skiny. Jde v první řadě o to, že jsou v Roundcube použity příspěvky autorů, kteří nemusí s výkladem hlavních tvůrců souhlasit. Proto je lepší pro doplňky určené k šíření používat licenci GPL (3 nebo novější).

Již přímo v základní instalaci Roundcube je k dispozici řada doplňků, které ale většinou nejsou zapnuté. Každý si je může zapnout podle potřeby – ale čím více pluginů se zapne, tím bude Roundcube pomalejší a tím je vyšší riziko, že se objeví nějaká chyba, třeba i bezpečnostní.

Jak se doplňky instalují/odinstalovávají, aktivují/deaktivují a konfigurují, najdete v jednom ze starších dílů. Nyní se podíváme podrobněji na některé zajímavé pluginy z hlediska toho, co umějí a jak se dají nastavovat.

Doplňky přibalené k Roundcube

V závorce za názvem pluginu je vždy uveden adresář v rámci plugins, kde se doplněk nachází.

Attachment Reminder (attachment_reminder)

Doplněk upozorňuje uživatele, že zřejmě zapomněl ke zprávě přidat přílohu. Funguje podobně, jako to známe například z programu Thunderbird – pokud je v textu zmíněna příloha, zobrazí se před odesláním dotaz, zda nemá být příloha přidána. Plugin se nekonfiguruje, zapnout/vypnout ho lze v uživatelských nastaveních.

attachment.png Dotaz na případné přidání přílohy

Emoticons (emoticons)

V textu zobrazovaných zpráv převádí textové emotikony (smajlíky) na obrázkovou podobu. Příkladem může být opět Mozilla Thunderbird, funkce je ale běžná i v různých diskusích, chatech, sociálních sítích apod. Nic se nekonfiguruje ani nenastavuje.

Managesieve (managesieve)

Pokud používáte Roundcube se serverem podporujícím protokoly Sieve (pro zpracování příchozích zpráv) a Managesieve (pro nastavování Sieve), můžete využít tento doplněk pro nastavování filtrů. V sekci Nastavení se objeví nová položka Filtry, kde lze spravovat filtry a jejich sady. O práci se zprávami se pak stará technologie Sieve na serveru.

Nastavení filtru pomocí Managesieve Nastavení filtru pomocí Managesieve


Možnosti konfigurace tohoto pluginu jsou poměrně bohaté – zahrnují vlastnosti komunikace s Managesieve serverem, podporovaná rozšíření Sieve, omezení cílových domén pro přesměrování zpráv atd.

Mark as Junk (markasjunk)

Plugin přidává na lištu tlačítko, kterým lze vybrané zprávy jedním kliknutím označit jako spam a přesunout do spamové složky. Lze si tak výrazně usnadnit nakládání se spamem. V doplňku se nic nekonfiguruje ani nenastavuje.

Tlačítko pro označování zpráv jako spam Tlačítko pro označování zpráv jako spam

Password (password)

Roundcube standardně nemá možnost měnit hesla k e-mailovým účtům. Tuto funkci přidává až tento doplněk, který je široce konfigurovatelný – možností změny hesla může být spousta, v závislosti na tom, jak a kde jsou uložena (není žádná univerzální cesta).

Změna hesla pomocí pluginu Password Změna hesla pomocí pluginu Password


V sekci Nastavení přibude položka Heslo, které zobrazí formulář pro změnu hesla (zadává se původní heslo a dvakrát nové). Plugin podporuje řadu mechanismů změny hesel: LDAP, SQL databáze, SASL, poppassd (rozšíření protokolu POP3), vpopmaild a administrační nástroje CPanel a DirectAdmin. Mechanismus je potřeba zvolit v konfiguraci a tamtéž nastavit i jeho parametry.

VCard Attachments (vcard_attachments)

Někteří lidé posílají ve svých e-mailových zprávách své „elektronické vizitky“ ve formátu vCard. Tento doplněk umožňuje informace z takových vizitek přímo vkládat do adresáře v Roundcube, stačí pouze kliknout na příslušné tlačítko. V pluginu se nic nekonfiguruje ani nenastavuje.

ZipDownload (zipdownload)

Pokud člověku přijde ve zprávě větší počet příloh, je jejich jednotlivé stahování zdlouhavé a nepříjemné. Pro takové situace se hodí plugin, který umožňuje všechny přílohy stáhnout najednou ve formě archivu typu Zip. Dokonce jde ještě o něco dál, zvládne totiž i stahování příloh z více zpráv najednou (užitečné v případě, že někdo pošle přílohy ve více zprávách kvůli omezení velikosti), případně i z celé složky.

Stažení všech příloh zprávy najednou Stažení všech příloh zprávy najednou


Chování doplňku se dá nastavit v konfiguraci (které všechny typy stahování zapnout, jakou znakovou sadu použít pro názvy souborů apod.), přímo v rozhraní Roundcube se navenek projeví jako tlačítko zobrazené pod přílohami.

Externí doplňky

Následující doplňky (spolu s mnoha dalšími) najdete na přehledové stránce, nejsou ale součástí balíčku s Roundcube.

Calendar (calendar)

Kalendářový plugin pochází z groupwarového projektu Kolab. Právě Roundcube totiž slouží tomuto projektu jako webové rozhraní ke groupwarovému systému. Doplněk má ale širší schopnosti – kromě serveru Kolab umí využívat také databázi a služby Google.

Kalendář v Roundcube Kalendář v Roundcube


V konfiguraci lze nastavit mnoho věcí, zejména z hlediska způsobu zobrazování údajů (i když ne vše funguje úplně dokonale). Co se týká nastavení, lze měnit například způsob a předstih připomínání, výchozí pohled nebo kategorie událostí. Plugin přidává do Roundcube celé nové prostředí (sekci) s kalendářem, má ale provázání i s dalšími funkcemi (například převod zprávy na událost).



CardDAV (carddav)

Tento doplněk umožňuje k základnímu adresáři kontaktů (ukládanému do databáze) přidávat i další, založené na protokolu CardDAV. Každý uživatel může využívat více zdrojů (serverů; přidává si je v nastavení), jako server může sloužit například DAViCal, SabreDAV, ownCloud a mnoho dalších. Možnosti konfigurace jsou široké.

Správa CardDAV serverů (včetně příkladů URL pro různé servery) Správa CardDAV serverů (včetně příkladů URL pro různé servery)


Doplněk se plně integruje do Roundcube, takže přes něj lze s kontakty pracovat prakticky stejně jako s těmi základními, funguje našeptávání atd. Kontakty se meziukládají do databáze (s možností periodické synchronizace), takže je vyhledávání velmi rychlé, bez nutnosti pracovat se vzdáleným serverem.

Show Gravatar (show_gravatar)

Znáte službu Gravatar? Můžete si tam pro svoji e-mailovou adresu vložit fotografii, a ta se pak bude zobrazovat všem, kdo službu využijí. Roundcube má plugin, který se služby dotazuje a u zpráv zobrazuje fotografie odesílatelů či příjemců zpráv, aniž by musely být u daných uživatelů nastaveny v adresáři.

Doplněk se nekonfiguruje, lze ale v Nastavení (položka Gravatary) měnit způsob a situace zobrazování. Samozřejmě pozor na to, že využíváním doplňku službě Gravatar předáváte informace, s kým komunikujete.

Hodně štěstí při práci s Roundcube

Seriál je u konce, a přestože mohl ukázat jen velmi malou část z toho, co Roundcube (zejména společně s doplňky) umí, představuje určitý průřez možnostmi této webové poštovní aplikace. Více informací lze načerpat prostřednictvím osobních zkušeností – nelze tedy než doporučit, aby si každý Roundcube vyzkoušel a podíval se, co všechno je zde k dispozici a jak se s tím pracuje.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog