přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Čtyři věci, které jsem očekávala od LinuxAlt

Čtyři věci, které jsem očekávala od LinuxAlt

linuxalt.JPG

Sice jsem si předem nastudovala, že LinuxAlt v Brně bude větší akce pro začátečníky i pokročilé, ale přesto mě docela šokovalo, kolik lidí se o víkendu na FIT VUT doopravdy sešlo. Zpočátku jsem měla v plánu pouze shlédnout pár přednášek, něco nafotit a pak se vypařit, ale pak se to nějak zvrhlo a debata střídala debatu, protože... ti lidé tam byli prostě úžasní.


Tento ročník byl první, na který jsem se odvážila dorazit osobně, ale jsem si jistá, že příště už se stydět nebudu. Po dnešním rozhovoru s jedním z účastníků jsem si ovšem uvědomila, s jakými zkreslenými očekáváními jsem na akci vyrážela. Když člověk neví, co čekat, snadno se totiž propadne do předsudků, že nebude půlce přednášek rozumět a že by se s ním ty ajťáci určitě přestali bavit, kdyby se náhodou provalilo, že má doma růžovou myš.

Co jsem tedy očekávala od konference LinuxAlt?

Přednášky o odborných tématech

Většinu plánovaných témat bych si nejspíš přečetla, pokud bych je potkala na webu v podobě článku. Osobní účast na jeho přednášce je ale možnost, jak autorovi vyjádřit mnohem silnější zpětnou vazbu. Některé prezentace byly odborné, jiné vhodnější pro laiky. Kvalita byla různá - přednášející samozřejmě mohou být někdy nervózní, ale ve většině případů jsem viděla sebejisté vtipné lidi, kteří poutavě předváděli rúzné praktické příklady rovnou na promítacím plátně.

Pár zajímavých lidí z linuxové scény

Tučňáčí komunita disponuje mnoha zajímavými individualitami, s nimiž je radost diskutovat. Několik lidí jsem chtěla potkat, ale čekala jsem, že jejich přístup bude daleko víc chladný a oficiální. Chybka! Přednášející, organizátoři i posluchači byli většinou velmi ochotní a přátelští. Jako nic netušící "nováček", vhozený do vroucího kotle, jsem všechny pozitivní odezvy opravdu oceňovala. Netrvalo mi dlouho a cítila jsem se tam jako doma. (A to jsem tam potkala jen jediného známého z dřívějška.)

Nějaké oficiální CD Ubuntu

V plánu bylo ulovit nějaké originální instalační médium. Ne, že bych už pár lidem neukazovala "Linux na vyzkoušení", ale s podporou oficiálního designu se to všechno hned zdá lepší, hezčí a blýskavější. Nakonec jsem si z akce odnesla CD Ubuntu, Kubuntu a OpenSUSE, flash disk s Fedorou, knihu o Mandrivě a hromadu tučňáčích samolepek. Víte, původně jsem ta Ubuntiska prostě jen chtěla rozdat, ale teď budu všechno osahávat, psát o tom zasvěcené kilobajty textu a teprve nakonec ty věci (možná) rozdám. A o tom to je!

Otestování netradičního social eventu

Na akci tohoto typu jsem vyrazila poprvé. Foťák a rezervovaná hromada času se mi ale rozhodně hodily. Chtěla jsem si zas jednou vyzkoušet sezení v posluchárně, zmapovat, co na konferenci chodí za lidi, zjistit, kolik se v davu vyskytne žen... Už na první přednášce jsem si vytyčila cíl: vyfotit co nejvíc představitelek ženského pohlaví. Fotografií však nakonec vzniklo mnohem víc, než jsem čekala, stejně jako nových kontaktů, sociálních vazeb a zajímavých konverzací. 

A co jsem prostě nečekala?

  • Nenapadlo by mě, jak špatně se bude o víkendu shánět v blízkosti VUT něco k jídlu a nepostradatelný kofein.
  • Nikdo mi neuvěří, ale opravdu nebylo v plánu "lovit linuxáky". Baví mě prostě diskutovat s lidmi, kteří jsou zajímaví.
  • Na přednáškách by to chtělo více židliček a větší jistotu, nadšení a "drajv", které mi chyběly u některých přednášejících.
  • Rozhodně jsem nechtěla tak mocně zameškat všechny dopolední přednášky. Příště to chce lepší time management.
  • A už vůbec jsem nečekala, že se setkám s tolika zajímavými lidmi a že s nimi po akci půjdu ještě na večeři :)

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz