přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak na jiné záhlaví nebo zápatí na první stránce

Jak na jiné záhlaví nebo zápatí na první stránce

ooo.png

Každý někdy potřeboval, aby se na první stránce nezobrazovalo záhlaví nebo zápatí stránky, aby v jedné části dokumentu bylo jiné než v druhé nebo aby na některých stránkách dokonce chybělo. Řešení tohoto zdánlivě neřešitelného problému si ukážeme v následujících pěti krocích.


1.

V hlavní nabídce vyberte Formát-Styly a formátování, nebo stiskněte klávesu [F11]. Objeví se vám tzv. Stylista, tedy blok, ve kterém můžete upravovat, vytvářet, mazat a používat styly.

Obrázek:  1.png

Stylista - odstavcové styly

2.

Celý trik spočívá v přiřazení jiného stylu stránky pro první či jinou stránku nebo rovnou pro celou část dokumentu. Klikněte na tlačítko Styly stránky (je to čtvrté tlačítko zleva v právě zobrazeném Stylistovi). Jak můžete vidět, aktuální styl stránky je Výchozí.

Obrázek:  2.png

Stylista - stránkové styly

3.

Nyní se přesuňte na stránku, kde chcete mít jiné záhlaví nebo zápatí stránky, případně vyberte více stránek. Jednu stránku vyberete tak, že do ní kliknete.

Nové stránky můžete vložit nabídkou Vložit-Ruční zalomení. Samozřejmě můžete určit, jaký styl má nově vložená stránka mít.

4.

Ve Stylistovi zvolte styl První stránka, výběr se provádí dvojklikem levého tlačítka myši. Tím jste aktuální stránce změnili její styl a v případě, že jste měli již nějaké to záhlaví nebo zápatí vytvořeno, mělo by po zvolení tohoto stylu zmizet. Pokročilí uživatelé si také mohou vytvořit vlastní styl stránky, nebo upravit stávající styly.

Obrázek:  3.png

Dvojklikem změníme styl aktuální stránky na První stránka

5.

Nyní můžete záhlaví/zápatí stránky upravit tak, jak jste zvyklí, např. v nabídce Formát-Stránka, na kartách Záhlaví resp. Zápatí můžete záhlaví nebo zápatí opět zapnout a přizpůsobit vašim potřebám.

Nejlepším řešením je samozřejmě úprava stránkových stylů, tedy pravým tlačítkem myši na názvu stylu a Upravit.

Nahoru

Příspěvky

Miroslav Hrončok neřešitelný program
churchyard 15. 01. 2008, 18:28:33
Odpovědět  Odkaz 
> Řešení tohoto zdánlivě neřešitelného programu
problému, ne?
Vlastimil Ott Re:neřešitelný program
Vlastimil Ott 15. 01. 2008, 19:37:36
Odpovědět  Odkaz 
Fixed, díky.
Miroslav Hrončok Jak na jiné záhlaví nebo zápatí na první stránce
churchyard 15. 01. 2008, 18:29:26
Odpovědět  Odkaz 
BTW děkuju za návod ;)
Jak na jiné záhlaví nebo zápatí na první stránce
m_dufek 31. 03. 2009, 12:33:04
Odpovědět  Odkaz 
Panove - dekuji, dekuji, dekuji.
Jak na jiné záhlaví nebo zápatí na první stránce
Jakub Čejchan 29. 04. 2009, 13:56:34
Odpovědět  Odkaz 
Pánové-poraďte. Potřeboval bych udělat, aby se mi na prvních 6 stranách nezobrazovalo zápatí. Ale OpenOffice je uděláno tak blbě, že bych si musel vytvořit 6 vlastních stylů stránky. Pokud bych chtěl mít třeba 6x za sebou styl první stránka, tak mi to nepustí, protože tento styl je svázán se stylem Výchozí. A nejde to vypnout.
Jsem zoufalý a nutně naštvaný
Bc. Alois Hýbl, DiS. Re:Jak na jiné záhlaví nebo zápatí na první stránce
Alois Hýbl, DiS. 29. 04. 2009, 14:16:48
Odpovědět  Odkaz 
Stačí jeden. Vytvoříš si např. styl Výchozí2, kde budeš mít zakázáno zápatí (ve Výchozím budeš mít povoleno zápatí). Na první stánce nastavíš styl Výchozí2 a budeš v klidu pokračovat ve vytváření stránek až do šesté. Pak stačí dát ruční zalomení, kde si vybereš pokračování ve stylu Výchozí. Prvních šest stránek bude bez zápatí a zbytek se zápatím.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux