přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zakladatel GNOME: Linux na desktopu je mrtvý

Zakladatel GNOME: Linux na desktopu je mrtvý

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Zakladatel GNOME: Linux na desktopu je mrtvý. Patentová válka: První velké vítězství Applu. Diaspora bude vyvíjena komunitně. Ubuntu vyjde v edici s čistým GNOME. Steam pro Linux se pravděpodobně opozdí. Mozilla Thunderbird 15 umí IRC i Facebook.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Zakladatel GNOME: Linux na desktopu je mrtvý

Miguel de Icaza, zakladatel grafického prostředí GNOME, se bez servítek pustil do linuxového desktopu. Je podle něj mrtvý a u běžných uživatelů už nemá šanci. Sám používá hlavně OS X, který označuje za „Unix v pěkném kabátku“. Největším problémem linuxového desktopu je prý roztříštěnost a „pomíjivost“: „To zabilo ekosystém pro vývojáře snažící se dostat na Linux. Jednou to zkusíte a uděláte podporu pro ‚top‘ distribuci, případně přední trojku distribucí. A to jen proto, abyste zjistili, že za šest měsíců už tam váš software nefunguje,“ píše de Icaza v do hloubky jdoucím kritickém příspěvku.

„Jedinou cestou, jak napravit Linux, je vzít jednu distribuci, jeden soubor komponent a upustit od všeho ostatního. Každý by měl přispívat jen do té distribuce. Ale ať už by to bylo Ubuntu od Canonicalu, Fedora od Red Hatu, Debian, či něco úplně nového, nikdy se na tom lidé neshodnou,“ zakončuje de Icaza, který dnes šéfuje firmě vyvíjející framework pro mobilní systémy.

Patentová válka: První velké vítězství Applu

Táhnoucí se patentová válka mezi Samsungem a Applem zná Root.cz, obecně však lze říci, že patentované funkce a postupy používá většina chytrých telefonů s dotykovým displejem. Jedná se například o způsob posouvání, zoomování či rozložení ikon. O tom, zda Samsung bude muset stáhnout svá zařízení z amerického trhu, se rozhodne až později. Proti rozsudku se odvolal.

Právní bitvy mezi Samsungem a Applem nedávno proběhly také v Japonsku a Jižní Koreji. Zatímco japonský soud vůbec žádné porušení patentů nezjistil, v domácí Koreji Samsung uhrál jenom „remízu“: Společnosti si porušovaly patenty navzájem. Výše odškodnění je však nesrovnatelná s tou americkou – jedná se pouze o desetitisíce dolarů.

Aby těch sporů nebylo málo, do hry se vložil ještě Google skrze svoji dceřinou společnost Motorola Mobility, kterou si pořídil minulý rok. Už tehdy se spekulovalo, že důvodem akvizice je hlavně velký balík patentů Motoroly, který by Googlu zajistil silnou pozici v patentové válce. Nyní opravdu přichází žaloba na Apple týkající se sedmi patentů. Motorola požaduje stažení všech produktů porušujících patenty z amerického trhu, tedy všech vyjma iPodů classic a nano.

Diaspora bude vyvíjena komunitně

Diaspora je otevřená sociální síť, která byla spuštěna před dvěma roky poté, co získala dvě stě tisíc dolarů na vývoj na Kickstarteru. Otevřenost Diaspory spočívá v tom, že je k dispozici zdrojový kód softwaru a kdokoliv si jej může nainstalovat na svůj server. Servery spolu přitom komunikují a při používání ani nepoznáte, že jsou vaši přátelé na jiném serveru – zkrátka jako na ostatních sociálních sítích. No a vývoj tohoto softwaru už nebudou řídit otcové projektu, měla by se o něj postarat komunita vývojářů. Přechod na komunitní způsob vývoje bude nějaký čas trvat a zakladatelé na projekt nezanevřou úplně.

Diaspora Diaspora

Pokud se na projekt podíváme jako na dílo čtyř mladých vývojářů, můžeme ho považovat za úspěšný. Srovnání s ostatními sociálními sítěmi však Diaspora nesnese, nepodařilo se jí přilákat dostatečné množství uživatelů, což je u sociálních sítí zásadní faktor využitelnosti. Poslední naděje na větší rozšíření se vytratily nejspíš v červenci 2011, kdy Google spustil vlastní sociální síť Google+, která byla pro mnoho uživatelů lepší alternativou k Facebooku než Diaspora.

Ubuntu vyjde v edici s čistým GNOME

Nejoblíbenější linuxová distribuce Ubuntu sice používá prostředí GNOME, avšak značně přizpůsobené k obrazu svému. Hlavním rozdílem je vlastní rozhraní Unity. Nová edice Ubuntu zvaná GNOMEbuntu nabídne uživatelům „čisté“ GNOME. Přehled hlavních vlastností GNOMEbuntu přináší portál World Of GNOME. Pochopitelně zmizí rozhraní Unity a na jeho místo přijde GNOME Shell. K dispozici stále ještě bude také rozhraní GNOME Classic (alias GNOME Panel), a to s indikátory přidanými Ubuntu.

Dále kvůli závislosti na knihovnách Qt zmizí klient úložiště Ubuntu One a otazník visí nad Centrem softwaru – nahradit by jej mohl PackageKit. Kancelářský balík LibreOffice bude nahrazen textovým procesorem AbiWord a tabulkovým procesorem Gnumeric, o web se namísto Firefoxu postará Epiphany a elektronickou poštu bude mít na starosti Evolution (náhrada Mozilly Thunderbird). Samozřejmostí potom bude zařazení správce přihlašování GDM. Ačkoliv GNOMEbuntu zatím nebylo oficiálně přijato do rodiny Ubuntu, mělo by vyjít ve stejný den jako všechny ostatní „oficiální“ edice – 18. října.

Pokud vás zajímají novinky v „obyčejném“ Ubuntu 12.10, přečtěte si článek Na co se můžeme těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal.

Steam pro Linux se pravděpodobně opozdí

Příchod herní platformy Steam na Linux (Ubuntu) měl být linuxovou událostí roku, ale možná si na něj ještě chvilku počkáme. Podle neoficiálních informací, se kterými přišel server Phoronix.com, je vydání finální verze plánováno zhruba na únor příštího roku. Ohledně uzavřené betaverze se nic nemění, k dispozici by měla být „brzy“.

Valve se do Linuxu pustilo s velkou vervou Valve se do Linuxu pustilo s velkou vervou

Mezitím pokračuje spolupráce Valve s výrobci grafických čipů a nese ovoce. Pilotní hra linuxového Steamu Left 4 Dead 2 už obstojně běží na čipech Intelu s open-source ovladačem Mesa. Stále je tu prostor pro zlepšení, ale i tak se jedná o velký pokrok. Open-source ovladače totiž většinou výrazně zaostávají za svými proprietárními protějšky, protože se výrobci neradi dělí o detailní informace o svém hardwaru. Otázkou je, jak moc se zlepšení projeví v dalších hrách. Dobrá zpráva přišla také od Nvidie – ta pracuje na ovladačích pro hybridní grafické karty Optimus. Může za to také Valve? Nebo snad Linus?

Novinky ze světa softwaru

Mozilla Thunderbird 15 umí IRC i Facebook

Mozilla je tu opět po měsíci s novými verzemi oblíbených aplikací Firefox a Thunderbird. Většinou je pošťák Thunderbird trochu upozaděn Firefoxem, ale tentokrát je tomu přesně naopak. Firefox 15 nabízí jen pár nezajímavých změn pod kapotou, u Thunderbirdu se toho událo docela dost.

Významnou novinkou je podpora několika komunikačních sítí – IRC, XMPP, Google Talk a Facebook Chat. Spolu s nimi přibyl také velmi jednoduchý klient pro sociální síť Twitter, který dokáže sledovat zmínky o vás a hashtagy. Thunderbirdu se stává označení poštovní klient těsné, lépe by mu sedlo například „komunikační centrum“. Není tomu tak dlouho, co Thunderbird přidal možnost snadno posílat velké přílohy skrze externí úložiště. Nově jím může být Ubuntu One. Menších úprav se dočkal také vzhled aplikace, ouška karet jsou mnohem oblejší (můžete znát z Google Chrome).

Thunderbird 15 a IRC Thunderbird 15 a IRC

Jednou větou

Dropbox zavedl volitelnou dvoufaktorovu autentizaci.

Svobodná éra mobilního systému webOS začíná – je tu první betaverze.

Bílý dům zveřejnil zdrojové kódy systému pro správu petic „We The People“.

Vývojové prostředí Lazarus vyšlo ve verzi 1.0.

Svobodný letecký simulátor FlightGear 2.8 nabízí pestřejší prostředí.

Chrome OS konečně plně podporuje Google Drive.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz