přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zakladatel Ubuntu nebude ředitelem Canonicalu

Zakladatel Ubuntu nebude ředitelem Canonicalu

dvatydny.gif

Mark Shuttleworth odstupuje z vedoucí pozice v Canonicalu. Red Hat ve třetím čtvrtletí opět rostl. Novell reorganizuje. Linus Torvalds slaví 40. DigiKam 1.0. Moonlight 2. Opera se zbavuje Qt. DSGUI 0.2. Sabayon 5.1.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Mark Shuttleworth odstupuje z vedoucí pozice v Canonicalu

Pro mnohé bylo překvapivou zprávou oznámení, že zakladatel nejpopulárnější desktopové distribuce Ubuntu a společnosti Canonical, která stojí za jejím vývojem, odstoupil z nejvyšší pozice této firmy. Shuttleworth byl CEO Canonicalu více než pět let od založení společnosti v roce 2004. Ač se objevují názory, podle kterých tento krok znamená konec zájmu jihoafrického miliardáře o Linux a vzdání se vize Ubuntu jako systému pro všechny, důvod je pravděpodobně mnohem prostší. Canonical už přestává být tou malou, začínající firmou, ale nabývá na velikosti. Výsledky hospodaření sice nezveřejňuje, ale loni prý činily něco kolem 30 milionů dolarů. Jak firma roste, mění se i úloha ředitele, kterému přibývá čím dál více administrativních záležitostí. To se pravděpodobně Shuttleworthovi nelíbí a rád by zůstal blíže vývoji.

Proto odstoupil z pozice CEO, kterou přenechal Jane Silber. Ta pracuje v Canonicalu od jeho založení za tu dobu vystřídala mnoho pozic, naposledy byla COO a ředitelem pro online služby. Mark Shuttleworth bude nadále pracovat na pozici bližší vývoji Ubuntu. Konkrétně se chce věnovat designu, vztahům s partnery a zákazníkům. Více času by měl trávit s jednotlivými vývojářskými týmy, budováním partnerství a získáváním odezvy od zákazníků. Tato personální změna by se neměla nijak projevit na plánech a strategii firmy.

Red Hat ve třetím čtvrtletí opět rostl

Ani ve třetím čtvrtletí svého hospodářského roku nezastavila společnost Red Hat růst, který již trvá nepřetržitě několik let a to i navzdory hospodářské krizi. V posledním čtvrtletí největší firma zabývající se Linuxem vykázala tržby ve výši 194 milionů dolarů, což je nárůst oproti stejnému období v minulém roce o 18 %. Z toho 164 milionů plynulo z předplatného komerční podpory, jejíž příjmy meziročně vzrostly o 21 %. Výnosy příštích období, které přestavují dopředu zaplacené peníze za podporu, činily 619 milionů, což je 23 % více než loni a napovídá to, že růst finančních výsledků společnosti bude setrvale růst i v dalších obdobích. Zisk se nicméně snížil z 21 milionů na 19,8.

Neustále se zlepšující hospodářské výsledky se podepisují také na hodnotě akcií, které si nyní obchodují za více než 31 dolarů, přitom ještě v polovině minulého roku se pohybovaly na samém dně kolem 8,5 dolarů za akcii. Nyní se akcie Red Hatu obchodují dokonce za vyšší cenu než akcie Microsoftu, což někteří komentovali slovy, že Red Hat překonal Microsoft. Prosté porovnání absolutních cen akcií různých společností je samozřejmě naprostý nesmysl. Finanční velikost firmy lze měřit například tržní kapitalizací (tržní hodnota všech emitovaných akcií), která u Microsoftu činí 275 miliard dolarů a u Red Hatu pouze 5,89 miliard. Finanční výkonnost lze hodnotit například ukazatelem P/E, který jednoduše řešeno říká, kolik musí investor do společnosti zainvestovat, aby vydělal jeden dolar. V případě Red Hatu je to 70 dolarů, v případě Microsoftu 20, takže i zde Microsoft vítězí. V čem má Red Hat rozhodně navrch, je trend vývoje finančních výsledků a ceny akcií.

Novell reorganizuje

Ačkoliv jeho linuxový byznys neustále roste, na celopodnikové úrovni se Novell potýká s propadem tržeb a špatnými hospodářskými výsledky. Již před časem tuto situaci Novell řešil přesouváním zaměstnanců mezi projekty a snižováním stavů a nyní se odhodlal k reorganizaci celých divizí. Celkový počet čtyř divizí bude zredukován pouze na dvě. Divize Identity and security management, Systems and resource management a Open platform solutions budou sloučeny do jedné. Druhou divizí bude Collaboration solutions business. Důvodem reorganizace je orientace na komplexní řešení, které bude podle managementu Novellu jednodušší nabízet v rámci jedné divize než napříč několika divizemi. Někteří komentátoři si všimli, že reorganizační plány neobsahují jakoukoliv zmínku o linuxových aktivitách, a kladou si otázku, nakolik to Novell s Linuxem myslí vážně. Tiskový mluvčí však prohlásil, že tyto dohady jsou naprosto mylné a Linux je i nadále důležitou součástí celopodnikové strategie. V roce 2010 prý Novell očekává nárůst příjmů z linuxových produktů o 17 %.

Linus Torvalds slaví 40

Zakladatel a tvůrce operačního systému Linux oslavil 28. prosince 40. narozeniny. Ač je občanstvím Fin, narodil se do rodiny, která patří ke švédsky mluvící menšině. Ještě před Linusem měla rodina slavné členy, jeho dědeček Ole byl novinářem a básníkem a jeho otec Nils byl ve Finsku významným představitelem komunistického hnutí. Operační systém Linux vytvořil jako svoji diplomovou práci, když mu bylo 21 let. Od té doby se počet vývojářů linuxového kernelu rozrostl na několik set, ale Linus si i nadále drží hlavní slovo. Mezitím s rodinou přesídlil do USA, kde momentálně žije v Portlandu (Oregon). Je zaměstnán v Linux Foundation a jeho hlavní pracovní činností je i nadále vývoj linuxového jádra.

Linus Torvalds, zdroj wikipedia.orgLinus Torvalds, zdroj wikipedia.org

Novinky ze světa softwaru

DigiKam 1.0

DigiKam je pravděpodobně nejpropracovanějším správcem fotografií pro Linux. Jeho vývojáři se úspěšně poprali s přechodem na Qt/KDE 4 a dopracovali se až k verzi 1.0. Mezi vlastnosti DigiKamu patří podpora širokého spektra online fotogalerií, práce s RAW formáty, geolokace atd. Nové vlastnosti se navíc dají přidávat pomocí KIPI pluginů, které také vyšly ve verzi 1.0.

Mezi novinky verze 1.0 patří nový Batch Queue Manager pro hromadné zpracování fotografií. Přibyl nový asistent při prvním spuštění. Geolokace se dočkala podpory OpenStreetMap. Správa barev byla kompletně přepsána. Z důvodů interoperability byly přidány klávesové zkratky z Lightroom. Přidána byla podpora formátu PGF. Kompletní seznam změn není krátký a naleznete ho na stránkách projektu.

Moonlight 2

Před měsícem jsem psal o tom, že čím dál více lidí si klade otázku, zda bude někdy Moonlight plnohodnotnou implementací Silverlightu pro Linux. Dosud však totiž vývoj Moonlightu výrazně zaostává za Silverlightem a v praxi je tak většina aplikací napsaných v Silverlightu pro uživatele Linuxu nefunkčních. Vydání Moonlightu 2 by mělo tuto situaci alespoň trochu zlepšit. Tato verze implementuje všechny vlastnosti Silverlightu 2 a některé věci ze Silverlightu 3. Konkrétně se jedná a lepší podporu videa a audia, hladší streamování a podporu open source video kodeků. Vývojáři mohou pro vývoj aplikací používat Visual Studio nebo MonoDevelop IDE.

Důležitou zprávou, týkající se vydání Moonlight 2, je také rozšíření patentové dohody mezi Novellem a Microsoftem. Oba se dohodly na tom, že budou pokračovat ve vývoji Moonlightu a Microsoft se zavázal, že nebude žalovat uživatele Moonlightu, ať používají linuxový systém, jaký chtějí. Dosud se dohoda vztahovala pouze na uživatele SUSE Linux.

Opera se zbavuje Qt

Vývojáři norské společnosti Opera Software uvolnili pro fanoušky jako vánoční dárek první alfa verzi Opery 10.5. Byly sice zatím uvolněny pouze verze pro Windows a Mac OS X, ale informace o linuxové verzi už také prosákly a objevily se snímky obrazovky. Nejenže Opera v nové verzi výrazně zrychluje a ve většině testů za sebou výrazně nechává i dosavadní rychlíky Safari a Chrome, ale vyznačuje se také větší specializací na jednotlivé platformy. Dosud byly všechny verze postavené na knihovně Qt a víceméně stejné. Nyní se však budou odlišovat a více využívat možností jednotlivých platforem. Verze pro Windows umí využívat nové vlastnosti Windows 7 a verze pro Mac OS X byla kompletně přepsána do Cocoa. Taktéž Opera pro Linux už nebude ke svému běhu potřebovat knihovnu Qt, což by ji mělo udělat menší a rychlejší.

Nejedná se o změnu ze dne na den. Opera již několik verzí vyvíjí vlastní multiplatformní toolkit Quick, který na různých platformách využívá různá API (Win32 ve Windows a Cocoa v Mac OS X). V poslední verzi už byla úloha Qt omezena pouze na vykreslování. To však může zastat jen X server. Odstraněním závislosti se také otevřela cesta k plnohodnotné podpoře vzhledu založeného na GTK. Nová Opera by měla umět převzít vzhled z KDE nebo GNOME. Pokud bude spuštěna v jiném prostředí, bude výchozí GTK vzhled, ale bude možné přepnout do vzhledu založeného pouze na X11.

Opera s nativním GTK vzhledem v GNOME, zdroj blog vývojářů OperyOpera s nativním GTK vzhledem v GNOME, zdroj blog vývojářů Opery

Vývojáři linuxové verze na svém blogu fanoušky navnadili alespoň screenshoty. Vydána by měla být, až bude připravena. Dosud prý stále probíhají práce na integraci Opery do KDE. Kromě těchto změn přinese i další vlastnosti jako hardwarovou akceleraci VEGA. Vývojáři uživatelům doporučují vyzkoušet v nové Opeře vykreslování při stisknutých klávesách [Ctrl+t], budou prý velmi příjemně překvapeni.

DSGUI 0.2

V polovině tohoto roku byl zákonem spuštěn informační systém datových schránek. Ačkoliv je oficiální řešení dostupné kromě Windows také pro systém Mac OS X a Linux, je závislé na proprietárním 602XML Filler. Navíc verze pro Linux je vlastně jen verze pro Windows běžící za pomoci Wine. Navíc nemá 64bitovou verzi, což komplikuje běh na 64bitových systémech. Z tohoto důvodu vzniklo několik projektů, které se snaží vytvořit open source nástroje pro přístup k datovým schránkám.

Jedním z nich je i projekt v rámci CZ.NIC Labs, v rámci něhož se vyvíjí multiplatformní open source aplikace pro přístup k datovým schránkám. Je psána v Pythonu a využívá knihovnu GTK. Verze 0.2 je stále ve fázi „technical preview“, která by jen měla demonstrovat možnosti knihovny dslib, takže by neměla být používána v ostrém provozu. Přibyla možnost správy více uživatelských účtů, podpora pro nastavení HTTPS proxy a stránka s informacemi o datové schránce. Podporovanými systémy jsou zatím Linux, Windows, Mac OS X a FreeBSD.

Další projekt, který má za cíl multiplatformní open source řešení pro přístup k datovým schránkám, zastřešuje linuxový portál ABCLinuxu.cz a nezisková organizace Liberix. Cílem je vytvořit platformně nezávislé knihovny, které by poté bylo možné využít v různých aplikacích. Skrze Liberix je pořádána sbírka na odměnu, která se v případě úspěšného splnění úkolu rozdělí mezi členy realizačního týmu. Momentálně se již vybralo téměř 80 tisíc Kč.

Novinky ze světa distribucí

Sabayon 5.1

Autor linuxové distribuce Sabayon Fabio Erculiani uvolnil v polovině prosince její další verzi. Sabayon vychází z Gentoo, od nějž se odlišuje tím, že základní instalaci není třeba kompilovat ze zdrojových kódů, ale je již připravena v podobě předkompilovaných balíčků. Vždy si zakládal na atraktivním vzhledu a patřil mezi první distribuce, které přinesly 3D akcelerovaný desktop.

Sabayon 5.1, zdroj sabayonlinux.orgSabayon 5.1, zdroj sabayonlinux.org

Nová verze obsahuje jádro 2.6.31, optimalizované pro desktop (k dispozici jsou i jádra optimalizovaná pro server), X.org 7.5, XBMC 9.04.1, GNOME 2.28 (včetně ukázky GNOME Shell), KDE 4.3.4, které je integrováno jako nikdy před tím. Lehce byl zrychlen start systému a pomocí virtualizace QEMU je možné vyzkoušet Sabayon ve Windows.

K dispozici jsou verze s KDE a GNOME jak pro 32bitovou, tak 64bitovou architekturu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog