přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Drupal setkání v Praze: proč bylo naprosto úžasné?

Drupal setkání v Praze: proč bylo naprosto úžasné?

ico.JPG

Víte, kde byla v březnu největší koncentrace triček s tučňáky a proč si s sebou nesmíte na útěku před mafií brát router? A už jste letos měli nějaké modré pečivo? 23. března proběhlo v Praze Drupal setkání, na němž byly všechny otazníky zneutralizovány. Proč jste chyběli?


Před několika dny proběhlo v pražském coworkingovém centru HUB setkání příznivců redakčního systému Drupal. Nebylo ale cíleno jen na ostřílené uživatele Drupalu, počítalo se i s dotazy publika a rozsáhlý prostor byl věnován také HTML5.

Proč byl Drupal meetup skvělý?

Jak už jsem kdysi psala v článku o LinuxAltu, existuje prvek, který dokáže jakoukoli akci pozvednout na takovou úroveň, že se o ní bude ještě týdny mluvit. Tím prvkem jsou samozřejmě lidé - nadšené publikum, diskutéři, sociální kontakty. Takoví lidé můžou v prvé řadě za to, že mám z Drupal setkání opravdu radost. Pokud jste zvažovali účast a nakonec nepřijeli, je to rozhodně škoda.

PICT0250.JPGPICT0248.JPG

Vyrazily jsme na setkání z Brna ve třech, byla to taková "dámská jízda". S námi jela i velká krabice jedovatých drupalovitě modrých muffinů, po nichž se překvapivě zaprášilo asi během deseti minut. Na obrázku výše se můžete podívat, jak si na nich pochutnává plyšová Mozilla Martina Hassmana. Prostory HUBu jsou obvykle využívány ke konferencím, schůzkám i kancelářské práci a mě mile překvapily. Člověk si tam múže dát čerstvé internety i kávu, dát si nohy nahoru a poslouchat, jak si kolem vás povídají chytří lidé.

A o čem tedy byly přednášky?

První část programu byla zasvěcena HTML5, rozšiřující specifikaci značkovacího jazyka HTML. Po úvodním přivítání (v němž Marek Soták překvapivě zmínil i to, že v publiku se nacházejí osoby, které z Brna přivezly modré muffiny) si vzal slovo Bohdan Ganický. Jeho přednáška se věnovala historii jazyka HTML a obsáhle mapovala rozdíly v jednotlivých verzích. Byla představena specifikace HTML5 a nová filozofie, podle níž bude vše zpětně kompatibilní a webové stránky budou "postupně degradovat" (degrade gracefully).

Následovala přednáška Martina Hassmana, nazvaná Apíčka bez trička. Martin se pokusil "svléknout" a odhalit možnosti webových API, jako jsou canvas, AJAX s historií nebo geolokace. "Spousta lidí si vůbec neuvědomuje, že jejich router má unikátní MAC adresu a Google si ho pomocí geolokace vyhledá i poté, co se třeba přestěhuje," vysvětluje. "Takže až budete utíkat před mafií, nechte router doma."

PICT0265.JPG PICT0247.JPG

Po přestávce, v níž nakrmíme svými pekařskými výrobky půlku osazenstva, se pozornost přednášejících plně přesune k Drupalu samotnému. V programu byla panelová diskuse, tedy přednáška v podobě několika osob na pódiu; nechyběly ani dotazy z publika. Drupal je redakční systém, který není ve své základní instalaci příliš uživatelsky přívětivý, ale po doinstalování potřebných modulů z něj můžete vyrobit blog, e-shop i webísek o vaší oblíbené kapele. Tato vlastnost mi přijde vynikající, ale z pohledu běžného uživatele je bohužel obtěžující. Diskutovalo se nejen o tom, jak si Drupalovo administrační prostředí vylepšit, ale také jak manipulaci s ním usnadnit klientovi, pro něhož web vytváříme.

Závěrečná přednáška Emy Rázgové se bohužel neuskutečnila, takže po krátké debatě o tom, jaké webhostingy podporují Drupal, účastníci setkání vyráží dořešit otevřená témata do hospůdky a my zpět na vlak do Brna. Na akci se ukázal slušný počet účastníků a je docela škoda, že se tematika Drupalu nakonec nenakousla více. Seznamování s ním je složité - ale kdo se bojí, nesmí do lesa. Natož do Prahy.

Fotodokumentaci z mojí ruky najdete zde a všechny ostatní zde.

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz